Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Профессиональная классификация (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Структура торгового підприємства (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=13773)

Juliet 22.08.2011 18:53

Структура торгового підприємства

Шановні колеги, прошу Вашої допомоги як початківець.
Дали завдання навести лад у структурі підприємства. Спочатку була невеличка фірма в кілька осіб, які тягли все що можна, а зараз вже досить велика мережа, яка стає хаотичною... Виникла потреба в створенні структури, а я про це не так багато знаю.
Хотілося б дізнатися чи є якісь стандарти для створення структури торгівельного підприємства, можливо, є якісь класичні відділи та посади? Бо я створила структуру, але невпевнена, що то є правильно...
В моїй структурі є відділ мат.тех. забезпечення, відділ інф. тех. забезпечення, , офісна служба, відділ маркетигу, бухгалтерія. Лишився в мене безходний власне менедженр з персоналу... Чи є це можливим і правильним?
Буду щиро вдячна за допомогу.

Andry 23.08.2011 11:27

Цитата:

Сообщение от Juliet (Сообщение 147615)
Виникла потреба в створенні структури, а я про це не так багато знаю.
Хотілося б дізнатися чи є якісь стандарти для створення структури торгівельного підприємства, можливо, є якісь класичні відділи та посади? Бо я створила структуру, але невпевнена, що то є правильно...
В моїй структурі є відділ мат.тех. забезпечення, відділ інф. тех. забезпечення, , офісна служба, відділ маркетигу, бухгалтерія. Лишився в мене безходний власне менедженр з персоналу...

Шановна Juliet !
Стандартів для створення структури немає, але є класичні відділи та посади, про котрі ви можете дізнатися з «Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників», а саме з випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» та з випуску 65 «Торгівля та громадське харчування», а при створенні посад - Класифікатором професій ДК 003-2010.

Прочитавши ці довідники, ви, дізнаєтесь багато нового – наприклад, що відділ мат.тех. забезпечення насправді повинен називатися «відділ матеріально-технічного постачання», а звичайнісінький водій відтепер гордо йменується «водій автотранспортних засобів».

Чи доцільно створювати стільки відділів – вирішувати вам, але, зважаючи на те, що у вас «була невеличка фірма в кілька осіб», мені здається, що відділ інф. тех. забезпечення буде складатися лише з одного-однісінького адміністратора системи, а відділ мат.тех. забезпечення – з 1-2 менеджерів з постачання...
У нас теж колись так було – відділів було більше, ніж працівників у них J

Тому ви можете створити один, загальний відділ, назвавши його адміністративним чи адміністративно-господарчим відділом, у який можна включити і менеджера з персоналу, і адміністратора системи, і інших, «безхозних» працівників.

Mardge 23.08.2011 13:26

Цитата:

Сообщение от Juliet (Сообщение 147615)
Бо я створила структуру, але невпевнена, що то є правильно...

стаття 64 ГК:
Цитата:

3. Підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.
Але все ж таки визначає структуру власник, ви можете запропонувати свій варіант, але ж вирішувати, хто кому підпорядковуватиметься, та хто в якому відділі буде працювати, не вам.
Щодо назви відділів - у КП немає і не може бути назви всіх структурних підрозділів. Так, деякі назви випливають із назв посад, як наприклад "начальник відділу матеріально-технічного постачання", про який колега вище згадував. Але є і загальна назва "начальник відділу", яка може бути в будь-якому відділі з будь-якою назвою.
І не обовязково посада "менеджер з персоналу" має бути в якомусь відділі. Це може бути окрема структурна одиниця з прямим підпорядкуванням директору.

Juliet 23.08.2011 18:08

Дякую Вам всім за роз"яснення і спрямування в потрібному напрямку. :)

Juliet 23.08.2011 18:16

В мене по ходу виникло ще одне питання. Підкажіть, будь ласка, як правильно назвати посаду людини, що відповідає за введення та обробку інформації про товари в 1С, формування звітів про рух товару тощо. Чи може це бути оператором ПК, можливо помічником маркетолога чи бухгалтера...

Мотя 23.08.2011 19:55

Цитата:

Сообщение от Juliet (Сообщение 147718)
Підкажіть, будь ласка, як правильно назвати посаду людини, що відповідає за введення та обробку інформації про товари в 1С, формування звітів про рух товару тощо. Чи може це бути оператором ПК, можливо помічником маркетолога чи бухгалтера...

:reverie:
Ну, вообще-то, для этого существует МОЛ - материально-ответственное лицо: то ли это будет кладовщик, то ли продавец, который отвечает за приход, расход, остаток товара, ведет учет его движения и сдает отчеты в бухгалтерию ежемесячно...:reverie:
Может ли оператор ПК быть МОЛ? Какое он имеет отношение к информации о товаре?:dont know:
Ведет информацию, как Вы выразились, о товаре - подотчетное лицо - МОЛ!

Juliet 23.08.2011 21:00

Розумієте, Мотя, в чому ситуація. Ця людина зводить в єдине інформацію з магазинів. Тобто, кожен магазин подає звіт в офіс, а ця людина заводить все в одну спільну базу. Крім того кожен товар треба занести в базу, дати його опис та інше. В функції продавця це не входить, в функції комірника також.

Мотя 23.08.2011 21:06

А у кого все это на подотчете?:reverie:

Juliet 23.08.2011 21:16

Можливо я не зрозумыла Ваше питання... Система така: вноситься інформація до бази, маркетинговий відділ проводить аналіз та вносить необхідні пропозиції щодо переміщення товару магазин-магазин, магазин-склад, склад-магазин тощо. Працівники складу та регіональні менеджери слідкують за правильністю розподілу та інше.

Тобто, в кожен момент операції відповідальність за збереження товару лежить або на працівниках магазинів, або на працівниках складу

Mardge 23.08.2011 22:33

Не хочеться ще раз пояснювати, як шукати назви посад в КП:
http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=13583

Можливо хтось із колег вам підкаже, якщо в них є працівники з подібними функціями. :dont know:

Andry 24.08.2011 12:18

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 147726)
:reverie:
Ну, вообще-то, для этого существует МОЛ - материально-ответственное лицо: то ли это будет кладовщик, то ли продавец, который отвечает за приход, расход, остаток товара, ведет учет его движения и сдает отчеты в бухгалтерию ежемесячно...:reverie:
Может ли оператор ПК быть МОЛ? Какое он имеет отношение к информации о товаре?:dont know:
Ведет информацию, как Вы выразились, о товаре - подотчетное лицо - МОЛ!

Мотя, вы правы на сто процентов! Оператор, вводящий информацию, и не может, и не должен быть матответственным лицом. Взять, например, бухгалтера - он начисляет зарплату, но матответственным является не он, а кассир, который эту зарплату выдает! Профессия бухгалтера, если мне не изменяет память, вообще отсутствует в перечне должностей, с которыми могут заключаться договора о полной материальной ответственности.
Поэтому обязанности во вводу информации можно возложить на любого работника, прописав их ему в должностной инструкции, и никакой материальной ответственности он нести за это не может, так как всего лишь делает проводку приходно-расходных документов. А матответственными могут быть лишь лица, НЕПОСРЕДСТВЕННО принимающие и выдающие матценности.

Мотя 24.08.2011 12:45

Цитата:

Сообщение от Andry (Сообщение 147792)
Мотя, вы правы на сто процентов!

Если это не гнойная ирония, то премного благодарна!;):bow:
Меня настораживает вот что (именно поэтому я настаиваю, что это - МОЛ):
Цитата:

Сообщение от Juliet (Сообщение 147718)
як правильно назвати посаду людини, що відповідає ....за формування звітів про рух товару

Итак: либо я не понимаю вопроса (странно....более десятка лет отработала МОЛ:dont know::reverie:), либо ТС нам неправильно задает вопрос..Или не понимает, что такое движение товара....либо идет подмена понятий, в которых я не понимаю: что, когда и чем подменили....:dont know::cry:
Третьего я не вижу....:dont know::?

Andry 24.08.2011 12:54

Нет, это не ирония.
А отвечать может лишь человек, подписавший отчет. А поручить его формирование можно и уборщице, я так понимаю.
Вы были МОЛ, и наверняка ставили свою подпись под документами, вот в этом случае вы и отвечали за то, что там написано.
А человек, который только вводит данные в базу, никакой ответственности за суть информации, которую ему передают для того, чтобы он ее ввел в базу, нести не может. Разве что только дисциплинарную, если ввел не то и не туда :)
Кто нибудь задумывался, за что отвечает бухгалтер? Простой бухгалтер, не главный - главный вообще отвечает за все чуть ли не уровне директора То то и оно...

Мотя 24.08.2011 12:56

Цитата:

Сообщение от Andry (Сообщение 147801)
А отвечать может лишь человек, подписавший отчет. А поручить его формирование можно и уборщице, я так понимаю.

Нет, неправильно понимаете...

И вообще...все перевернуто с ног нА голову....:dont know::reverie::cry:

Andry 24.08.2011 18:32

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 147802)
Нет, неправильно понимаете...
И вообще...все перевернуто с ног нА голову....:dont know::reverie::cry:

Аргументируйте, пожалуйста

Мотя 24.08.2011 18:45

И так все понятно, зачем я сейчас буду приводить тридцать страниц аргументов...:dont know:
Я сказала: МНЕ - непонятно...имею право - не понимать...или не имею?:dont know::reverie::cry:

Fidentia 25.03.2013 11:13

Коллеги, возможно сейчас задам глупый вопрос... Но тем не менее:
Есть ли где письменное разъяснение о том, какое понятие шире Отдел или Служба? Что может входить в состав другого?

У нас в компании всегда была Служба, а внутри неё - Отделы. Сейчас мне пытаются доказать, что должно быть наоборот... Но доказательств документальных никаких...

Andry 27.03.2013 10:26

Цитата:

Сообщение от Fidentia (Сообщение 187604)
Есть ли где письменное разъяснение о том, какое понятие шире Отдел или Служба? Что может входить в состав другого?

Письменного подтверждения сразу привести не могу, но из своего опыта могу сказать, что служба - это более широкое понятие. Служба может состоять из отделов, а вот наоборот, когда отдел состоит из служб - я не встречал.

Fidentia 03.04.2013 12:23

Спасибо! Я тоже такого же мнения и вроде пока удаётся держаться на своём..))

Tety 04.04.2013 12:30

Господарський кодекс: Стаття 64. Організаційна структура підприємства

1. Підприємство може складатися з виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), а також функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо).
2. Функції, права та обов'язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами.
3. Підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.
4. Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Підприємства можуть відкривати рахунки в установах банків через свої відокремлені підрозділи відповідно до закону.
5. Діяльність розташованих на території України відокремлених підрозділів підприємств, що знаходяться за її межами, регулюється цим Кодексом та іншими законами.

Інших НПА про орг.структуру я особисто не знайшла... :(

Andry 04.04.2013 12:44

Цитата:

Сообщение от Tety (Сообщение 188117)
Інших НПА про орг.структуру я особисто не знайшла... :(

А їх і немає!

Romanna 28.04.2017 15:43

Зміни в структурі підприємства, підкажіть будь ласка чи такий наказ про зміну штатного розпису підходить?
Керуючись наказом з основної діяльності № 14 від 20.04.2017 р. у зв’язку із змінами у структурі підприємства ТзОВ «Добро»

н а к а з у ю :

1. Внести з 01 травня 2017 року до штатного розпису ТзОВ “Добро”, такі зміни:
1.1. В додаток № 2 до наказу ввести Службу технічного контролю з наступними штатними одиницями:
- 2 ставки майстра контрольного цеху з посадовим окладом 4 450,00 (чотири тисячі чотириста п’ятдесят) грн.;
- 3 ставки контролера напівфабрикатів та готової продукції з посадовим окладом 3 200,00 (три тисячі двісті) грн.
1.2. Перемістити контролерів напівфабрикатів і готової продукції з дільниці контролю та пакування в службу технічного контролю.
1.3. Перейменувати дільницю контролю та пакування в дільницю пакування.
1.4. З додатку № 2 до наказу вивести наступні штатні одиниці:
- 1 ставку друкаря високого друкування з дільниці високого друку з посадовим окладом 3 250,00 (три тисячі двісті п’ятдесят) грн.;
- 1 ставку майстра дільниці з цехового адмінперсоналу з посадовим окладом 4 450,00 (чотири тисячі чотириста п’ятдесят) грн.;
- 1 ставку майстра зміни з цехового адмінперсоналу з посадовим окладом 4 450,00 (чотири тисячі чотириста п’ятдесят) грн.;

2. Затвердити та ввести в дію з 01 травня 2017 року штатний розпис:
- персоналу управління у кількості 18 штатних одиниць з місячним фондом заробітньої плати 98 050,00 грн. (додаток № 1);
- виробничого та допоміжного персоналу у кількості 43 штатні одиниці з місячним фондом заробітної плати 158 750,00 грн. (додаток № 2).

3. Штатний розпис, затверджений з 01 квітня 2017 року, вважати таким, що втрачає чинність з дня затвердження штатного розпису в новій редакції.

4. Бухгалтерії при нарахуванні заробітної плати працівникам ТзОВ "Добро” з 01 травня 2017 року керуватись новим штатним розписом.

Часовой пояс GMT +3, время: 19:18.