Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Социальное страхование и пенсионное обеспечение (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=72)
-   -   Общественные работы (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=2718)

hr@icm.com.ua 14.03.2008 17:15

Общественные работы

Добрый день уважаемые форумчане. Подскажите пожалуйста, или поделитесь опытом, у кого он есть.
Районный ЦЗ предложил заключить с ними договор"Про спільну діяльність з організації оплачуваних громадських робіт". Договор довольно простенький с кучей непонятных мелких нюансов, выясняя которые в усном порядке мне отвечали, что никаких проблем не будет, что это просто типовый договор.
Подскажите, может ктото уже сотрудничал в такой форме с ЦЗ, и если есть, то какие могут быть сложности для работодателя при таком сотрудничестве.
Заранее благодарен за помощь.

Neya 17.03.2008 13:13

Привіт. Якщо у Вас є така нагальна необхідність залучати до роботи працівників на тимчасові громадські роботи, то договір з центром зайнятості Вам нічим не загрожує, лишній раз прийдеться їх відвідати. Приблизно алгоритм такий, на пальцях: людина приходить з направленням на громадські роботи, ви оформляєте направлення, вона знімається з обліку в центрі зайнятості, Ви її оформляєте на роботу. Центр зайнятості дає Вам договір на цю людину або на декількох, директор підписує і один екземпляр залишається у Вас, другий повертаєте в центр зайнятості. Людина працює вказаний термін в договорі ( 1-2 міс.) потім вви звільняєте її по закінченню строку договору. По оплаті не знаю, це вже в бухгалтерів треба запитати, як там компенсується з/п для підприємства. Особисто я на таку пропзицію центру зайнятості відписала, що на даний час враховуючи особливість підприємства і організацію роботи залучати працівників на тимчасові громадські роботи не можемо, але як тільки така необхідність виникне обовязково звернемось до них. :)

hr@icm.com.ua 17.03.2008 16:10

Большое спасибо за скорый ответю

chmutsm@bigmir.net 17.03.2008 17:28

Алгоритм трошки не такий: попередньо Вы заключаете з ЦЗ договір на грмадськы роботи, в разі якщо у вас є така потреба використовувати персонал на тимчасові роботи. ЦЗ направляє вам громадян з числа безробітніх для таких робіт у відповідності до договору. Максимальний термін 2 міс. Ви приймаете їх на роботу за строковою трудовою угодою і відповідно звільняете по закінченню строку договору. Дані працівники не знімаються з обліку в ЦЗ, а перебувають на ньому і під час громадських робіт і отримують паралельно допомогу по безробіттю. Також вони отримують зароблену на підприємстві заробітню плату. В наказі на прийом Ви зазначаєте "прийняти на громадські роботи по направленню ЦЗ строком на .... " при звільненні відповідно -"звільнити по закінченню горомадських робіт...." запис в ТК не робите, тому що там, уже виконано запис ЦЗ- " розпочато виплату допомоги по безробіттю...." На працівників, що знаходять на громадських роботах в ЦЗ Ви надаете копію наказу про зарахування, табель обліку робочого часу та довідку про нараховану та виплачену з.пл. по спеціальній формі.

hr@icm.com.ua 17.03.2008 18:11

Большое спасибо за существенное дополнение. Параллельно возник еще один вопрос. Может сможете посоветовать - а как быть если уровень з/п получаемый сотрудником на руки "немного" отличается от официальной. :dont know:

Skan 26.05.2009 16:31

Проведення оплачуваних громадських робіт

Центр занятости шлёт договора о создании нами дополн.рабоч.мест и проведение этих самых работ.

обязаны ли мы его подписывать? надобности такой как бы и нету... вообще, не совсем поняла что это, если кто-то сталкивался, разъясните, что, зачем, какие последствия?

дашуня 27.05.2009 08:54

проведення оплачуваних громадських робіт

Поищите постанову кабинета министров № 839 от 10.09.2008 "про затвердження положення про порядок організації та проведення оплачуваних громадських робіт...."

Skan 27.05.2009 17:28

прочитала... вроде не обязательно... конечно же, центры занятости активничают из-за большого кол-ва безработных. Ок, спасибо! :)

ОКСАНОЧКА 09.09.2010 21:12

Звертаюся за консультацією до спеціалістів, які обізнані в питанні організації громадських робіт. Вперше займаюся питанням оформлення працівників на громадські роботи, читаючи положення - розумію, що з даними працівниками укладається строковий трудовий договір і на них поширюються всі трудові і соціальні гарантії.
Але в мене виникло питання щодо записів в трудових книжках. Згідно Інструкції - запис в трудовій книжці робиться всім працівникам, які працюють на підприємстві більше 5 днів. При оформленні - зібрала в працівників ТК, але в деяких - наявний запис "Розпочато виплату допомоги .....", і виходить якщо я зроблю свій запис - він буде знаходитися між записами ЦЗ.
Хотіла отримати відповідь на це питання в ЦЗ, але однозначної відповіді не отримала - один спеціаліст говорить, що такий запис помилкою не буде, інший відстоює позицію, що мої записи взагалі не потрібні.
Колеги, які періодично беруть працівників на громадські роботи - наполягають на тому, що записи робити потрібно.
Пошукала в неті, нічого подібного не знайшла. Лише посилання на статті в журналі "Кадровик. Трудове право і управління персоналом" № 7, 8/2010. Але ні, ніхто з моїх знайомих даний журнал не передплачує, все більше "Довідник кадровика". Колеги, будь - ласка, може у кого є ці випуски, відскануйте і скиньте на ел. пошту.......:please:

ЕкатеринаК 10.09.2010 14:57

ОКСАНОЧКА, напишите свой эл.адрес

KLarisa 24.09.2010 18:59

Цитата:

Сообщение от ЕкатеринаК (Сообщение 109788)
ОКСАНОЧКА, напишите свой эл.адрес

ЕкатеринаК!Дуже Вас прошу, у мене теж питання.Напишіть і мені відповідь...

KLarisa 27.09.2010 20:45

ДОПОМОЖІТЬ, будь ласка!!!

Цитата:

Сообщение от ОКСАНОЧКА (Сообщение 109680)
Звертаюся за консультацією до спеціалістів, які обізнані в питанні організації громадських робіт.

Допоможіть, у мене теж саме питання!!!!Та 2.Хтось має типовий договір, що заключає юридична сторона з соціальним робітником на послуги?

Olena K 28.09.2010 12:13

У меня есть типовой договор. Куда отослать?

ЕкатеринаК 28.09.2010 13:07

напишите свой электронный адрес на который вам можно выслать статью

KLarisa 28.09.2010 18:34

Цитата:

Сообщение от ЕкатеринаК (Сообщение 111928)
напишите свой электронный адрес на который вам можно выслать статью

Olena K . ЕкатеринаК! ПОжалуйста,*****

KLarisa 07.11.2010 12:46

Громадські роботи: запуталась…

ШАНОВНІ КОЛЕГИ, ДОПОМОЖІТЬ!
За договором між управлінням та районним Центром зайнятості на оплачувані громадські роботи соціальними робітниками направлено 5 працівників терміном на 1 місяць. Відповідно до ст.39¹ КЗпП України та Указу Президії Верховної Ради СРСР «Про умови праці тимчасових робітників і службовців» від 24 вересня 1974 року № 311-IX, де зазначено «Трудовий договір з тимчасовими працівниками вважається продовженим на невизначений строк у таких випадках:
...коли звільненого тимчасового працівника знову прийнято на роботу на те саме підприємство, в установу, організацію після перерви, яка не перевищує одного тижня, якщо при цьому термін його роботи до і після перерви загалом відповідно перевищує два або чотири місяці.»
Питання:
1.Якщо перерва буде 8 днів, але термін роботи працівника до і після перерви відповідно буде 1 місяць та 1, 5 місяця, а загалом робота триватиме 2,5 місяця?
Чи не буде трудовий договір вважатися продовженим на невизначений строк?

2.Якщо термін роботи буде 1 місяць, потім перерва 8 днів, потом знов 1 місяць, перерва 8 днів, потім знову 1 місяць… Тобто разом термін виконання оплачуваних громадських робіт працівника складатиме 6 місяців, але не більше 180 календарних днів в рік.
Чи не буде трудовий договір вважатися продовженим на невизначений строк?

Мотя 07.11.2010 13:11

Цитата:

Сообщение от KLarisa (Сообщение 117283)
1.Якщо перерва буде 8 днів,

О каком перерыве Вы говорите?
Вам прислали на громадськи роботи на один месяц- вот и принимайте на один месяц...
Не пойму я что-то....:?

KLarisa 07.11.2010 13:30

Ох, Мотя, Мотя...
Так на месяц я принимаю второй раз.И каждый раз по месяцу.Делаю перерыв и опять...
С теми же самыми людьми.За приказом начальника.Понимаете?Ответственность положили на кадры.Я одна.Так что, что-то мутно...

Мотя 07.11.2010 13:39

Ох, KLarisa, KLarisa,...
А Вы можете писать так, чтобы не было лишних вопросов...
понятнее, что ли...
Я же не могу за вас знать, что Вы имеете ввиду...:dont know:
Ну, и принимайте со своим перерывом, как вам дают направление...Хоть каждый месяц, коль ЦЗ присылает...

Стаття 391. Продовження дії строкового трудового договору на невизначений строк
Якщо після закінчення строку трудового договору (пункти 2 і 3 статті 23) трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк.
Трудові договори, що були переукладені один чи декілька разів, за винятком випадків, передбачених частиною другою статті 23, вважаються такими, що укладені на невизначений строк.

Стаття 23. Строки трудового договору
Трудовий договір може бути:
1) безстроковим, що укладається на невизначений строк;
2) на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;
3) таким, що укладається на час виконання певної роботи.
Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

chsm07@mail.ru 08.11.2010 11:15

Цитата:

Сообщение от KLarisa (Сообщение 117283)
Відповідно до ст.39¹ КЗпП України та Указу Президії Верховної Ради СРСР «Про умови праці тимчасових робітників і службовців» від 24 вересня 1974 року № 311-IX, де зазначено «Трудовий договір з тимчасовими працівниками вважається продовженим на невизначений строк у таких випадках:

Шановна, Ви дійсно себе запутали. Причина Вашої путанини в тому, що не можливо поставити в один ряд ст.39¹ КЗпП України та Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про умови праці тимчасових робітників і службовців» від 24 вересня 1974 року. Це не сумісні законодавчі акти, які протирічять один іншому.
А Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про умови праці тимчасових робітників і службовців» діє тільки в тих нормах, які не протирічять чинному законодавству - ст.39¹ КЗпП України.

MKPBKS 09.08.2012 18:58

Громадські роботи

Підкажіть як правильно оформити звільнення працівника, якого направлили з ЦЗ на громадські роботи. Він звільняється не за закінченням строку ТД, а за власним бажанням. В Трудовій запис який робити?

esar 13.08.2012 13:54

Цитата:

Сообщение от MKPBKS (Сообщение 176045)
як правильно оформити звільнення працівника, якого направлили з ЦЗ на громадські роботи. Він звільняється не за закінченням строку ТД, а за власним бажанням. В Трудовій запис який робити?

У працівника є поважні підстави для звільнення за власним бажанням?

MKPBKS 13.08.2012 14:19

Так, причина є. В нього із керівником виникла суперечка, через яку ні той ні другий не можуть співпрацювати разом. Чекати закінчення терміну договору довго.

esar 14.08.2012 13:28

Цитата:

Сообщение от MKPBKS (Сообщение 176109)
Так, причина є. В нього із керівником виникла суперечка, через яку ні той ні другий не можуть співпрацювати разом. Чекати закінчення терміну договору довго.

На жаль (для тих, між ким виникла суперечка), серед поважних причин, що дають строковикам право на розірвання трудового договору з їхньої ініціативи, такої підстави немає (див. ст. 39 та частину першу ст. 38 КЗпП). То ж звільнитись за власним бажанням ваш працівник не має права.

lyubchic 22.10.2013 11:03

Штатное расписание и временные работники от ЦЗ

Уважаемые коллеги! Возник следующий вопрос. С этого года на предприятиии периодически работают безработные по направлдению ЦЗ на специально созданных рабочих местах, на временных общественных работах. По утверждению работников ЦЗ - эти рабочие места должны быть вне штата. Вопрос, как это документально отбразить? Помимо основного штатного расписания, создать специальное штатное расписание, опираясь на приказы о создании специального рабочего места? Или достаточно одних приказов? Или эти штатные единицы все-таки вносить в основное ШР?:?

Мотя 22.10.2013 12:14

Цитата:

Сообщение от lyubchic (Сообщение 200168)
должны быть вне штата. Вопрос, как это документально отбразить?

Я не знаю - что такое "вне штата", которое не регулируется ни одним НПА, поэтому ответить Вам - как документально отобразить это самое "вне штата" - не смогу.
О внештатниках почитайте здесь.
Цитата:

Сообщение от lyubchic (Сообщение 200168)
По утверждению работников ЦЗ - эти рабочие места должны быть вне штата.

Кроме утверждения - попросите у них ссылку на НПА, которое просветит вопрос о внештатниках.
Почитаем вместе. Может, работники ЦЗ знают то, чего не знаю я.:dont know::reverie:Я не могу всего знать.:redface:

Avrora62 22.10.2013 12:37

Кабмин изложил в новой редакции Порядок предоставления дотации работодателю за счет средств Фонда соцзащиты инвалидов на создание специальных рабочих мест для инвалидов, зарегистрированных в государственной службе занятости (постановление от 23.11.2011 г. № 1234).
1. Цей Порядок визначає механізм надання підприємству, установі, організації (крім бюджетних і неприбуткових), у тому числі підприємству, організації громадських організацій інвалідів, фізичній особі, яка використовує найману працю (далі - роботодавець), дотації на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості як безробітні (далі - безробітні інваліди).

2. У цьому Порядку терміни вживаються в такому значенні:

1) дотація на створення спеціальних робочих місць для безробітних інвалідів (далі - дотація) - кошти, які спрямовуються Фондом соціального захисту інвалідів (далі - Фонд) на покриття витрат роботодавця на створення спеціальних робочих місць для безробітних інвалідів;

2) створення спеціального робочого місця для інваліда з урахуванням його індивідуальних функціональних можливостей, обумовлених інвалідністю - працевлаштування безробітного інваліда на наявне окреме робоче місце або наявну ділянку виробничої площі із здійсненням щодо них додаткових заходів з організації праці інваліда (пристосування основного і додаткового устатковання, технічного обладнання) або працевлаштування безробітного інваліда на нове робоче місце або нову ділянку виробничої площі, що створені із здійсненням додаткових заходів з організації праці інваліда (встановлення основного і додаткового устатковання, технічного обладнання).
Даже при очень внимательном ознакомлении с данным Порядком, нигде не указывается, что это внештатные сотрудники, а говорится о создании рабочего места, а как его можно создать, не включив в штатное расписание, если работодатель должен впоследствии заключить трудовой договор с инвалидом.

Мотя 22.10.2013 12:51

Ув. Avrora62!
1. Цитату из какого источника Вы привели?
2. Здесь речь идет об общественных работах, а не об инвалидах.

lyubchic:
Цитата:

З особами, які беруть участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, роботодавці укладають в письмовій формі строкові трудові договори на строк, що сумарно протягом року не може перевищувати 180 календарних днів.

Avrora62 22.10.2013 12:59

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/175-2013-%D0%BF
Про затвердження Порядку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру

Прошу прощения, не переключилась с одной темы по вопросу инвалидов, на другую

Мотя 22.10.2013 13:07

Я имела ввиду - откуда Вы переписали вот это?:
Цитата:

Сообщение от Avrora62 (Сообщение 200180)
Кабмин изложил в новой редакции Порядок предоставления дотации работодателю за счет средств Фонда соцзащиты инвалидов на создание специальных рабочих мест для инвалидов, зарегистрированных в государственной службе занятости (постановление от 23.11.2011 г. № 1234).

Avrora62 22.10.2013 13:47

Лига Закон

Мотя 22.10.2013 14:02

Так надо и делать цитатой, а то форумчане могут подумать, что это Ваши собственные слова.
Без обозначения цитат я имею право предположить, что Вы занимаетесь плагиатом.

lyubchic 23.10.2013 09:23

Юрист из ЦЗ ответил, что достаточно приказов о создании раб. мест для безработных (копии таких приказов мы в ЦЗ тоже передаем), а в основное штатное расписание вводить эти единицы не нужно :reverie:... Сказал, что для ихней проверки будет достаточно, а касательно других инстанций - он не в курсе, но почти уверен, что больше никаких документов не нужно :? Вот такие пироги... Никаких ссылок ни на какие документы не дал. "Если вам нужно, ищите сами, только зачем вам этот геморрой?"

Мотя 23.10.2013 09:42

Цитата:

Сообщение от lyubchic (Сообщение 200267)
основное штатное расписание

Я впервые сталкиваюсь с тем, что есть основное ШР. Значит, по логике - где-то есть и второстепенное ШР?:dont know:
Цитата:

"Если вам нужно, ищите сами, только зачем вам этот геморрой?"

:smml2::hang3:
Юрист - то ШО надо юрист! Молодец!:good:

Trishka 23.10.2013 10:16

Цитата:

"Если вам нужно, ищите сами, только зачем вам этот геморрой?"

Правильно! :good: Зачем Вам сейчас геморрой? :dont know: Если Вам цельный "люлист" ;) сказал, что ничего ему сейчас не нужно.
Только вот о том, что нужно будет другим инстанциям он по-скромному умолчал. Не барское это дело бесплатными советами разбрасываться. :king:
Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 200270)
Юрист - то ШО надо юрист! Молодец!:good:

Это да, это мы можем!

Цитата:

Сообщение от Trishka (Сообщение 198677)
...юрист - это такой специалист, который:
во-первых, очень "проханый";
во-вторых, самый умный;
в-третьих, самый хитрый.;)

Мотя 23.10.2013 10:24

оффтоп, но не сдержалась

Цитата:

Сообщение от Trishka (Сообщение 200275)
Если Вам цельный "люлист" ;) сказал, что ничего ему сейчас не нужно.
...
Это да, это мы можем!

Я знаю - кризис будет!:good:
Я знаю: нам - не есть!:058:
:cry:
Пока у нас повсюду
ТакИ юрЫсты есть!

(Почти по Маяковскому):lol:

Trishka 23.10.2013 10:30

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 200277)
Пока у нас повсюду
ТакИ юрЫсты есть!
(Почти по Маяковскому):lol:

Ну, вот попрошу вас!!!
Не все юрЫсты такИ :dont know:

Есть еще и такИ
Если администрация форума посчитает это саморекламой, можно удалить.... но пусть хотя бы 5 минут "повисит" - глаз порадует :lol:

lyubchic 23.10.2013 12:41

Вот что я "нарыла": Согласно п.2.1.8 Инструкции по статистике заработной платы, утвержденной приказом Госкомитета статистики Украины от 13.01.2004 года №5, к фонду оплаты труда относится оплата труда работников, которые не состоят в штате предприятия, в т.ч. за выполнение работ согласно договров между предприятиями о предоставлении раб. силы (безработным за выполнение общественных работ, ученикам и студентам, которые проходят произв. практику на предприятии или задействованы на временные работы во время каникул). Исходя из этого, лица, выполняющие оплачиваемые общественные работы, считаются внештатными....

Мотя 23.10.2013 13:06

Цитата:

Сообщение от lyubchic (Сообщение 200298)
Вот что я "нарыла":...Исходя из этого, лица, выполняющие оплачиваемые общественные работы, считаются внештатными....

Откуда дровишки?
НПА - в студию!

Т.е., я так поняла, что вот это:
Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 200184)
lyubchic:
Цитата:

З особами, які беруть участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, роботодавці укладають в письмовій формі строкові трудові договори на строк, що сумарно протягом року не може перевищувати 180 календарних днів.

Вас никак не устраивает?:?:reverie:
Ну, - письмо в Верховну Раду пишите о том, что Вам не нравится этот НПА. И исполнять Вы его по этой причине не будете.
Более ничего добавить не могу.:dont know::redface:
Или Вы не читали приведенный Вам документ?:dont know:
Вы - не читали его!!!:nea:
Если бы читали, то видели бы вот это:
Цитата:

3. До виконання громадських та інших робіт тимчасового характеру на добровільних засадах залучаються такі категорії осіб:
зареєстровані безробітні;
Цитата:

4. На осіб, які беруть участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, поширюються державні соціальні гарантії, передбачені законодавством про працю та зайнятість населення і загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Цитата:

5. Громадські та інші роботи тимчасового характеру виконуються виключно на створених для цього тимчасових робочих місцях. ....
Про участь осіб у таких роботах роботодавці вносять записи до трудових книжок відповідно до законодавства про працю.
А вместо того, чтобы изучить свежий НПА - Вы какую-то писульку нам даете...:dont know::cry:

lyubchic 23.10.2013 13:20

Ну, это не совсем писулька. Это комментарий Майи Шурко, начальника отдела организации предоставления услуг работодателям Киевского городского центра занятости, опубликованный в июне этого года в журнале Кадровик 01... Это ж специалист официальные разъяснения дает Закона о занятости-2013...

Часовой пояс GMT +3, время: 12:53.