![]() |
Увольнение по состоянию здоровья, п.2 ст.40 КЗоТУ
Доброе утро! Подскажите, пожалуйста, как сформулировать заявление сотрудника, которого увольняют по п. 2 ст. 40?
Дело в том, что работник принес справку МСЕК, где ему установлена вторая группа и указано "нетрудоспособен". Спасибо. |
Працівник ніякої заяви не пише. Ви його звільнюєте на підставі копії довідки МСЕК (копію треба знімати з обох сторін довідки). Не забувайте про вихідну допомогу (ст. 44 КЗпП України).
|
Увольнение по состоянию здоровья
коллеги, подскажите, при каких заболеваниях за работником сохраняется рабочее место при отсутствии на работе по состоянию здоровья более чем 4 месяца???
знаю, что туберкулез - 12 мес. а что еще??? уточню, работник более 9-ми месяцем лечился в туберкулезной клинике. диагноз не "туберкулез", а "Специфічне захворювання хребта". можно ли уволить такого работника по состоянию здоровья? |
Я б радила Вам відправити цього працівника на позачерговий медичний огляд для підтвердження можливості працювати на даній роботі. відмовитись він на має права.
|
Цитата:
Хотя есть вопрос к agimax: какая должность у работника? |
Цитата:
|
Уволнение
Вы должны дать запрос в медицинское учреждение, на имя глав.врача, которое выписывает больничный лист, потому что, они обязаны по истечение 4-х месяцев выписать вашего сотрудника либо отправить его на МСЕК.
|
Re: Уволнение
Цитата:
но, если не ошибаюсь, по истечению 5-ти или 6-ти месяцев болезни, инвалидности еще не было... тогда мы его и уволили... в больничном листе не было указано, что это туберкулез. а т.к. мы не медики, то идентифицировать "спец заболевание позвоночника" как туберкулез, не смогли. перед увольнением было также письмо на главврача, ответом на которое был подтвержден данный диагноз (без упоминания про туберкулез) и указано, что лечится будет еще 7, кажется, месяцев. |
Звільнення у зв’язку із інвалідністю
Доброго дня! Працівник, начальник інженерного відділу, довго хворів. В результаті медико-соціальна комісія провела огляд і призначила йому першу групу інвалідності, яка повністю виключає можливість праці (у висновку про умови та характер праці зазначено, що він потребує постійного стороннього огляду). Можливість написання ним заяви немає. Як поступити? чи можливо звільнити його згідно п.2 ст.40 керуючись тільки копією висновку МСЕК? і яким числом звільняти? тим яким було призначену йому групу чи днем раніше (вважаючи що дата звільнення вваджається останнім днем праці і в день коли йому цю інвалідність призначили він не може вже в цей день згідно висновку МСЕК працювати). :neutral:
|
День-два туди-сюди для компанії ніякої ролі не грає, а людині в її стані треба допомогти, як тільки це можливо.
1. На підставі довідки МСЕК зібрав би документи для призначення пенсії по інвалідності. 2. Виплатив би (за можливості) якусь матеріальну допомогу. 3. Звільнив би на наступний день, після якого у вас з'явилась довідка МСЕК (копія) і саме за п.2 ст. 40 (якщо немає можливості отримати від працівника заяву про звільнення за ст. 38 у зв'язку з виходом на пенсію по інвалідності). Можливо забагато емоцій - інші експерти мене доповнять... |
|
Увольнение инвалида I группы!!!
Уважаемые коллеги прошу срочно Вашей помощи, ситуация следующая. В начале августа с работником нашей компании случился инсульт. Все это время он находился на больничном, последний больничный листок закрыт 21 ноября 2008 г. с указанием, что ему присвоена инвалидность I группы, но без предоставления заключения МСЭК. В связи с тем, что на нашем предприятии 4-х дневка, работник должен был 24.11.2008г. выйти на работу. Сегодня, т.е. 09.12.2008г. по почте мы получаем Заключение МСЭК от 27.11.2008г., где написано "Противопоказаны все виды трудовой деятельности. Нуждается в постороннем уходе". :dont know: Теперь вот прошу Вашего совета, как правильно провести увольнение, каким числом и какую запись сделать в трудовой.
P.S. наш юрист посоветовал мне провести приказ 09.12.2008г. по п. 2 ст.42 "уволен по состоянию здоровья" с датой увольнения 24.11.2008г. |
Re: увольнение инвалида I группы !!!СРОЧНО!!!
Цитата:
АЛЕ! Як ви можете звільнити працівника "у зв'язку з невідповідністю займаній посаді внаслідок стану здоров'я" 24.11.2008, коли цю саму невідповідність МСЕК йому встановив 27.11.2008? І ще: не забудьте про вихідну допомогу. |
Работника нужно уволить 21.11.08 (последним днем больничного), только не п.2 ст.40, а п.5 ст.40 КЗпП України.
А в трудовой: Звільнено у зв*язку з нез*явленням на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, п.5 ст.40 КЗпП України. |
Цитата:
Все мы подвержены болезням, просто болеем по-разному :dont know: В данном случае я полностью поддерживаю esar res С датами только разберитесь :wink: |
Я с Вами совершенно согласна, поэтому мы потребуем от Работника больничный за данный период и уволим его 27.11.2008г. Но возникает следующий вопрос: на каком основании мы проводим приказ 09.12.2008г.? с таким успехом мы могли бы и 01.01.2009г. провести приказ, не лучше ли его провести 01.12.2008г.
|
приказ проводите тем числом, каким Вы заключение МСЭК получили
|
Цитата:
Если инвалидность не установлена, тогда другой вопрос. Больничный продлевается до следуючей МСЭК. И с датами правильно. Больничный по 21.11.08. Я не согласна с юристом - дата увольнения 24.11.08. Работник не приступил к работе, значит - прогулял? Довідка МСЄК может быть выдана 27.11.08. Это не есть нарушение. (См. запись в больничном) tfk, а если работник не принесет больничный? Согласна с Кадристкой по поводу даты приказа. |
А мжет, "сделать финт ушами" и работнику предложить написать заявлени о предоставнии отпуска без сохранения ЗП на "спорные дни"? (т.е. с 24 по 27, а 27 уволить).
|
Уволить, конечно, придётся.
Просто даты поставить так (я так думаю :wink: ): ЛН - по 21.11.08 (в табеле - Х), Увольняете 27.11.08 (с 24.11 по 27.11 в табеле можете проставить "Н"), а приказ от 09.12.08 (даты получения заключения МСЭК), ну это нормально. Вот это я (и esar, надеюсь, тоже) и имел в виду :D |
leonida, ви самі собі пртирічете:
Цитата:
Цитата:
І як можна звільнити людину за п. 5 ст. 40, якщо тимчасова непрацездатність вже скінчилася? Якщо в такому звльненні була виробнича необхідність, було б звільнювати в "процесі" хвороби. А так - потяг вже пішов. tfk, тут однозначно - невідповідність займаній посаді за станом здоров'я, визначена у висновку МСЕК. Наказ робиться тоді, коли була отримана довідка з висновком МСЕК про подальшу роботу інваліда (якщо на підприємстві немає прфспілки). Якщо ж є профспілка, то ще треба від неї згоду отримати. Тож дата видання наказу може буде ще пізнішою. Дата звільнення в наказі повинна бути тією ж самою, якою цей наказ і видано. А от ті дні, коли працівник і не працював, і не надав документів, можна оформити як прогули з поважних причин. Прикутість до ліжка, думаю, поважна причина? Незайвим було б відрядити делегацію до хворго додому, провідати його, а заодно і скласти акт про те, що він не може працювати, бо хворий, а лікарняний не дають, бо встановили групу інвалідності. Якщо працівник зможе написати пояснювальну - добре. Не зможе - заактуйте свідчення родичів, які за ним доглядають. Після цього необхідно зробити наказ, в якому "пусті" дні треба визнати прогулами з поважної причини і дати роспорядження бухгалтерії не нараховувати за них заробітну плату (підстава для наказу - доповідна безпосереднього керівника і акт "делегації"). Ось і все! Не шукайте собі проблем там, де їх немає. |
Спасибо за консультации, но а как же правильно в трудовую внести запись: "Звільнено у зв'язку з невідповідністю займаній посаді (або виконуваній роботі) внаслідок стану здоров'я, п.2 ст. 40 КЗпП України" або "Звільнено за станом здоров'я, що перешкоджає подальшому продовженню роботи, п.2 ст.40 КЗпП України"? :dont know:
|
Я бы написал второй вариант:
"За станом здоров’я, що перешкоджає продовженню роботи" |
Цитата:
Цитата:
|
Доброго дня всім,
в нас подібна ситуація. Працівник хворий на туберкульоз і вже більше 4 місяців на лікарняному. Виникло питання, якщо звільняти за п.5 ст.40, то слід оплачувати лікарняний до остаточного закриття? |
Трояна, скористайтесь, будь-ласка пошуком по форуму за словом - туберкул* . Впевнена, дізнаєтесь багато цікавого і корисного. :wink:
|
дякую :)
неправильно користувалась пошуком - без зірочки нічо не видавало :wink: |
Звільнення працівника після присвоєння йому інвалідності
Підкажіть будь-ласка терміново.Працівник який числиться у нас на підприємстві перебував на лікарняному більше 4-ох місяців.Після цього йому присвоїли інвалідність і він просто не в змозі виконувати свої обов'язки.І він ніби то й не проти написати заяву за власним бажанням.Як буде правильно?За якою статтею його звільняти?:
1.за ст.38 КЗпП Укр. 2.за ст.40 п.2 КЗпП Укр. |
Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника
Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію (по инвалидности); прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник. Тем более, что пенсию по инвалидности действительно надо оформлять. |
Велике спасибі!Ви мені справді допомогли.
|
Цитата:
|
Цитата:
АЛЕ... Для таких випадків в КЗпП передбачена "своя" підстава, і ви правильно написали: п.2 ст.40. Тільки звільнити за цією підставою можна за наявності таких умов: 1. У висновку МСЕК зазначено, що теперішня робота протипоказана інваліду за станом здоров'я. 2. На підприємстві немає роботи, що підходить інваліду за станом здоров' (або така робота є, але інвалід відмовляється від переведення). І ще, не треба забувати, що це - звільнення за ініціативою роботодавця, отже - не звільняємо під час відпусток, хвороби та погоджуємо звільнення з профкомом. Ну і найголовніше (для працівника) - це вихідна допомога... |
Цитата:
|
ст 40 п.5
Подскажите как правильно уволить сотрудника по ст.40 п.5. Какая процедура?
|
По ст. 40 п.5 можно уволить по истечению 4-х месяцев болезни без перерыва ни на один день. Но учтите тот факт, что Вы этому сотруднику будете продолжать выплачивать помощь (пособие) тоесть будуте дальше оплачивать больничные, конечно за счет соцстраха, до выздоровления или до назначения группы.
|
Підстави для звільнення за п.2 ст.40?
Доброго дня!Підскажіть, будь ласка, чи є довідка ЛКК підставою для звільнення за п.2.ст.40?Тобто звільнення за ініціативою роботодавця?запропонували іншу посаду-відмовилась + згода профкому, звільнення та достроковий вихід на пенсію..Але сьогодні дізналася, що підставою може бути тільки МСЕК з групою інвалідності....ДОПОМОЖІТЬ!Де це прописано???
|
Увольнение по состоянию здоровья
Коллеги, такой вопрос. В октябре месяце 2009 года все сотрудники проходили медосмотр. Согласно заключению комиссии, у одного из сотрудников были выявлены несоответствия занимаемой должности. Долго решали, что делать и как поступить, чтобы человеку было приятно и в итоге отпустили в отпуск. Он соответственно "переспал" с мыслями о том как быть раньше и ушел на больничный, с объяснениями, что не доверяет поликлинике, которая сделала такой вывод, а пройдет осмотр в другой клинике. В связи с этим, есть вопрос:что делать?
1.За медосмотр отвечал инженер по охране труда, совместитель, который появляется редко. Заключение было от 27.10.2009. Его я впервые увидела в конце декабря как раз перед праздниками. Времени мало было для принятия решения. "Сделали приятно" сотруднику, отпустили в отпуск. Пожалели, думали, что найдет работу за это время и уволится, тем более предварительно дал согласие. 2."Нужное" время упущено, человек еще на больничном. Если действительно он возьмет заключение другой клиники, в котором будет указано, что он может работать по своей должности, какие дальнейшие действия? Помогите пжлст. |
Как только выйдет на работу - посылайте его на МСЭК !
Заключение комиссии будет для вас основанием либо допустить его к работе либо уволить по ст. 40, п.2 |
Цитата:
|
Пишете письмо председателю районной (по месту проживания) МСЭК с просьбой дать заключение о возможности работать на такой-то должности такого-то сотрудника в связи с перенесенной им тяжёлой болезнью...
И везёте сотрудника вместе с письмом на МСЭК (обычно по вторникам). Пусть возьмёт свою карточку со всеми диагнозами и назначениями... Вот это и значит "послать сотрудника на ... МСЭК":-D |
Часовой пояс GMT +3, время: 14:16. |