Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Рабочее время. Время отдыха. Трудовая дисциплина (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=66)
-   -   Відпустка з 1 січня і підсумований облік робочого часу (нічна зміна з 31.12 на 1.01) (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=8910)

prava 14.12.2009 15:50

Відпустка з 1 січня і підсумований облік робочого часу (нічна зміна з 31.12 на 1.01)

Відпустка з 1 січня і підсумований облік робочого часу (нічна зміна з 31.12 на 1.01)

Працівник написав заяву у відпустку з 1 січня 2010 року. Зміна працює в ніч 31 грудня (по графіку 31.12 4 год. 1.01 8 год., тобто з 20 до 8).
Як бути?

Татьяна К. 14.12.2009 16:15

Що мається на увазі: працівник не хоче виходити 31.12 у свою зміну?

dvs57 14.12.2009 22:32

Цитата:

Сообщение от prava (Сообщение 83515)
Працівник написав заяву у відпустку з 1 січня 2010 року. Зміна працює в ніч 31 грудня (по графіку 31.12 4 год. 1.01 8 год., тобто з 20 до 8).Як бути?

У випадку, який приведено, відпустка не може починатися 1 січня, бо в табелі обліку робочого часу в цей день у працівника буде стояти 8 годин роботи. Отже, відпустку в цьому випадку слід оформити з 2 січня. Або ж раніше, в грудні так, щоб 31 числа працівник в зміну не заступав.
Конкретно узгодьте з працівником, бо він саме ці нюанси не врахував, коли писав заяву. Та, напевно, працівник мав на увазі, що 31-го не буде працювати. Бо кому ж хочеться в новорічну ніч бути на роботі. Та ще й святкові за 31 число не йдуть. Ну це вже інша тема.

prava 15.12.2009 08:14

Справа в тому, що цьому працівникові (працівниці) щось доказати проблематично. Вона так хоче і все. Дякую, ви підтвердили мою думку.

Але у мене назріло ще одне питання. Справа у тому, що на нашому підприємстві за підсумованим обліком робочого часу працює близько 300 чол. Випадки з відпустками бувають різні. Ось ще один. Якщо працівник працює 1 січня в денну зміну (8,00-20.00) і хоче йти у відпустку з 1 січня (аналогічно 1 травня, і т.д., тобто у державні святкові чи вихідні дні). Чи потрібно враховувати це як святковий чи вихідний день і продовжувати відпустку на цей день? Адже для нього цей день був робочим?

Victoriya.Musinova@kyivst 15.12.2009 16:24

Не бачу ніяких проблем з наданням відпустки працівниці. Вона може написати заяву про надання їй відпустки з 1 січня (має право, а якщо ще і за складеним графіком відпусток працівникам - тим більше, але до кількості днів відпустки Ви не зараховуєте 1 січня (як і інші святкові дні).
Якщо ця працівниця не буде відпочивати 1 січня, а буде працювати за погодженим графіком і відпрацює - то отримає ще і доплату за роботу у святковий день. Якщо ж цього дня вона буде знаходитись у відпустці - цей день до розрахунку і оплати відпускних не підпадає.
Нічого вигадувати не треба - все вже вигадали за нас (КЗпП, ЗУ).

А що до нічних годин - оплачуєте за фактично відпрацьовані години, тобто факт може не збігатися з заплановим графіком.

prava 15.12.2009 16:47

а як бути з 31 грудня 4 год. за графіком?

Victoriya.Musinova@kyivst 15.12.2009 17:28

Варіант 1: Працівниця 31 грудня не виходить на нічну зміну, і за ці нічні години Ви нічого не сплачуєте. У табелі за грудень буде стояти на 4 години менше - зарплата пропорційно відпрацьованого часу. Тим більше, що кількість фактично відпрацьованих годин за обліковий період може бути меншою за встановлену/норму. Якщо потрібно офіційно оформити - службова записка про внесення змін до графіку.
Варіант 2: 31 грудня працівниця не виходить на нічну (тобто працює на 4 годин нічних менше). Оплата - за цілий місяць згідно графіку, а в січні ці години працівниця відпрацьовує на 4 години більше (вже без оплати, бо "компенсацію" за них вона вже отримала). Я знаю, що такий варіант на деяких підприємствах використовують...
(Але, мені більше подобається перший.).

prava 16.12.2009 08:29

Я притримуюсь того варіанту, що у відпустку потрібно йти або з 2 січня, або з 31 грудня. Ще варіант відпуска без збереженнря на 31-1.

Ваш другий варіант мені не подобається взагалі. Рік хотілося б закрити нормально, це по-перше, а по-друге за специфікою роботи дільниці у нас працівники не працюють без внесення змін у графік, тому другий варіант взагалі не підходить - ми не практикуємо перенесення годин з одного періоду в інший, навіть як виняток.

от пока я тут відповідала, вирішили питання. У відпустку йдемо з 3 січня. 31-1 без збереження. :good:

Всім дякую. Логічно я це все розуміла. Але було цікаво послухати (чи почитати) думку колег. Мені здається якісь отакі проблемки виникають час від часу у кожного з нас.

Приємного спілкування.:thumbs up:

catalina 16.12.2009 09:39

Прочитав данную тему я поняла, что неправильно табилирую наших "ночников", с которыми столкнулась буквально недавно. У нас "ночники" работают ночь через ночь. При этом выходят на работу в один день вечером, а заканчивают работу уже на другой день утром. Я в табеле ставлю общее количество отработанных часов на дату, когда человек "заступил" на смену, а получается, что должна их делить на 2 дня. Но в этом случае у меня получится, что люди работают без выходных... Правильно я понимаю? (У нас суммированный учет рабочего времени).

dvs57 21.12.2009 23:54

Цитата:

Сообщение от catalina (Сообщение 83630)
У нас суммированный учет рабочего времени

Можливо у Вас є порушення норми перерв між змінами, в Кодексі законів про працю є така стаття. Та при підсумованому обліку робочого часу ця норма не застосовується, головне, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин.

rumumba 24.02.2011 23:25

Цитата:

Сообщение от dvs57 (Сообщение 84218)
Можливо у Вас є порушення норми перерв між змінами, в Кодексі законів про працю є така стаття. Та при підсумованому обліку робочого часу ця норма не застосовується, головне, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин.

Якраз "подвійна норма відпочинку" за ст.59 є непорушним правилом у тому числі і для підсумованого обліку, який дозволяє "порушувати" лише норми статей 50-51 (кількість годин на тиждень)
Цитата:

Стаття 61. Підсумований облік робочого часу
... з тим, щоб тривалість робочого часу за
обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин (статті 50 і 51).
Я щось пропустив?

tvzavz 25.02.2011 16:52

Доброго всем вечера.
Если можно, я все таки еще раз подниму данный вопрос - если при суммированном учете времени праздничный день выпадает на отпуск - все равно отпуск продляется на этот день, а оплачивается на день меньше??? Почему то смущает меня данный вопрос:002:

anatol_ua 25.02.2011 17:35

ЗУ "Об отпусках":
Стаття 5. Визначення тривалості відпусток
Тривалість відпусток визначається цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами України і незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях.
Святкові та неробочі дні (стаття 73 Кодексу законів про працю України) при визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей (стаття 19 цього Закону), не враховуються.

tvzavz 25.02.2011 17:39

:dash2: ну это же надо - читать вдоль и поперек З-н об отпусках и даже краешком мозгов не зацепиться за эту фразу............

anatol_ua 25.02.2011 17:51

Обычно цепляешься за то, что торчит (выпирает, выбивается из ряда, выглядывает...).
А тут вроде бы и так всё ясно (гладко, понятно...) :dont know:

Знаете, когда я прыгал с парашютом, то с высоты 1000 м поле аэродрома казалось зелёненьким таким ковриком,
а чем ниже спукались, тем оно становилось рыжее,
а когда приземлились, оказалось, что на поле растут только отдельные кустики, да и те отнюдь не зелёные !!!:smml2:

Так и с нашими законами:
чем больше их читаешь, тем больше начинает выглядывать, торчать, выбиваться и я бы даже усилил: выпирать из них !!!

Часовой пояс GMT +3, время: 05:19.