Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Социальное страхование и пенсионное обеспечение (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=72)
-   -   Декретна відпустка з нюансами (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=9698)

Чертовка 09.02.2010 14:30

Декретна відпустка з нюансами

Доброго дня! Вибачаюсь, якщо відкрила тему,що вже обговорювалась, але пошук результатів не дав.Не бийте дуже сильно :black_eye:
Ситуація:
Працівниця принесла лікарняний у зв"язку з вагітністю та пологами, в якому зазначено початок відпустки 26 січня 2010 р.
Хоче оформити спочатку лікарняний, а потім ЗВІЛЬНЕННЯ за угодою сторін з 12 лютого.

Що робити в цій ситуаціі?

Опишіть, будь-ласка детально по пунктам! Або якщо все ж таки є подібна тема, де детально описано процедуру оформлення декретної відпустки на приватному підприємстві - відправте мене....до неї:bow:
Згляньтесь, будь-ласка, молодий спеціаліст вперше оформлює декрет

anatol_ua 09.02.2010 15:25

Дивують такі обставини:
- 26.01.2010 + 126 днів = 31.05.2010 !!!
- чому тоді звільнення саме 12.02.2010 ???
- чи є згода роботодавця на звільнення саме за угодою сторін ???

Элен 10.02.2010 08:53

Согласна с Анатолием. С чего бы вдруг беременной женщине увольняться по соглашению сторон в период действия б/л по бер и род.??? не идите на поводу у сотрудницы, не оформляйте. Может, она подставу готовит вашему предприятию, потом скажет, что вы вынудили пойти ее на это соглашение сторон. Родит, уйдет в отпуск по уходу за ребенком - хоть в этот же день уовльняйте. Не берите риск на себя, т.к. эта ситуация повиснет над вами и предприятием на веки вечные (срок исковой давности не применяется)

magnum 10.02.2010 09:31

Элен, anatol_ua :handshake:

chsm07@mail.ru 10.02.2010 11:22

Цитата:

Сообщение от Элен (Сообщение 89405)
т.к. эта ситуация повиснет над вами и предприятием на веки вечные (срок исковой давности не применяется)

Элен- меня заинтересовала эта фраза, можно поконкретней со ссылками на законодательные акты, если это не трудно.

Анджелика 10.02.2010 15:32

Однозначно звільняти не потрібно. Та й під час лікарняного звільнення саме в даному випадку недопустиме.

chsm07@mail.ru 10.02.2010 15:40

А які є підстави для відмови даній працівниці в звільнені з її власної ініциативи?

Iren@ 10.02.2010 15:45

Чертовка, спеціального порядку оформлення відпустки з вагітності та пологів працівника для приватних підприємств немає, для підприємств всіх форм власності він єдиний. Як його оформлювати можете знайти - "поиск" = "поиск по метке" = отпуск по беременности.
Звичайно, працівник має право звільнитися з власної ініціативи під час хвороби або перебуваючи у відпустці з вагітності та пологів. Я думаю, що за аналогією звільнення за власним бажанням під час тимчасової непрацездатності працівник має право звільнитися, а підприємство повинно оплатити листки непрацездатності до відновлення працездатності за одним страховим випадком. Єдине, у чому я не впевнена, так чи не буде претензій з боку ФСС з ТВП... Я б подзвонила до дирекції районного ФСС з ТВП та перепитала б. :reverie:

Чертовка 11.02.2010 09:53

Велике дякую за приділену увагу моєму питанню!
Тут така ситуація, що ані роботодавець, ні працівниця не мають жодних претензій. Вона згодна звільнитися на будь-яких умовах - ст.36 п.1, ст.38 КЗпП.Тому що працювати на фірмі далі не збирається,хоче звільнитися і сидіти вдома з дітьми. Ініціатива звільнення йде від неї.
Роботодавець згодний компенсувати невикористану щорічну відпустку, а також інші виплати. Справа в тому - що це дружина директора філії. :-) філія буде в найближчий період ліквідована, точніше - відбувається злиття двох структур, усі працівники переведені вже на інше місце роботи з більшою зарплатнею, а вона нікуди переводитись не хоче - хоче звільнитись.
Тут питання дещо іншого порядку - яким чином це усе краще оформити, щоб було законно і мало нормальний вигляд з усіх боків :-)
Справа у тому, що я, як це не дивно, працюючи майже рік, жодного разу не оформляла декретної відпустки. Що писати, наприклад, в лікарняному, який вона надала? Чи видавати наказ про надання відпустки по вагітності та пологам, взагалі - що робити в першу чергу, в другу і третю:redface:
Думаю, новачкам, які з цим теж стикнуться вперше, стануть в пригоді Ваші відповіді.
ДЯКУЮ!

anatol_ua 11.02.2010 10:00

Сделал всё, как писала Ирина Николаевна:
http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=1802
http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=5799
http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=6919

Ничего сложного, оказывается... :dont know:

Чертовка 11.02.2010 10:15

Цитата:

Сообщение от anatol_ua (Сообщение 89580)
Сделал всё, как писала Ирина Николаевна:

Ничего сложного, оказывается... :dont know:

Вобщем, сколько людей - столько и мнений :-)
Буду делать:
1) приказ о предоставлении отпуска;
2) заявление по ст.38
3) приказ об увольнении.

И ждать, надеяться и верить :-)
филиал-то прекратит существование...
Впрочем, возможно на всякий случай отправить ей заказным письмом предложение о переводе с увеличением оклада? Чтобы избежать пресловутой ситуации с непредоставлением другого рабочего места....

anatol_ua 11.02.2010 11:59

1. Ирина Николаевна писала о процедуре поиска по форуму.
Я показал только результат (поиска)...:reverie:
2. Приказ об отпуске по беременности и родам даже я уже не издаю :flag_of_truce:(см. полемику в 2008 г.)
3. Увольняйте той датой, о которой она просит...
Не надо никаких писем !!!
Она сама захотела уволиться и имеет на это полное право:

Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на
невизначений строк, з ініціативи працівника
Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на
невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений
ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про
звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю
продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення
чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до
навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості,
підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до
досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом;
догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або
інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за
конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або
уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у
строк, про який просить працівник.

P.S. ЛН надо будет оплатить полностью (100%),
кроме того, если будет ещё один ЛН ("многодетные" роды или усложнения), то, наверное, придётся оплатить и следующий (дополнительные 14 к.д.)...

Чертовка 11.02.2010 12:05

Анатолий, я на Вас скоро молиться начну и поставлю Ваше фото в красном уголке офиса:bow:
Премного благодарна!

anatol_ua 11.02.2010 12:14

:redface::redface::redface:
Не надо !!!
Для Исуса я староват (да и кончил он не очень...),
а для Господа - молод ишшо... (да и не всё знаю...)

А вот поделиться новыми знаниями готов:
оказывается, в женской консультации можно получить путёвку в санаторий "Жовтень"
(Конча-Заспа) для реабилитации беременной за счёт ФССзТВП !!!
1. Справка-направление (выдаёт врач и зав. консультацией).
2. Справка от предприятия (приложение 4 к Порядку получения путёвок ФСС).

Завтра поеду подписывать такую справку (п. 2) в своё отделение ФСС !!!

Чертовка 11.02.2010 13:58

Цитата:

Сообщение от anatol_ua (Сообщение 89625)
Завтра поеду подписывать такую справку (п. 2) в своё отделение ФСС !!!

:good: :bow:(срочно пошла искать всю информацию о вопросе). И самой-то пригодиться может;)
Р.S. Или поделитесь со страждущими свежеиспеченными фактами?:redface:

anatol_ua 11.02.2010 14:37

ПРАВЛІННЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ
25.02.2009 N 12
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
14 квітня 2009 р.
за N 339/16355
Про затвердження Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Анджелика 12.02.2010 09:30

Якщо Ви вже хочете звільняти її, то раджу зробити це за статею 36 п.1 КЗпПУ, тому що за цією статею суди не розглядають скарги про звільнення. (Консультація Мінпраці)
Але не можу зрозуміти логіки працівника, яка звільняється. Адже якщо навіть буде ліквідація, то вона лишень виграє в цьому.

olya2701 16.08.2010 16:35

здравствуйте.
вот у меня возникла сложная ситуация и незнаю как правильно поступить.
в данный момент я нахожусь в декретном отпуске. за это время мне предложили устроиться на новую работу. я какбы дала согласие, что закрою декрет 31,08 и пойду на эту работу.нюанс в том, что заявление я должна писать 27,08 а с 1 сентября меня берут. за 2 месяца до этого я предупредила устно свою администрацию со старой работы, естественнол меня сразу же заставили писать заявление об уходе (мирно директор не захотела растатся). но так как я в декрете я отказалась. я знаю, что официально за 2 недели я письменно должа уведомить администрацию, но тогда я рискую остаться безработной, если не уастя с новой работой. вот я незнаю как поступить. то есть мне нужно как-то уволиться за 4 дня, а знаю свою директриссу она сделает все, чтобы навредить.нет ли какой-то лазейки или оговорки в законе для декретчиц об увольнении без уведомления за 2 недели?

Mardge 16.08.2010 18:08

Пишіть заяву: "Прошу звільнити мене за власним бажанням у зв'язку із доглядом за дитиною до досягення нею 14-річного віку". Свідоцтво про народження дитини і заява є підставою для звільнення у той день, про який Ви просите. Хоча б і день в день.

Кодекс законів про працю:

Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на
невизначений строк, з ініціативи працівника

Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на
невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений
ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про
звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю
продовжувати роботу
(переїзд на нове місце проживання; переведення
чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до
навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості,
підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до
досягнення нею чотирнадцятирічного віку
або дитиною-інвалідом;
догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або
інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за
конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або
уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у
строк, про який просить працівник.

olya2701 16.08.2010 23:29

ну насколько я понимаю, здесь речь идет не о "сосвсем здоровых" детях

anatol_ua 17.08.2010 09:05

Да, желательно подтвердить необходимость ухода за ребёнком каким-нибудь документом: справкой ВКК (идеально :thumbs up:), справкой от врача (тоже неплохо :good:)...

А вообще - совершенно спокойно ещё можете написать заявление на увольнение 31.08.2010 по собственному желанию (ст. 38) и 31.08.2010 забрать трудовую книжку и получить расчёт !!!
В этом случае никакая, даже самая страшная директриса, не сможет Вам напакостить !
Вернее, сможет, но любой суд будет на Вашей стороне !!!

Mardge 17.08.2010 10:07

Цитата:

Сообщение от olya2701 (Сообщение 106987)
ну насколько я понимаю, здесь речь идет не о "сосвсем здоровых" детях

Ні, мова йде просто про дітей, будь-яких. А догляд - це не обов'язково догляд за хворою дитиною. До 3-х років також догляд, але ж не за хворими дітьми.
Ось ще фраза із коментаря до КЗпП:
"Відповідно до законодавства не потрібно будь-якого підтвердження необхідності догляду. Запис про дітей у відділі кадрів, як правило, є. У необхідних випадках документи про наявність дитини повинні бути надані. А факт звільнення саме через догляд за дитиною підтверджується лише заявою працівника. Вимагати будь-яких документів, що підтверджують такий мотив звільнення (за наявності дитини), власник не вправі;"

olya2701 17.08.2010 12:48

т.есть в тот же самый день? ну расчета нет так я вышла по нулям.проблема в том лишь, чтобы быстро подписали заявление.

Таня Яцук 20.01.2011 13:12

декретна відпустка і приватний підприємець

Приватний підприємець (на єдиному податку) , одночасно працює за трудовим договором в іншого приватного підприємця йде в декретну відпустку (по вагітності та пологам). Підкажіть, як буде здійснюватись виплата допомоги по вагітності та пологах, і чи потрібно закривати підприємницьку діяльність, якщо вона збирається перебувати у відпустці по догляду за дитиною до 3-річного віку?

anatol_ua 20.01.2011 13:55

Поки що неясно :dont know::
http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=12310

Mardge 20.01.2011 13:58

Цитата:

Сообщение от Таня Яцук (Сообщение 128638)
Підкажіть, як буде здійснюватись виплата допомоги по вагітності та пологах, і чи потрібно закривати підприємницьку діяльність, якщо вона збирається перебувати у відпустці по догляду за дитиною до 3-річного віку?

Щодо виплат - чекаємо на постанову ФСС, а щодо закриття підприємницької діяльності: як це стосується її права на відпустку? Вона ж іде у відпустку не як підприємець, а як найманий працівник!

Таня Яцук 20.01.2011 14:15

чи зможе вона , здійснювати підприємницьку діяльність, і одночасно перебувати в декретній відпустці по догляду за дитиною до 3-річного віку

anatol_ua 20.01.2011 14:18

Пошукайте, будь ласка, свіжого листа з цього приводу на порталі...

N.B. Вибачайте, часу немає шукати самому... :redface:
Ще ж і робота є !

Mardge 20.01.2011 14:18

Яким чином і хто може це заборонити?

Зустрічне запитання:
А може вона здійснювати підприємницьку діяльність і одночасно працювати на умовах трудового договору? ;)

Таня Яцук 20.01.2011 14:27

а допомогу по догляду за дитиною вона ж буде отримувати

ОКСАНОЧКА 20.01.2011 21:05

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Л И С Т 19.05.2008 N 1220/5/123-08
Державному комітету України

з питань регуляторної

політики та підприємництва
У Мінпраці розглянуто звернення... стосовно порядку призначення і виплати жінкам-підприємцям державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Відповідно до статті 13 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" право на виплату допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має один з батьків дитини, усиновитель, опікун, дідусь, бабуся або інший родич, який фактично здійснює догляд за дитиною.
Пунктом 18 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1751, передбачено, що допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається з дня звернення за її призначенням, але не раніше ніж з дня, що настає після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами для непрацюючих осіб та осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, а для працюючих осіб - з дня настання відпустки по догляду за дитиною по день її закінчення.
Оскільки здійснення догляду за новонародженою дитиною пов'язане із неможливістю виконання трудових обов'язків, для підтвердження факту догляду за дитиною працюючі особи, які звертаються за призначенням такої допомоги, подають копію або витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки; непрацюючі особи - копію трудової книжки, безробітні - довідку про те, що виплата допомоги по безробіттю не проводиться.
Особи - суб'єкти підприємницької діяльності подають довідку, видану органами державної податкової служби про те, що не провадять підприємницької діяльності. Передбачається, що така довідка може бути видана органами державної податкової служби на підставі заяви підприємця про те, що у зв'язку з доглядом за дитиною він (вона) не буде проводити підприємницьку діяльність починаючи з визначеної у заяві дати. Для врегулювання питань, пов'язаних із видачею зазначених довідок, Мінпраці звернулось до Державної податкової адміністрації України.
Пунктом 23 вищезгаданого Порядку визначено випадки, у яких виплата допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку припиняється. Зокрема, виплата допомоги припиняється у разі, коли особа, що отримує в органі праці та соціального захисту населення допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку:
виявила бажання працювати - з дня працевлаштування (початку виконання трудових обов'язків);
розпочала або поновила підприємницьку діяльність - з першого числа місяця, в якому розпочато таку діяльність.
Особи, яким виплачується державна допомога сім'ям з дітьми, у разі виникнення обставин, які призводять до припинення виплати допомоги, зобов'язані у десятиденний термін повідомити про це органи праці та соціального захисту населення (пункт 46 Порядку) .
Ураховуючи зазначене, жінки-підприємці, яким призначена допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у разі поновлення підприємницької діяльності повідомляють про це орган, що призначив допомогу.
Не припиняється виплата допомоги особам, що під час перебування у відпустці по догляду за дитиною почали працювати у режимі неповного робочого часу або вдома, за умови надання відповідної довідки з місця роботи. Така норма не може бути застосована до суб'єктів підприємницької діяльності через відсутність відпустки по догляду за дитиною та неможливість документального підтвердження роботи на умовах неповного робочого дня.
Разом з тим, підприємець, як і будь-яка інша особа, яка отримує допомогу по догляду за дитиною, у разі відновлення трудової (підприємницької) діяльності до досягнення дитиною трирічного віку може переоформити виплату допомоги на іншу працездатну особу, яка не отримує пенсії, і буде здійснювати догляд за дитиною (один з батьків дитини, усиновитель, опікун, дідусь, бабуся або інший родич).

ОКСАНОЧКА 20.01.2011 21:11

Цитата:

Сообщение от Mardge (Сообщение 128673)
Зустрічне запитання:
А може вона здійснювати підприємницьку діяльність і одночасно працювати на умовах трудового договору? ;)

Я думаю, що може, в тому разі коли це не забороняється специфічними вимогами до певної посади. Особа сплачує податки і внески, і як найманий працівник, і як суб'єкт підприємницької діяльності.
Крім того, приймаючи на роботу Ви що вимагаєте документального підтвердження про те, що кандидат не провадить підпр. діяльність?

Mardge 21.01.2011 10:11

Дякую ОКСАНОЧКА!

Я знаю відповідь на це питання! І писала вже про це на форумі!
Я запитувала не тому що не знаю, я поставила ТС "наводящий вопрос" (вибачте, не змогла українською перекласти), щоб краще можна було зрозуміти відповідь на питання:
Цитата:

чи зможе вона , здійснювати підприємницьку діяльність, і одночасно перебувати в декретній відпустці по догляду за дитиною до 3-річного віку
Будь-яка особа, що працює на умовах трудового договору (є вона приватним підприємцем при цьому, чи ні) має право на відпустку:
ЗУ "Про відпустки":
Цитата:

Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи (далі - підприємство).

Anchapa 28.01.2011 17:24

Звільнення за власним бажанням під час відпустки по догляду за дитиною

Доброго дня!
Прошу підтвердження моїм думкам.
Працівниця перебуває у відпустці по догляду за дитиною до 3-ох років(дитині 2 роки). Бажає звільнитись і влаштуватись на іншу роботу.
Отже, для того шоб її звільнити потрібно від неї тільки заяву про звільнення. Заяви про вихід на роботу на неповний робочий день не потрібно.
Так?:redface:

kozur 28.01.2011 17:43

Так.

Мотя 28.01.2011 20:25

Цитата:

Сообщение от Anchapa (Сообщение 130370)
Отже, для того шоб її звільнити потрібно від неї тільки заяву про звільнення.

А Вы лично как думаете?:dont know:

Anchapa 28.01.2011 21:08

Я думаю так як описала у пості #34, але такого звільнення у мене ще не було. Просто збиває з пантелику те, що це відпустка по догляду за дитиною. :dont know:

Мотя 28.01.2011 21:25

А какая разница, какой отпуск?:dont know:
Человек имеет право уволиться, будучи в отпуске...

HelenOK 30.01.2011 16:12

Добрый день. Нужна ваша помощь.
Я в данный момент нахожусь в декретном отпуске. Предприятие на котором я работала руководство решило "ливидировать". Знаю что они н е могут меня уволить без письменного предупреждения за два месяца. А что еще? Какие выплаты мне положены?У меня еще есть отпуск! Меня интересует финансовая сторона в мою пользу.., кадровичка там не опытная может ошибиться, да и буду знать как и о чем с начальством говорить.

Мотя 30.01.2011 16:29

Цитата:

Сообщение от HelenOK (Сообщение 130451)
. А что еще?

Еще вот что:

Стаття 184. Гарантії при прийнятті на роботу і
заборона звільнення вагітних жінок
і жінок, які мають дітей

Звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

Т.е. Вас должны обязательно трудоустроить, а не просто взять и уволить...

Часовой пояс GMT +3, время: 00:53.