Для того, щоб новий чоловік зміг усиновити дитину, необхідно наступні умови:
батько дитини помер, або рішенням суду вважається померлим, безвістно відсутнім, недієздатним;
батько дитини позбавлений батьківських прав;
батько дитини написав заяву про відмову від дитини.
Як видно, такого не було. Підстав для усиновлення дитини новим чоловіком немає.
Тому, підставою того, що дитина не усиновлена іншим чоловіком, є свідоцтво про народження дитини, де її біологічні батьки є її юридичними батьками.
А довести те, що батько біологічний не утримує дитину, я думаю, буде важко. Це можна лише через суд при позбавленні його батьківських прав. Можливо він утримує всю нову сім"ю колишньої дружини. В даному випадку, я вважаю, вона не є одинокою матір"ю.
Читаючи всю тему, думаю, що одинокою матір"ю, все ж таки, є та мати, яка отримала даний статус в управлінні праці та соціального захисту населення. Тобто, надала всі необхідні документи туди і користується певними пільгами. Всі інші, хто не має цього статусу, не повинен претендувати на додаткові відпустки. Статус одинокої матері надається тоді, коли запис про батька у свідоцтві про народження здійснюється відповідно до ст.135 Сімейного кодексу України
Стаття 135. Запис про батьків дитини, якщо батьківство,
материнство не встановлене
1. При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі,
у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або
рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень
провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по
батькові батька дитини записуються за її вказівкою.
Якщо ж мати не зверталася до управління праці та сзн, то вона може підтвердити даний статус довідкою з відділу реєстрації актів цивільного стану про те, що батько дитини записаний відповідно до даної статті.
Можливо, це лише моя думка, дивлячись на рішення суду...