Не пам'ятаю, щоб і в мій час школа давала вміння спілкуватися, висловлюватися, формулювати думку, презентувати своє бачення, відстоювати його. І коли мій син учився в школі не було такого. Взагалі наша освіта - і середня і вища - не мають навіть у своїй ідеї формування активного мовлення, збільшення словникового запасу і вміння ним послуговуватися.
На семінарах від студентів домогтися формулювання своїми словами чогось із прочитаного - це справжня мука. Хіба що ті, хто отримує другу вищу освіту, уже більш говіркі...
Тут більше залежить від того, як спілкуються батьки між собою і з дитиною, які фільми дивляться разом, книжки читають, новини відстежують і як обговорюють їх, коментують. Не ставлять завдання перед дитиною, мовляв, ану висловлюй свою думку...
Плюс треба зважати на індивідуальні особливості дитини: від темпераменту, екстра/інтроверсії до умов та стилю виховання... Крім того, зважати на вік.
Особливо важко висловлюватися підліткам. А я так зрозумів, Людмило, що вашій дочці зараз десь 14 років, так?
|