Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Отпуска (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Деление отпуска на части (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=8280)

Mardge 19.10.2010 11:47

Цитата:

Сообщение от kadr25 (Сообщение 114515)
Можем ли мы прийти к единому верному решению ?

А это возможно? :D

Вопрос недостаточно урегулирован законодательством. Я ссылаюсь на инструкцию о выдаче больничных, в которой говорится, что больничный в это время не должен выдаваться. Поэтому считаю, что оплате подлежат только те дни, когда сотрудник должен был работать.

kadr25 19.10.2010 11:50

Цитата:

Сообщение от Mardge (Сообщение 114525)
А это возможно? :D

Вопрос недостаточно урегулирован законодательством. Я ссылаюсь на инструкцию о выдаче больничных, в которой говорится, что больничный в это время не должен выдаваться. Поэтому считаю, что оплате подлежат только те дни, когда сотрудник должен был работать.

ТАК вот оно же и решение !!!!!!!!!! теперь я снова на 100% уверена, что продлевать не нужно..

Iren@ 20.10.2010 14:05

Цитата:

Сообщение от Mardge (Сообщение 114123)
Да, вопрос с делением отпуска решается по согласованию сторон. Но работодатель инициировать деление отпуска не может! Тем более без согласия сотрудника.
Ну это понятно, иначе это было бы еще более грубое нарушение :lol:

:nea: Чому це - "не може"? Мені не зрозуміло, у чому саме полягає "грубе порушення".
Тобто за вашою логікою, якщо я єдиний кадровик-держслужбовець в установі, і наполягаю у використанні щорічної відпустки (основної та додаткової) тривалістю 45 днів, то роботодавець не має права мені відмовити?

Mardge 20.10.2010 15:16

Цитата:

Сообщение от Iren@ (Сообщение 114662)
Тобто за вашою логікою, якщо я єдиний кадровик-держслужбовець в установі, і наполягаю у використанні щорічної відпустки (основної та додаткової) тривалістю 45 днів, то роботодавець не має права мені відмовити?

Саме так вважаю, тому що: "Щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів."
А якщо працівник не просить відпустку ділити - то на якій підставі це робиться? Те, що працівник - єдиний кадровик в установі не повинно його позбавляти права на використання відпустки повної тривалості. Це вже головний біль роботодавця, хто буде виконувати роботу у цей час (напевне, той же, хто її виконує, коли працівник іде у відпустку на 15 або на 10 днів...)

Якщо ми говоримо про закон "Про відпустки", то я не бачу підстав роботодавцю наполягати на поділі відпустки. Інша справа, що на практиці саме так і відбувається.

anatol_ua 21.10.2010 09:19

Я б додав: при розробці графіка відпусток (а мається на увазі саме повних відпусток)
мають бути враховані як побажання працівника так і потреби підприємства.
Отже затверджений графік відпусток можна порушити тільки у надзвичайних випадках і тільки за обопільною згодою
(а не за вимогою - часто необґрунтованою - роботодавця) !!!
Я - за демократію (але бюрократизовану:D) !

inesh 19.05.2011 12:42

36 дней отпуска и его деление

Здравствуйте уважаемые форумчане!
Вопрос стоит след. образом: журналисту положено 36 календарных дней ежегодного отпуска, но наш бухгалтер отказывается начислять их единым разом (не получается, компьютер не работает, это сложно, мороки много и т.д.) и уже 4-й год делит на 24 и 12 кал. дней. По факту журналисты идут в отпуск когда захотят и с графиком это никак не связано, он (график) больше для отчетности, как и з/п. Суть в том, что я хоть как-то пытаюсь придерживаться закона. Аргумент бухгалтера звучит так: докажи, что работник не имеет право делить отпуск. Директор в это все не вмешивается и не желает. Получается из года в год у нас журналистам 36 кал. дней отпуска очень много.
Может не стоит мне так напрягаться и махнуть на все рукой?

magnum 19.05.2011 14:21

Цитата:

Сообщение от inesh (Сообщение 141355)
Аргумент бухгалтера звучит так: докажи, что работник не имеет право делить отпуск.

Бух прав. Еще вариант - работники могут 24 к.д. быть в отпуске, а за остальные дни получить компенсацию.

dvs57 24.05.2011 00:10

Бухгалтер не прав!
Працівник має право ділити відпустку, а не бухгалтер
Стаття 12 Закону «Про відпустки».
Цитата:

Щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

sa1000 21.07.2011 13:13

Принудительное разделение отпуска на части

Добрый день!
Столкнулся со следующей проблемой: работодатель в лице начальника департамента по работе с персоналом не принял мое заявление на отпуск (5 календарных дней) мотивируя свои действия следующим (цитата из переписки):
Порядок і умови надання щорічних відпусток регулюються статтею 79 КЗпП України та статтею 10 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі — Закон № 504). Згідно з нормами зазначених статей надання відпустки є обов’язком роботодавця.
Поділ щорічної відпустки на частини
Щорічна відпустка на прохання працівника може бути поділена на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів (ст. 12 Закону № 504).
Згідно зі статтею 8 Конвенції Міжнародної організації праці № 132 (переглянутої) 1970 року про оплачувані відпустки, ратифікованої Законом України від 29 травня 2001 року № 2481-ІІІ, розбивка щорічної оплачуваної відпустки на частини може бути дозволена компетентним органом влади або іншим відповідним органом у кожній країні. Якщо інше не передбачено в угоді, яка стосується роботодавця і зацікавленої особи, що працює за наймом, і за умови, що тривалість роботи такої особи дає їй право на це, одна із таких частин відпустки складається принаймні з двох безперервних робочих тижнів.
Отже, основна безперервна частина відпустки тривалістю не менше 14 календарних днів є однією з частин щорічної відпустки, яку може бути надано працівникові на його прохання. При цьому ця частина відпустки не обов’язково повинна бути першою її частиною.
Зазначеною нормою передбачено можливість поділу щорічної відпустки на частини, а не обов’язок роботодавця поділити її на частини на бажання працівника.
Оскільки остаточне рішення про надання працівникові відпустки приймає роботодавець, з метою недопущення втрат робочого часу, беручи до уваги виробничі обставини, він може й не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник, а також може запропонувати свої умови поділу щорічної відпустки або не поділити її взагалі.
При поділі відпустки на частини невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівникові, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка. Не буде порушенням, якщо працівник використає частину щорічної відпустки в наступному робочому році.

На основании выше указанного руководством Компании ,,ХХХ’’ было принято решение о предоставление отпуска в случае его деления на части кратное 14 календарных дней и 10 календарных дней.
На данный момент в моем распоряжении находится более 40 к.д. неиспользованного отпуска.
Начальник отдела кадров также отказывается предоставить документ формализующий вышеуказанный регламент разделения отпуска и ссылается на устное указание руководства компании (без указания конкретных лиц).
Подскажите пожалуйста, является ли такой устный регламент и действия начальника отдела кадров правомерными?
Какие действия с моей стороны можно предпринять для деления отпуска на удобные для меня части.

PS. мое непосредственное руководство не имеет каких-либо претензий по датам и размеру частей предоставляемого мне отпуска.

Заранее спасибо всем ответившим!

Mardge 21.07.2011 13:27

Стаття 12. Поділ щорічної відпустки на частини. Відкликання з відпустки
Щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

Если работник просит разделить отпуск на части, работодатель может эту просьбу удовлетворить, а может и не делить отпуск, а предоставить полностью, согласно графику отпусков.

Часовой пояс GMT +3, время: 20:52.