![]() |
Приєднання щорічної відпустки до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами
Допоможіть розібратися з ситуацією:
Робітниця пішла у відпуск у зв'язку з вагітністю та пологами з 12 листопада 2009 року по 16 квітня 2010 року. Чи може вона взяти щорічну відпустку за 2010 рік, після відпуску у звязку з вагітністю та пологами(на роботу прийшла 1 жовтня 2008 року, відпуск за 2009 рік забрано) |
ЗУ "Про відпустки"::read:
Стаття 20. Порядок надання соціальних відпусток До відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за заявою жінки приєднати щорічну відпустку незалежно від тривалості її роботи в поточному робочому році. Причому як "спереду" так і "ззаду":lol:, тобто як до так і після відпустки по вагітності та пологах. |
Саму статтю ЗУ "Про відпустки " та ще ст.180 КЗпП я знаю, просто хотілося розібрати конкретний випадок.
Виходить щоб надалася ця відпустка,то потрібно пропрацювати хоча б один день в 2010 році. а в моєму випадку цього не має, отже щорічну відпустку не можемо надати чи щось інше виходить . бо за цілий день мене вже запутали. Хотілося почути думки про дану ситуацію, а не посилання на статті, мені потрібно коментар їх. |
Робочий рік у працівниці з 01.10.09 р. по 30.09.10 р., і саме за цей період, як я зрозуміла, відпустка їй не надавалася.
|
Цитата:
А ми тут тільки ділимось власним досвідом...:reverie: У Вашому випадку жіночка використала відпустку за попередній робочий рік: 01.10.2008-30.09.2009, а за наступний робочий рік: 01.10.2009-30.09.2010 свою відпустку вона може приєднати до відпустки по вагітності та пологах (як до неї так і після). |
Цитата:
Іще хотіла задати одне питання: наш кадровик говорила, що для одержання щорічної відпустки працівниця повина подати власникові довідку медичної установи(якщо хотіла використати щорічну відпустку до декрету.)Яка саме довідка мається наувазі, адже сам лікарняний нададуть практично через місяць |
дякую за відповідь проте чомусь наш кадровик не надала відпуск до декрету, а за після ще з нею не говорили.як ми зрозуміли то в заяві працівниця мала б написати прошу надати щорічну відпустку за 2010 рік, якго ще не було, от і виходить якась плутаниця. У звязку відсутності опиту у цій сфері не можемо самі вирішити цю ситуацію, а кадровик заплутує нас ще більше
|
Відпустку їй повинні надати повної тривалості без будь-якої довідки. Саме "медичний висновок", про який йдеться у ст. 17 ЗУ "Про відпустки" і який є підставою для надання відпустки у зв"язку з вагітністю та пологами, послужить підставою для названого кадровика приєднати щорічну відпустку!
Цитата:
Людину працевлаштували 01.10.08 р., відповідно перша відпустка їй надавалася за період роботи з 01.10.08 р. по 30.09.09 р. Потім йде наступний період, за який відпустка ще не надавалася: з 01.10.09р. по 30.09.10 р. От саме на відпустку за цей період працівник, згідно ст. 20 ЗУ "Про відпустки" та ст. 10 ЗУ "Про відпустки", має повне право!!! Порадьте кадровику читати закони.:read: |
Цитата:
Вибачте за тафталогію! В нас заява про відпустку виглядає слідуючим чином: Прошу надати щорічну відпістку за _______ рік ( в даному випадку буде 2010) з такогото числа. То як би було у нашому випадку? |
Цитата:
Анатолій та Тетяно:bow: та :res:за Ваше терпіння. |
Цитата:
Щоби приєднати щорічну відпустку до відпустки з вагітності та пологів "зпереду", треба знати, коли ж сАме ця "вагітно-пологова" відпустка має розпочатися. Звідки ж це може знати кадровик без медичного висновку? Навіть якщо бути не настільки прискіпливою і не надавати ці дві відпустки "день в день", то, вибачте, живіт як підставу до наказу не підіш'єш, а треба мати якесь документальне підтвердження того, що жінка взагалі колись незабаром збирається народжувати. (Доречі, у деяких жінок навіть за 2 місяці до пологів немає такого живота який би і без довідок характеризував її "цікаве становище", щоби, як кажуть, можна було повірити їй і без довідки). |
Цитата:
|
Цитата:
Я б для нього щось "краще" підібрала....:twisted: |
Цитата:
kubin, я правильно зрозуміла? |
Цитата:
наперед вибачаюсь що задаю саме скільки питань, просто хочеть бути на всі 100 відсотків підготовленою до слідуючих дебат з нашим кадровиком, от і намагаюся вникнути в усі ці деталі |
А я бы не советовала давать ей отпуск полной продолжительности, а уговорила бы ее взять только 13 дней (из расчета 2 дня за отработанный месяц).
Для меня хорошо тем, что если она вдруг уволиться после отпуска по уходу за ребенком из чего я буду высчитывать дни отпуска, данные ей вперед. Для нее тоже хорошо, когда она выйдет из отпуска по уходу за ребенком то ей не надо будет много времени, чтобы заработать себе отпуск. Ведь время нахождения в отпуске по уходу за ребенком в период, засчитываемый для получения ежегодного отпуска не входит. Или я не права? |
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
Цитата:
|
Цитата:
А взагалі-то, і в мене вже витримки не вистачає з того абсурду, що коїться в деяких установах:swoon: |
Цитата:
Але як на мене, то вистачило б інформації тільки про термін вагітності. |
Лишень кілька днів тому консультувала нашу працівницю, яку переводили в іншу компанію, і радила їй приєднати до ВВП щорічну відпустку, навіть якщо вона не пропрацювала 6 повних місяців. Працівниця надає довідку лікаря-гінеколога про термін її вагітності. Так як ВВП починається з 30 тижня вагітності, при наявності такої довідки можна прорахувати і надання щорічної відпустки до ВВП.
esar :handshake: |
Цитата:
Ваша працівниця має право на цю відпустку, і ніякі "викреслення" цього не змінять! Якщо бланки для заяв на вашому підприємстві не відповідають законодавству, то пишіть заяви на чистому аркуші паперу і вказуйте, як положено, робочий рік. |
Цитата:
А взагалі-то, і в мене вже витримки не вистачає з того абсурду, що коїться в деяких установах:swoon:[/quote] Вибачаюсь що виходить розбирать такі ситуації, просто дуже шкода цих дівчат, які скоро стануть матерями, а їм приходиться засмучуватись через чиюсь не компентентність , при цьому втрачаючи власну вигоду, на яку мають повне право. |
Щось я довго обідав...:reverie:
Що треба зробити вашій вагітній працівниці: 1. Попрохати у свого лікаря довідку про її стан (з вказаним терміном вагітності) . 2. Спитати приблизний термін пологів. 3. Написати заяву про відпустку: Прошу надати мені відпустку за час роботи [дата прийняття на роботу + 365 Х кількість років роботи] - [дата прийняття на роботу + 365 Х (кількість років роботи +1)] на хх календарних днів з [приблизна дата пологів - хх днів]. 4. Спокійно показати кадровику ЗУ "Про відпустки" (є на порталі у розділі Нормативная база). 5. Віддихнути !!! P.S. мало не забув: 6. Народити здорову (фізично і психічно) дитинку !!! |
Дякую Анатолій за допомогу. Просто цікаво чи є практика лікарів у надані таких довідок чи не прийдеться ще цим бідним вагітним ще у лікаря щось доказувати і виясняти, а що робити коли їй відкажуть посилаючись на те що перший раз чують про таку необхідність
|
Тільки що порадив своїй співробітниці в аналогічній ситуаціїї зробити те ж саме...
Довідку про вагітність (навіть про її термін) зобов'язані видати. На підставі цієї довідки ми можемо на легшу роботу жіночку перевести (КЗпП, ст 178), а інколи навпаки - не можемо перевести на іншу роботу (ст. 33), навіть звільнити можемо за власним бажанням у вказаний у заяві строк (ст. 38) !!! |
сейчас в обменной карте беременной указываются сроки предполагаемых родов и сроки дородового больничного листа (тоже предполагаемые). попросите вашу беременную предоставить ксерокопию этих данных. если не хватит, то любой врач (а за беременными наблюдают обычно нормальные доктора) даст справку о сроке беременности, из чего можно спокойно вычислить сроки больничного.
|
Цитата:
проте закон не містить жодних обмежень з приводу ненедання відпустки повної тривалості.Працівниця може отримати таку щорічну відпустку,якщо пропрацювала навіть один день в рахунок робочого року за який вона просить відпуск. якщо я десь тут була не права, то прошу мене виправити! Що ж стосується нашої ситуації за вашими розрахунками,то працівниці треба було дати 3 дні, які практично вже нічого не вирішують. І чому саме ви рекомендуєте давати 13 днів.Адже мінімальна щорічна відпустка складає 24 днів, а в більшості працівників вона ще корегується???????? |
дякую всім за допомогу, у нас невеликі зрушення-наш кадровик буде звонити і радитися по ціх питаннях, але всерівно категорично відмовляється надавати такі відпустки. мотивуючи це тим, що відпустки не є повністю зароблені і у випадку коли працівниця після відпуску по догляду за дитиною до 3-х років надумає підти з чого вона буде здійснювати відрахування?
|
Ст. 10 ЗУ "Про відпустки"
У разі надання працівникові зазначених щорічних відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу, за винятком випадків, передбачених частиною сьомою цієї статті. Щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві за бажанням працівника надаються: 1) жінкам - перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами або після неї, а також жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда; Куди звонити і про що радитися? Якщо працівниця звільниться - поверне кошти. |
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
|
какая разница как давали отпуск по уходу за ребенком, когда его использовала эта ваша кадровик? есть такое понятие - действующее законодательство. как бы ни было раньше, сейчас надо действовать в соответствии с требованиями законодательства.
|
Цитата:
Тогда kubin отстаивайте свои права, дайте ей :read: ЗУ "Про отпуска". Удачи!!! |
Цитата:
|
В нас на підприємстві видають одноразову матеріальну допомогу на оздоровлення.
Питання постає в тому, чи положена така допомога працівниці,яка іде в декрет 22 лютого 2010 року. |
Матпомощь предоставляется - согласно КД - к отпуску (имеется в виду основной ежегодный отпуск),
а если вы хотите предоставить её и к социальному отпуску (по беременности и родам или к отпуску по уходу за ребёнком), то это должно быть прописано в КД !!! |
Ситуація така:щорічна відпустка приєднується до декрету.щорічна відпустка береться з 25 січня.Чи можна в такому випадку разом з заявою про надання щорічної відпустки написати заяву на матеріальну домопогу, коли після відпустки підти відразу в декрет і в цьому році більше не робити
|
Часовой пояс GMT +3, время: 11:52. |