![]() |
Резидент-нерезидент
зустрілась із наступною проблемою. В штаті рік мали іноземця - тепер маю перевірку з податкової,яка дуже сильно зацікавилась його зар.платою - а особливо утриманнями відповідного податку. Ми знімали із іноземця (який має ідентифіккаційний код, приписку та відповідно дозвіл на працевлаштування) звичайний податок - 15% - податкова каже, що мали б знімати 30.
Суть в понятті резидент - допоможіть побачити основну різницю між такими поняттями,як резидент та нерезидент. Наш іноземець,повторюсь,має приписку в Україні, дружину (громадянинку України) , ідентифікаційний та дозвіл на працевлаштування. |
у нас работала сотрудница - гражданка России. у нее было удостоверение на постоянное жительство (с 2005 года), укр.прописка (хотя правильнее регистрация) и код, также она из налоговой принесла справку, что является резидентом. поэтому проблем нет.
справка называется так - повідомлення працедавця про самостійне визначення фізичною особою-іноземцем резидентського статусу. какое разрешение на трудоустройство у вашего иностранца? срочное или бессрочное? есть удостоверение на постоянное жительство? |
Наш іноземець має дозвіл на працевлаштування до певного строку і відповідно до цього "приписка" теж має такий самий термін.
У законі про податок з доходів фізичних осіб чітко написано- резидент - фізична особа, яка має місце проживання в Украні. Далі - пяснення. Не можу зрозуміти,які підстави може запропонувати мені податкова для визнання його статусу неризеденським.:dont know: Вони просто вчора під час перевірки задумались - сьогодні чекаю на відповідь. |
korelija
найдите полный текст этого документа. Если не получится, перешлю в личку: ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ НАКАЗ від 29 січня 2004 року N 50 Про затвердження Податкового роз'яснення щодо застосування окремих норм Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" в частині оподаткування іноземців та нерезидентів Любой иностранец, который имеет разрешение на работу, должен получить статус резидента в налоговой для налогообложения по ставке 15 %. Этот статус -календарный, получается ежегодно и действует до конца календ года. С нового года его нужно обновлять. Если ваш иностранец имеет посвидку на постоянное проживание, то он автоматически становится резидентом, если у него посвидка на временное проживание, то тогда ваши проверяющие правы - отсутствие уведомления компании о присвоении иностранцу статуса резидента. В таком случае, ставка -30 % |
Дякую за посилання закон дійсно дає повнішу картину .
"Таким чином, на підставі норм пункту 7.3 статті 7, підпунктів 9.11.1 та 9.11.3 пункту 9.11 статті 9 Закону заробітна плата, незалежно від джерела її виплати, що виплачується нерезиденту працедавцем-резидентом, підлягає оподатковуванню за ставкою, визначеною пунктом 7.1 статті 7 Закону ( Ставка податку становить 15 відсотків від об'єкта оподаткування, крім випадків, визначених у пунктах 7.2 - 7.3 цієї статті. )" От тільки справа в тім,що податкова не повернула нам документ,який би дозволяв його оподатковувати по такій ставці - іноземець писав заяву на встановлення статуса резидента та врешті податкова погодилась з тим,що він таким є,наскільки я розумію далі мав слідувати лист про дозвіл чи сам дозвіл,але такого ми не маємо...Хм...невже ми дійсно не праві і ще такие питання чи писали Ви у трудовому договорі про податкову ставку іноземця? Ми користувались типовим договором - він не передбачав такого пункту відповідно цього ми не зазначали. |
Після того, як іноземець пише заяву на отримання статучсу резидента, хтось з вашим працівників на підставі довіреності від іноземця, або сам іноземець повинні забрати Повідомлення ТОВ "Іриска" про отримання тикам-то статусу резидента України. Податкова не висилає таких документів поштою.
Я ражду Вам звернутися до Вашої податкової (з коробкою цукерок:))- дуже можливо, що Ваше повідомлення досі знаходиться у них. Так, в контракті ми прописували ставку оподаткування іноземця Напишіть мені Вашу ел.адресу - хочу Вам відправити зразки та пояснювальні документи на майбутнє. Бо питання дійсно дуже важливе. |
Цитата:
Цитата:
Вивчатиму ситуацію далі.... Дуже вдячна за наданий перелік документів - він дійсно є важливим та актуальним на разі. І ще одне, якщо все ж нашого іноземця визнають неризедентом - ми допустились ще й помилки в неподанні звіту про податок на дохід неризедента - я вірно розумію? |
Цитата:
Що стосується безпосередньо звітів бухобліку - так, це помилка бухгалтерів. До того ж, до бюджету не перерахована сумма податку. Можливо, Вас змусять зробити коригувальні звіти та перерахувати всі суми. На жаль, не зтикалася з діями податківців у цьому випадку.:sorry2: |
Якби усе обійшлося коригувальними звітами та доплатою незнятого податку - було б цілком нормально ,але боюсь справа продовжиться штрафами та іншими неприємними моментами. Тому чекаю на результат (мали б вже сьогодні бути,але ще немає)....а там діятиму згідно запропонованих документів. Ще раз дякую hr3 за компетентну, повну та вичерпну відповідь на тему - яку, як на мене ми повністю розкрили.:good:
|
Новое в получении статуса налогового резидента.
Информация для тех форумчан, кто непосредственно занимается получением статутса резидента для "сових" иностранцев.
Обязательно ознакомтесь с Письмом ГНА. Лист ДПАУ від 25.11.2009 р. №26106/7/17-0717 «Щодо оподаткування доходів нерезидентів» Речь идет о том, что теперь в пакет документов входит также копия Посвидки на временное проживание иностранца и полная копия паспорта иностранца со всеми визами. Сегодня в налоговой меня предупредили, что я должна буду следить за новыми письмами ГНА, в которых будет идти речь о новых правилах либо дополнениях в получении статуса резидента в 2010 г. Новшество должно появится к концу этого года либо до 11 января 2010 г. Налоговые не будут работать до 11 января 2010 г. |
И снова о получении статуса налогового резидента иностранцами
Самое последнее письмо ДПА, которое отменяет ранее существовавшие правила получения налогового резидента иностранцами
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ ЛИСТ від 23.12.2009 р. N 28593/7/17-0717 Державним податковим адміністраціям в АР Крим, областях, мм. Києві і Севастополі Щодо оглядового листа з оподаткування доходів іноземців та нерезидентів Державна податкова адміністрація України, враховуючи зміни у законодавчому полі, аналіз звернень платників податку та наданих на них податкових роз'яснень, а також підсумки адміністрування і контрольно-перевірочної роботи за 2004 - 2009 роки, підготувала оглядовий лист щодо оподаткування доходів іноземців та нерезидентів, яким слід керуватися у практичній роботі при застосуванні норм Закону України від 22.05.2003 N 889 "Про податок з доходів з фізичних осіб" (далі - Закон N 889)." http://business.ligazakon.ua/l_doc2....9?OpenDocument Только что получала разъяснения в налоговой: 1) если ваш иностранец имеет посвидку на постоянное проживание, он ДОЛЖЕН прожить 183 дня с начала года (т.е. с 01.01.2010 г.) вне зависимости от того, сколько лет они живет в Украине, какие у него жизненно важные интересы и т.д. Налогообложение зп такого нерезидента -30 % После этого он (компания) подает пакет документов для получения статуса резидента. Для таких иностранцев статус получается ОДИН раз без дальнейшего обновления. После получения статуса - 15 % 2) если это "нормальный" иностранец с временным видом на жительство и разрешением на работу - схема получения та же. Должен прожить 183 дня (30%), сдать документы, получить статус до конца календарного года. Такая процедура будет проходить ежегодно (по крайней мере, до тех пор, пока будет действовать письмо від 25.11.2009 р. N 26106/7/17-0717) - статус выдается на календарный год. Ссылку я давала в посте 6 ,но именно это письмо на сегодняшний день является действием к руководству бухгалтерам |
1. А если он уже резидент ?
2. А если он не хочет становиться резидентом ? |
1. Если он резидент (т.е. он получил гражданство Украины), то он автоматически становится налоговым резидентом.
2. Если он не хочет становится налоговым резидентом, то пусть пополняет бюджет Украины:) (вместо 15 % - 30 %) |
Не, имеется в виду он уже налоговый резидент...
|
Анатоль
не поняла: он гражданин Украины или нет? Даже если у него был статус получен ранее (в 2009 г.), все равно роцедура нова для всех иностранцев |
Спасибо !
Послал ссылку на статью своим бухам... |
Добрый день! Знаете, я подала документы на резиденство своих иностранцев и единственной просьбой (новшеством) было требование договора аренды, раньше хватало временного вида на жительство. Мои иностранцы штатные сотрудники и требование о 183 днях к ним не предъявляли. Инспектор сказала, что это касается только СПД. Хотя налоговая, налоговой, рознь, к сожалению. А отслеживать Вам сказали по той простой причине, что в этом году налоговая инспекция хочет отзывать статус резидента. Разрешение на работу подошло к концу, отозвали резидентский статус. Вы продлили, подавайте опять документы. Очень надеюсь, что мой инспектор не прав.
|
Щодо оглядового листа з оподаткування доходів іноземців та нерезидентів
"1.3.2. Якщо іноземець чи особа без громадянства не має місця проживання в Україні, то для визначення підстав для набуття статусу податкового резидента застосовуються інші ознаки, зазначені у пп. 1.20.1 Закону N 889, а саме: а) перебування в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового (календарного) року (абзац 3 пп. 1.20.1 Закону N 889). " Пчелка 1.договор аренды Шевченковская НИ требовала всегда 2. Я не знаю, когда Вы сдавали документы, но письмо, которое я привела, начинает действовать с 01.01.2010 г. 3. Мы не продлевали разрешение на работу - оно действует до 22 мая сего года. Для таких иностранцев статус резидента обновлялся всегда ежегодно 4. Сегодня мы связывались с областным отделением налоговой администрации - информация по Оглядовому письму ГНИ подтверждена. |
А у Вас разве иностранцы не имеют места проживания в Украине? А как же регистрация, временный вид на жительство? Прочтите пункт 1.2. в конце «При цьому Закон N 889 не містить застережень стосовно того, що для визначення резидентського статусу всі перелічені ознаки підпункту 1.20.1 мають бути наявні одночасно. Натомість, зазначений підпункт включає послідовний ряд ознак, за якими визначається резидентський статус фізичної особи. При цьому виконання умов однієї попередньої ознаки (її наявність) вже не потребує наявності (виконання) наступних ознак для визначення резидентського статусу.». Штатных сотрудников касается пункт 1.3.1. Именно там идет речь о временном виде на жительство, либо временной регистрации которую получают на основании разрешения на трудоустройство.
О продлении разрешения. Вы меня не поняли. Налоговая инспекция имеет право отозвать резидентский статус на том основании, что срок разрешения закончился. А значит, Вы должны подать копию нового (продленного) разрешения, временного вида на жительство и т.п.. Я к тому, что процедуру приодеться проходить минимум два раза в год. А инспектора тоже бывают разные. Мне в Облонской налоговой инспектор в прошлом году выдал Уведомление с факсимиле. И только после жалобы руководству согласился переделать. Подавала на прошлой неделе, изучив изменения законодательства и поговорив с инспектором. |
так, Пчелка, без 100 грамм не разберемся:)
Конечно же, все иностранцы, которые имеют разрешение на работу, имеют временный вид на жительство (или почти все). Тот факт, что налоговый резидент действует только в календарном году, мы должны обновить статус на 2010 год. Но в связи с этим письмом наш иностранец должен прожить 183 дня в Украине в совокупности (ведь он может часто выезжать и въезжать), а только потом он получает этот статус. Мы, наверно, не понимаем друг друга. Именно потому иностранец может получить налоговый статус, если он имеет временный вид на жительство. |
Не согласна
«1.3.2. Якщо іноземець чи особа без громадянства не має місця проживання в Україні, то для визначення підстав для набуття статусу податкового резидента застосовуються інші ознаки, зазначені у пп. 1.20.1 Закону N 889, а саме: а) перебування в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового (календарного) року (абзац 3 пп. 1.20.1 Закону N 889).» Но у Вас то они имеют, в виде временного вида на жительство или регистрации. А значит «1.3.1. Згідно із підпунктом 1.20.1 пункту 1.20 статті 1 Закону N 889 іноземець чи особа без громадянства має підстави для одержання резидентського статусу, якщо має місце проживання в Україні.». Как хорошо, что есть с кем обсудить!! Спасибо! |
1.20.1. Фізична особа - резидент - фізична особа, яка має місце проживання в Україні.
У разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні.(здесь, как мы понимаем, речь идет о наличии близких родственников и/или собственного бизнеса) Насколько мы все понимаем, речь идет как раз о тех иностранцах, которые имеют постоянный вид на жительство. |
постоянный резидент
у меня иностранец с разрешением на постоянное проживание в украине. в прошлом году регистрацию налогового резидента не проходили (не требовалось). иностранец - частный предприниматель. сегодня в налоговой Оболонского района сообщили, что необходимо принести стопку документов: заявление на подтверждение резидентства (НАКАЗ від 5 жовтня 2004 №581), паспорт, код (как обычно), подтверждение пребывания в украине 183 дней прошлого налогового года (например, штампы пересечения границы с датами за 2009 г.), документы на основании которых было выдано разрешение на постоянное проживание.:reverie:
самое интересное: первый квартал этого года заниматься деятельностью он не имеет права! свидетельство будет выдано только в следующем квартале. кто-то уже сталкивался с такой ситуацией? |
Я в такой ситуации. Точь в точь. ТОлько список документов на "приложить" еще хуже.
Вы не совсем правы - он может заниматься предпринимательством, но на общей системе (понятно, что это не всем подходит, а потому неприемлемо). Вопрос к вам: вам в Киеве такое сказали (про 183 дня). Потому что есть в ДПИ мода говорить, что 183 только В ЭТОМ ГОДУ (2009 не в счет). То есть речь идет как минимум о полугодии для того, чтоб иметь право подать на статус. С ув. я |
о том, что он может заниматься деятельностью, но по другой системе, мне никто не сообщил. просто поставили перед фактом, что первый квартал выпадает. да, это в Киеве.
я читала закон, в котором очень размыто написано о 183 днях. но мне четко указали по поводу первого квартала. при этом сообщалось, что закон еще очень сырой и все может в любой момент поменяться. дней через 10 возвращаемся в налоговую опять, чтобы уточнить что и как и забрать документы (если таковые будут). |
мне вообще сказали заяву подавать бессмысленно, так как дадут ответ не ранее, чем через полгода.
Если Вам нетрудно, сообщите потом о результате. И еще, Вам для подтверждения 183 дней просили предоставить справку из других органов или просто отметки в паспорте сгодились? |
Сьогодні ДПА повідомила, що резиденти мають подати до 01 квітня податкову декларацію.(Посилання йдуть на Лист ДПАУ від 23.12.09 №28593/7/17-0717 (пункт 1 листа) та ЗУ від 22.05.2003 №889 " Про податок з доходів фізичних осіб"( пп.9.9.1, п 9.9 закону). Проблема в тому, що до декларації вимагають довідку про доходи з основного місця роботи (Україна) та довідку, легалізовану консульською установою України у відповідній країні (за рубежем) про суму стягнутого податку в іноземній країні або про той факт, що іноземець в цій країні (іноземній)не працював. Яка Ваша думка з цього приводу?
А щодо 183 днів, то я цитую Лист ДПАУ від 23.12.2009 р №28593/7/17-0717 "1.3.1. Згідно із підпунктом 1.20.1 пункту 1.20 статті 1 Закону України №889 " Про податок з доходів з фізичних осіб" іноземець чи особа без громадянства має підстави для одержання резидентського статусу, якщо МАЄ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ В УКРАЇНІ." Тому, якщо іноземець з дозволом на постійне місце проживання в Україні, думаю податкова не права. А взагалі, якщо уважно прочитати цей оглядовий лист, то можливо Ви знайдете багато речей, які б могли допомогти Вам відстояти свою позицію в податковій. |
Анджелика
Не дуже поспішайте щодо Оглядового листа - це НЕ ОСТАННІЙ документ щодо оподаткування нерезидентів.:-( 30.01.2010 р. був прийнятий ще один (маю надію, що останній) - зміни та доповнення до Оглядового листа. Найважливіше в ньому, передусім, - перелік документів, які надаються нерезидентом щодо отримання податкового статусу. Поки що цей документ не опублікований і ніде не озвучений, але в податковій документи за Оглядовим листом не приймаються, бо вони керуються новим листом ДПА від 30.01.2010 р., який ще не оприлюднений! :roll::dash2:Слідкуйте за його появою Перелік документів значно розширений, іноді, нелогічний і суперечливий! Щоденно спілкуюсь з інспектором ДПІ, тому й розповідаю:( |
Цитата:
Я очень внимательно с ним ознакомилась, но видите ли, если в ДПИ есть своя точка зрения, то можно хоть лбом расшибиться - они только сочувственно на вас смотрят, а делают так, как им велено. И про 183 дня - это было понятно, что неправильно, но речь же не о теории, а о практике - на практике "единый" нам НЕ ВЫДАЮТ! Какая наХфиг разница, как читать эту ***бумажку, если есть тупое распоряжение?!!! Кому там что доказывать?! Обиднее всего, что обычным наемным работникам уже вовсю выдают эти статусы, а предпринимателям - нет. Я тоже слышала о дополнениях к дебильному оглядовому, подождемс... Только есть сомнения, что будет яснее, чем предыдущее... |
Я думаю, що все ж таки якісь новини будуть для нас, хоча й не дуже втішні.
|
Сегодня прочитала на другом форуме, что налоговая дала письменный отказ на подтверждение статуса, ссылаясь на 183 дня в этом году. Вот и результат. Мне такой отказ дали сразу устно, поэтому я даже подавать не стала, чтоб дождаться прояснения. Но прояснения все нет. Даже это письмо от30.01...нигде не фигурирует.
|
Цитата:
Заранее дякую. |
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
ЛИСТ від 11.02.10 № 2718/7/17-0717 Державні податкові адміністрації в АР Крим, областях, мм. Києві і Севастополі Про відклик листів Державна податкова адміністрація України у зв’язку із відміною наказу ДПА України від 29 січня 2004 року № 50 „Про затвердження Податкового роз'яснення щодо застосування окремих норм Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб" в частині оподаткування іноземців та нерезидентів” відкликає з місць застосування наступні листи ДПА України щодо оподаткування доходів іноземців та нерезидентів: від 06.08.04р. № 6625/6/17-3116; від 03.11.2005р. № 10522/6/17-3116; від 16.01.06р. №427/7/17-0717; від 01.10.07р. № 11925/5/17-0716; від 17.10.08р. №10156/6/17-0716; від 22.09.09р. №9345/6/17-0716; від 25.09.09р. №9556/6/17-0716, №20961/7/17-0717; від 04.11.09р. № 24216/7/17-0717; від 25.11.09р. № 26106/7/17-0717. Водночас, слід мати на увазі, що наказом ДПА України від 29.01.04 №50 було затверджене Узагальнююче податкове роз’яснення щодо оподаткування іноземців та нерезидентів, то за податкові періоди дії цього наказу ( з січня 2004 року по грудень 2009 року) відповідно до пп.4.4.2”д” п.4.4 ст.4 Закону України від 21.12.2000р. №2181 „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, не може бути притягнутим до відповідальності платник податків, який діяв відповідно до наданого йому податкового роз'яснення (за відсутності податкових роз'яснень з цього питання, що мають пріоритет) або узагальнюючого податкового роз'яснення, тільки на підставі того, що у подальшому таке податкове роз'яснення чи узагальнююче податкове роз'яснення було змінено або скасовано, чи надано нове податкове роз'яснення такому платнику податків або узагальнююче податкове роз'яснення, що суперечить попередньому, яке не було скасовано (відкликано). Заступник Голови С.І.Лекарь Даю полный текст письма об отмене ранее опубликованных писем ДПА. В данном письме речь также идет об отозвании письма від 25.11.09р. № 26106/7/17-0717 , которое первоначально отменяло ранее существовавшие условия получения статуса. Письмо от 30.01.2010 г. налоговая решила, пока, оставить для внутреннего пользования инспекторами ДПА и не освещать в СМИ. На сегодняшний день :!: действующим остается Оглядовое письмо від 23.12.2009 р. N 28593/7/17-0717 , которое и мы и работники ДПА должны руководствоваться в своих действиях. Почему письмо от 30.01.2010 г. не опубликовано и почему его оставили для внутреннего пользования ДПА? Насколько я поняла - это письмо дает более широкую пояснительную информацию, прежде всего, инспекторам, т.к. они столкнулись с вопросами, в которых они не сильны либо не компетентны(например, пересечение границы иностранцами). А в письме идет более полный "разбор" документов и ситуаций с иностранцами. |
ДеФчонки и мальчишки, идите получайте свои свидетельства - ужо выдают. Ничего не просят (пока) и делают вид, что так и було. Так что бегом, пока они там не передумали:koo-koo:
И спасибо всем, кто был в теме -с моральной поддержкой веселей! |
кратко о важном
Письмо ГНАУ от 23.122009 г. отозвано
По информации, предоставленной ГНАУ Украины, письмо ГНАУ № 28593/7/17-0717 от 23.12.2009 г.отозвано 5 марта 2010 г. Это письмо устанавливало дискриминационный подход к налогообложению иностранных лиц и процедуре самостоятельного определения налогового резидентства в Украине. Текст письма/приказа об отзыве пока недоступен. Нам также сообщили, что данный документ также отменил более десятка других писем ГНАУ относительно различных налоговых вопросов. Исходя из вышеизложенного, налогообложение иностранных лиц в настоящее время регулируется только ЗУ «О налоге с доходов физлиц» № 889 от 22.05.2003 г., вступившего в силу 1 января 2004 г. как мы информировали ранее, Минюст Украины 11.01.2010 г. уже выдало заключение об необязательности к исполнению Приказа ГНАУ № 581, утверждающего примерные формы заявления физлица – иностранца о самостоятельном определения резидентского статуса. Данное сообщение я получила вчера в сканверсии, поэтому перепечатала кратко. Компания, которая присылает мне подобные сообщения, очень известна в Украине и занимается юридическими и налоговыми услугами. |
Письмо ГНАУ
от 05.03.2010 г. № 4676/7/10-1017/770 /отзыв налоговых писем/ кто подскажет где найти?:dont know: |
Цитата:
|
Цитата:
может у кого-то есть в электронном виде? или выложите скан журнала. очень нужно. |
eujene2006, я даже растерялся---))))))))))))))))
Бгг, а сённи какое число, шлимазл???? |
Цитата:
|
Часовой пояс GMT +3, время: 01:01. |