![]() |
Сезонные работники
Не могу найти информацию по поиску ни на этом сайте ни вообще в интернете. :? Поэтому обращаюсь за помощью к практикам.
Сезонное предприятие - необходимо ли должности сезонных рабочих вносить в штатное расписание или достаточно договора на сезонные работы (есть типовая форма) и записи в трудовую. Заранее всем спасибо за отзывы. |
Штатний розпис потрібен, тому що яким чином визначити необхідну кількість сезонних працівників. Але на практиці цей документ у нас називався " Розміщення на робочих місцях сезонних працівників на сезонний період...." в якому вказувалось: цех, професія, розряд ,зміна, П.І.І.
Обов"яково затверджували цей документ наказом по підприємству. Крім цього обов"язково наказ на прийом на роботу сезонних працівників і запис в трудову книжку. Трудових договорів письмово не укладали. При роботі з сезонними працівниками існують деякі особливості: 1. Сезонними працівниками можуть вважатися тільки працівники які працюють на посадах що відносяться до сезонних у відповідності до Переліку посад і професій затверджених постановою Кабміну . 2. В цьому разі в наказі та ТК повинно відображатись сезонність т.е. "Прийнятий на сезон...", "Звільнений по закінченню сезону п.2 ст.36". В цьому випадку в разі відпрацюваня сезону стаж рахується за рік. |
Цитата:
Хоть что-то :redface: |
ЗАТВЕРДЖЕНИЙ
постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1992 р. N 583 СПИСОК сезонних робіт, зайнятість на яких протягом повного сезону зараховується до стажу для призначення пенсії за рік роботи 1. Робота на торфорозробках: болотно-підготовчі роботи; добування, сушіння та убирання торфу; ремонт і обслуговування технологічного обладнання в польових умовах. 2. Робота на лісозаготівлі та лісосплаві: скидання деревини у воду, первинний і плотовий лісосплав, сортування на воді, з'єднування плотів і викачування деревини із води, навантаження деревини на судна та розвантаження її з суден; добування живиці, баррасу і ялинової сірки; заготівля пньового осмолу; підготовка грунту, посів і садіння лісу, догляд за лісовими культурами, робота в лісорозсадниках; польові лісовпорядні роботи. 3. Робота на підприємствах сезонних галузей рибного господарства. 4. Робота на підприємствах сезонних галузей м'ясної і молочної промисловості. 5. Робота на підприємствах цукрової та консервної галузей промисловості. Про затвердження Списку сезонних робіт і сезонних галузей (N 278, 28.03.1997) |
Re: Сезонные работники
Цитата:
|
Коллеги, добрый день.
Возник ещё вопрос по сезонным работникам, обращаюсь к Вашему опыту. Одно из подразделений компании занимается выращиванием зерновых и масличных культур. Нанимем на работу людей на сезон. Хотелось бы соответственно заключать с ними сезонные трудовые договора. Но к сожалению, в Списке сезонных работ, утвержденном Кабмином пункт про сельхоз работы звучит: Робота в овочівництві, садівництві, виноградарстві, буряківництві, хмелярстві, на вирощуванні і збиранні картоплі, тютюну, кормів, баштанних культур, лікарських рослин. Под наши работы применить не можем. Хотя все признаки сезонности работ есть. Подскажите, пожалуйста, как быть в данной ситуации? |
Помогите, пожалуйста, советом.
|
Я б оформлювала за строковим трудовим договором на період вирощування та збору урожаю (чи як у вас там)....
|
Iren@, спасибо за ответ.
Дело в том, что при заключении сезонного трудового договора, в стаж работнику идет год, а не только те 6 месяцев, которые он отработает, в отличие от простого срочного договора. Этот момент хотели использовать как мотивационный фактор для привлечения ряда работников. Именно поэтому и обратилась за помощью, не понятно почему таких работ нет в Списке - это же сезонные сельхоз работы. Может у кого-то есть мысли по этому поводу? Спасибо. |
Извините, упустила этот момент. :reverie:
Цитата:
|
Iren@, спасибо большое за ответ. Наверное так и сделаем.
Просто как обычно хочется побыстрее))) Вот и подумала, может кто из завсегдатаев форума сталкивался с подобным вопросом. Еще раз спасибо. |
По ЗУ "Про звернення громадян" центральные органы обязаны в течение 30 дней ответить. Лучше письмо отвезти лично (вижу, вы в Киеве находитесь), почти неделю сэкономите.
|
Приём на работу на период сезона
Мой вопрос касается сезонного трудового договора. Сезонная работа длится не более 6 месяцев. Человека приняли на сезонную работу с 1 апреля по 30 сентября ровно на 6 месяцев, но 30 сентября выпало, например, на субботу. Как выдавать работнику трудовую и какое число проставлять в книге движения трудовых?
|
Стаття 241-1. Обчислення строків, передбачених цим Кодексом
Строки виникнення і припинення трудових прав та обов'язків обчислюються роками, місяцями, тижнями і днями. Строк, обчислюваний роками, закінчується у відповідні місяць і число останнього року строку. Строк, обчислюваний місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця строку. Якщо кінець строку, обчислюваного місяцями, припадає на такий місяць, що відповідного числа не має, то строк закінчується в останній день цього місяця. Строк, обчислюваний тижнями, закінчується у відповідний день тижня. Коли строки визначаються днями, то їх обчислюють з дня, наступного після того дня, з якого починається строк. Якщо останній день строку припадає на святковий, вихідний або неробочий день, то днем закінчення строку вважається найближчий робочий день. |
Сезонна робота чи робота по строковому договору?
Добрий день! Нам необхідно прийняти на роботу гардеробників на шість місяців з 15.10.12 по 15.04.13. Підскажіть, будь ласка, чи відносяться гардеробники до сезонних працівників? В списках сезонних робітників і сезонних галузей я посади гардеробника не знайшла. Як правильно нам їх оформити - на сезонну роботу чи по строковому трудовому договору терміном на 6 місяців?
|
Цитата:
Цитата:
|
Может пригодится. Здесь о сезонных и временных работниках и оплате их труда.
|
Дякую за допомогу!
|
отопительный период
В октябре 2011 года были приняты кочегары на время отопительного периода, затем в апреле по заявлению их перевели подсобными рабочими, затем в октябре 2012 года снова кочегарами. Этой весной руководство хочет их уволить в связи с окончанием отопительного сезона. Возможно ли это?
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Теперь их или сокращать, либо договариваться с ними. Здесь варианты: либо вносить изменения в приказ о переводе (переписывать заявления, добавив фразу "на отопительный сезон", либо договариваться об увольнении по соглашению сторон.
|
Цитата:
КЗоТУ: Цитата:
***** Если работники были приняты по СТД, то: КЗоТУ: Цитата:
Что скажете? А вообще - инфо так мало, что мы тут тычем пальцем в небо... Вы их как принимали? СТД? Сезонные работники? Временные работники? Еще тут почитайте: http://hrliga.com/index.php?module=n...op=view&id=458 и здесь: http://www.hrliga.com/index.php?modu...op=view&id=569 |
Цитата:
|
dautina, :handshake:
|
Это мы вчера вместе с дочкой (3г.2мес) за компом "печатали". Я только и успевала стирать то, что она набирала...:dash2:Отсюда - "маємо що маємо"..:redface:Спасибо за понимание!:sorry:
|
Цитата:
|
чи можна звільнити опалювача, який прийнятий на час опалювального сезону, раніше, за власним бажанням? яку статтю вказути в наказі 38 чи 39?І друге питання чи можна сезонного працівника звільняти по переводу на інше підприємство?
|
Цитата:
В таком случае он имеет право уволиться по своей инициативе, предупредив работодателя за три дня: Указ "Про умови праці робітників і службовців, зайнятих на сезонних роботах": Цитата:
|
Зовсім заплутадась. а чому сезонного працівника не можна звільнити по 39ст. зезонна робота вона ж на певний строк?
|
Цитата:
Читайте Коментар до КЗпП: Цитата:
|
так що виходить, якщо ми приймаємо працівника на час відпустки по догляду за дитиною до 3-х років іншого працівника, це є строковий трудовий договір, і при звільненні раніше строків, вказаних при прийомі на роботу це буде 39ст., і лише за умов, вказаних у 39ст.?Пройшла за посиланням, яке ви надали там в тексті зазначається стаття КЗпП 2411, що це?
|
Цитата:
Цитата:
Цитата:
|
я так розумію перша частина ст. 38 - це перший абзац?Тоді виходить можна і без поважних причин звільняти, треба тільки щоб працівник за 2 тижні попередив? Навіщо тоді взагалі необхідна 39ст.?
|
Цитата:
У випадку укладення строкового договору порядок звільнення за умови двотижневого попередження не діє. Цитата:
Бачите, ви і самі прекрасно все зрозуміли - якби ж можна було б звільняти таких працівників на загальних підставах, за їх ініціативою по ст.38 і без поважних причин, а лише за умови попередження за два тижні, то і не було б ніякого сенсу окремою статею (ст.39) встановлювати окремий порядок розірвання строкового трудового договору з ініціативи працівника! |
а якщо немає у працівника поважних причин, просто хоче звільнитися? Вибачаюсь за висловлювання до батареї прив'язати?
|
Досвід показує - якщо людина не хоче працювати, то ніхто її не заставить це робити. Так навіщо тоді її тримати?!
Це все одно, що не погоджуватися на розірвання шлюбу, а потім вимагати від колишнього подружжя виконання сімейних обов'язків, посилаючись на те, що за документами ви все ще одружені :) По перше, оскільки у переліку поважних причин прописано "з інших поважних причин", то працівнику ніщо не завадить вигадати будь-яку іншу "поважну" причину (наприклад - "мене у вашому офісі привид переслідує, я боюся і не можу так далі працювати!" або "у вас тут клімат мені не подходить, бо сусід увесь час кондіціонер включає, і я мерзну") і вимагати звільнити його за власним бажанням :D І що ви його, тримати будете? А він не буден на роботу ходити :dont know: А звільните за прогул - так ще і в суд подасть, і будете тоді доводити, що привидів у вас немає, а кондіціонер взагалі не працює, і тому підстав для звільнення не було.... Я взагалі не сторонник утримання таких працівників, хоче звільнитися - то звільніть його, у чому проблема, навіщо вам таке "щастя"?! Це ще ваше щастя, що працівник взагалі просить його звільнити - зараз взагалі "модно" раптово перестати ходити на роботу, і на дзвінки відповідати - "мені надоїло, я більше не хочу у вас працювати. Заяву писати не хочу, і по трудову книжку не прийду, залиште її собі" У мене був такий випадок - прийняв на роботу двох друзів, через деякий час один прийшов звільнюватися, тому що вони з другом знайшли іншу роботу, де більше платять. Написав заяву, і сказав, що його товариш теж хоче звільнитися. А на моє питання, а де ж він і чому не пише заяву, відповів - а он сидить на улиці курить, а заяву писати не хоче, бо він взагалі не любить писати! А ви кажете - не відпускати, до батареї прив'язати... Тут дай бог аби взагалі заяву написав, щоб потім листи не розсилати і не розшукувати його :D P.S. У нас, до речі, взагалі всі звільнюються за угодою сторін.... |
Дякую за відповіді і за розуміння!!!!! У мене теж є такі екземпляри, які писати не люблять, кажуть «Ти напиши, а я розпишуся......» ОБХОХОЧЕШЬСЯ
|
Часовой пояс GMT +3, время: 22:09. |