и еще...
В яких випадках необхiдно брати згоду працiвника на обробку персональних даних?
! Вiдповiдно до статтi 24 Кодексу законiв про працю України громадянин при укладеннi трудового договору зобов’язаний подати паспорт або iнший документ, що посвiдчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, — також документ про освiту (спецiальнiсть, квалiфiкацiю), про стан здоров’я та iншi документи.
У зв’язку з цим персональнi данi працiвника, якi мiстяться в паспортi або документi, що посвiдчує особу, в трудовiй книжцi, документi про освiту (спецiальнiсть, квалiфiкацiю), документi про стан здоров’я та iнших документах, якi вiн подав при укладеннi трудового договору, обробляються володiльцем бази персональних даних на пiдставi статтi 24 КЗпП виключно для здiйснення повноважень володiльця бази персональних даних у сферi правовiдносин, якi виникли в нього з працiвником на пiдставi трудового договору (контракту).
Вiдповiдно до статтi другої Закону України «Про захист персональних даних» володiлець бази персональних даних має право обробляти їх за законом або за згодою суб’єкта персональних даних.
Отже, якщо Вам як роботодавцю достатньо обробляти лише тi персональнi данi працiвника, якi мiстяться у паспортi, трудовiй книжцi, а також у документi про освiту, документi про стан здоров’я та iнших документах, подання яких при прийняттi на роботу передбачено якимось iншим законом, то згоду працiвника Вам справдi брати не потрiбно.
Якщо Ви берете у працiвника, скажiмо, номери його домашнього та мобiльного телефонiв, адресу мiсця фактичного проживання, копiю свiдоцтва про народження дитини, вiдомостi про сiмейний стан, свiдоцтво про одруження чи розлучення, документи, що пiдтверджують право на якiсь пiльги тощо, то все це є персональними даними цього працiвника, але обробляти їх Ви маєте право лише за його згодою.
Отже згоду вiд працiвника, якого прийнято на роботу пiсля 01.01.2011, на обробку його персональних даних брати необхiдно.