![]() |
Для кого медогляд не є обов’язковим?
Доброго дня. Загальну суть і порядок проходження медоглядів я розумію. З профілактичним медоглядом взагалі питань немає. А от з медоглядом працівників певних категорій є 1 питання.
Моя знайома запитала у місцевій СЕС, чи повинен проходити, наприклад, охоронець медичний огляд, який на прохідній сидить. Вони сказали: "А, що він на двір не виходить, де на нього діє підвищена температура, як шкідливий фактор? Всі посилають і ви посилайте." Але нехай сторож хоть весь день (100 % робочого часу) на сонці стоїть перекурює чи свіжим повітрям дихає, атестація ж його робочого місця не підтверджує (не проводилась), що він працює в шкідливих умовах. Так само, наприклад, підсобний робітник, який може під час роботи мішки з цементом перекидав з кучі на кучу весь день колись, але атестація його робочого місця не проводилась, і ніде не написано, що він більше 15 кг піднімає під час роботи? То питання в тому, що якщо працівник згідно своїх посадових обовязків не має перебувати в шкідливих умовах, робити важку роботу чи з підвищеною небезпекою, проф добір не вимагаєтьс, атестація не проводилась на його РМ, йому є 21 рік, то такий працівник може не проходити медогляди? |
Цитата:
В сответствии с п.1.3 "Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій" обязательные медосмотры проходят не все: Цитата:
|
Дякую. Але тоді ще підточніть, виходить такі посади, як прибиральник, охоронник, бухгалтер, юрист (і взагалі адмін персонал, мабуть, окрім "айтішників"), навіть працівники цеху: машиніст пакувальних машин, пакувальник, маркувальник і т.п. – можуть не проходити медогляд, якщо не проводилась атетсація їхнього РМ і на них "офіційно" не діють шкідливі і небезпечні фактори?
Чи, можливо, СЕС на самому першому етапі організації медогляду (визначення категорій працівників, яким він необхідний, і складання відповідного акту) може дещо і сама "візуально" визначити кому треба медогляд? Але, по суті, вони ж не виїжджають на місце і не дивляться, чим займається працівник, а керуються лише його посадою і якимись документами (можливо атестацією, робочою інструкцією чи і без них). |
Цитата:
Не поставив диагноза невозможно начать лечение и выписать лекарства. Может ли окулист, не провери в ваше зрение, не видя ваших анализов, пытаться вас уговорить купить очки или лекарства на том основании, что "визуально" ему показалось, что вы нездоровы, на том, к примеру, основании, что вы работаете учителем, а у учителей часто портится зрение?! |
Отже СЕС маэ керуватися Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, ну і ще тим, що підкаже їм інженер з ОП відносно своїх працівників?
Бо на практиці в нас процедура ця проста: Приносяться в СЕС уже поіменні списки працівників (це відразу 2 етап, а перший випадає). СЕС просить чи по 15 чи 18 грн. (забув) за кожного з цих працівників, яких відібрав інженер з ОП :-)) і затверджує. Але також іноді діє і обхід цього 2 етапу, а відразу заключення договору з ЦРЛ, а потім просто безкоштовно погодити заключні акти в СЕС. |
Цитата:
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
Вам виднее, у кого есть шкідливий фактор, у кого нет :dont know: А бе "фактора" нет основания производить медосмотр |
Отже, звичайна планова перевірка тут проблеми більш за все не побачить, якщо шкідливий фактор не "супер" явний. Єдиною проблемою може виявитися НВ і то, якщо шкідливий фактор був "супер" явним (напр. робота в холодильнику, а медогляду нема ніякого), або якщо дія фактору і спричинила проф. захворювання чи травму.
|
Цитата:
|
Цитата:
Але з іншого боку, якщо закон не вимагає в певних випадках медогляду, то що там тоді доводити? Робота не важка, не шкідлива, не з підвищеною небезпекою, отже, можна всим. А якщо людина інвлід чи має якісь проблеми зі здоровям, то за цим вслідить МСЕК на черговому огляді. Їм подається характеристика РМ. А якщо сам працівник із МСЕК не приносить довідку про те, яка робот йому проитпоказана, то тут підприємство винним бути не може. Але це все мої "розмишлєнія", які мало на чому грунтуються. |
Я тоже в свое время долго мучалась: быть или не быть мед.осмотру....:D пока не собралась с мыслями и не провела АРМ. И сразу все становится на свои места. Шкідливих умов согласно АРМ у нас нет,поэтому мед.осмотр ежегодный мы не проводим.
|
А чи повинні в обов'язковому порядку проходити медкомісію прибиральники (знижена, підвищена температура, проте АРМ не проводилось) при прийнятті на роботу?
Моя думка, що так, але інколи не дуже впевнений. Наприклад, після певного строку роботи з прибиральником щось станеться, не дай Боже, і йому поставлять діагноз остеохондроз чи ще щось пов'язане з згибанням-розгибанням, перепадом повітря. Проте при прийнятті на роботу цей діагноз може бути уже поставлений (а може звичайно і не бути хоча у людини і було вже :pardon:). Отже, роботодавець буде невинуватий в діагнозі працівника. |
Цитата:
арм тут нідочого |
Цитата:
Мне пытаются доказать, что работодатель должен оплачивать медосмотр при приеме, только тем, кто работает во вредных условиях. |
Цитата:
Если вредных факторов нет, то как может быть "вредна" сама работа? |
Цитата:
На мою думку, оплачувати необхідно після проходження випробувального терміну. А то як це вийде, пройшов медкомісію, пропрацював 1-2 дні, несподобалось, звільнився (проте медкомісію пройшов за рахунок роботодавця). Хоча можно сказати, в номативному акті чітко прописано за рахунок роботодавця :pardon: |
В нас до недавніх пір так і було, по чеку, звичайно.
А зараз почали робити відрахування з людини - ПДФО, та військовий збір. Тобто, якщо чек за медогляд на 360 гривень, які витратив працівник, то утримають з цієї суми податки. Тому що вважається, що підприємтсво надало працівнику додаткове благо. |
А що це у Вас за медогляд за 360 грн?:redface: 75 - 87 грн. максимум, який бачив 105 грн. Може новоприйнятий працівник собі в рахунок медогляду щось полікував?:yes: тоді, звичайно додаткове благо
|
Загальний медогляд
Сертифікат нарколога Сертифікат психіатра Проходять в одній лікарні, навряд чи там будуть підліковувати. |
Цитата:
я ответил только по поводу работы, невзирая на АРМ. утрирую: - для работы нужно обязательно зрение, а претендент слепой.(или слух - глухой) соответственно претендент уже по здоровью не может выполнять работу - с инвалидами не работали никогда? - пищевое предприятие, медицина и т.д. где нужна санитарная книжка - тоже не нужен медосмотр? причём здесь АРМ? теперь по поводу АРМ - у вас, наверное, на практике никогда было результатов АРМ, по которым не превышаются нормативы и, соответственно, "вредностей нет", т.е. сами результаты АРМ подтверждают, что на этом рабочем месте проводить АРМ больше не нужно (были споры с работниками - почему одним оплачивают по АРМ, а им даже АРМ не проводят - ну провели, пообещали высчитать стоимость проведения АРМ с зарплаты, теперь другим неповадно). А еще вариант - между сроками АРМ(5 лет) реконструкция, заменили оборудование и т.д и т.п., улучшили намного условия труда - провели АРМ и оп-па нет вредностей и,конечно уже не будет доплат и отпусков по результатах АРМ(какие скадалы, скажу вам, были). И, вы хотите сказать, что здесь при поступлении на работу не нужен медосмотр. да при несчастном случае, если не будет медосмотра, автоматически вина работодателя - допустил к работе без медосмотра... докажи что ты... Цитата:
но у нас первичный при поступлении не оплачивают - хочешь на работу, проходи медосмотр сам, не хочешь, твои проблемы. прошел медосмотр, годен - приняли на работу, не годен - гуляй. для Morfius Цитата:
|
для Anre
процитирую Вас о великий Anre разделите уж "мухи с котлетами"! Мой вопрос состоял про принятие "уборщиков", про какой профдобор может идти речь, думаю мысль мою Вы поняли. Про профдобор я знаю, думаю не хуже кого-то, нормативку читать умею. Не запутывайте людей, не развивайте темы понапрасну! Цитата:
|
Один сертификат около 50 грн., второй около 80 грн., точно не помню, но общем набегает сумма.
|
Цитата:
|
Це не податкова так рахує, а кожний новий бухгалтер по-своєму вирішує.
Що там податкова думає з цього приводу, я не знаю. |
Цитата:
людей я не путаю, мысли и догадки не высказываю, привожу конкретно факты из своей работы и пишу только о том, что конкретно знаю на своей практике. уборщики могут убирать офисы, подметать улицы - это одно, убирать в цехах с вредными условиями, мусорки да еще их грузить грузоподъёмными механизмами, драить туалеты - это уже другое. по любому - медосмотр(да разный) Цитата:
|
Цитата:
Цитата:
Цитата:
В остальных случаях каким НПА обосновано требование к работнику о прохождении медосмотра? Персональные данные, как-никак. |
Цитата:
- те что не подпадают по требования, соответственно не включаются в списки для санстанции. |
Цитата:
Щодо "конкретних фактів", вони можуть суперечити нормативним документам, що в подальшому може призвести до виникнення порушень. Я, наприклад, допускаю, що при визначенні попереднього (періодичного) медоглядів керуватись потрібно Порядком №246 від 21.05.2007 (Додатки 4, 5), проте як зазначала Inka АРМ потрібна, я тут з нею згоден. Без проведення АРМ визначити вплив шкідливих факторів можна тільки візуально, а візуальне "до справи не прикладеш". Тепер стосовно внесення змін у ПКУ. Ніяких змін у ПКУ щодо 994 постанови не вносились. Прочитайте уважно Постанову 994 и все, гадаю, зрозумієте (п.7 Переліку). Там навіть у п.2 Постанови зсилаються на неіснуючі п. ПКУ:redface: А прочитайте ще п. 165.1.19 ПКУ і як на мене теж буде зрозуміло. Хоча можливо моя колишня робоча практика починає згасати і я втрачаю навички та помиляюсь:redface: |
Цитата:
ви задали запитання: Цитата:
|
Атестация рабочего места
Подскажите пожалуйста как и где должна проводиться атестация раб.места на предприятии обычных офисных работников и охранников. Может ли работодатель сам своей внутренней комисией сам провести эту атестацию для медицинских осмотров или нужно только за деньги в спец центрах. На предприятии нет вредных условий только работа в офисе, охранники на територии, есть один водитель, уборщица и пожарник каторый может тушить пожар. Мне нужно для медицинского осмотра определиться кому проходить обязательные переодические мед.осмотры.
|
АРМ,как правило проводят специализированные сертифицированные учреждения (их список каждый год обновляется и в инете есть в свободном доступе).
У нас проводил Институт медицины труда,подписывали договор,все как положено. Относительно "провести самим"-не знаю,даже не думала об этом, т.к. предприятие большое. Насколько я знаю, чтобы это делать самим,нужны соотв.образом подготовленный персонал и аттестированная лаборатория. Не морочьте себе голову-наймите соответствующее учреждение, они все сделают |
Цитата:
дополню: подтверждение правильности атестации - "позытывный высновок", который вы сами не получите. |
Добрый день! подскажите пожалуйста нужно ли отправлять на медосмотр начальника отдела охраны труда, если он трудоустраивается к нам на предприятие по совместительству?
P.S. уж очень сильно он хочет избежать этой процедуры... |
Цитата:
|
У нас на підприємстві усі працівники із шкідливими умовами праці проходять мед огляд потім (поліклініка виставляє рахунок),а от по професіям де звичайні умови праці, у нас готується окремий список і теж надається в поліклініку на мед огляд. Ці працівники проходять (БЕЗКОШТОВНО, разом із працівникам із шкідливими умовами праці, перевіряють у них (флюорографію, онкоогляд, тиск, аналізи крові і мочі). Що цікаво, що у поліклініці вимагають щоб ми цих працівників направляли, силяючись на те, що у МОЗ є якийсь документ, що обов’язково людина раз у рік повинна проходити флюорографію, онкоогляд. То мені не шкода, я і готую їм ці списки працівників ( така традиція, ще до мене була заведена ), директор на це дивиться позитивно, ( в здоровом теле и здоровый дух),Я от і думаю, що тут поганого? якщо раз у рік хвилюються за твоє здоров’я та і іще і безкоштовно.(Сам мабуть просто для профілактики не підеш у лікарню, пока не припече)
|
Добрый день. Руководство настаивает на том, чтобы при приёме на работу не направлять людей на предварительный мед.осмотр(работа с повышенной опасностью), якобы этим мы отпугиваем соискателей. Очень интересует вопрос: ответственность за приём на работу без результатов мед.осмотра ложится только на директора? а как насчёт инженера по охране труда???
|
Цитата:
Если вы допустите, к примеру, эпилептика к вождению автотранспортных средств, и он угробит кучу народу, то в этом случае наступает уже даже не административная, а уголовная ответственность по ст.271 Уголовного кодекса: Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
смысл в том, что он(ИОТ) не сможет исполнять свои должностные обязанности, например: - если боится высоты - не сможет осматривать, например, стройку; - если гипертония - противопоказан шум; - без медосмотра в производственные цеха пищевого производства вообще допускать нельзя; и т.д и т.п а вдруг болеет заразной болезнью (туберкульозом) - вы будете с ним контактировать? если вы специалист по ОТ, то прочтите внимательно типовую инструкцию инженера ОТ. но мне лично кажется, что вы не ИОТ, а любитель заниматься троллингом |
Часовой пояс GMT +3, время: 08:00. |