Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Особые категории работников (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=73)
-   -   Внештатник - кто такой? (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=665)

Sunny 12.03.2007 10:50

Внештатник - кто такой?

Уважаемые коллеги, подскажите, кто знает:
мне поставлена задача сделать, водителя легкового авто внештатным работником.
Перерыла лигу, интернет - информации мало (с учетом того, что мы не издательство, не "органы" и не т.п.), ясно только, что при уплате взносов по соцстраху можно сделать запись в трудовую и что внештатник - это работа, по сути, носящая разовый характер.
Ну, допустим, услуги водителя предприятию необходимы иногда...
Возникают вопросы:
обязательно ли делать водителя СПД (и заключать договор оказания услуг) или достаточно убрать со штатки единицу, сделать приказ и запись в трудовую?
Если последний вариант то:
какая формы оплата труда (составлять ежемесячный Акт выполненных работ?)
я так понимаю, в табеле такого работника не учитывают,
как увольняют таких сотрудников, с одной стороны, с такими расставаться должно быть легче, а с другой - нет оснований не применять к ним КЗоТ в этой части.
:dont know:

esar 12.03.2007 11:09

Ви вірно відмітили, що в трудовому законодавстві не існує поняття "внештатний працівник". Тобто може бути працівник, для якого немає одиниці в штатному розкладі (помилково прийнятий, прийнятий по строковому трудовому договору і своєчасно не звільнений........). Але ці працівники користуються всіма правами і повинні виконувати всі обов'язки, передбачені КЗпП У і трудовим договором. Звільнити іх можна тільки на загальних підставх та за п.1 ст. 40 (скорочення чисельності працівників).

Якщо ви будуту укладати з фізичною особою договір підряду, а ваши фактичні відносини будуть мати хочаб один з признаків трудового договору (частина 1 ст. 21 КЗпП У), то любий перевіряючий орган визнає такі відносини трудовим договором і зобов'яже вас оформити все належним чином.

Sunny 12.03.2007 15:44

внештатник - кто такой?

Спасибі велике за відповідь!
Ви випадково чи навмисне перелічили тільки "проблемні" варіанти "(помилково прийнятий, прийнятий по строковому трудовому договору і своєчасно не звільнений........)", з практики знаю що перекладачі, маркетологи... часто бувають нештатні, от тільки питання як їх оформляють (оплачують їх роботу і т.п.)

esar 12.03.2007 16:53

З перекладачами та маркетологами простіше: з ними можна укласти договір підряду про виконання певного обсягу робіт (перекласти певну статтю, провести дослідження певного сегменту ринку і виробити рекомендації ......). В цьому ж договорі встановлюється термін виконання і оговорюються умови оплати виконаної роботи. Після виконання роботи - акт про виконання і прийом роботи (чи інший передбачений угодою документ) - і виплачуйте гроші.

І все одно - особи, які виконують роботи за договором підряду - це а ні штатні, а ні позаштатні працівники.

А людина, яка постійно (це регулярні з місяця в місяць переукладені договори підряду або строкові трудові договори) виконує роботу для підприємства на визначеному работодавцем робочому місці (закріпленому автомобілі), підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, - фактично працює за трудовим договором (хоч работодавець і намагається це приховати). А трудовий договір треба оформлювати відповідно до ст. 24, 24-1 (тобто в письмовій або усній формі з обов'язковим виданням наказу). В наказі і встановлюється система і розмір оплати праці (посадовий оклад, місячна або часова тарифна ставка, відрядня форма оплати праці......), обумовлюється тривалість робочого часу (при неповному робочому часі) та інші додаткові умови (випробувальний термін, матеріальна відповідальність.....). Оплата праці провадиться на підставі табелів обліку робочого часу та нарядів (при відрядній оплаті праці).

Sunny 12.03.2007 18:03

внештатник - кто такой

Пробачте за допитливість, але я Вас до кінця не розумію, в тому той справа, наскільки я знаю, з перекладачами маркетологами не укладають договори підряду, а приймають на роботу нештатними робітниками з можливістю запису у трудову (при сплаті внесків) що не можливо при підряді. От мені й цікаво як це відбувається документально :eek:

esar 13.03.2007 11:59

В трудовому законодавстві немає поняття "штатний" або "нештатний" працівник. Є поняття "трудовий договір". І тільки у випадку укладання трудового договору (ст. 21 КЗпП У) у трудову книжку працівника вноситься відповідний запис. А є така посада в штатному розписі, чи немає - працівника це не хвилює, він повинен користуватися усіма правами та мати всі гарантії, передбачені трудовим законодавством.

Якщо ви з особою не уклали трудовий договір і не уклали договір підряду, то що ви уклали? Який документ? Про що домовились? Якими правовими актами регулюються ваши відносини? Що взагалі робить особа на вашому підприємстві, якщо навіть немає терміну, яким можна іменувати ваши відносини?

esar 13.03.2007 12:06

І ще.
Я не кажу, що все знаю.
Хтось, напевне, знає бвльше. Тим паче, ви говорите, що знаєте де приймають "нештатних" працівників - так попитайте у них про порядок і правила оформлення і оплати праці таких працівників. Тільки не вірте їм "на слово", вимагайте документального підтвердження.

Якщо ви знайдете законодавчу базу для "нештатних" працівників, прошу скинути на мою поштову скриньку. Буду дуже вдячна.

anatol_ua 13.03.2007 14:33

А спробуйте взяти водія за сумісництвом:
всі права й обов'язки будуть при ньому, платити зможете, скільки захочете...
Головне, щоб він надав довідку з основного місця роботи. :!:

Sunny 13.03.2007 14:34

Я схиляюсь до думки, що з нештатниками укладають трудовий договір (в т.ч. усний) просто не вносять в штат, у роботодавця прямого обов’язку вносити робітника в штат не має.... от тільки навряд такий робітник повинен підпорядковуватись Правилам внутрішнього розпорядку і табелюватись, звідси й питання на підставі чого йому виплачувати з/п...?
А власне, чим ризикує роботодавець:
- ну хіба що, робітник надумається і подасть у суд. У гіршому випадку суд прийме рішення, що робітник штатний…,
За умови сплати всіх «зарплатних» податків більше ризиків не бачу.

Як би у мене були знайомі, що приймають позаштатників - повірте, давно б спитала, а незнайомі відповідати не хочуть (може самі не впевнені, що правильно чинять?).

Колю ці загадки для себе вирішу - напишу.

Жаль, що ніхто більше не висказує свої думки, може у обговоренні й знайшовся оптимальний варіант :( ! Питання оптимізації штату цікавить багатьох роботодавців…
Вам спасибі велике за виказані думки, мені це допомогло :)

Цитата:

Сообщение от anatol_ua
А спробуйте взяти водія за сумісництвом:
всі права й обов'язки будуть при ньому, платити зможете, скільки захочете...
Головне, щоб він надав довідку з основного місця роботи. :!:

Справа в тому, що власник ставить задачу оптимізації кількості штатних працівників, звідси й завдання шефа... Якщо я візьму на частину ставки (не важно на яку) одиниця ж повинна бути у штатному розкладі!
Пасибі за відгук!

mvkom 14.03.2007 14:16

Мне кажется вам неправильно поставили задачу.
Я так понимаю собственнику нужна оптимизация численности для снижение ФОТ. А если ЗП сотрудника не меняется, то хоть выводи сотрудника за штат, хоть не выводи- толку (если не брать во внимание налоги)
может собственник хотел пересмотра функционала сотрудников- кого не нужно- сократить, кому-нибудь расширить зону ответственности с незначительным повышением ЗП?
а если водитель один, и он нужен - как оптимизировать его численность? :dont know:

Sunny 14.03.2007 15:29

внештатник

Я тоже не очень понимаю зачем "глазозамыливанием" заниматься...? Но задача есть (руководству сверху может виднее :) ), и мне интересно ее разрешить. А сокращение у нас и так происходит, загрузка сотрудников заметно возросла. Просто, если руководство устраивает внештатник, я только "за", - если дальше сокращать, просто начнут появляться проблемы связанные с перегруженностью сотрудников...
А водителя у нас два - и при наших потребностях этого едва хватает.
Еще неплохой вариант аутстаффинг, но аутсорсинговые компании не хотять выводить за штат водителя, другие профессии- пожалуйста.

esar 15.03.2007 10:19

Re: внештатник

Цитата:

Еще неплохой вариант аутстаффинг, но аутсорсинговые компании не хотять выводить за штат водителя, другие профессии- пожалуйста
Не хочуть виводити за штат водіїв тому, що з ними (водіями) не все так просто:

1) за водієм треба наказом акріпити автомобіль; автомобіль треба передати водію по акту. Якщо автомобіль належить фірмі, а водій на фірмі не працює, то на якій підставі це все робити?

2) компанія-власник автомобіля виписує шляховий лист для автомобіля на кожен день. В шляховий лист вписується прізвище водія. Якщо водій не працює на фірмі, на якій підставі це можна зробити?

3) перед кожним рейсом повинен проводитись передрейсовий техогляд автомобіля і медичний огляд водія з обов'язковими відмітками в шляховому листі. Якщо автомобіль належить одній фірмі, а водій формально уклав трудовий договір з іншою - то яким чином це все робити і хто врешті-решт буде нести відповідальність за безпеку руху?

І це тільки деякі проблеми.

В вашому випадку можно порадити тільке одне: знайдіть фірму, яка надає автопослуги легковими автомобілями і укладіть з ними договір на обслуговування. Але це - недешеве задоволення.

anatol_ua 15.03.2007 12:43

Заключите с водителем трудовое соглашение (скажем, на год):
водитель обязуется предоставлять вам транспорные услуги по вашим заявкам;
вы обязуетесь их оплачивать в размере, например, 50,00 грн за каждый выезд, подтверждённый заполненным путевым листом, и делать это раз в год - до 29.12.
При этом составляется один Акт выполненных работ, по которому и производится оплата (опять-таки один раз в год).

При этом в трудовом соглашении оговариваются все условия, о которых писала esar.

В шатате у вас этого сотрудника нет, оплата налогов и взносов идёт один раз в год :thumbs up:

esar 15.03.2007 12:53

anatol_ua, в українському законодавстві немає такого поняття "трудова угода" ("трудовое соглашене"). А того, чого немає - не можна здійснити.

А де можна знайти такого працівника, який би погодився працювати цілий рік без платні?

Sunny 15.03.2007 14:30

внештатник

anatol_ua, под трудовым соглашением, я так поняла Вы имеете договор подряда (который регламентируется ГК а не КЗоТ), тогда вероятно правильнее передать авто водителю по доверенности, т.к. не думаю что на сотрудника-подрядчика можно написать приказ (т.к. это внутренний акт предприятия и не должен распространяться на подрядчиков, иначе это противоречит подряду), тогда вероятно удастся избежать и оформление путевого листа, тех. и мед. осмотра. Правда, возникнут вопросы, как списывать ГСМ, запчасти...
Понравиться ли идея передать авто по доверенности шефу...
А по поводу оплаты труда: цели ущемить в оплате водителя нет.
Спасибо esar, anatol_ua, есть над, чем подумать... :)

Sunny 19.03.2007 15:17

внештатник

Т.к. тема интересна не только мне поделюсь мнением (по- моему заслуживает внимания: просто и ничего не нарушая)- на форуме Работа плюс мне посоветовали так поступить:
"Добрый день!
Действительно, упоминание о внештатных сотрудниках содержится в ст. 48 КЗоТ Украины, которая предусматривает, что трудовые книжки ведутся на всех работников, которые работают на предприятии, в учреждении, организации или у физического лица свыше пяти дней. Трудовые книжки ведутся также на внештатных работников при условии, если они подлежат общеобязательному государственному социальному страхованию. Также внештатные работники упоминаются в ведомственных нормативных актах.
Но это не значит, что внештатные должности могут вводиться только там, где это предусмотрено подзаконными нормативними актами, поскольку прямого запрета вводить внештатные должности в законодательстве нет.
Т.е., возможно оформление внештатного работника на должность водителя приказом или трудовым договором, где должно быть указано, на какую должность он принимается, дни его работы, количество рабочих часов в неделю."

esar 19.03.2007 17:54

Цитата:

Трудовые книжки ведутся также на внештатных работников при условии, если они подлежат общеобязательному государственному социальному страхованию.
Загальнообов'язковому державному страхуванню підлягають ті працівники, з якими укладено трудовий договір (в письмовій або в усній формі) незалежно від того, є для них посада в штатному розписі, чи немає. На цих працівників також ведуть і трудові книжки.

Цитата:

внештатные должности могут вводиться
Поясніть, куди можуть вводитися внештатні посади?

Цитата:

возможно оформление внештатного работника на должность водителя приказом или трудовым договором
Частина третя ст. 24 КЗпП У:
"Укладання трудового договору оформлюється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу".

Тобто: спочатку укладається трудовий договор в письмовій (підписується документ під назвою "Трудовий договір") або в усній (заява + рзолюція керівника з зазначенням основних умов трудового договору) формі. А на підставі того або іншого документу видається наказ про прийом працівника на роботу.

Протипоставлення понять "приказом или трудовым договором" невірно з юридичної точки зору.

esar 19.03.2007 18:08

Работодавець фактично укладає трудовий договір з працівником навіть фактом допуску його (працівника) до роботи (частина четверта ст 24 КЗпП У).

Я уже писала про те, що у випадку укладання трудового договору (любої форми, на любих умовах тривалості робочого часу та режиму роботи......) працівник несе зобов'язання, користується правами і має гарантії, передбачені трудовим законодавством, в повному обсязі.
І тут немає різниці, є така посада в штатному розписі, чи немає.
Тобто звільняти працівника можна тільки відповідно до КЗпП У, "лікарняні" повинні оплачуватись, всі види відпусток - надаватись, спецодяг - видаватись........

В чому сенс цих запровадження "внештаних" працівників?

Sunny 23.03.2007 10:45

нештатник

Работодавець фактично укладає трудовий договір з працівником навіть фактом допуску його (працівника) до роботи (частина четверта ст 24 КЗпП У).
Я уже писала про те, що у випадку укладання трудового договору (любої форми, на любих умовах тривалості робочого часу та режиму роботи......) працівник несе зобов'язання, користується правами і має гарантії, передбачені трудовим законодавством, в повному обсязі.
І тут немає різниці, є така посада в штатному розписі, чи немає.
Тобто звільняти працівника можна тільки відповідно до КЗпП У, "лікарняні" повинні оплачуватись, всі види відпусток - надаватись, спецодяг - видаватись........
В чому сенс цих запровадження "внештаних" працівників?

Коли має місце обмеження власником кількості штатних одиниць (ще таке часто буває у держ. органах). Наприклад, коли ми виводимо робітників за штат (аутстаффінг, який взагалі ніякими нормами права не передбачений, просто він прямо не суперечить їм, хоча і тут можна посперечатись) ми теж і з/п нараховуємо, і спецодяг видаємо і т.д. і ще 20% ПДВ з фонду з/п сплачуємо та вартість самих послуг і це тільки за те, щоб штат був мінімальний, та договори на строк(є й інші вигоди, але мені здається вони не принципові).
От тільки інтуїтивно мені здається що з нештатниками відносини повинні бути "проще" це суть поняття "нештатна робота" - що не має постійного характеру, але як це оформити щоб не порушувати зак-во, питання залишається відкритим.
esar, пасибі велике...

esar 23.03.2007 11:26

Re: нештатник

Цитата:

Сообщение от Sunny
поняття "нештатна робота" - що не має постійного характеру

Для виконання роботи, яка не носить постійного характеру існує строковий трудовий договір.

І ще таку роботу може виконати особа за договором підряду (тільки цей договір не повинен мати жодної ознаки трудового договору і оплата роботи повинна проводитись не за рахунок фонду оплату праці).

Цитата:

аутстаффінг, який взагалі ніякими нормами права не передбачений, просто він прямо не суперечить їм
Може і не суперечить законодавству, але і не регулюється. Для прикладу візьмемо трудову дисципліну: хто буде накладати дисциплінарне стягнення на прогульщика? Керівник, який "взяв на прокат" працівника немає права це робити, а керівник, у якого оформлений цей працівник, не має можливості контролювати його трудову дисципліну. А техніка безпеки? Хто несе відповідальність за працівника? І таких питань можна знайти безліч.

Цитата:

ми теж і з/п нараховуємо, і спецодяг видаємо
Якщо ви нараховуєте зарплату, то працівник знаходиться в трудових відносина з вами, а не з іншою юридичною особою. В іншому випадку ви би розраховувались з фірмою, а фірма би вже виплачувала платню своїм працівникам, яких "здає напрокат"

Sunny 28.03.2007 11:32

Якщо ви нараховуєте зарплату, то працівник знаходиться в трудових відносина з вами, а не з іншою юридичною особою. В іншому випадку ви би розраховувались з фірмою, а фірма би вже виплачувала платню своїм працівникам, яких "здає напрокат"[/quote]

Я напевне неправильно висловилась і Ви невірно зрозуміли: ми умовно нараховуємо (а як інакше ми можемо контролювати сторонню фірму?), потім платимо фірмі за послуги з 20% ПДВ, а фірма вже з цих коштів виплачує з/п своїм робітникам (що працюють у нас) і залишає собі винагороду. Теж саме спец одяг та інше: ми платимо фірмі як винагороду + 20 % ПДВ, а за ці кошти фірма купує і видає спецодяг і т.п.

І ще, строковий трудовий договір не завжди підходить - укласти його з однією і тією ж особою можна 2 рази, більше - вже вважається що людина прийнята на постійну роботу, кожного разу іншу людину шукати не розумно...
При підряді в трудову запис не вноситься не кожен бажає так працювати (і я таких дуже розумію)...
Тому мені ідея з "нештатом" так подобається :)

esar 28.03.2007 11:52

Цитата:

Сообщение от Sunny
потім платимо фірмі за послуги з 20% ПДВ, а фірма вже з цих коштів виплачує з/п своїм робітникам (що працюють у нас) і залишає собі винагороду.

В такому випадку мені взагалі незрозуміло: в чому сенс такої процедури? На чому ви заощаджуєте? Сплачуєте всі витрати на утримання працівника, тримаєте людину, яка нараховує йому (хоч і умовно) заробітну плату, тримаєте людину, яка слідкує за додатковими витратами (спецодяг та таке інше). Та до того ж даруєте сторонній фірмі винагороду "за послуги" (за які послуги, якщо ви все підрахували, проконтролювали і надали готові цифри?) та ще втрачаєте на ПДВ?

BAI 28.03.2007 17:05

Доброго дня!
Хочу выссказать мнение по поводу "внештатных водитлей".
Во-первых, следует учитвать, что перевозка грузов, пассажиров лицензируемый вид хозяйственной деятельности, поэтому принимая водителя погражданскому договру подряда или оказания услуг может возникнуть вопрос: а может ли он вообще оказывать такие услуги.
Во-вторых, применять в договоре, который заключается с таким водителем, в заголовке конструкцию "трудовое соглашение" также "опаснно", как и трудовой договор. Так как в статье 21 КЗоТ трудовой договор определяется именно как соглашение между работником и работодателем. А судебная практика сейчас пошла по такому пути, что признает "трудовые соглашения" именно трудовыми договорами. А в этом случае возникает вопрос неправильного оформления(отсутствия должности в штатном расписании) и недоплаты взносов в фонды социального страхования.
В-третьих, даже если водитель будет принят не по трудовому договору, за ним все-равно необходимо закрепить автомобиль, так как путевого листа недостаточно. Это можно сделать путем выдачи доверенности.
Напрашивается вывод, что цель не оправыдывает средства, предприятие в этом случае не выиграет на оптимизации, а проиграет. Поэтому есть смысл не включать в столь сложный проыесс должности водителей и убедить в этом начальство.

С уважением
Алекс

Sunny 29.03.2007 13:21

Цитата:

Сообщение от esar

В такому випадку мені взагалі незрозуміло: в чому сенс такої процедури?

Ні, ми до послуг аутсорсингу не звертались, просто я знаю компанії, що користуються такими послугами, і навела його як приклад, щоб підкреслити на що іноді йдуть роботодавці, тільки для того щоб мати малий штатний розпис. Звичайно про заощадження мова не йде.

esar 29.03.2007 13:31

Цитата:

Сообщение от Sunny
на що іноді йдуть роботодавці, тільки для того щоб мати малий штатний розпис. Звичайно про заощадження мова не йде.

Так в чому сенс? Я хочу дізнатися, за ради чого компанії вдаються до таких схем? В чому вигіда?

Sunny 29.03.2007 15:10

Уважаемый Алекс, спасибо большое, насчет лицензирования Вы правы :bravo: (как я не додумалась посмотреть о лицензировании сразу? :redface: ) хотя в З.У. "О лицензировании некоторых видов хоз. деятельности" в 2001г. внесли изменения, раньше была фраза:
"надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом", а 2001г. ее заменили на:
"надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом загального користування (крім надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі)", и есть еще пункт
"надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі"
вроде бы предоставление услуг автомобильным транспортом (не такси) возможно без лицензии, однако есть:
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
ЛИСТ
від 11.09.2006 р. N 6582
Про надання роз'яснень
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув лист від 11.08.2006 N 44/01-452 щодо необхідності одержання ліцензії на надання послуг з перевезень пасажирів легковим автомобілем на замовлення та повідомляє наступне. ...
Враховуючи зазначене, повідомляємо, що суб'єкт господарювання, який здійснює вищевказані види робіт, повинен отримати ліцензію на надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом загального користування (крім надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі) або на надання послуг з перевезення пасажирів та їх багажу на таксі."
и хоть это только письмо, становится ясно, во избежание проблем:
лучше не выводить за штат водителя, сделав его СПД.
подряд получается тоже отпадает (в Договоре подряда необходимо будет описать услугу)...

Цитата:

Сообщение от esar
Так в чому сенс?

Частіше всього аутсорсингом користуються іноземні компанії, як мені поясняли, в них вважається що керівник(цтво) компанії при малому штаті має більшу можливість сконцентруватися на веденні бізнесу і не відволікатися на проблеми, пов’язані з людиною. Як сказав хтось із американських бізнесдіячів: "Мені була потрібна тільки пара рук, а я ще й отримав купу проблем"(не дослівно).
І ще існує думка, що з малим штатом компанія більш приваблива для інвестора. Також при продажі компанії, для покупців більш приваблива компанія з малим штатом.
Напевне існують ще причини... Якщо така послуга існує значить хтось вважає її потрібною...
Ще момент, за штат, як правило, не виводять спеціалістів, що дають компанії конкурентні переваги на ринку. Частіше всього виводять вантажників, різноробочих і т.п. якраз такий контингент де більш всього існує «текучка» і проблеми.
На форумі «робота плюс» Нинель (зареєстрована 09.11.2005р.) 13.11.2006р. під заголовком "некоторые законодательные комментарии по аутстаффингу" зробила цікавий аналіз-критику аутстаффинга з точки зору законодавства. Я не зі всім погоджуюсь, разом з тим, деякі аспекти дуже вдало підмічені, мені здається Вам буде цікаво.

esar 29.03.2007 17:49

Sunny, дякую за відповідь.

ulke 04.04.2007 20:07

anatol_ua, в українському законодавстві немає такого поняття "трудова угода" ("трудовое соглашене"). А того, чого немає - не можна здійснити.

Я в свое время делала проще - Договор подряда на оказание ..... каких-то услуг... проблем не возникало...

пари 28.10.2008 12:23

Декретный отпуск: в штате или нет?

Уважаемые коллеги! Столкнулась с проблемой! Человек уходит в декретный отпуск, структура компании меняется и должности ее уже нет! А выходит из декретного отуска на другую долность! По-сути должность таже, но название другое! Потом ее должность вывели поза штат. ЭТО ПРАВИЛЬНО!???

Я имела ввиду, может ли долность выводится поза штат, когда человек в декретном отпуске? Заранее благодарна!!!

Iren@ 28.10.2008 13:47

Цитата:

Сообщение от пари
Я имела ввиду, может ли долность выводится поза штат, когда человек в декретном отпуске?

Ні, не можете.
ЗУ "Про відпустки", Стаття 2. Право на відпустки
Право на відпустки забезпечується:
- гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених цим Законом;

Таська 30.06.2010 12:02

Позаштатний працівник

Доброго дня! Допоможіть вирішити одне питання! :reverie:
Як документально правельно перевести штатних працівників, які занходяться у відпустці по догляду за дитиною, поза штат! Працівники згодні! А як це зробити?????

Зинуля 30.06.2010 12:18

Выскажу свое личное мнение: подобный "вывод" за штат - чистое лукавство!

Таська 30.06.2010 12:19

Почему?

Mardge 30.06.2010 12:20

Згодні вони, чи не згодні, а за працівником на час відпустки зберігається посада (стаття 2 ЗУ "Про відпустки").
І як це, на Вашу думку, має виглядати? "Прошу перевести мене "поза штат"?
За їх заявами Ви можете тільки їх перевести на інші посади.

Або якщо вони згодні бути "поза штатом", - хай звільняються за власним бажанням і укладають договір ЦПХ.

Зинуля 30.06.2010 12:27

Цитата:

Сообщение от Таська (Сообщение 103126)
Почему?

Почитайте инстукцию по статистике численности - там сказано кто относится и кто не относится к штатной численности.

chsm07@mail.ru 30.06.2010 13:46

Цитата:

Сообщение от Таська (Сообщение 103119)
Як документально правельно перевести штатних працівників, які занходяться у відпустці по догляду за дитиною, поза штат!

Можливо я чогось ще не розумію але навіщо це робити? Яку цим переслідуєте ціль?

Alen@ 25.08.2010 16:59

Цитата:

Сообщение от esar (Сообщение 5067)
Тобто може бути працівник, для якого немає одиниці в штатному розкладі (помилково прийнятий, прийнятий по строковому трудовому договору і своєчасно не звільнений........).

esar, а при срочном трудовом договоре (например, на 6 месяцев) наличие штатной единицы не обязательно?

Mardge 26.08.2010 09:57

Человек принимается на работу всегда на какую-то должность. Трудовой договор заключается для выполнения определенной работы на определенной должности. Поэтому должность в штатном есть в любом случае. Но при срочном трудовом договоре эта должность может быть занята, т.е. свободной должности (вакансии) нет, и человек принимается для замещения временно отсутствующего основного работника.

Наталья Аверс 21.10.2010 11:19

Як оформити позаштатного працівника

Підкажіть як правильно оформити позаштатного працівника. Чи робити йому запис в трудову книжку. Як правильно написати наказ.

Mardge 21.10.2010 11:33

Вітаю на форумі! :welcome:

Кого Ви називаєте "позаштатним" працівником?
Якщо маєте на увазі договір підряду - будь ласка скористайтесь пошуком, знайдете багато цікавого! ;)

Часовой пояс GMT +3, время: 04:34.