Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Отпуска (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Сроки выплаты отпускных (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=3129)

toha55 10.05.2008 22:46

Сроки выплаты отпускных

Здравствуйте Уважаемые коллеги!

Вопрос не новый. Не выплата отпускных является нарушением законодательства? Если да то есть ли какие-нибудь нормативные акты подтверждающие это?

(Т. е я имею ввиду что например зарплата у работника 5 числа каждого месяца, в отпуск он решил уйти 25, написал заявление, подписал, отдал в отдел кадров, потом позвонил в бухгалтерию узнать когда будут начислены отпускные, ему сказали что отпускные в компании не предусмотрены).

Как на это реагировать?

Очень нужен Ваш совет.

kulabok 12.05.2008 12:03

Рекомендую почитать:
ст.115 КЗоТа по поводу сроков выплаты отпускных
и
ст. 74 КЗоТа по поводу оплаты отпуска в принципе,

а также закон Украины "Об отпусках" для общего развития :wink:

anatol_ua 12.05.2008 15:35

И такое бывает :?
Можно поподробнее :wink:

galadriell 09.08.2011 13:35

Если я не дам сотруднику денег перед отпуском, а опосля?

меня накажут? чем это чревато?... знаю что нужно ДО....но...

MAZYTIK 09.08.2011 13:44

Якщо не допускати скарг від працівника! то можливо і ні, головне щоб прошло три місяці з моменту фактичної виплати "відпускних" тоді точно ні!!!!

Iren@ 09.08.2011 19:21

Как смягчающее (для предприятия) обстоятельство, работник может написать в заявлении - прошу выплатить отпускные с зарплатой за август. Но все равно - нарушение.

MAZYTIK 11.08.2011 13:08

Ірен! продовжу! (цікава тема)...а чому якщо працівник звернеться з вказаною Вами заявою буде порушення? Зараз
вже шукаю інфу, щоб відповідати на Ваші наступні відповіді (запитання) :lol:

Mardge 11.08.2011 13:45

Цитата:

Сообщение от MAZYTIK (Сообщение 146863)
а чому якщо працівник звернеться з вказаною Вами заявою буде порушення?

Тому що працівник не може своєю заявою звільнити роботодавця від обов'язку виконувати закон. Немає в нього таких повноважень.
З/п має виплачуватись за 3 дні до відпустки незалежно від бажання/небажання працівника, це норма закону:

Стаття 21. Порядок оплати відпусток
Заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

Коли у нас заява працівника буде мати вищу силу, ніж закон - тоді можливо :D . Але в нас поки що верховенство права! ;)

Iren@ 11.08.2011 21:57

Про таку практику я чула від однієї посадової особи. На мою думку, це те саме, що працівників багатьох підприємств примушували писати заяви про виплату зарплати 1 раз на місяць.

MAZYTIK 12.08.2011 11:50

Вибачаюсь що розпочав тему і не закінчив... До чого я це запитав

Одного разу при перевірці підприємства керівництву було зроблено зауваження, щодо строків виплати "відпускних", на що юрист підприємства приніс письмові трудові договори з цсіма працівниками (мале приватне підприємство 40 чол.), де в одному з пунктів було передбачено, що "відпускні" працівикові виплачуються на протязі двох тижнів після фактичної дати відпустки.

Посилання йшло на Конвенцію Про щорічні відпустки.., а саме на - Суми, що належать до виплати, виплачуються заінтересованій особі до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді, що стосується цієї особи і роботодавця.

Як відомо конвенція "має верховенство" над законодавством держави

З цього приводу я консультувався з керівництвом області (Держнагляд праці) вони в свою чергу телефонували вище, - відповідь я отримав наступну: Нічого ти не зробиш, на їх стороні Конвенція

Ось така ситуація, тому і хотів підняти цю тему:lol:, що СКАЖИТЕ?:lol:

hr3 12.08.2011 13:37

Действительно, в п.2 ст.7 Конвенции "Об ооплаченных отпусках" № 132

говорится о следующем:
"2. Суми, що належать до виплати згідно з параграфом 1 цієї
статті, виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не
передбачено в в угоді, що стосується цієї особи і роботодавця."

Меня смущает слово «УГОДА» , которое на сегодняшний день не применяется в трудовом законодательстве нашей страны, когда речь идет о заключении трудовых договоров в письменном виде. Встает вопрос что имеется ввиду под словом " угода" в данной Конвенции? Она ратифицирована в 1970 г. Насколько я помню, в советские временя понятие "угода" использовалось. Возможно, что это понятие было взято за основу трудовых взаимоотношений между работниками и работодателями при создании КЗОТа в 1971 г.
Но в той же Конвенции речь идет о том, что:

Стаття 1

"Положення Конвенції здійснюються шляхомнаціонального
законодавства такою мірою, якщо вони не впроваджуються в життя
іншим шляхом:
через колективні договори, арбітражні рішення,
судові постанови або офіційними органами із встановлення
заробітної плати чи будь-яким іншим шляхом, що відповідає практиці
цієї країни з урахуванням існуючих у ній умов.
"

Когда вышел в свет ЗУ «Об отпусках» в 1997 г., в нем четко и ясно прописали – за ТРИ дня.
ИМХО: Конвенция освещает общие понятия каких-либо вопросов, касающихся социальных гарантий пролетариев всех стран, а уж внедрение этой Конвенции происходит согласно ст. 1:

Положення Конвенції здійснюються шляхом національного
законодавства .... офіційними органами .... шляхом, що відповідає практиці

Резюме: законодательство данной страны на данном этапе ее жизнесуществования все же первично, а Конвенция носит, скорее, рекомендательный характер для внутреннего внедрения ее социальных требований.

Mardge 12.08.2011 13:50

Цитата:

Сообщение от hr3 (Сообщение 146924)
Меня смущает слово «УГОДА» , которое на сегодняшний день не применяется в трудовом законодательстве нашей страны, когда речь идет о заключении трудовых договоров в письменном виде. Встает вопрос что имеется ввиду под словом " угода" в данной Конвенции?

Трудовой договор - это тоже "угода", согласно ст.21 КЗоТ:

Трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

В остальном согласна, думаю, что с помощью этого
Цитата:

Положення Конвенції здійснюються шляхом національного
законодавства .... офіційними органами .... шляхом, що відповідає практиці

можно было бы опровергнуть доводы того юриста... :reverie:

hr3 12.08.2011 14:17

Согласна, в данном случае "Угода-це трудовий договір".АМоя мысль была такова:
условия прописываются не в Угоде, а в ТДоговоре (согласно современному законодательству Украины), ТД заключается на основании того, что обе стороны Узгодили, но официальный (юридический) документ все же не Угода, а ТДоговор. В Конвенции упоминается именно Угода.

Да, Вика, именно на этом факте проверяющие органы могли бы подловить этого юриста с его знаниями древних Конвенций:) Лично я бы, на их месте, так и сделал. И пусть он доказывал, что я не права:lol::lol:

MAZYTIK 12.08.2011 14:23

Mardge! Згідний з Вами повністю, можна було б і "поборотися" але самі розумієте, на це потрібно час і зацікавлену в цій справі сторону, ні того ні того нажаль не було...

Але не про це! Ви погоджуєтесь, що питання є спірним!:lol:??????????

Mardge 12.08.2011 14:30

Цитата:

Сообщение от MAZYTIK (Сообщение 146932)
Ви погоджуєтесь, що питання є спірним!:lol:??????????

Для мене - ні. Тому що жодного разу в трудовому договорі я не зустрічала такого.
Це ж треба ще так завбачливо це в договір вписати! ;)

Але дякую, я завдяки вашому повідомленню перечитала ці "древні" документи, спочатку Конвенцію Про щорічні оплачувані відпустки 1936 року, а потім конвенцію №132 і готувалась вам відповісти майже те ж саме, що і hr3. :handshake:

MAZYTIK 12.08.2011 14:33

:lol:!!!!!!!! Моя помилка була в тому, що я попередив підприємство про перевірку і сказав які питання будуть підійматися в процесі, ось підприємство і "попрацювало" за що їм і вдячний, мало хто так готується до перевірки:lol:...

Але факт залишається фактом:thumbs up:

Mardge 12.08.2011 14:38

А, так це ви - перевіряючий орган??

MAZYTIK 12.08.2011 14:40

Так... вибачаюсь думав що написав!

Наталья Р 12.08.2011 22:27

Цитата:

Сообщение от Mardge (Сообщение 146933)
Для мене - ні. Тому що жодного разу в трудовому договорі я не зустрічала такого.

Я тоже такого не встречала, а вот и объяснение:

Стаття 9. Недійсність умов договорів про працю,
які погіршують становище працівників

Умови договорів про працю, які погіршують становище
працівників порівняно з законодавством України про працю, є
недійсними.

MAZYTIK 15.08.2011 11:01

А про яке погіршення умов йде мова? Я працівник і прошу підприємство так зробити, а підприємство в свою чергу керуючись зазначеною нормою (конвенцією та письмовим договором) допомагає мені...;)

Але суть не в цьому, ми можимо довго сперечатися..., хоча я, навів цей приклад з власного досвіду Вам для інформації :thumbs up:

Iren@ 15.08.2011 16:41

Цитата:

Сообщение от MAZYTIK (Сообщение 146995)
хоча я, навів цей приклад з власного досвіду Вам для інформації :thumbs up:

а ми - вам. ;)

Magdalena 27.10.2011 15:46

простите,что вмешиваюсь.Смотрю темы на форуме об отпусках.И запуталась.
Ситуация.
Человек идет в отпуск с первого числа по пятнадцатое- с пятнадцатого по последнее он работает на работе.Отпускные деньги это просто человеку оплатят обычную зарплату за месяц?...

EllE HRD 27.10.2011 15:53

Зарплата - это оплата за работу....
отпускные - это деньги на отпуск...
накануне первого числа человек получает свои деньги на отпуск (зарплата не в счет за то, что он отработал до первого)
а потом, когда он с 15 приступает к работе, идет начисление оплаты за работу, т.к. зарплаты.
вообще - это проблемы бухгалтерии.. Ваше дело - вовремя приказ отдать.
хотя я не уверена, что правильно поняла вопрос.

Мотя 27.10.2011 15:58

Цитата:

Сообщение от Magdalena (Сообщение 154379)
Человек идет в отпуск с первого числа по пятнадцатое- с пятнадцатого по последнее он работает на работе.

Он приступает к работе не 15, а 16...
Цитата:

Сообщение от Magdalena (Сообщение 154379)
Отпускные деньги это просто человеку оплатят обычную зарплату за месяц?...

Для того, чтобы Вы, ув.Магдалена, разобрались с этим вопросом, Вам, для начала надо понимать, что такое эти самые "отпускные"..
Вы это понимаете?
если поймете, то вопрос решится сам собой...

Magdalena 27.10.2011 16:00

Спасибо,согласна,это дело бхгалтерии.Скорее просто для себя хотела понять-отпускные это какие то дополнительные к зарплате деньги?я почему то думала, что отпускные деньги-это якобы ты во время отпуска ходишь на работу и твоя зарплата не пропадает как во время отпуска без сохранения зарплаты....:redface:

Мотя 27.10.2011 16:08

Цитата:

Сообщение от Magdalena (Сообщение 154388)
отпускные это какие то дополнительные к зарплате деньги?

Заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.
Порядок обчислення заробітної плати працівникам за час щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, відпустки у зв’язку з усиновленням дитини, відпустки для підготовки та участі в змаганнях, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, та компенсації за невикористані відпустки, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/law...reg=100-95-%EF

rostian 27.10.2011 16:10

"Спасибо,согласна,это дело бхгалтерии.Скорее просто для себя хотела понять-отпускные это какие то дополнительные к зарплате деньги?я почему то думала, что отпускные деньги-это якобы ты во время отпуска ходишь на работу и твоя зарплата не пропадает как во время отпуска без сохранения зарплаты....:redface:"

Так оно и есть- это как бы зп за месяц работы не больше, но меньше ( за счет того, что отпускные рассчитываются из среднегодовой зп).(если, к примеру, в Колдоговоре не указано иное, выплата "13" й зп перед отпуском )

EllE HRD 27.10.2011 16:25

Цитата:

Сообщение от rostian (Сообщение 154391)
Так оно и есть- это как бы зп за месяц работы не больше, но меньше

я бы не была так однозначна. и дело не только в 13й зарплате. есть очень много оговорок.

Мотя 27.10.2011 18:23

Цитата:

Сообщение от rostian (Сообщение 154391)
Так оно и есть- это как бы зп за месяц работы не больше, но меньше

rostian, существует Порядок № 100!
Который никто не отменял.:dont know::reverie:

Зинуля 27.10.2011 20:31

:read:
Закон об оплате труда
Цитата:

Заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.
Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.
Поскольку отпуск предоставляется за работу, следовательно
:smls13:Закон об отпусках
Цитата:

Заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не
пізніше ніж за три дні до її початку.

Порядок обчислення заробітної плати працівникам за час
щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв'язку з навчанням,
творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають
дітей, та компенсації за невикористані відпустки, встановлюється
Кабінетом Міністрів України.
Т.е. Порядком 100.:governed2: