Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Охрана труда (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=22)
-   -   Необхідність інженера і начальника штабу цивільної оборони на підприємстві (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=13893)

qwerts 08.09.2011 15:46

Необхідність інженера і начальника штабу цивільної оборони на підприємстві

Керівництво з метою економії коштів мабуть дало завдання показати чи потрібні на підприємстві інженер з охорони праці і начальник штабу цивільної оборони.
наше підприємство в галузі виробництва морозива, кількістю в середньому 250 чол. Щодо цивільного захисту то на території знаходиться компресорний цех(хімічно-небезпечний об єкт з кількістю - 22 т аміаку в системі)

знайшов в законі Про охорону праці:cry: що якщо більше 50 чол то інженер потрібен. але чи значить це що ОБОВ ЯЗКОВО ПО ЗАКОНУ потрібен інженер?
і на рахунок штабу цивільної оборони не знаю де шукати такий закон взагалі

підкажіть щось бо питання серйозне а відповіді не можу найти
дякую

Vadias 08.09.2011 16:31

Просмотрите ЗУ "Про цивільну оборону", Постанову про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру № 1198 від 03.08.1998 р.,Постанову про затвердження Положення про ЦО України № 299 від 10.05.1994 р.,ЗУ Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру
в них аргументов предостаточно:rofl:

Vadias 08.09.2011 16:34

кстати, а ваше предприятие в Киеве находиться?если ДА - то в каком районе?

Anre 08.09.2011 16:38

Цитата:

Сообщение от qwerts (Сообщение 149359)
знайшов в законі Про охорону праці:cry: що якщо більше 50 чол то інженер потрібен. але чи значить це що ОБОВ ЯЗКОВО ПО ЗАКОНУ потрібен інженер?
і на рахунок штабу цивільної оборони не знаю де шукати такий закон взагалі

як я зрозумів з запитання, що Закон з охорони праці у вашому понятті не є ЗАКОНОМ. :good:
Вам потрібно ще якийсь закон на цей закон?:cry:

тому для того, щоб ваш керівник зрозумів закон про охорону праці та закон про правові засади цивільного захисту(в запиті цивільний захист гугля - перший рядок - ви навіть не пробували шукати:reverie:) - йому потрібно пройти навчання по цих законах.

а далі виникнуть запитання
техногенна безпека, паспорт обєкта підвищеної небезпеки, ПЛАС і т.д.

але ще більше не можу зрозуміти, як на обєкті підвищеної небезпеки(22 тони аміаку) небуло перевірок держнагляду, МНС та цивільної оборони.:dont know: -бо тоді таких би питань не задавали.

qwerts 09.09.2011 08:27

Цитата:

Сообщение от Vadias (Сообщение 149371)
кстати, а ваше предприятие в Киеве находиться?если ДА - то в каком районе?

ні. не в києві.
Цитата:

Сообщение от Anre (Сообщение 149374)
як я зрозумів з запитання, що Закон з охорони праці у вашому понятті не є ЗАКОНОМ. :good:
Вам потрібно ще якийсь закон на цей закон?:cry:

чому, я так і зробив Закон України про ОП і показав. іншого ж нічого і нема

і на основі чого ви вирішили що в нас не було перевірок? вони були є і будуть мабуть далі..
керівник то знає мабуть але їх цікавли як я зрозумів чи є в законі вимога цілої ставки інженера з ОП чи можна і неповну ставку.. а такого ж нема в законі як я прочитав і знаю .
я не помилився?

Anre 09.09.2011 11:54

Цитата:

Сообщение от qwerts (Сообщение 149446)
ні.
керівник то знає мабуть але їх цікавли як я зрозумів чи є в законі вимога цілої ставки інженера з ОП чи можна і неповну ставку.. а такого ж нема в законі як я прочитав і знаю .
я не помилився?

Закон про ОПСтаття 15. Служба охорони праці на підприємстві На підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб
роботодавець створює службу охорони праці відповідно до типового
положення
,
що затверджується центральним органом виконавчої влади
з питань нагляду за охороною праці.
На підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції
служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва
особи, які мають відповідну підготовку.
На підприємстві з кількістю працюючих менше 20 осіб для
виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні
спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну
підготовку.
типове положення про службу ОП
1.5. Керівники та спеціалісти служби охорони праці за своїми посадами та заробітною платою прирівнюються до керівників і спеціалістів основних виробничо – технічних служб.

що в наведеному тексті не зрозуміло?

qwerts 14.09.2011 16:54

дякую. та вже зрозуміло
останній пункт щось не побачив там.

Anre 14.09.2011 22:13

конкретизуйте Вашу відповідь,
Цитата:

Сообщение от qwerts (Сообщение 150025)
дякую. та вже зрозуміло

там - це де?

qwerts 15.09.2011 08:37

Цитата:

Сообщение от Anre (Сообщение 150054)
конкретизуйте Вашу відповідь,
там - це де?

нема шо робити, вирішили до слів чіпатися??

як де. в положенні про ОП

Anre 15.09.2011 13:06

Цитата:

Сообщение от qwerts (Сообщение 150074)
нема шо робити, вирішили до слів чіпатися??

як де. в положенні про ОП

:?
я навів пункт 1.5, який діяв до 2007 року, щоб ви його прочитали і зрозуміли про ставки, про які ви запитуєте, бо з 2007 року цей пункт викладений в новій редакції і більш запутано.

а до ваших слів не чіпаюсь, мені є шо робити .
Так з вашої відповіді я зрозумів, що тільки дарма затрачую на вас час і про вас зрозумів, беручи до уваги ваші запитання та тон спілкування:dont know:, до охорони праці дуже маєте далеке відношення.

qwerts 16.09.2011 16:32

ще раз кажу шо вдячний вам за надану інформацію про ставки і.тд.

а запитання і тон тут ні до чого. в охороні праці вже 4 рік працюю. такшо не варто говорити дурниці. можливо спішив і питання-відповіді були не зовсім коретні і точні але говорити про далеке відношення не варто.
тему можна закривати. дякую за увагу

Anre 29.09.2011 11:09

Цитата:

Сообщение от qwerts (Сообщение 150025)
дякую. та вже зрозуміло

ще можете побачити в
ст.15 закону про ОП
http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/law...16503299174819
......:read:
Керівники та спеціалісти служби охорони праці за своєю
посадою і заробітною платою прирівнюються до керівників і
спеціалістів основних виробничо-технічних служб.
Цитата:

Сообщение от qwerts (Сообщение 150294)
.... в охороні праці вже 4 рік працюю...

для довідки:

з посадової інструкції інженера з охорони праці -

Інженер з охорони праці повинен знати: 1. Закон України "Про охорону праці", постанови, розпорядження, накази, правила, стандарти, норми, положення та інші документи з охорони праці,.....

Vadias 29.09.2011 11:35

ЭТО МОЙ САМЫЙ ЛЮБИМЫЙ ПУНКТ ЗУ "Про охорону праці" :bravo:
Я тоже так хочу :-))):thumbs up:

Слава 10.10.2011 08:39

стаття 15 нам тільки сниться.
а що до цивільної оборони здається в якомусь положені написано (від 100 чол. на підприємстві -1 спеціаліст ЦО, до 100 чол. за суміснецтвом (занести в штатний розклад з доплатою 20-50%)), хотя що до останього, як правило кажуть, що ми вже все, що могли дали і працюєш без всяких доплат.

Некадровик 19.10.2011 09:37

Доброе утро! На предприятии есть инспектор по пожарной безопасности и ЧС. Каким законом или еще чем-то можно аргументировать руководству, что он должен подчиняеться непосредственно работодателю (как инженер по ОТ)? Сейчас он подчинен инспектору по охране, работа принципиально разная.

Vadias 19.10.2011 11:25

А вы смотрели ЗУ "Про пожежну безпеку" и ППБУ?
У нас, например, инспектор ПБ вообще подчиняеться начальнику управления безопасности и режима.
Вопросы охранной и пожарной сигнализации, с одной стороны являються смежными

Anre 19.10.2011 13:06

Цитата:

Сообщение от Некадровик (Сообщение 153143)
.....есть инспектор по пожарной безопасности и ЧС. Каким законом или еще чем-то можно аргументировать руководству, что он должен подчиняеться непосредственно работодателю (как инженер по ОТ)? Сейчас он подчинен инспектору по охране, работа принципиально разная.

ничем - по ПБ такого однозначного требования, как по ОТ не встречал, а в правилах ПБ Украины:
3.2. Керівник підприємства повинен визначити обов'язки посадових осіб (у тому числі заступників керівника) щодо забезпечення пожежної безпеки, призначити відповідальних за пожежну безпеку ....... Обов'язки щодо забезпечення пожежної безпеки, утримання та експлуатації засобів протипожежного захисту мають бути відображені у відповідних посадових документах ....
т.е. руководитель сам решает вопрос подчинения, и это зависит от специфики работы предприятия, может ваш руководитель обосновано подчинил пожарную - охране, вот например из правил:
3.11. Для працівників охорони (сторожів, вахтерів, вартових тощо) адміністрацією повинна бути розроблена інструкція, в якій необхідно визначити їхні обов'язки щодо контролю за додержанням протипожежного режиму......
и это тоже не противоречит правилам, например, у нас начальник пожарной службы подчиняется заму по тех. вопросам.

annpol 19.06.2012 11:44

Цивільна оборона на підприємстві

Дорого времени суток. Может подскажет кто-то, как поступить - предприятие относится к потенциально опасным объектам - а сейчас из людей, которые занимаются вопросами ЦО остался только один человек - какую структуру ему придумать в штатном, куда определить - отдел из одного человека вроде не сделаешь?

Шутюр баад 19.06.2012 12:06

Ст.64 ХК
в руци и учим на память!!! на память!!!;)

annpol 19.06.2012 12:26

спасибо за ответ, но это мы знаем.....может вопрос задала не так....нам по размеру штата положено 3 человека (так утверждает один оставшийся), которые бы занимались вопросами ЦО...а дают только одного....организовать службу с одним начальником службы - будет ли это логично(даже смотря на то:
... Підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.
(Господарський кодекс України
Стаття 64. Організаційна структура підприємства)

как красивее будет и правильнее - этот один человек - в "своем" подразделении - или в составе другого подразделения(тогда в положение того подразделения нужно вносить вопросы по ГО, а о них знает только один человек)....

Anre 19.06.2012 14:15

Цитата:

Сообщение от annpol (Сообщение 173609)
...может вопрос задала не так....нам по размеру штата положено 3 человека .........а дают только одного.....

так вы определитесь сначала конкретно - чего вы хотите.
- если хотите увеличить штат работников ГО - "пригласите" инспектора по ГО, пусть напишет предписание,
а вообще у нас предприятие повышенной опасности 1 тыс. чел. и 1 спец по ГО.

Шутюр баад 19.06.2012 14:43

а его хотелки вообще особого значения не имеют)))
зато как самолюбие тешится ))) аж два подчинённых)))

а может я зря "выёживаюсь": может Вы представляете завод им.Малышева,
где служба охраны труда около 40 человек, как знать-то))

annpol 19.06.2012 14:45

Цитата:

Сообщение от Anre (Сообщение 173619)
так вы определитесь сначала конкретно - чего вы хотите.
- если хотите увеличить штат работников ГО - "пригласите" инспектора по ГО, пусть напишет предписание,
а вообще у нас предприятие повышенной опасности 1 тыс. чел. и 1 спец по ГО.

вот как раз штат увеличивать никто не хочет(да и не дадут)...а ваш специалист в штатном сам по себе или в каком подразделении? вопрос возник когда прописывались должностные и положения про подразделения - человек по ГО один,числится в службе охраны труда, но начальник службы в вопросах ГО соответственно ноль, тоесть как может он быть руководителем человека в вопросах которого не спец, да и в положение о службе вопросы ГО как прописать...или вообще умолчать об этом?
Цитата:

Сообщение от Шутюр баад (Сообщение 173625)
а его хотелки вообще особого значения не имеют)))
зато как самолюбие тешится ))) аж два подчинённых)))

а может я зря "выёживаюсь": может Вы представляете завод им.Малышева,
где служба охраны труда около 40 человек, как знать-то))

на предприятии как раз то такого мнения)))), а численность больше 1тыс.чел....благо не 40)))))

Шутюр баад 19.06.2012 15:16

тут не от численности танцевать надо.
От специфики: технологии, виды работ, потенциальные риски.......

предидущие ГОшники почему ушли, кстати???

annpol 19.06.2012 15:58

их ушли,остался один(раньше был руководителем отдела,потом снизили до группы,теперь 1 чел.)...больше людей брать не намерены(надо показать очень много норм.актоа,чтоб передумалии то врядли),вот и остает один специалист в охране труда,а по специфики деятельности ОТ он там не вяжется....вот и думаю или не обращать внимание,или его как то"обозвать" и какое то подразделение придумать...фантазии мало,законы про ГО не вдохновили....

Anre 19.06.2012 19:19

Цитата:

Сообщение от annpol (Сообщение 173627)
...а ваш специалист в штатном сам по себе или в каком подразделении? ...

раньше(лет 10 назад) был просто отдельно он один спец по ГО, а на данный момент он же в числится в службе пожарной безопасности предприятия.

annpol 20.06.2012 08:33

Цитата:

Сообщение от Anre (Сообщение 173666)
раньше(лет 10 назад) был просто отдельно он один спец по ГО, а на данный момент он же в числится в службе пожарной безопасности предприятия.

тогда встречный вопрос - в службе пожарной числится, а подчиняется начальнику этой службы и в положении про эту службу вписаны вопросы по ГО или нет?

Anre 20.06.2012 14:29

да все вписано, во все положения и инструкции и т.п.,
и должность его так и называется:
начальник пожежної частини і цивільного захисту
(т.е. смесь бульдога с носорогом :rofl:)

annpol 20.06.2012 17:10

эх,как бы еще нашего нач по ОТ так "обозвать"...говорит на курсы меня отправляйте....а на это денег не дают:reverie: да и настаивают на том , что прописывать вопросы ГО в положение службы ОТ не имеем права, так как оно типовое и утверждено законом( или можем?), .а разве положение про службу пожарной безопасности не типовое?(могу ошибаться)
а как по вашему мнению спец.по ГО можно определить в такое структурное подразделение(создать в штатном расписании службу) как Штаб ГО и он там будет единственным нач.штаба(или тем же спецом)? или лучше Служба ГО? ...извините , что достаю с вопросами:redface:

Anre 20.06.2012 20:17

Цитата:

Сообщение от annpol (Сообщение 173734)
...как бы еще нашего нач по ОТ так "обозвать"...говорит на курсы меня отправляйте....а на это денег не дают:reverie: да и настаивают на том , что прописывать вопросы ГО в положение службы ОТ не имеем права, так как оно типовое и утверждено законом( или можем?), .а разве положение про службу пожарной безопасности не типовое?(могу ошибаться)
а как по вашему мнению спец.по ГО можно определить в такое структурное подразделение(создать в штатном расписании службу) как Штаб ГО и он там будет единственным нач.штаба(или тем же спецом)? или лучше Служба ГО? ...извините , что достаю с вопросами:redface:

- не получится(хотя я тоже прошёл обучение у их по ГО, но как спец по ОТ) потому, что
- действительно, не имеете права
- ГО чем-то сродни МЧС(пожарники), хотя, пока, разные
- согласуйте со своими ГО-шниками(контролирующими), как скажут - так и назовите(им же и контролировать)

- не нужно извинятся за то, что делаете преднамеренно(Карстен Бредемайер);)

Часовой пояс GMT +3, время: 09:46.