Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Приказы. Трудовые книжки (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=67)
-   -   Зміна прізвища (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=216)

Andry 21.12.2016 17:12

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 226129)
...Если Инструкция устарела - почему Вы, Андрей, даете на нее ссылки в других темах?

Я на эту инструкцию ссылаюсь потому, что хотя она и устарела, но она все еще действующая, и другой пока нет.
А на мой взгляд любое установленное правило, даже не очень хорошее, всяко лучше анархии и беззакония.
Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 226129)
...Или Вы ее через пункт читаете и применяете? а так можно?:dont know::reverie::swoon:

Можно, Мотя, и через пункт применять, если она противоречит действующим законам...
Об этом идет речь в письме Минюста "Щодо порядку застосування нормативно-правових актів":
Цитата:

...у випадку суперечності норм підзаконного акта нормам закону слід застосовувати норми закону, оскільки він має вищу юридичну силу
а также
Цитата:

"...у разі
існування неузгодженості між нормами, виданими одним і тим самим нормотворчим органом, застосовується акт, виданий пізніше, навіть якщо прийнятий раніше акт не втратив своєї чинності. Така неузгодженість може виникнути внаслідок того, що прийняття нової норми не завжди супроводжується скасуванням "застарілих" норм з
одного й того ж питання.."
Из всего этого я делаю вывод - поскольку Конституция Украины во первых, имеет высшую юридическую силу, а во вторых принята на 3 года позже подзаконного акта - 58 Инструкции - то я считаю возможным руководствоваться именно требованиями Конституции.
А в статье 10 Конституции четко указано: "Державною мовою в Україні є українська мова", и все делопроизводство у нас ведется исключительно на государственном языке (за исключением отдельных случаев, касающихся региональных языков, но мы сейчас говорим не о них).
Потому нет у меня никаких оснований вести другой раздел ТК на русском языке, поскольку он не является государственным, и в моем регионе статуса регионального языка также не имеет.

Мотя 22.12.2016 00:10

В том-то и дело:
Цитата:

Сообщение от Andry (Сообщение 226133)
Я на эту инструкцию ссылаюсь потому, что хотя она и устарела, но она все еще действующая, и другой пока нет.

А все остальное дело - за законодателем.

baba_luba 13.01.2017 08:27

Доброго дня.
На роботу влаштовується працівник, який змінив прізвище.
З останнього місця роботи звільнився у 2002 році. Прізвище змінив у 2016 році.
Підприємство, де він працював давно ліквідовано. Хто має право зробити йому запис в трудовій про зміну прізвища?

Andry 13.01.2017 09:10

Цитата:

Сообщение от baba_luba (Сообщение 226432)
...Хто має право зробити йому запис в трудовій про зміну прізвища?

Ви.

baba_luba 13.01.2017 11:37

А це не буде суперечити «Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 р. № 58": "2.13. Зміна записів у трудових книжках про прізвище, ім’я, по батькові і дату народження виконується власником або уповноваженим ним органом за останнім місцем роботи на підставі документів (паспорта, свідоцтва про народження, про шлюб, про розірвання шлюбу, про зміну прізвища, ім’я та по батькові тощо) і з посиланням на номер і дату цих документів?

Andry 13.01.2017 13:28

Так іншого виходу немає - ви ж самі пишете, що підприємство, де він працював, давно ліквідовано (і не дивно, якщо прийняти до уваги, що з
того часу вже минуло 14 років!).
Хоча останнє мене, відверто кажучи, насторожує - а де ж була ця людина ці 14 років і чому ніде не працювала?!

baba_luba 16.01.2017 09:37

Та віріантів багато: працював неофіційно, був за кордоном....

Andry 16.01.2017 12:13

Цитата:

Сообщение от baba_luba (Сообщение 226465)
Та віріантів багато: працював неофіційно, був за кордоном....

Усі 14 років працював неофіційно, а тепер вирішив на роботу влаштуватися?
Досить дивно, особливо тепер, коли багато людей взагалі звільняється, щоб субсидію не втратити :dont know:

baba_luba 16.01.2017 13:54

А для чого звільнятися? Адже зараз при наданні субсидії, коли немає доходу, до розрахунку беруть два прожиткових мінімуми для працездатних осіб.

Andry 16.01.2017 14:29

Цитата:

Сообщение от baba_luba (Сообщение 226472)
А для чого звільнятися?

А з переляку!
Комусь кума сказала, хтось щось десь почув...

Часовой пояс GMT +3, время: 10:41.