![]() |
Молодой специалист
Пожалуйста, помогите! Я ни как не могу найти определение молодого специалиста именно в нормативной базе. Есть какое то постановление еще с 198какогото там года, где єто четко сформулировано но я никак не могу его найти. А меня уже три таких специалиста просто доедают((
|
Прочтите "Справочник кадровика" №1 за2009 год. Может, там что-то для себя найдете.
"Молодой специалист" - такого понятия в Законах дословно нет. Однако, в понятии статуса "молодого специалиста" имеется ввиду, что это выпускник учебных заведений. который направлен на работу по направлению.. и пользуется всеми льготами "молодого специалиста". А, если выпускник сам устроился на работу, то он, хоть и тоже молодой, как специалист, но льготами не пользуется, а работает на общих основаниях! |
Молодий спеціаліст - це випускник вищого навчального закладу, якому присвоєно кваліфікацію спеціаліста з вищою освітою певного професійного спрямування або спеціальності і якого працевлаштовано на підставі посвідчення про направлення на роботу. Протягом 3-х років з моменту укладення ним договору з замовником він вважається молодим спеціалістом. (п. 6 Положення про сприяння в працевлаштування випускників вищих навчальних і ... , затвердженого Наказом Міносвіти № 79 від 23.03.94 р.)
|
Наказ Міносвіти N 79 від 23.03.94 "Про затвердження Положення про сприяння в працевлаштуванні випускників державних вищих навчальних і професійних навчально-виховних закладів України"
Цитата:
Цитата:
|
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР
до статті 197 Кодексу законів про працю України 5. Межі дії частини другої статті, що коментується, залежать від визначення поняття молодих спеціалістів. Пункт 4 ст. 7 Закону "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні" формулює таке ж визначення поняття молодих спеціалістів, як і частина друга ст. 197 КЗпП. До молодих спеціалістів належать випускники державних вищих навчальних закладів і професійно-технічних училищ, потреба в яких визначена державним замовленням. Аналогічним чином визначається поняття молодих спеціалістів і в п. 4 Положення про сприяння в працевлаштуванні випускників державних вищих навчальних і професійних навчально-виховних закладів України. У п. 6 цього Положення уточнюється, що випускник вищого навчального закладу, працевлаштований на підставі посвідчення про направлення на роботу, вважається молодим спеціалістом протягом трьох років з моменту укладання ним трудового договору з замовником (час навчання в інтернатурі в цей строк не входить). Випускник професійного навчально-виховного закладу, працевлаштований на підставі посвідчення про направлення на роботу, вважається молодим спеціалістом протягом двох років з дня укладення ним трудового договору з замовником. Зазначення на строк два роки не вповні узгоджується з правилами частини другої ст. 197 КЗпП і п. 4 ст. 7 Закону "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні", але дозволяє зробити висновок про те, що випускники професійних навчально-виховних закладів права як молоді спеціалісти мають протягом трьох років, а обов'язки, передбачені законодавством для молодих спеціалістів, несуть протягом двох років. 6. У п. 2 Порядку працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалася за державним замовленням, дається значно вужче визначення молодих спеціалістів: "Випускники вищих навчальних закладів, яким присвоєна кваліфікація фахівця з вищою освітою різних освітньо-кваліфікаційних рівнів і які працевлаштовані на підставі направлення на роботу, вважаються молодими спеціалістами протягом трьох років з моменту укладення ними трудового договору із замовником". Не можна вважати, що це визначення суперечить визначенню молодих спеціалістів, що дається в Законі "Про сприяння становленню та соціальному розвитку молоді". Це визначення має лише вужчу сферу дії, застосовується там же, де діє названий Порядок. 7. Таким чином, частина друга ст. 197 КЗпП поширюється на випускників державних вищих навчальних і професійних навчально-виховних закладів, однак не на всіх, а лише на тих, які були замовлені підприємствами, установами, організаціями, і які направлені на роботу відповідно до встановленого порядку. |
Молодой специалист - кто он?
Здравствуйте! Буду очень благодарна за ответ!
Ситуация: Студент стационара, закончил обучение, и получил от ВУЗа справку о трудоустройстве( она не адресована как запрос конкретному предприятию) . Он - выпускник, сам трудоустроился и при этом предьявил эту справку-направление. Считается ли он молодым специалистом (в т.ч. с соответствующими правами в случае увольнения, к примеру по сокращению), если предприятие апелирует тем, что они на него не давали "заказ" ВУЗу, и по этому, для них он не молодой специалист! Тоесть , попросту говоря, его справку игнорят. Как рассудить и каковы потенциальные последствия?:reverie: |
ЗАТВЕРДЖЕНИЙ
постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 р. N 992 ПОРЯДОК працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням ... 2. Випускники вищих навчальних закладів, яким присвоєно кваліфікацію фахівця з вищою освітою різних освітньо-кваліфікаційних рівнів і які працевлаштовані на підставі направлення на роботу, вважаються молодими фахівцями протягом трьох років з моменту укладення ними трудового договору із замовником. Час навчання в інтернатурі до цього терміну не включається. -------------- Что у него в направлении написано? |
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
Пы.Сы. "Понятие «молодой специалист» как юридический термин подразумевает совокупность норм, которые устанавливают особое правовое положение лица, обладающего статусом молодого специалиста. «Молодой специалист» как обыденное понятие обозначает человека, который в недавнем прошлом окончил учреждение образования и имеет мало практического опыта для выполнения порученной ему работы |
Цитата:
Был до недавнего времени еще такой НД: Про затвердження Положення про сприяння в працевлаштуванні випускників державних вищих навчальних і професійних навчально-виховних закладів України Наказ Міністерства освіти України від 23 березня 1994 року N 79 Но его отменили 03.12.10. Сегодня только и обнаружила. Но почитать там о определении термина "молодой специалист" тоже можно. Вообще, четкого определения я не нашла, но в общих чертах, молодой специалист - тот, кто во-первых, принят на работу на основании направления, во-вторых, потребность в таком специалисте была заранее заявлена предприятием, на которое он был направлен. |
Я как раз имела "обыденное.....:D:dont know:"
В любом случае - это молодой специалист!!! а юридические аспекты:? - это ДА!!!!!!!!!:D Есть направление - пользуется льготами, нет - работает на общих основаниях. |
Мы ведь отвечаем на конкретный вопрос:
Цитата:
Понятно, что молодым специалистом в "обыденном понимании" можно назвать кого угодно, но далеко не все могут претендовать на перечисленные гарантии. |
Цитата:
но, как я понимаю вопрос:reverie::"является ли он молодым специалистом?? - я пишу -ДА!, а в скобках уточнение к вопросу: "В т.ч....."!!!!:reverie: и это я тоже уточняю.;) |
Самим правильним вважаю слідуюче визначення: "...вважати молодим спеціалістом випускника державного вищого навчального закладу чи професійного навчально-виховного закладу України, працевлаштованого підприємством, на підставі посвідчення про направлення на роботу відповідного навчального закладу, якщо потреба у спеціалістові була раніше заявлена підприємством."
Послідовність дій: підприємство замовляє ВНЗ свою потребу у спеціалістові. ВНЗ готує його і направляє на роботу згідно раніше заявленої потреби. А те що роблять зараз ВНЗ протизаконно, не видають випускнику диплом до тих пір, доки випускник самостійно не домовиться про працевлаштування, потім візьме відношення від підприємства, що воно його працевлаштовує, отримає від ВНЗ направлення на роботу та тільки потім диплом. |
Мда.. все у нас в стране и законодательстве на практике сложно.. но все равно, большое спасибо!:reverie:
|
Порадьте, будь ласка, що робити. Я лікар-інтерн першого року інтернатури. Ось що є в положенні про інтернатуру N 291 від 19.09.96:
7.1. Проїзд молодих спеціалістів, які мають направлення на роботу, до місця спеціалізації (інтернатури) і місячна відпустка до початку підготовки в інтернатурі сплачується за рахунок коштів замовника, до якого їх направлено на роботу. Головний лікар разом із начальницею відділу кадрів вперлися в "молодий спеціаліст" і кажуть, що я не є молодий спеціаліст і що молодий спеціаліст - це уже після інтернатури, тому лікарня нічого вам виплачувати не буде. І взагалі ми ніразу ще не платили такого. А що там далі написано їх не хвилює. Кажуть "Якщо ви сумніваєтеся в нашій компетентності, то можете звернутися в облздрав." А в облздрав додзвонитися нереально, а їздити - потрачу масу часу і грошей. Я можу сам із ними впоратися? Я молодий спеціаліст, чи ні? І гроші за "витрати у відрядженні" уже місяць не платять. Весь час розказують "зайдіть на наступному тижні". На ці виплати є якесь обмеження у часі доки вони повинні мені заплатити? :reverie: |
Вибачте але Ви неуважно прочитали попередні повідомлення.
Що стововно Вас. 1. Якщо лікарнею була раніше до ВНЗ замовлена потреба Вас як спеціаліста, то ВНЗ підготував ( за цим замовленням) Вас, як молодого спеціаліста та направив для проходження інтернатури до цього ж мед. закладу ( Ви ще не можете вважатись спеціалістом, поскільки у вас відсутній сертифікат спеціаліста і отримаєте Ви його тільки після проходження повного циклу інтернатури). В цьому випадку приведена Вами ст. 7.1. Положення.. є дійсною. 2. В разі якщо Вас направили до "чужої" лікарні ( яка не замовляла Вас, як потребу в спеціалістові), а використана ВНЗ виключно як мед. заклад- навчальна база для проходження інтернатури, то чому вони повинні вам сплачувати всі ці нарахування, на які підставі, для них Ви не являєтесь молодим спеціалістом, так як потребу в Вас вони не замовляли. |
Так, лікарня замовляла мене. Тому вони, виходить, повинні мені виплатити. Але ляпсус є в тому, що я не є молодим спеціалістом, тому вони в це упущення вчепилися і кажуть, що не повинні мені виплатити ці гроші, бо я ще не молодий спеціаліст. А потім, виходить, коли я стану вже молодим спеціалістом вони мені скажуть, що ви вже не на інтернатурі. Що, власне, я можу зробити?
|
А давайте підійдемо до цього з іншої сторони.
1.Фактично ви вже маєте направлення на роботу, поскільки після закінчення інтернатурі в цій лікарні і буде ваше основне місце роботи. Других варіантів немає. 2. На час проходження інтернатури вас повинні прийняти на основне місце роботи на посаду лікаря інтерна, а потім після отримання сертифіката перевести лікарем---. 3. Фактично ВНЗ виконав замовлення підготував спеціаліста і направив до лікарні для працевлаштування лікарем-інтерном. 4. Тому п.71.1 положення Проїзд молодих спеціалістів, які мають направлення на роботу, до місця спеціалізації (інтернатури) і місячна відпустка до початку підготовки в інтернатурі сплачується за рахунок коштів замовника, до якого їх направлено на роботу.- це саме стосується Вас. Але щоб бути впевненим на 100 відсотків напишіть лист до кадрового департаменту МОЗ, щоб дали вам кваліфіковану відповідь. |
На мою думку, можно також посилатись на наступне:
КЗпП, Стаття 120. Гарантії і компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість - "... Працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку з переведенням, прийняттям або направленням на роботу в іншу місцевість. Працівникам при переведенні їх на іншу роботу, коли це зв'язано з переїздом в іншу місцевість, виплачуються: вартість проїзду працівника і членів його сім'ї; витрати по перевезенню майна; добові за час перебування в дорозі; одноразова допомога на самого працівника і на кожного члена сім'ї, який переїжджає; заробітна плата за дні збору в дорогу і влаштування на новому місці проживання, але не більше шести днів, а також за час перебування в дорозі. Працівникам, які переїжджають у зв'язку з прийомом їх (за попередньою домовленістю) на роботу в іншу місцевість, виплачуються компенсації і надаються гарантії, зазначені в частині другій цієї статті, крім виплати одноразової допомоги, яка цим працівникам може бути виплачена за погодженням сторін. Розміри компенсації, порядок їх виплати та надання гарантій особам, зазначеним у частинах другій і третій цієї статті, а також гарантії і компенсації особам при переїзді їх в іншу місцевість у зв'язку з направленням на роботу в порядку розподілу після закінчення учбового закладу, аспірантури, клінічної ординатури або в порядку організованого набору, встановлюються законодавством"; а також на постанову КМУ від 2 березня 1998 р. N 255 "Про при переїзді на роботу в іншу місцевість" - 1. Установити, що працівникам у зв'язку з переведенням їх на іншу роботу, якщо це пов'язано з переїздом в іншу місцевість (в інший населений пункт), виплачуються: а) вартість проїзду працівника і членів його сім'ї (крім випадків, коли власник або уповноважений ним орган надає для цього відповідні засоби пересування) у порядку і в розмірах, встановлених законодавством для відряджень; в) добові працівнику за кожний день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для відряджень; г) одноразова допомога самому працівникові - в розмірі його місячного посадового окладу (тарифної ставки) за новим місцем роботи і кожному члену сім'ї, який переїжджає, - в розмірі 25 відсотків одноразової допомоги самого працівника; д) заробітна плата за дні підготовки до переїзду і влаштування на новому місці проживання, але не більше шести днів, а також за час перебування в дорозі виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) за новим місцем роботи. 2. Установити, що у разі переїзду осіб в іншу місцевість у зв'язку з направленням їх на роботу в порядку розподілу після закінчення навчального закладу, аспірантури, клінічної ординатури або в порядку організованого набору виплачуються суми компенсації і надаються гарантії у порядку, визначеному пунктом 1 цієї постанови. Особам, які закінчили навчальні заклади, аспірантуру, клінічну ординатуру і направлені на роботу в порядку розподілу за місцем знаходження навчального закладу (аспірантури, клінічної ординатури), де вони навчались, одноразова допомога виплачується, якщо вони до навчання постійно проживали в іншій місцевості . |
Часовой пояс GMT +3, время: 17:11. |