Так, згодна з Inka, роботодавець тут сам собі створив проблему. І основна помилка - це неправильне оформлення відпустки.
З 2022 року я доволі часто сперечалася з колегами з питань цієї відпустки і наслідків надання відпустки "без обмеження строку". Колеги доводили, що "на період воєнного стану" - це до скасування або припинення в.с. Тоді чому в законодавстві не таке саме формулювання? Я намагалася роз'яснити, що "безкінечних" відпусток не буває. Так, про це немає прямої настанови у законодавстві, але, подивіться, хоча б у ЗУ "Про відпустки" - кожний вид відпустки має певний термін. Чому б це?) Або в затвердженій Держкомстатом типовій формі № П-3 - є чіткий реквізит "Період відпустки з... по...". Ну і в решті решт, воєнний стан оголошується Указом Перзидента на певний період теж з... по... і кожного разу продовжується теж на певний чітко визначений період. Тобто відпустка на період воєнного стану повинна бути обмежена цими строками, і з кожним продовженням в.с. - нова відпустка (бо законодавство не обмежує кількість таких відпусток для працівника), якщо людина не повертається на роботу і бажає продовжити ВБЗ. Але колегам було зручніше робити відпустки без обмеження терміну (це ж круто: один раз зробив і забув

), і ось, зараз мають схожі проблеми.
Це була теоретична частина))
Тепер людське питання: роботодавець намагався домовитися з працівницею? Просто нормально спитати: якщо Ви не повертаєтесь, може погодитесь звільнитись? Бо нам працювати треба, потрібні вакансії. А Вам вже нема за що триматись тут, бо вам навіть дні щорічних відпусток не нараховуються.
В мене, наприклад, з 2022 року таких "втікачів" було осіб з 50. І потроху з усіма домовилися. Деякі повернулись і стали до роботи, звичайно. А решта без проблем за моїм проханням написали заяву за угодою сторін. Бо, як кажуть, пуповина вже обрізана) І до речі, в мене ще був аргумент, що якщо працівник повернеться додому, в нього буде пріоритетне право щодо повернення до нас на роботу.
Цитата:
Сообщение от ragenta
Чи може роботодавець:
1. припинити таку відпустку в односторонньому порядку? наприклад, відкликати з відпустки? скасувати наказ?
2. якщо та не почне роботу, то звільнити працівницю? наприклад, на підставі прогулу?
|
На обидва питання відповідь "ні". Відкликати, скасувати - це все ні. Звільнення за прогул (теоретично)можна було б запровадити, якщо б була кінцева дата у відпустки, розумієте? Тепер тільки домовлятись, домовлятись - і нічого іншого