Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Отпуска (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=69)
-   -   В приказе ежегодн. отпуска - период (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=7859)

Senpolia 05.10.2009 12:57

В приказе ежегодн. отпуска - период

Уважаемые коллеги, прошу помощи.
Главный бухгалтер доказывает мне, что в приказе на ежегодный оплачиваемый отпуск необходимо указывать отработанный период (но называет она это рабочим периодом), я же пытаюсь днести до нее, что писать надо рабочий год.
Например:

Наказ від 01.10.09р.
Івановій Анні Олексіївні, менеджеру із зв’язків з громадкістю відділу маркетингу та реклами, надати щорічну основну відпустку на 14 календарних днів з 01.10.2009 року по 14.10.2009 року включно.
За період роботи з 18.03.2009р. по 18.03.2010р.
Підстава: заява Голубокої А.О.

Она же требует указать: За період роботи з 18.03.2009р. по 18.09.2009р.

Я понимаю, что она хочет указать отработанный период...

Тема избитая, но официальной инструкции я не нашла, есть ли у кого-то ссылка на официальное пояснение??
Спасибо.

anatol_ua 05.10.2009 13:06

ЗУ "Про відпустки":
Стаття 6. Щорічна основна відпустка та її тривалість
Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Мотя 05.10.2009 13:10

Не пойму, какое надо официальное пояснение, если ЗУ "Об отпусках" не устраивает Вашего буха?

"Стаття 9. Обчислення стажу роботи, що дає право на щорічну
відпустку

До стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку
(стаття 6 цього Закону), зараховуються:

1) час фактичної роботи (в тому числі на умовах неповного
робочого часу) протягом робочого року, за який надається
відпустка;"

Еще ма-а-аленькая поправочка, можно?:

"За період роботи з 18.03.2009р. по 18.03.2010р."
Не по 18.03.2010, а по 17.03.2010, а с 18.03.2010 начется уже другой период...

Senpolia 05.10.2009 13:11

Цитата:

Сообщение от anatol_ua (Сообщение 74376)
ЗУ "Про відпустки":
Стаття 6. Щорічна основна відпустка та її тривалість
Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Выходит, что ключевое слово - відпрацьований... а у нее-то год еще не отработан.

Senpolia 05.10.2009 13:16

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 74378)
Не пойму, какое надо официальное пояснение, если ЗУ "Об отпусках" не устраивает Вашего буха?

"Стаття 9. Обчислення стажу роботи, що дає право на щорічну
відпустку

До стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку
(стаття 6 цього Закону), зараховуються:

1) час фактичної роботи (в тому числі на умовах неповного
робочого часу) протягом робочого року, за який надається
відпустка;"

Еще ма-а-аленькая поправочка, можно?:

"За період роботи з 18.03.2009р. по 18.03.2010р."
Не по 18.03.2010, а по 17.03.2010, а с 18.03.2010 начется уже другой период...

Она не против давать человеку отпуск... она считает если "фактичної роботи", то і строк слід писати фактично відпрацьований (апелирует, что ...-надцать лет имеет опыта и потому знает лучше :()

Да,Мотя, каюсь, Ваша поправочка имеет место быть, спасибо :)

Мотя 05.10.2009 13:20

Ой, Senpolia, ну, какие проблемы?
Да ладно, да и пишите: за фактически отработанный период с по!
И Вам хорошо, и бухи не будут выступать!:thumbs up:

Натасик 05.10.2009 13:20

Стаття 79. КЗпП "Порядок і умови надання щорічних відпусток.
Відкликання з відпустки"
Щорічні основна та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи надаються працівникам після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації.
У разі надання зазначених відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу, крім визначених законом випадків, коли ці відпустки за бажанням працівника надаються повної тривалості.
Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року.....

Мотя 05.10.2009 13:22

:oops:, Натасик,

Не могу связать Ваш пост...dont know

Senpolia 05.10.2009 13:31

Да, Мотя,
думаю, что прийдется писать так, лишь бы не накалять страсти...
просто мне хлопот больше...

esar 05.10.2009 13:32

Цитата:

Сообщение от Senpolia (Сообщение 74379)
Выходит, что ключевое слово - відпрацьований... а у нее-то год еще не отработан.

Та ні, в нормативних актах не можна розглядати одне слово, вирване з контексту, як ключове! Також не можна розглядати одну статтю закону у відриві від інших.
В частині першій статті 6 ЗУ "Про відпустки" мовайде про те, що працівник має право на щорічну основну відпустку повної тривалості тільки тоді, коли він відпрацює відповідний робочий рік.
А от використати цю відпустку в повному обсязі він може вже після 6 місяців робоити на підприємстві (частина п'ята ст. 9 ЗУ "Про відпустки"). Тобто, використати щорічну відпустку повної тривалості працівник може і тоді, коли він її ще повністю її "не заробив".

"Мати право на відпустку" і "мати право використати відпустку" - це трохи різні речі...

І ще. "Непорозуміння" з цього приводу між бухгалтерами і кадровиками часто виникають з причини некоректного формулювання наказів.
Якби в наказі було написано "надати частину щорічної відпустки тривалістю 14 к.д. за такий-то робочий рік", то ні у кого і не виникало б питань, чому це відпустка неповної тривалості, а робочий рік зазначено повний?

Натасик 05.10.2009 13:35

Работала я на одном предприятии, где у меня требовали писать не отработанный год , а фактически отработанное время, прям как у вас, я и писала за период 01.02.05 по 01.09.05, потом пришла проверка с центрального офиса, которому мы подчинялись и у нач. о/к глаза полезли на лоб. Такого делать нельзя, это является нарушением законодательства. Согласно ст. 75 КЗоТ «Стаття 75. Тривалість щорічної основної відпустки. Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.,..»
Что у вас получается, человек проработав шесть месяцев, может получить отпуск 24 к.д., он этот отпуск берет в аванс. Например, принят 01.02.05, уходит в отпуск 01.09.05 на 24к.д., за период с 01.02.05 по 01.02.06. Вдруг он увольняется 01.10.05, с его з/п высчитывают отгулянный отпуск.

Мотя 05.10.2009 13:38

Цитата:

Сообщение от Натасик (Сообщение 74387)
Что у вас получается, человек проработав шесть месяцев, может получить отпуск 24 к.д., он этот отпуск берет в аванс. Например, принят 01.02.05, уходит в отпуск 01.09.05 на 24к.д., за период с 01.02.05 по 01.02.06. Вдруг он увольняется 01.10.05, с его з/п высчитывают отгулянный отпуск.

Ув. Натасик!
Я, Вас, конечно, тоже уважаю, и у меня 100% зрение!
Однако, благодаря Вам, могут и очки понадобиться в скором будущем.
Не могли бы Вы писать как-то более читабельно?

Натасик 05.10.2009 13:40

Цитата:

Сообщение от Senpolia (Сообщение 74379)

Стаття 79. КЗпП, я привела к этому сообщению, просто пока напечатала, вы меня опередили, и действительно получилось что я не в тему.:lol:

esar 05.10.2009 13:41

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 74382)
Да ладно, да и пишите: за фактически отработанный период с по!
И Вам хорошо, и бухи не будут выступать!:thumbs up:

Цитата:

Сообщение от Senpolia (Сообщение 74385)
Да, Мотя,
думаю, что прийдется писать так, лишь бы не накалять страсти...
просто мне хлопот больше...

Я не думаю, що варто утворювати собі труднощі лише для того, щоби задовільнити примхи бухгалтера!

Щорічні відпустки надаються за робочий рік, отже і обліковуватися мають теж за робочий рік.

Ви надаєте частину щ.в. тривалістю 14 к.д. за один робочий рік.
Потім надаєте ше частину щ.в. тривалістю 5 к.д. за той же робочий рік.
Потім нажаєте невикористану частину щ.в. тривалістю 5 к.д. все за той же робочий рік.
В результаті - маємо використаними 24 к.д. за один робочий рік.

А якщо ви кожного разу будете в наказі зазначати періоди, відпрацьовані з часу використання однієї відпустки (або її частини) по час початку наступної щорічної відпустки (або її частини), - то ви "дебет" з "кредитом" ніколи не зведете!

Натасик 05.10.2009 13:42

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 74390)
Ув. Натасик!
Я, Вас, конечно, тоже уважаю, и у меня 100% зрение!
Однако, благодаря Вам, могут и очки понадобиться в скором будущем.
Не могли бы Вы писать как-то более читабельно?

Извините, я вставляю ст. з КЗоТ, и получается что шрифт или огромный или маленький, ни как не могу с настройками поладить:redface:

Натасик 05.10.2009 13:45

Цитата:

Сообщение от esar (Сообщение 74393)
Я не думаю, що варто утворювати собі труднощі лише для того, щоби задовільнити примхи бухгалтера!

Щорічні відпустки надаються за робочий рік, отже і обліковуватися мають теж за робочий рік.

Ви надаєте частину щ.в. тривалістю 14 к.д. за один робочий рік.
Потім надаєте ше частину щ.в. тривалістю 5 к.д. за той же робочий рік.
Потім нажаєте невикористану частину щ.в. тривалістю 5 к.д. все за той же робочий рік.
В результаті - маємо використаними 24 к.д. за один робочий рік.

А якщо ви кожного разу будете в наказі зазначати періоди, відпрацьовані з часу використання однієї відпустки (або її частини) по час початку наступної щорічної відпустки (або її частини), - то ви "дебет" з "кредитом" ніколи не зведете!

Я с вами совершенно согласна

Мотя 05.10.2009 13:51

Да, ув. esar,я так и пишу: 14 к.д. с__ по____за период работы с___ по____, 10 к.д. с__по___ за период работы с___ по____,
если несколько периодов попадает...

Ув. Натасик!
На форуме автоматически выставляется шрифт Verdana и размер шрифта - 2.
Сразу над сообщением есть верхняя шкала, которой Вы можете регулировать абсолютно все стили шрифтов и их размеры:

например - Verdana, №2
например - Arial Blak, №2
например - Verdana, №3
например - Verdana, №4, жирный...и т.д.
:handshake:

Натасик 05.10.2009 13:56

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 74396)
Да, ув. esar,я так и пишу: 14 к.д. с__ по____за период работы с___ по____, 10 к.д. с__по___ за период работы с___ по____,

Ув. Натасик!
На форуме автоматически выставляется шрифт Verdana и размер шрифта - 2.
Сразу над сообщением есть верхняя шкала, которой Вы можете регулировать абсолютно все стили шрифтов и их размеры:

например - Verdana, №2
например - Arial Blak, №2
например - Verdana, №3
например - Verdana, №4, жирный...и т.д.
:handshake:

Спасибо, я знаю, вот только что то зависает, и получается или большой шрифт или очень маленький, это проблема касается вставленного текса, постараюсь разобраться

esar 05.10.2009 13:56

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 74396)

Вибачте, шановна Мотя, але з вашого посту не зрозуміло, як все ж таки, ви зазначаєте періоди у відпустках. Робочі роки чи відпрацьований час?

Мотя 05.10.2009 14:05

Рабочий год.
У меня вообще длинный приказ получается, если кусок отпуска даем: в счет отпуска за рабочий год с по за фактически отработанный период с по

Мотя 05.10.2009 14:06

Цитата:

Сообщение от Натасик (Сообщение 74399)
Спасибо, я знаю, вот только что то зависает, и получается или большой шрифт или очень маленький, это проблема касается вставленного текса, постараюсь разобраться

А Вы весь текст исправтье на вердану, а потом откорректируйте...

Senpolia 05.10.2009 14:52

Цитата:

Сообщение от esar (Сообщение 74386)
Та ні, в нормативних актах не можна розглядати одне слово, вирване з контексту, як ключове! Також не можна розглядати одну статтю закону у відриві від інших.
В частині першій статті 6 ЗУ "Про відпустки" мовайде про те, що працівник має право на щорічну основну відпустку повної тривалості тільки тоді, коли він відпрацює відповідний робочий рік.
А от використати цю відпустку в повному обсязі він може вже після 6 місяців робоити на підприємстві (частина п'ята ст. 9 ЗУ "Про відпустки"). Тобто, використати щорічну відпустку повної тривалості працівник може і тоді, коли він її ще повністю її "не заробив".

"Мати право на відпустку" і "мати право використати відпустку" - це трохи різні речі...

І ще. "Непорозуміння" з цього приводу між бухгалтерами і кадровиками часто виникають з причини некоректного формулювання наказів.
Якби в наказі було написано "надати частину щорічної відпустки тривалістю 14 к.д. за такий-то робочий рік", то ні у кого і не виникало б питань, чому це відпустка неповної тривалості, а робочий рік зазначено повний?

О, кажется, вот это может быть свет в конце тонеля. Буду вставлять слово, может тогда страсти улягуться. :)
Но есть еще осложнение, человек принят по переводу и не использовал кусочек на прошлой работе:
мой вариант:
Івановій Анні ...., ...................................., надати щорічну основну відпустку
- на 17 календарних днів з 07.09.09 р. по 23.09.09р. включно за рахунок перерахованої компенсації невикористаної відпуски за попереднім місцем роботи
за період роботи 18.06.08р. по 10.03.09р.
Підстава: довідка з ТОВ «ХХХХХХХХХХХХХХХ» від 10.03.09р.
- на 7 календарних днів з 24.09.09 р. по 30.09.09 р.
за період роботи з 11.03.09 по 10.03.10 р.
Підстава: заява Іванової А.Я.

Головний бухгалтер ультимативно вимагае так:
Івановій Анні ...., ............................., надати щорічну основну відпустку на 24 календарних дні з 07.09.09 р. по 30.09.09 р. включно.
За період роботи з 18.06.08 по 17.06.09 р.
Підстава: довідка з ТОВ «ХХХХХХХХХХХХ» від 10.03.09р.
заява Іванової А.Я.

anatol_ua 05.10.2009 17:27

Я делаю по первому варианту !

Senpolia 05.10.2009 18:03

Да, Анатолий, я сделала такой вариант по Вашему совету из одной из тем на эту вариацию...
Но у меня главбух категорически не согласилась :(

Мотя 05.10.2009 18:08

Ну, пусть тогда Ваша глбух. ответит, что она хочет: чтобы поехать на дачу или чтоб ей оторвали голову?:wacko::-?

esar 06.10.2009 00:05

Цитата:

Сообщение от Senpolia (Сообщение 74416)
Но есть еще осложнение, человек принят по переводу и не использовал кусочек на прошлой работе:
мой вариант:
...

Мій варіант (умова задачки ваша):
" Надати ХХХХХ щорічну відпустку тривалістю 24 календарні дні з хх.хх.хххх по хх.хх.ххх за робочий рік з 18.06.2008 по 17.06.2009.
Підстава: заява...., довідка від хххх №хх ТОВ "Бім-Бом" про невикористану щорічну відпустку за попереднім місцем роботи та перерахування компенсації за неї на рахунок ТОВ "Бом-Бім".
Ділити нічого не потрібно, адже той період, за який відпустку не використано за попереднім місцем роботи, просто враховується в стаж роботи (що дає право на відпустку) на вашому підприємстві. Ті гроші, що вам було перераховано - просто йдуть "в загальний котел", а працівнику "відпускні" нараховуються, виходячі із заробітку на вашому підпрємстві.

Ага, іще: робочий рік хоч і записується одним цілим, проте тривалість відпустки (у випадку, якщо тривалість на попередньому місці роботи відмінна від тривалості на вашому підприємстві) розраховується пропорційно часу роботи на кожному окремому підприємстві. Наприклад, якщо на тому підприємстві тривалість щорічної основної відпустки була 24 к.д, а на вашому - 36, то ви "минулий" кусочок надаєте у відповідності до відомостей зазначених у довідці, а "поточний" розраховуєте пропорційно до тієї частини робочого року, коли працівник працює у вас (з дати прийому - до дати закінчення робочого року).

Senpolia 06.10.2009 11:34

Мотя, з нею так не поговориш, вона є одним з співвласників ...
esar, дякую :)
Усім вдячна за допомогу.
Питання закриваю.

anatol_ua 06.10.2009 13:49

Цитата:

Сообщение от esar (Сообщение 74479)
Ті гроші, що вам було перераховано - просто йдуть "в загальний котел", а працівнику "відпускні" нараховуються, виходячі із заробітку на вашому підпрємстві.

У нас ця компенсація "висить" на окремому рахунку в бухгалтерії,
тому я обов'язково виділяю цю частку відпустки і
бухгалтерія оплачує її саме з цих грошей !!!
Це й логічно - чому нове підприємство повинно платити зайві грошики за те, що попереднє не виплатило компенсацію за всі невикористані дні відпустки саме з того окладу (зарплатні), що був на старому підприємстві.
На новому місці роботи оклад може бути і більший і менший
(тим більше - в нинішніх умовах :swoon:), тому невідомо - чи буде вигідно працівнику перераховувати компенсацію чи краще брати її за попереднім місцем роботи.
Тут маємо чергову "дірку" в Законодавстві dont know ...

Запутано розказую, але ж так воно запутано і є !

Softlana 06.10.2009 13:49

Цитата:

Сообщение от esar (Сообщение 74479)
Мій варіант (умова задачки ваша):
" Надати ХХХХХ щорічну відпустку тривалістю 24 календарні дні з хх.хх.хххх по хх.хх.ххх за робочий рік з 18.06.2008 по 17.06.2009.
Підстава: заява...., довідка від хххх №хх ТОВ "Бім-Бом" про невикористану щорічну відпустку за попереднім місцем роботи та перерахування компенсації за неї на рахунок ТОВ "Бом-Бім".
Ділити нічого не потрібно, адже той період, за який відпустку не використано за попереднім місцем роботи, просто враховується в стаж роботи (що дає право на відпустку) на вашому підприємстві. Ті гроші, що вам було перераховано - просто йдуть "в загальний котел", а працівнику "відпускні" нараховуються, виходячі із заробітку на вашому підпрємстві.

Ага, іще: робочий рік хоч і записується одним цілим, проте тривалість відпустки (у випадку, якщо тривалість на попередньому місці роботи відмінна від тривалості на вашому підприємстві) розраховується пропорційно часу роботи на кожному окремому підприємстві. Наприклад, якщо на тому підприємстві тривалість щорічної основної відпустки була 24 к.д, а на вашому - 36, то ви "минулий" кусочок надаєте у відповідності до відомостей зазначених у довідці, а "поточний" розраховуєте пропорційно до тієї частини робочого року, коли працівник працює у вас (з дати прийому - до дати закінчення робочого року).

значит в дальнейшем при предоставлении отпуска нужно вести отсчет периодов отпуска от даты 18.06.09 (если сотрудник за период 18.06.08-17.06.09 все заберет), а не от даты приема на новое предприятие - 11.03.09 - ???

esar 06.10.2009 14:00

Цитата:

Сообщение от Softlana (Сообщение 74561)
значит в дальнейшем при предоставлении отпуска нужно вести отсчет периодов отпуска от даты 18.06.09 (если сотрудник за период 18.06.08-17.06.09 все заберет), а не от даты приема на новое предприятие - 11.03.09 - ???

Свме так!
Адже в частині третій статті 9 ЗУ "Про відпустки" визначено:
Цитата:

Якщо працівник, переведений на роботу на інше підприємство,
повністю або частково не використав щорічні основну та додаткові
відпустки і не одержав за них грошову компенсацію, то до стажу
роботи, що дає право на щорічні основну та додаткові відпустки,
зараховується час, за який він не використав ці відпустки за
попереднім місцем роботи.

marina.kvitko@i-network-s 06.10.2009 14:06

Добрый день! В продолжении данной темы, хочу спросить - коллеги, как думаете, не нарушение ли моё действие следующее:
У нас две компании. Периодически "тусуем" :lol: персонал, по необходимости. Когда сотрудник увольняется из одной компании по переводу в другую, я не выдаю справку, но в приказе на увольнение указываю:
Невикористана відпустка за період роботи з .... по.... - .. календарних днів. Компенсацію за невикористану відпустку надано не було.
Копию данного приказа подкладываю под приказ на приём данного сотрудника в другой компании и оперирую им при предоставлении отпуска...:redface:

esar 06.10.2009 14:11

Цитата:

Сообщение от anatol_ua (Сообщение 74560)
...чому нове підприємство повинно платити зайві грошики за те, що попереднє не виплатило компенсацію за всі невикористані дні відпустки саме з того окладу (зарплатні), що був на старому підприємстві.
На новому місці роботи оклад може бути і більший і менший
(тим більше - в нинішніх умовах :swoon:), тому невідомо - чи буде вигідно працівнику перераховувати компенсацію чи краще брати її за попереднім місцем роботи.
Тут маємо чергову "дірку" в Законодавстві dont know ...

Я не вважаю це "діркою" в законодавстві.

Як працівник має думати про те, що йому вигідніше: компенсація чи відпустка на новому місці роботи, так і роботодавець має думати своєю головою перше, ніж бездумно роздавати напрао і наліво листи на звільнення за п. 5 ст. 36 КЗпП!
Якщо підприємство хоче заполучити дійсно цінного працівника, то воно піде ще й не на такі витрати, а якщо воно погодиться на переведення працівника тому, що хтось його про це попросив, то нехай і розплачується за своє незнання законодавства.

А справа тут в тому, що відпустки оплачуються згідно Порядку № 100. І в цьому порядку не визначені якісь особливості для оплати таких "перенесених" відпусток: немає навіть і згадки ні про якісь окремі рахунки для "переведених відпускних", не прописується механізм виплати "старої" компенсації у вигляді "відпускних" на новому місці роботи..... Але про це має боліти голова у головбуха, а не у кадровика. Наша справа - правильно обрахувати робочий рік, розрахувати правильно тривалість щорічної відпустки і надати її у порядку, передбаченому законом.

anatol_ua 06.10.2009 16:33

Згоден з Вами щодо нашої справи :bow::handshake: на всі 100 %,
але ж не знаю як у кого, а у мене з бухгалтерією :friends:,
та й питання стосується обох служб - "висяки" не потрібні ні ВК ні бухгалтерії.
Тому і виклав свою точку зору на форумі, щоб почути думки колег !
Ще раз дякую :hi:- обговоримо з бухгалтерією !

Часовой пояс GMT +3, время: 01:25.