Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Совместители. Переводы. Перемещения (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=65)
-   -   Совмещение и совместительство (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=592)

Andry 04.12.2015 11:02

Цитата:

Сообщение от Каренина (Сообщение 220971)
Це зрозуміло, як визначити який вид сумісництво чи суміщення необхідно?. Якщо це структурний підрозділ знаходиться у іншому селі, це сумісництво, бо до нього неообхідно ще доїхати, так?

Так.
Цитата:

Сообщение от Каренина (Сообщение 220971)
а якщо у одній амбулаторії основна посада і та посаду, яку необхідно надати це суміщення?

Сумісництво - це якщо у одній амбулаторії працівник працює за основною посадою (терапевтом) з 8.00 до 17.00, а, наприклад, з 17.00 до 20.00 - за іншою посадою (окулістом), тобто виконує іншу окремо від своєї роботи і у позаробочий час, за що окремо табелюється і отримує окрему зарплату.
А суміщення - це коли працівник з 8.00 до 17.00 поряд зі своєю роботою одночасно виконує ще й додаткові обов'язки, тобто здійснює прийом і як терапевт, і як окуліст одночасно, але окремо не табелюється і отримує за це не зарплату, а доплату.

Каренина 04.12.2015 11:22

так суміщення краще, відробляти години не потрібно.
Для сумісництва і суміщення однаково потрібн вакантні ставки?

Andry 04.12.2015 11:32

Цитата:

Сообщение от Каренина (Сообщение 220976)
Для сумісництва і суміщення однаково потрібн вакантні ставки?

Що таке вакантні ставки я не розумію:dont know: , але якщо йдеться про вакантні посади - то ні, посади не обов'язково мають бути вакантні - наприклад, можна виконувати обов'язки тимчасово відсутньго працівника, який, наприклад, перебуває у відпустці або на лікуванні.

Каренина 04.12.2015 12:16

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 21.06.2010 р. N 514/13/155-10

Про роботу за суміщенням та сумісництвом

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці в межах компетенції розглянув звернення щодо умов оплати праці при роботі за суміщенням або на умовах сумісництва декана вищого навчального закладу III - IV рівня акредитації і повідомляє.

Слід відрізняти умови роботи за сумісництвом та в порядку суміщення професій (посад). Передумовою як для суміщення професій (посад), так і для сумісництва є наявність у штатному розписі посади, але вона не заповнена, залишається вакантною. За відсутності вакансії суміщення або сумісництво неможливе.

Andry 04.12.2015 12:26

Поясніть, будь ласка, навіщо ви розмістили цього листа і що ви цим хотіли сказати?
Якщо вас бентежить фраза "За відсутності вакансії суміщення або сумісництво неможливе", то я порекомендую вам звернутися до КЗоТу:
Цитата:

Стаття 105. Оплата праці при суміщенні професій (посад) і виконанні обов'язків тимчасово відсутнього працівника
Працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника.
Отже, як бачите, трудове законодавство вважає за можливе суміщення і за відсутності вакансії.

Каренина 04.12.2015 12:34

весь лист не треба було мені виставляти,. Там в другому абзаці про вакантні посади.

Andry 04.12.2015 12:45

Цитата:

Сообщение от Каренина (Сообщение 220986)
весь лист не треба було мені виставляти

Я радий, що ви це зрозуміли і цінуєте мій час, і саме тому я обмежився лише цитуванням 105 статті, а не усього Кодексу законів про працю :)
Цитата:

Сообщение от Каренина (Сообщение 220986)
Там в другому абзаці про вакантні посади.

Дякую, я це зрозумів, але на жаль, для цього мені все ж довелося перечитати всей лист :(
Що я можу сказати? Лист - це гарно, але все таки це не закон. А у закону, тобто КЗоТу, трішечки інше розуміння цієї проблеми...
Думаю, мені не потрібно розказувати, який з цих двох документів більш вагомий?

Каренина 07.12.2015 09:16

Чим більше вивчаю сумісництво і суміщення, тим більше виникає питань.
1. Чи можливе суміщення посади буз сертифіката лікаря-спеціаліста? Наприклад: лікар акушер-гінеколог (з сертифікатом), бере суміщення лікаря ультразвукової діагностики (без сертифіката).
2. При суміщенні посад, як відображається це у табелі робочого часу? Як відображати суміщення у звітах про зайнятість?
3. Якщо працівник спочатку працював по суміщенню на 50%, а потім працівник виявив бажання працювати на 25%, як це має звучати у заяві та наказі? Також і при сумісництві на 0,5 посади перейти на 0,25 посади?
4. Якщо працівник працює в одному закладі, як основний і за сумісництвом, йде у щорічну відпустку, необхідно писати 2 заяви на відпустку?
5. Не є сумісництвом інша робота, яка виконується у тому разі, коли на основній роботі працівник працює неповний робочий день ......., якщо плата його праці по основній та іншій роботі не перевищує повного окладу за основним місцем роботи. Я так розумію, якщо працівник працює на 0,5 молодшої медсестри та 0,5 посади двірника. Чи можна в наказі, коли працівник переводиться на таку збірну ставку вказати, у разі необхідності, що 0,5 молодшої постійно, а 0,5 двірника до 01.05.2015р.?

Andry 07.12.2015 10:17

Цитата:

Сообщение от Каренина (Сообщение 221003)
Чим більше вивчаю сумісництво і суміщення, тим більше виникає питань.
1. Чи можливе суміщення посади буз сертифіката лікаря-спеціаліста? Наприклад: лікар акушер-гінеколог (з сертифікатом), бере суміщення лікаря
ультразвукової діагностики (без сертифіката).

Неможливе.
Цитата:

2. При суміщенні посад, як відображається це у табелі робочого часу? Як відображати суміщення у звітах про зайнятість?

Ніяк не відображається.

Цитата:

3. Якщо працівник спочатку працював по суміщенню на 50%, а потім працівник виявив бажання працювати на 25%, як це має звучати у заяві та наказі? Також і при сумісництві на 0,5 посади перейти на 0,25 посади?

За суміщенням неможливо працювати на 50 чи на 25% - суміщення або є, або його немає. А у випадку сумісництва на підставі відповідної заяви працівника видається наказ: «прийняти на посаду економіста з 07 грудня 2015 року за сумісництвом з неповним робочим днем (з 14.00 до 18.00) з посадовим окладом ХХХХХ грн. і оплатою праці пропорційно відпрацьованому часу» Тобто якщо працівник працює з з 14.00 до 18.00 – це буде 0,5 посади, а якщо працює з 14.00 до 16.00 - це буде 0,25 посади.

Цитата:

4. Якщо працівник працює в одному закладі, як основний і за сумісництвом, йде у щорічну відпустку, необхідно писати 2 заяви на відпустку?

Так, звичайно, бо це ж є два абсолютно різні трудові договори.

Цитата:

5. Не є сумісництвом інша робота, яка виконується у тому разі, коли на основній роботі працівник працює неповний робочий день .......,

«Усі працівники, крім основної роботи та роботи за сумісництвом, мають право виконувати такі роботи, які відповідно до чинного законодавства не є сумісництвом...» - тут мова йдеться про певні обмеження, що можуть виникати при роботі сумісництвом.

Цитата:

якщо плата його праці по основній та іншій роботі не перевищує повного окладу за основним місцем роботи. Я так розумію, якщо працівник працює на 0,5 молодшої медсестри та 0,5 посади двірника. Чи можна в наказі, коли працівник переводиться на таку збірну ставку вказати, у разі необхідності, що 0,5 молодшої постійно, а 0,5 двірника до 01.05.2015р.?

Ні, не можна.

Каренина 07.12.2015 12:09

Сообщение от Каренина Посмотреть сообщение
Так, звичайно, бо це ж є два абсолютно різні трудові договори. А можна це зазначити у одному наказі, якщо це зведений наказ?

Часовой пояс GMT +3, время: 09:35.