Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Отпуска (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Компенсация за неиспользованный отпуск (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=11914)

Инес 30.10.2009 16:01

1. А якщо щорічна відпустка тривалістю 28 календарних днів (передбачено у ТД), то працівник має право запросити компенсацію 4-х днів (Стаття 24. Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки. За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.)
Тобто він повинен письмово у заяві висловити таке бажання. Чи має право Керівник відмовити у компенсації?

2. Чи може працівник написати таку заяву (за власним бажанням): "Прошу перенести невикористану частину щорічної відпустки на 2010 рік. Отримувати компенсацію не бажаю."

anatol_ua 30.10.2009 16:59

1. Працівник письмово повідомляє по своє бажання.
Керівник може висловити своє небажання, а от відмовити не має права.:nea:

2. А навіщо ? Залишок відпустки і так перенесеться на наступний рік:
Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка. (ст. 12)

Инес 30.10.2009 17:10

Дякую

Цитата:

Сообщение от Инес (Сообщение 78151)
2. Чи може працівник написати таку заяву (за власним бажанням): "Прошу перенести невикористану частину щорічної відпустки на 2010 рік. Отримувати компенсацію не бажаю."

Підприємство зацікавлене відправити працівника у відпустку, а не виплачувати йому ніяких компенсацій. Тому і шукаємо шляхи, як ухилитися від виплати компенсації за ці 4 дні як за бажанням працівника, так і при звільненні.

korelija 21.12.2009 13:52

Цитата:

Сообщение от Tety (Сообщение 6594)
Ми рахуємо по такій формулі
(кількість днів які працівник відпрацював мінус святкові і неробочі які були в це цей час)* 24 (кількість днів відпустки)/ 355 (як казала esar)

Я перепрошую за зайву тафтологію - підкажіть чи я правильно розумію - 24 дні відпустки надається за 355 робочих дні. Чи все-таки 24 дні відпустки надається за 365 робочих днів, у зв'язку з чим на підприємстві потрібно працюювати 375 календарних днів, аби заслужити на відпустку в розмірі мінімальних 24 календарних дні???

Iren@ 21.12.2009 14:03

24 дні відпустки надається за 365 календарних днів.
Дякую, що користуєтесь пошуком, була велика тема по цьому питанню не така давня, як ця - 2007 року. :) Я б шукала по ключовим словам - формула чи якось так.

korelija 21.12.2009 14:17

Цитата:

Сообщение от Iren@ (Сообщение 84157)
24 дні відпустки надається за 365 календарних днів.
Дякую, що користуєтесь пошуком, була велика тема по цьому питанню не така давня, як ця - 2007 року. :) Я б шукала по ключовим словам - формула чи якось так.

Дякую за напрямок. Знайшла якраз потрібну формулу - для усіх,хто цікавитиметься - http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=4859

klilia 28.12.2009 11:51

Как посчитать компенсацию за неиспользованный отпуск?

Добрый день, коллеги!

Возник вопрос по начисление отпуска. Человечек работал с 02/11/2009 по 31/12/2009 года, начисление за неиспользованный отпуск 4 дня, но с 3/12/2009 по 18/12/2009 он брал отпуск за свой счет. Вопрос: сколько дней компенсации за неиспользованный отпуск?
Заранее спасибо.

anatol_ua 28.12.2009 12:11

У меня получилось 4 к.д.:
(31.12.09-02.11.09 ) Х 24 : 355 = 4

katsol 28.12.2009 12:12

4 дня. Даже если он был в отпуске без сохранения заработной платы, это время учитывается при подсчёте дней ежегодного отпуска.
КЗоТ
Статья 82. Исчисление стажа работы, дающего право на ежегодный отпуск
В стаж работы, дающей право на ежегодный основной отпуск (статья 75 настоящего Кодекса), засчитываются:
4) время, когда работник фактически не работал, но за ним сохранялось место работы (должность) и ему не выплачивалась заработная плата в порядке, определенном стст. 25 и 26 Закона Украины «Об отпусках», за исключением отпуска без сохранения заработной платы по уходу за ребенком до достижения им шестилетнего возраста;

klilia 28.12.2009 12:26

Спасибо ОГРОМНОЕ :)

kozur 01.02.2010 13:53

На сайті, який дала Мотя, про кадрове діловодство у розділі "Перенесення щорічної відпустки і грошова компенсація за невикористану відпустку" в послідньому абзаці написано:
Нельзя выплачивать денежную компенсацию за неиспользованные отпуска в прошлые года. Только в случае увольнения работника ему выплачивается денежная компенсация за все неиспользованные отпуска.

Виходячи з вищевикладеного і враховуючи:
***ст. 24 ЗУ "Про відпустки" - У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.
***Випадки, коли можна отримати компенсацію за відпустки, перераховані і в ст. 83 КЗпП:
1) при звільненні працівника;
2) у разі переведення працівника на роботу на інше підприємство (за його бажанням сума компенсації може бути перерахована за новим місцем роботи);
3) за бажанням працівника компенсується частина відпустки, при цьому тривалість наданої йому щорічної і додаткових відпусток має бути не меншою за 24 календарні дні;
4) у разі смерті працівника (сума компенсації виплачується спадкоємцям).

Виходить, що виплачувати компенсацію не можливо?

Для мене це болюче питання, так як у основної частини працівників (переведені з ін. підприємства) переведені відпустки складають понад 100 к.д.

anatol_ua 01.02.2010 14:08

Дайте им отгулять 24 к.д. в текущем рабочем году, а остальное компенсируйте !
Иначе компенсация с предыдущего места работы (100 дней и сколько-то денежек) так и будет висеть и у вас в остатках отпусков и в бухгалтерии - на особом забалансовом счету...
Не совсем это по Закону... но близко к нему :redface:
Только оформить всё это надо как положено: заявления и приказ...

Iren@ 01.02.2010 15:05

Цитата:

Сообщение от kozur (Сообщение 88293)
Нельзя выплачивать денежную компенсацию за неиспользованные отпуска в прошлые года. Только в случае увольнения работника ему выплачивается денежная компенсация за все неиспользованные отпуска.
Виходить, що виплачувати компенсацію не можливо?

Якщо тривалість відпустки становить 24 кд - ні. Якщо більше - можна, в частині, що перевищує 24 кд.

Мотя 01.02.2010 15:17

Ну, все правильно!
у нас тож есть трудоголики, которые не ходили в отпуск по 8 лет :redface:(ВАУ!). Они написали заявление о выплате им компенсации за дни, превышающие 24 к.д., остальное - будь ласка, гуляйте!

kozur 01.02.2010 15:20

Я б хотіла отримати коментарі по даній фразі.

Цитата:

Сообщение от kozur (Сообщение 88293)

anatol_ua 01.02.2010 15:31

А моїх коментарів (навіть порад) мало ???:reverie:
Див. пост №15

Мотя 01.02.2010 15:37

Цитата:

Сообщение от kozur (Сообщение 88327)
Я б хотіла отримати коментарі по даній фразі.

Ну, все правильно:
нельзя заменять денежной компенсацией неотгулянные отпуска.
Например.
Сварщик у нас имеет 37 к.д.
Не был в отпуске 8 лет.
8 х 37 = 296 кд.
Так?
8 х 24 = 192 к.д. он должен отгулять. а за остальные 104 к.д. он может получить компенсацию при наличии его заявления.

А если он увольняется. то компенсацию получает за все 296 дней.

EllE HRD 01.02.2010 16:17

Уважаемая kozur!
Я бы все-таки рекомедовала придерживаться Вам формулировок в соответствии с действующим законодательством.

kozur 02.02.2010 09:34

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 88334)
А если он увольняется. то компенсацию получает за все 296 дней.

А якщо не звільняється і відпустки, які перевели просто в кількості днів (без розшифровки за які періоди і поділу на основну і додаткову), хочуть забрати повністю?
Чому мене не розуміють? Я не правильно формулюю питання? І у якій частині я не придержуюсь діючого законодавства?

Наведена фраза придумана не мною, а взята із статті. От і хотілося почути думку більш досвідчених колег.

Мотя 02.02.2010 09:45

Цитата:

Сообщение от kozur (Сообщение 88421)
А якщо не звільняється і відпустки, які перевели просто в кількості днів (без розшифровки за які періоди і поділу на основну і додаткову), хочуть забрати повністю?

Нельзя!

Компенсировать в денежном измерении можно только дни, превышающие 24 к.д.!
Например:
за 2004-05 год: 24 к.д. отпуска+остальные дни компенсацией;
за 2005-06 год: 24 к.дня отпуска+остальные дни компенсацией и т.д.

Iren@ 02.02.2010 09:53

Цитата:

Сообщение от kozur (Сообщение 88421)
Чому мене не розуміють?.

Ваше запитання зрозуміло, але кілька однакових по суті відповідей форумчан вас все одно чомусь не влаштовують. :dont know:
До того ж, це питання вже обговорювали на форумі.

kozur 02.02.2010 10:18

Приклад: працівник з 150 днями відпустки (переведеної, не беру до уваги ту, яку він заробив у нас).

Питання полягає в наступному - як розділити ці 100 днів на основну і додаткову? (попередній відділ кадрів відмовляється надати інформацію)

Мотя 02.02.2010 10:20

В каждый год отнимайте по 24 к.д., вот и вся арифметика...
А 150 дней - это за какой период?

kozur 02.02.2010 10:24

Не знаю за який період. Говорю ж, попередній відділ кадрів не вважає за потрібне надати інформацію про відпустки переведених працівників, а це більше 200 чоловік.

Мотя 02.02.2010 10:27

Значит, берете по порядку всех этих сотрудников, и отнимаете у каждого по 24 к.д. отпуска в год, остальные дни - компенсируете.
Только...как же быть с тем, что Вы не знаете. за какой период у них накопились отпуска?:dont know::reverie:
А Вы не можете послать официальный запрос?

kozur 02.02.2010 10:48

Я зверталася, отримала, правда усну, відповідь "навіщо все ускладнювати - беріть що є."

Керівництво сказало компенсувати все, бо знецінюється. Тому й підняла дане питання, думала можливо хтось добавить щось нове.

Прийдеться все компенсувати, а там що буде.

Вдячна усім учасникам.

Мотя 02.02.2010 11:51

Не-е, так не пойдет!
Что значит: устный ответ?
И что значит: руководство сказало?
Оно-то сказало, а отвечать - Вам!
Слова к делу не пришьешь!

Да поотнимайте по 24 дня за каждый год, остальное - компенсируйте!

anatol_ua 02.02.2010 12:15

Я же Вам уже предлагал:
1. заява:
Генеральному директору ТОВ "Розочка"
Г. П. Петренку
менеджера з питань комерційної діяльності та управління
відділу продажу Іваненка І. І.
заява.
В зв’язку із моїм скрутним фінансовим становищем та моїм небажанням використати належні мені відпустки минулих років прошу компенсувати грошовими коштами невикористанні відпустки у кількості ____ календарних днів, за період з___________по______________р.
_________ 20__ р. (Особистий підпис І. І. Іванов)

2. наказ:
НАКАЗУЮ:
Виплатити Іваненку Івану Івановичу, менеджеру з питань комерційної діяльності та управління відділу продажу, грошову компенсацію за __ (_______) календарних днів щорічної відпустки за період роботи з __________ по _____________, ст. 24 Закону України “Про відпустки”.
Щорічна відпустка в 24 календарних днів надана (була використана) з «__»______ 200_року по «____»_______ 200_року.
Підстава: заява Іваненка І.І.

Да, нарушение, :redface: но его "цену" Вы знаете, а совершить его или нет - решает руководитель !!!

kozur 02.02.2010 12:31

Ось якби десь було конкретно прописано НИЗЗЯ, а так щось не виходить у мене довести, що повністю тільки при звільненні. Тому хотілося розглянути це питання на форумі.

І навіщо було переводити їх у такій кількості, а потім вимагти компенсацію? :dont know: (говорю про тих у кого більше 100 днів)

anatol_ua 02.02.2010 12:37

ЗУ "Про відпустки":
Стаття 2. Право на відпустки
Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи (далі — підприємство).
Іноземні громадяни та особи без громадянства, які працюють в Україні, мають право на відпустки нарівні з громадянами України.
Право на відпустки забезпечується:
гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених цим Законом;
забороною заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених статтею 24 цього Закону.

kozur 02.02.2010 12:40

:girl_cray: ну чому я така неуважна?

anatol_ua без слів!!! :camomile:

Помчалась до керівництва, розмахуючи ЗУ "Про відпустки" ...

Мотя 02.02.2010 12:56

Фу-у-х, слава Богу, все разрешилось!
Просто я не сообразила, что Вы забыли заглянуть в ЗУ "Об отпусках"!
Протупила (я)!:black_eye:

Хоть Анатоль смекнул, что надо бы напомнить почитать!:good:

Татьяна К. 02.02.2010 13:27

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 88495)
Протупила (я)!:black_eye:
Хоть Анатоль смекнул, что надо бы напомнить почитать!:good:

Не Ви одна, Мотя! Також довго читала тему і не могла зрозуміти: "В чому ж ціна питання?" Часом елементарне можна так заплутати... :eek:.

Iren@ 02.02.2010 13:50

Аналогично. :pardon:

anatol_ua 02.02.2010 13:51

Це точно !:reverie::dont know:
Я вирішив в таких випадках йти від початку (від першої статті Закону):bow:
В даному разі втрапив з другої (статті)!:-D

blonda 02.02.2010 14:25

Мотя

Компенсировать в денежном измерении можно только дни, превышающие 24 к.д.!
Например:
за 2004-05 год: 24 к.д. отпуска+остальные дни компенсацией;
и т.д.

Добрый день! Если я правильно поняла, то компенсировать можно только доп. отпуска?
Т.е. если накопилось 72 к.д, и все 72 - это основные отпуска, то нельзя предоставить 24 к.д., а остальные 48 отдать компенсацией?

Татьяна К. 02.02.2010 14:40

Ніззя теоретично (якщо не порушувати), а на практиці буває різне.

blonda 02.02.2010 14:48

У меня достаточно работников с большим количеством остатков по основным отпускам (дополнительные у нас не положены)....Хочу им всем предоставить по 24 к.д., а остальные отдать денежной компенсацией.
Вы, Татьяна, говорите, что это будет нарушением, но на практике возможно. А нарушением чего? Перечитала ст. 38 КЗоТ, не нашла, что основные отпуска компенсировать низзя:dont know:

kozur 02.02.2010 14:57

А Вы лучше почитайте ст. 2 и 24 ЗУ "Об отпусках".

EllE HRD 02.02.2010 14:57

а разве ст. 38 КЗоТ регламентирует предоставление отпусков???

Часовой пояс GMT +3, время: 18:03.