Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Отпуска (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Продовження відпустки для догляду за дитиною (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=7044)

ZuNa 23.06.2009 16:22

Продовження відпустки для догляду за дитиною

Вітаю шановних колег!
Виникла ситуація, з якою ще не стикалася у своїй практиці. Жінка знаходилась у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років. Останній день відпустки - 24.06.09р. Сьогодні вона написала заяву, до якої додає довідку з висновком ЛКК про необхідність перебування її дитини вдома ще деякий час, а саме до 24.12.09 р. Питання виникло таке: чи необхідно в наказі про продовження відпустки зазначати, що це відпустка без збереження заробітної плати, як це регламентує п.6 ст.179 КЗпП? А якщо не вказати, що це "відпустка без збереження заробітної плати", це впливатиме на якісь виплати чи розрахунки?
Буду дуже вдячна за підказку

anatol_ua 23.06.2009 16:47

"Надати ... відпустку без збереження заробітної плати строком на 06 (шість) місяців з 25 червня 2009 року по 24 грудня 2009 року для догляду за дитиною, п. 3 абзацу першого ст. 25 Закону України «Про відпустки».
Підстава: - заява ... від 23.06.09 р.,
- висновок ВКК №14."

Цитата из моего приказа

ZuNa 24.06.2009 10:10

Дякую, Анатолій, за оперативність.
Сьогодні я знайшла наказ моєї попередниці з такого ж приводу, в якому не вказано, що це "відпустка без збереження заробітної плати", а вказано "продовжити відпустку для догляду за дитиною". Певно, це не правильно?

anatol_ua 24.06.2009 10:45

Цитата:

Сообщение от ZuNa (Сообщение 65631)
Сьогодні я знайшла наказ моєї попередниці з такого ж приводу, в якому не вказано, що це "відпустка без збереження заробітної плати", а вказано "продовжити відпустку для догляду за дитиною". Певно, це не правильно?

По-перше, фраза "без збереження заробітної плати" є обов'язковою, тому що вказує на вид відпустки.
По-друге, це вже інший вид відпустки (не згідно ст. 18 ЗУ "Про відпустки", а згідно ст. 25 того ж Закону), тому це не "продовження відпустки", а надання нової !

mab 24.06.2009 13:21

Уважаемые коллеги!
А я позволю себе не согласиться. Думаю, что это продолжение отпуска по уходу за ребенком. В комментариях к КЗоТ этот случай по-моему описан.

Мотя 24.06.2009 13:56

Цитата:

Сообщение от mab (Сообщение 65682)
Уважаемые коллеги!
А я позволю себе не согласиться. Думаю, что это продолжение отпуска по уходу за ребенком. В комментариях к КЗоТ этот случай по-моему описан.

Ну, позволять СЕБЕ, Вы можете все, что угодно!
А вот соглашаться с Законом или нет, тут нас не спрашивают, так?
Или Вы все хотите из двух разных статей слепить одну? Ну, тогда дело за вами - скажите это Верховной Раде!

Ликбез дальше:

ЗУ "ОО":

Стаття 18. Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею
трирічного віку

Після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами
за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до
досягнення нею трирічного віку.

Підприємство за рахунок власних коштів може надавати жінкам
частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження
заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.

Ця відпустка може бути використана повністю або частинами
також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які
фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла
під опіку дитину.

За бажанням жінки або осіб, зазначених у частині третій цієї
статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною
вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.
При цьому за ними зберігається право на одержання допомоги в
період відпустки для догляду за дитиною. "

Стаття 25. Відпустка без збереження заробітної плати, що
надається працівникові в обов'язковому порядку

Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням
працівника надається в обов'язковому порядку:
......
3) матері або іншим особам, зазначеним у частині третій
статті 18 та частині першій статті 19 цього Закону, в разі якщо
дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в
медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною
шестирічного віку, а в разі якщо дитина хвора на цукровий діабет
I типу (інсулінозалежний), - не більш як до досягнення дитиною
шістнадцятирічного віку; "

Вам это ни о чем не говорит?
Как может быть продолжением два разных понятия и две разные статьи?dont know

ZuNa 24.06.2009 13:58

Цитата:

Сообщение от mab (Сообщение 65682)
Уважаемые коллеги!

Якщо ви маєте на увазі п.4 ст.179 КЗпП, то (цитую коментарі): Оскільки виплати за час наданная більш тривалих відпусток цієї категорії працівників не можна віднести до категорії заробітної плати та оскільки оплата відпусток не є для підприємств обов"язковою, віднесення відповідних витрат платників податку на прибуток на їх валові витрати відповідно до п. 5.6.1 ч. 5.6 ст.5 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" не допускається.
Я так розумію.

mab 24.06.2009 14:23

Уважаемая ZuNa!
Cпасибо за понимание. В комментариях (ст.179.п.4), чуть ниже написано - "...формулировка "отпуск ..большей продолжительности" означает возможность только продолжения отпуска в котором находится женщина (или другой человек, который фактически осуществляет уход за ребенком), а не предоставление такого отпуска после того, как..." Приношу свои искренние извинения самому активному участнику "МОТЕ", но написано о ПРОДОЛЖЕНИИ отпуска в котором находится сотрудник, то есть об отпуске по уходу за ребенком. "МОТЯ", давайте дружить и беречь наши эмоции...Наша общая задача помочь друг другу. Еще раз спасибо за понимание.

ZuNa 24.06.2009 14:32

mab, я теж не відразу зрозуміла, як правильно зробити, але з допомогою шановних колег та "мат. части" все стало на свої місця.
Дякую всім!!!

anatol_ua 24.06.2009 15:44

А от я так і не зрозумів dont know:
то Ви подовжуєте надану "відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства"
чи все-таки надаєте відпустку "без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку." ?

ksh 23.12.2009 17:01

Скажите пожалуйста, а если в справке ВКК не указана конкретная дата (по какое число ребенку необходим домашний уход), написано просто "рекомендован домашний уход в течение одного года". Справка выдана 20.11.2009г. Отпуск по уходу за ребенком до 3 лет заканчивается 24.12.2009г. С какой даты отсчитывать один год? с 20.11.2009г. или с 25.12.2009?

очень срочно нужно знать!
спасибо

anatol_ua 23.12.2009 17:36

Я бы отсчитывал с даты выдачи справки...
А вообще-то попросил бы врача указать конкретные даты:

Заключение ВКК №хх
Больной Иванов Афанасий возраст 24.06.2005 обследован в ДМЦ "Наш доктор". Состоит на "Д" учёте ЧДБ, тонзиллит с/к. По выявленному заболеванию рекомендовано освобождение от работы сроком на 6 месяцев до 24.06.2010.
Выдано по месту работу Ивановой Т. В.

Председатель ВКК
Зав. отделением
Врач

Дата Печать

Процитировал справку своей сотрудницы :read:

ksh 23.12.2009 17:43

спасибо, Анатолий

ВОМ 21.10.2010 12:48

Вітаю усіх!
В мене виникли деякі питання в такій ситуації: є довідка з висновком ЛКК про те, що дитина потребує домашнього догляду тривалістю 1 рік...За який період до закінчення відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею віку 3-ох років потрібно пред"явити довідку з висновком ЛКК і написати заяву про додаткову відпустку(зрозуміло, без збереження з/п)? Якого змісту має бути заява?Чи зберігається та ж посада і робоче місце після виходу з такої відпустки?

anatol_ua 21.10.2010 12:58

Почну з кінця:
1. посада зберігається на час будь-якої відпустки, у т.ч. - соціальної !!!(ЗУ "Про відпустки")
2. А хоч і у день, коли така відпустка (по догляду за дитиною до 6-ти років) починається !

Прошу надати відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею віку 6-ти років з 21.10.2010.
Довідку ВКК №158 від 20.10.2010 додаю.

Мотя 22.10.2010 13:49

Цитата:

Сообщение от ВОМ (Сообщение 114782)
Чи зберігається та ж посада і робоче місце після виходу з такої відпустки?

После выхода - не знаю, т.к. я - не Ваш руководитель...
А вот НА ВРЕМЯ отпуска, ЗУ "ОО":

Стаття 2. Право на відпустки
...
Право на відпустки забезпечується:
гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених цим Законом;...

Phoenix_zh 06.12.2010 12:18

Подскажите, пожалуйста, господа эксперты.

Главный бухгалтер прервала отпуск по уходу за ребенком до трех лет. Теперь возникла ситуация, когда ей снова нужно уйти в отпуск по уходу за ребенком (период позволяет еще до 3-х лет взять).
На ее место мы берем уже другого человека.
Что нужно указывать в приказе?
"...продолжить отпуск по уходу за ребенком до з- лет ???"
Основание - заявление и свид. о рождении?
Спасибо заранее.

anatol_ua 06.12.2010 12:35

Я б написав: надати відпустку...

Phoenix_zh 06.12.2010 12:40

Цитата:

Сообщение от anatol_ua (Сообщение 122182)
Я б написав: надати відпустку...

Спасибо за "оперативное реагирование" :))

Но она уже была в отпуске на этих же основаниях. Потом прервала, теперь опять хочет взять. Как отразить в приказе?

anatol_ua 06.12.2010 12:45

Буквами: предоставить отпуск...
(согласно ст. 18 ЗУ "Об отпусках")

N.B. В статье 18 оговорено и право женщины использовать этот отпуска частями...

Phoenix_zh 06.12.2010 12:50

Спасибо, собственно после очередного прочтения данного ЗУ и задалась вопросом о формулировке :)). А как быть с приказом, по которому он был прерван.

Т.е.предоставить отпуск по уходу за ребенком до трех лет до ДАТА

основание:
1. Заявление от.....
2. Копия свидетельства о рождении.

anatol_ua 06.12.2010 12:56

А что с этим приказом ?
Он уже выполнен !

Но если очень хотите, последним пунктом нового приказа прекратите действие предыдущего:
5. Наказ №1285-П від 15.02.2009 вважати втратившим силу.

Phoenix_zh 06.12.2010 12:58

Спасибо огромное.

Точно, сама так и думала.

anatol_ua 06.12.2010 13:50

Не забудьте копии заявления об отпуске и приказа отдать "мамочке", чтобы ей возобновили выплату пособия !!!

амот 14.01.2011 16:25

Добрий день.
Виникла ситуація з "мамочкою"
1. Вона знаходиться у в-ці по догляду до 2012 року за 1 дитиною.
2. з жовтня 2010 по 10 січня 2011 - вагітність та пологи за 2 дитиною, але свідоцтво про народження другої дитини не може надати ( для написання наказу на другу в-ку по догляду) якісь заморочки з розлученням і дитини не реєструють.
Я не розумію яким чином потім написати наказ на в-ку, з якого числа ( з закінчення л/л чи з дати надання с-ва про народження?

anatol_ua 14.01.2011 16:41

Подібне питання вже роглядалось на форумі - шукайте, будь ласка...:comp:

Наталья Р 14.01.2011 18:32

Посмотрите здесь:
http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=6733

kozur 14.01.2011 18:43

Цитата:

Сообщение от амот (Сообщение 127977)
Я не розумію яким чином потім написати наказ на в-ку, з якого числа ( з закінчення л/л чи з дати надання с-ва про народження?

Наказ на відпустку по догляду за другою дитиною напишете після закінчення дії першого наказу. Десь була стаття з цього приводу.

rostian 17.01.2011 11:46

Вот :
МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 12.07.2010 р. N 201/13/116-10
Про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, якщо народилася друга дитина
Відповідно до ст. 18 Закону України "Про відпустки" після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
У випадку, коли жінка, перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, народила другу дитину, їй оплачується листок непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами. При цьому відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами не оформляється. Наказ про надання відпустки по догляду за другою дитиною має бути видано з наступного дня після дати виповнення першій дитині трьох років. Чинним законодавством не передбачено оформлення одночасно двох відпусток по догляду за першою та другою дитиною віком до трьох років.
Умови призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на цей час визначаються статтею 14 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", згідно з якою допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається на підставі витягу з наказу (розпорядження) роботодавця про надання особі, яка фактично здійснює догляд за дитиною, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
У наведеному випадку жінка вже перебуває у відпустці по догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку і на підставі витягу з наказу роботодавця про надання їй цієї відпустки отримує допомогу по догляду за дитиною. Підставою для отримання допомоги по догляду за другою дитиною мають бути копія свідоцтва про народження другої дитини, витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання їй відпустки для догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку, копія листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами, а також заява жінки про призначення їй такої допомоги, оскільки згідно зі ст. 15 зазначеного Закону допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на кожну дитину незалежно від кількості народжених (усиновлених, взятих під опіку) дітей у сім'ї, по догляду за якими надається допомога. Ця допомога має виплачуватися після закінчення листка тимчасової непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами.
У подальшому після виповнення трирічного віку першій дитині підставою для продовження виплати їй допомоги по догляду за другою дитиною має бути витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання їй відпустки для догляду за другою дитиною до досягнення нею трирічного віку, який видається з наступного дня після виповнення трирічного віку першій дитині.

Директор Департаменту
О. Товстенко

anatol_ua 17.01.2011 11:50

А хватило бы и ссылки
http://hrliga.com/index.php?module=n...op=view&id=387
т.к. этот документ есть на портале...
(причём найти его - дело одной минуты:
поиск по порталу по словам "відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років")

амот 17.01.2011 15:36

наш совбез "спирається тільки на ЗУ Про в-ки ст. 18 , а лист їм не указ" ( їхня цитата).
Отож написати другий наказ по догляду я мушу бо людина не отримає виплат на другу дитину, але суть питання не втому, 10 січня "мамочка " мала написати заяву на в-ку по догляду за 2 дитиною, а свідоцтва про народження на цю дитину немає ( не можуть зареєструвати) отож я не можу зрозуміти, що робити потім , як принесуть свідоцтво про народження, якою датою оформлювати наказ по догляду за другою дитиною.

anatol_ua 17.01.2011 15:49

Цитата:

Сообщение от амот (Сообщение 128231)
... якою датою оформлювати наказ по догляду за другою дитиною.

Днем, наступним після закінчення відпустки по догляду за першою дитиною до досягнення нею віку 3-х років (до речі, саме до цього дня жіночка буде отримувати допомогу на першу дитину).

А от допомогу на другу дитину їй не призначать (і допомогу при народженні не виплатять), поки не буде свідоцтва про її (другої дитини) народження... :cry:
(див. перелік документів у ПКМУ №1751 від 27.12.2001)

Мотя 17.01.2011 16:24

Цитата:

Сообщение от амот (Сообщение 127977)
якісь заморочки з розлученням і дитини не реєструють.

А у меня три вопроса:
1. А каким боком развод к регистрации ребенка, который должен быть зарегистрирован не позднее месяца со дня рождения?
2. А что, у нас так просто вот разводят с новорожденным ребенком?
3. Какие именно заморочки? Что говорит женщина?

амот 18.01.2011 10:37

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 128241)
А у меня три вопроса:
1. А каким боком развод к регистрации ребенка, который должен быть зарегистрирован не позднее месяца со дня рождения?
2. А что, у нас так просто вот разводят с новорожденным ребенком?
3. Какие именно заморочки? Что говорит женщина?

жінка першу дитину народила без чоловіка (одинока мама)
після народження 1 дитини через 1 рік вийшла заміж потім фактично розійшлася з чоловіком, але розлучення не оформили.
через півроку завагітніла від іншого( коханець) , з чоловіком розлучилася на 5 місяці вагітності (прізвище змінила на дівоче, бо коханець втік)
В РАГСІ потрібна письмова відмова чоловіка від дитини, але по якимсь особистим причинам він цього не робить , але він і мама "свекруха" забороняють реєструвати дитину на їхне прізвище.

Мотя 18.01.2011 10:41

Цитата:

Сообщение от амот (Сообщение 128316)
але він і мама "свекруха" забороняють реєструвати дитину на їхне прізвище.

Кошмар!
А женщина-мать, она в курсе, что, если она пропустит законные сроки регистрации ребенка, ей потом придется усыновлять собственного ребенка? И наверное, все в курсе, как тяжело все это оформлять через органы опеки и попечительства....
С этим шутки плохи...

anatol_ua 18.01.2011 10:53

А зарегистрировать на свою фамилию, указав отца "со слов матери" ?.. :reverie:(как делают матери-одиночки)
Или для этого тоже нужен отказ отца от ребёнка ?.. :?
:dont know:

Befis 18.01.2011 10:58

Родители обязаны немедленно, но не позднее 1 месяца от дня рождения ребёнка, зарегистрировать рождение ребёнка в соответствующем государственном органе регистрации актов гражданского состояния;

Регистрации ребёнка рождённого вне брака
Муж и жена брак между которыми расторгнут, в случае рождения ребёнка по истечению 10 месяцев после расторжения их брака, имеют право подать государственному органу регистрации актов гражданского состояния совместное заявление о непризнании мужа (бывшего мужа) отцом ребёнка. Такое требование может быть удовлетворено только в случае подания другим лицом или матерью ребёнка заявления о признании родительства.
Если ребёнок родился до истечения 10 месяцев от дня расторжения брака вследствии смерти мужа, происхождение ребёнка от отца может быть определено по совместному заявлению матери и мужа, который считает себя отцом.
Если мать и отец не находятся в браке между собой, происхождение ребёнка от отца определяется по их заявлению; - по заявлению мужа, который считает себя отцом ребёнка; - согласно решения суда.
Орган регистрации актов гражданского состояния вносит соответствующие изменения в Книгу регистрации рождений на основании заявления о признании родительства или решения суда и выдаёт новое свидетельство о рождении.

Кодекс України про адміністративні правопорушення
Стаття 212-1. Повідомлення неправдивих відомостей державним органам реєстрації актів цивільного стану та несвоєчасна реєстрація народження дитини
Утаювання обставин, що перешкоджають реєстрації шлюбу, або
повідомлення завідомо неправдивих відомостей державним органам
реєстрації актів цивільного стану -
тягне за собою накладення штрафу від одного до двох
неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Несвоєчасна без поважної причини реєстрація батьками
народження дитини в державних органах реєстрації актів цивільного
стану
-
тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох
неоподатковуваних мінімумів доходів громадян";

Сімейний Кодекс України наголошує:
Стаття 144. Обов'язок батьків зареєструвати народження дитини
в органі державної реєстрації актів цивільного стану

1. Батьки зобов'язані невідкладно, але не пізніше одного
місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини
в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Невиконання цього обов'язку є підставою для покладення на них
відповідальності, встановленої законом.

2. У разі смерті батьків або неможливості для них з інших
причин зареєструвати народження дитини реєстрація провадиться за
заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу
охорони здоров'я, в якому народилася дитина або в якому на цей час
вона перебуває.

3. Реєстрація народження дитини провадиться органом державної
реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її
походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

4. Реєстрація народження дитини засвідчується Свідоцтвом про
народження ( 1367-2002-п ), зразок якого затверджує Кабінет
Міністрів України.

Кодекс України про адміністративні правопорушення
Стаття 197. Проживання без паспорта
Проживання громадян, зобов'язаних мати паспорт, без паспорта
або за недійсним паспортом, а також проживання громадян без
реєстрації місця проживання чи перебування
-
тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного
до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ЗУ "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" регулює всі питання, пов'язані з реєстрацією місця проживання в Україні. Відповідно до частини першої статті 6 зазначеного Закону, :
"Громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, зобов'язані протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання".
Отже, обов'язок зареєструвати місце проживання виникає після прибуття до нового місця проживання. Законом не передбачено строку реєстрації місця проживання дитини після її народження, і тим більше не передбачено обов'язку батьків здійснювати взагалі таку реєстрацію.

anatol_ua 18.01.2011 11:05

Цитата:

Сообщение от Befis (Сообщение 128321)
Если мать и отец не находятся в браке между собой, происхождение ребёнка от отца определяется по их заявлению; - по заявлению мужа, который считает себя отцом ребёнка; - согласно решения суда.

А тут же отец не хочет признавать своё отцовство, насколько я понял...
И что делать ?

Befis 18.01.2011 11:11

По желанию матери сведения об отце ребенка могут не вноситься.

anatol_ua 18.01.2011 11:12

И при этом ребёнка таки зарегистрируют ?

Часовой пояс GMT +3, время: 17:15.