Показать сообщение отдельно
Старый 02.09.2010, 23:56   #26
Iren@
Эксперт HR-Лиги. Модератор

Вы сказали Спасибо: 2,629
Поблагодарили 2,677 раз(а) в 1,200 сообщениях

Цитата:
Сообщение от Милениум Посмотреть сообщение
що саме ЯК? Як - позаштатній працівник, чи як- письмовий трудовий договір?
Що таке письмовий трудовий договір я знаю, а ось на якій підставі укладати контракт, якщо це не передбачено жодним законом України - не зрозуміло.
Цитата:
Позаштатний працівник-працівник, чиєї посади немає в штатному розписі.
Дякую за пояснення. А яким нормативно-правовим актом визначено правовий статус позаштатників? Чи оплачується їм тимчасова непрацездатність, відпустки? Тобто якщо на підприємстві відсутній штатний розпис, то логічно, що всі працівники підприємства є позаштатними?
Я знаю, наприклад, декілька нормативно-правових актів, в яких дано визначення цього поняття (хоча вони й втратили чинність, втім були зареєстровані в Мін’юсті і прийнятими вже за часів незалежності України):
ІНСТРУКЦІЯ про організацію роботи позаштатних співробітників Державтоінспекції, затверджена наказом МВС України 20.08.1993 N 512:
Цитата:
1.2. Позаштатними співробітниками ДАІ можуть бути громадяни України, не молодші 18 років, які позитивно характеризуються на виробництві, за місцем навчання та проживання, беруть активну участь у громадському житті, здатні за своїми діловими та моральними якостями, станом здоров"я виконувати поставлені перед ними завдання.
1.3. Позаштатні співробітники на громадських засадах у вільний від роботи чи навчання час сприяють ДАІ у проведенні роботи з профілактики аварійності та правопорушень на транспорті та інших заходів по забезпеченню безпеки дорожнього руху.
Положення про порядок залучення до проведення експертизи в галузі експортного контролю позаштатних радників (експертів), затверджене наказом Державної служби експертного контролю України N 126 від 22.06.1998:
Цитата:
1. Позаштатними радниками (експертами) експортного контролю є фізичні особи, які мають спеціальні знання і є висококваліфікованими фахівцями у відповідних галузях, пов'язаних з розробленням, виробництвом, експлуатацією, продажем і реалізацією озброєння, військової та спеціальної техніки, а також товарів, що можуть використовуватися при їх створенні, які не працюють (постійно) в органах державного експортного контролю України, але беруть участь у проведенні експертизи в галузі експортного контролю і надають потрібні Держекспортконтролю консультації за своїм фахом.
12. До участі в роботі Експертних рад, робочих нарад, а також для проведення експертизи позаштатні радники (експерти) залучаються у робочий час. Тривалість роботи щодо здійснення експертизи з питань експортного контролю не повинна перевищувати 15% від загального фонду робочого часу виконавця за місцем постійної роботи на протязі місяця.
Цитата:
Сообщение от inesska Посмотреть сообщение
Как объяснила мне глав. бухгалер, это связано с отчетами по числу принятых инвалидов.
А-а-а! с этого бы и начинали. Я бы сразу ответила, что эта отговорка - "совместитель" весьма хлипенькая. На заре моей туманной молодости предприятие, на котором я работала, проверяло КРУ на предмет правильного рассчета среднеучетной численности, исходя из которой уплачивается коммунальный налог. На следующий же день (!) после требования КРУ я им предоставила "свежайшие" копии трудовых книжек всех совместителей, потому что это был единственный способ доказать проверяющим, что мы правомерно не платим за этих работников коммунальный налог, поскольку за них этот налог платится на другом (основном) предприятии. Эту проверку я запомнила надолго.

Последний раз редактировалось Iren@; 03.09.2010 в 10:17. Причина: поздно писала - опечаталась... :)
Iren@ вне форума   Ответить с цитированием
Эти 7 пользователя(ей) сказали «Спасибо» Iren@ за это полезное сообщение:
Alinochka (03.09.2010), anatol_ua (03.09.2010), A_net (07.09.2010), inesska (03.09.2010), Trine (06.09.2010), Галина Ребр (13.12.2010), Мотя (03.09.2010)