Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Совместители. Переводы. Перемещения (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=65)
-   -   Совместительство (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=2463)

Lenchen 27.01.2010 10:22

допустим должность есть и работает на ней человек,к нему дополнительно берем еще чел на 2 часа работы на 0,25 ставки
чтобы его там показать мне сказали нужно просто увеличить единицу, то есть не 1 а 1,25 и оклад к примеру 700 а итого оклад 875? Правильно я все понимаю?

Anna_Tyutyunnik 27.01.2010 10:23

Цитата:

Сообщение от Lenchen (Сообщение 87607)
я знаю, что табель на совместителя делается отдельный

:swoon::smml2:
это где такое написано?

Lenchen 27.01.2010 10:24

Цитата:

Сообщение от Anna_Tyutyunnik (Сообщение 87610)
табелировать согласно отработанному времени нужно также опираясь на что-то ... Вика, я так пнимаю, ведет к тому, что это не полный рабочий день / неделя. Если нет - поправьте.
В данном случае у Вас соответственно должно быть написано работником заявление "прошу принять меня на должность *** по совместительству и установить для меня режим работы с неполным рабочим временем - *** часов в день / неделю, с оплатой пропорционально отработанному времени". Сооветственно делаете приказ о приеме. И табелируете.

Спасибо большое, как принимать на работу и табилировать я понимаю. А вот как быть с штаткой пока еще не совсем поняла:)

Цитата:

Сообщение от Anna_Tyutyunnik (Сообщение 87615)
:swoon::smml2:
это где такое написано?

Это нигде не прописано.это по опыту сдачи отчетности в облстат.

Anna_Tyutyunnik 27.01.2010 10:31

Это хорошо. На сомом деле, я прочто немного внесла ясность в пост Вики. Все.
А касательно штатки Вам уже квалифицировано ответили. Разницы нет никакой. Должность должна быть в штатке не зависимо от того кто на нее принимается - основной работник или совемститель.

Цитата:

Сообщение от Lenchen (Сообщение 87618)
Это нигде не прописано.это по опыту сдачи отчетности в облстат.

А можно подробней ... ?

Вика_86 27.01.2010 10:32

Аня, спасибо что поправили, именно это я имела ввиду.

Татьяна К. 27.01.2010 10:38

Цитата:

Сообщение от Lenchen (Сообщение 87614)
допустим должность есть и работает на ней человек,к нему дополнительно берем еще чел на 2 часа работы на 0,25 ставки
чтобы его там показать мне сказали нужно просто увеличить единицу, то есть не 1 а 1,25 и оклад к примеру 700 а итого оклад 875? Правильно я все понимаю?

У Вас є певна посада у кількості однієї штатної одиниці. А тепер введіть ще одну таку ж посаду у кількості 0,25 штатної одиниці. Питання вирішене.

Kadrovik Inna 05.05.2010 11:56

Запис в трудовій сумісника

Ситуація наступна:
Директора прийнято за сумісництвом, через певний час переводимо його як основного співробітника.
Чи правомірна наступна запис в трудовій книжці?
ООО «....…»
Згідно довідки № 111 від 1111
01.04.2010 Прийнято на посаду директора за сумісництвом Наказ № …
01.05.2010 Переукладений трудовий договір на загальних умовах Наказ № …

anatol_ua 05.05.2010 12:05

А де ж запис про звільнення з попереднього основного місця роботи ?

Kadrovik Inna 05.05.2010 12:15

Цитата:

Сообщение от anatol_ua (Сообщение 97909)
А де ж запис про звільнення з попереднього основного місця роботи ?

Запис про звільнення є. Мене цікавить як правильно відобразити перехід з сумісництва на основне місце.

anatol_ua 05.05.2010 12:47

Ми вже не раз обговорювали це питання на форумі і дійшли висновку, що краще ("законніше" та й наочніше...) робити це через звільнення:

ТОВ "Основне місце1"
15. Прийнятий... наказ №
16. Звільнений ... наказ №

ТОВ "Сумісництво"
17. Прийнятий за сумісництвом... довідка
18. Звільнений... №128 від ....

ТОВ "Основне місце2" (воно ж ТОВ "Сумісництво")
19. Прийнятий... наказ

Так логічніше...

Kadrovik Inna 05.05.2010 12:52

цілком з Вами згодна. Але директор не хоче звільнятись. Що робити?

anatol_ua 05.05.2010 13:04

1. Поясніть йому, що через його "не хочу" можуть виникнути проблеми при призначенні йому ж пенсії...:acute:

2. Як варіант, якщо інших записів у вказаній нижче послідовності немає, можна вказати якось так:
18. Переведений на умови роботи за основним місцем роботи... наказ... (???):reverie:
Тоді запис №19 не потрібен.
Але мені це зовсім не подобається !!!:nea:

Kadrovik Inna 05.05.2010 13:48

дякую за поради.

Elena_1 21.05.2010 02:19

Здравствуйте! У меня вопрос по совместительству:
Можно ли принять женщину-военослужащего, находящуюся в дектретном отпуске, на должность главного бухгалтера или бухгалтера по совместительству?
Заранее спасибо!

anatol_ua 21.05.2010 11:06

В каком-каком отпуске ???:acute:

Если Устав не запрещает (а я его уже давненько - лет 30 - не читал:reverie:) , то почему бы и не дать женщине-военнослужащей заработать на памперсы для ребёнка.

Elena_1 21.05.2010 11:13

Спасибо!

wetally 26.07.2010 16:03

Военнослужащим совместительство запрещено. Не советую.

anatol_ua 26.07.2010 17:25

Кем запрещено ?
Интуитивно чувствую, что Уставом, но хотелось бы ссылочку...

wetally 26.07.2010 18:01

Военнослужащие относятся к категории госслужащих. А в "законе о коррупции" госслужащий может совмещать только преподавательство, науку, литературу и медицину (вроде так).

Могу рассказать, как на прапорщика из оркестра (музыканта) прокуратура составила протокол о коррупции в виде игры на похоронах (получил 20 грн).

Этот прапорщик выиграл 2 суда у прокуратуры - доказал что это у него "творчество"

З А К О Н У К Р А Ї Н И
Про боротьбу з корупцією
(Відомості Верховної Ради (ВВР), 1995, N 34, ст. 266)

{Вводиться в дію Постановою ВР
N 357/95-ВР від 05.10.95, ВВР, 1995, N 34, ст.267}

Стаття 2. Суб'єкти корупційних діянь та інших правопорушень, пов'язаних з корупцією
а) державні службовці;
ґ) військові посадові особи Збройних Сил України та інших військових формувань (крім військовослужбовців строкової служби). {Стаття2 іззмінами, внесенимизгідноізЗаконами N 171/97-ВРвід03.04.97, N 90-IV (90-15) від 11.07.2002; вредакціїЗакону N 3490-IV (3490-15) від 23.02.2006}

anatol_ua 26.07.2010 18:09

"Почём похоронить ? А без покойника ?..
...Сеня, дадим по голове и отыграем своё !"
М. М. Жванецкий

Anchapa 21.02.2011 17:34

Сумісник не сумісник... :(

Ситуація наступна...
На підприємстві з 02.01.2010 працює людина (медична сестра) основне місце роботи поліклінніка. По бухгалтерії і звітам всюди проходить як сумісник, але ні заяви на прийняття на роботу, ні наказу, ні картки обліку, ні посади у штатному немає. (правда картку я вже завела, у штатний розпис посаду вписала, заяву заднім числом написати не проблема) А от що робити з наказом? Видати заднім числом через / (знаю що це буде порушення...)
До всього цього, з нею був заключений лише договір наступного змісту:

Трудовий договір № __

м. Львів “__”_____________20__р.
ПП “”, в особі директора ,_________., надалі “Роботодавець”, з однієї сторони, та ____________, надалі “Працівник”, з другої сторони, уклали цей договір про наступне:
“Працівник” приймається на тимчасову роботу по-сумісництву у ПП “а”, на посаду: медичної сестри.
На підставі цього трудового договору виникають трудові відносини між “Працівником” і керівництвом товариства:
1.1. “Працівник” зобов’язується:
― Якісно та своєчасно виконувати передбачену його функціональними обов’язками, які обумовлені в посадовій інструкції медичної сестри, цим договором, і його робота має сприяти розвитку товариства, підвищенню результатів його господарської діяльності;
― Дотримуватися правил охорони праці і техніки безпеки;
― Дотримуватись трудової дисципліни;
― Виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку, а також особливого режиму ( неповний робочий день, неповний робочий тиждень, погодинна робота, тощо ), що встановлюється керівництвом товариства, виходячи з обставин виробництва та фінансового стану товариства;
― Відшкодувати збитки, заподіяні по його вині;
― По дорученню директора повинен виконувати і іншу роботу, що відповідає загальній меті товариства;
1.2. “Роботодавець” зобов’язується:
― Виплачувати “Працівникові” заробітну плату, доплати та інші винагороди;
― Організовувати працю “Працівника”, обладнати робоче місце, забезпечити безпечні та нешкідливі умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством, колективним договором і угодою сторін.
2. За виконання обов’язків, передбачених цим договором “Працівнику” встановлюється оплата праці в сумі ______________________________ грн.
3. “Працівник” користується всіма видами соціально-культурних благ та пільг, які надаються товариством.
4. Оцінка якості виконання “Працівником” своїх обов’язків, здійснюється директором, або особою, що його заміняє.
5. Суперечки, що виникають під час дії договору, вирішуються шляхом переговорів. У випадку недосягнення згоди – в судовому порядку.
6. Дія трудового договору припиняється після закінчення строку договору, або достроково у випадках передбачених законодавством.
7. Термін дії трудового договору з о2.01.2010 по 02.01.2011. Зміни та доповнення до цього договору вносяться лише за згодою сторін.
8. З посадовою інструкцією ознайомлений _____________________________
9. З Правилами внутрішнього трудового розпорядку ознайомлений __________________________________________________ _______________

ПП Працівник

Тобто вона проацювала за договором у якому ні словом не зазначено що це є сумісництво, не зазначений режим роботи... Просто напросто "фількіна грамота" :dont know:

І наступне питання:Чи правильно я зрозуміла?
Цитата:

Сообщение от anatol_ua (Сообщение 98031)
Вы же совместителя не предупреждаете за 2 мес. о том, что если работы стало меньше, то и получать он будет меньше: просто в табеле ставите меньшее количество часов, необходимых для выполнения уменьшенного объёма работы.
Поэтому и предупреждать нЕчего !

ИМХО

Якщо сумісник працював і ми табелювати його по по 6 та 7 годин кожен день (6 денний робочий тиждень), то я просто проставляю йому у лютому по 4 години і ніяких заяв і наказів не потрібно? Щось мене сумніви шкребуть...
З іншої сторони, якщо вона працювала за договором а там зазначено: "Зміни та доповнення до цього договору вносяться лише за згодою сторін",
то потрібно спочатку внести доповнення у якому зазначити старий графік роботи, а потім внести зміни і вказати новий графік 5 днів на тиждень по 4 години?

Дайте мені "наводящие" (Гугл перекладає як навідні :rofl:) питання, щоб я розібралася з цим усім. Голова моя вже не варить...:wacko:

Я не розумію, як сумісництво могло бути оформлено тільки за цим договором...

Mardge 21.02.2011 18:18

Цитата:

Сообщение от Anchapa (Сообщение 133448)

Тобто вона проацювала за договором у якому ні словом не зазначено що це є сумісництво, не зазначений режим роботи... Просто напросто "фількіна грамота" :dont know:

Чому не вказано? У першому ж реченні:

Цитата:

“Працівник” приймається на тимчасову роботу по-сумісництву
Помилка в тому, що не видали наказ, але у ст. 24 КЗпП написано:
Трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказ чи
розпорядження не були видані, але працівника фактично було
допущено до роботи.

Але ж договір є, працівник його підписав? Якщо так, думаю, можна вважати, що він з того часу працює у вас за сумісництвом, за строковим трудовим договором. Але ж строк вже давно минув, його не звільнили, отже договір став безстроковим.

Цитата:

Якщо сумісник працював і ми табелювати його по по 6 та 7 годин кожен день (6 денний робочий тиждень), то я просто проставляю йому у лютому по 4 години і ніяких заяв і наказів не потрібно? Щось мене сумніви шкребуть...

Звісно потрібні і заява і наказ. На сумісників розповсюджується законодавство про працю. Єдине, не зрозуміло, чому все ж таки табелювали по 6 і 7 годин? Це у вас такий графік для всіх? При 6-денному тижні має бути по 7 годин щодня, а в суботу - 5...
Якщо зараз необхідно працівнику встановити неповний робочий час, то процедура така ж сама, як і з іншими працівниками: або попередження за 2 місяці, або його заява.

anatol_ua 21.02.2011 18:25

Цитата:

Трудовий договір № __

м. Львів “__”_____________20__р.
ПП “”, в особі директора ,_________., надалі “Роботодавець”, з однієї сторони, та ____________, надалі “Працівник”, з другої сторони, уклали цей договір про наступне:
“Працівник” приймається на тимчасову роботу по-сумісництву у ПП “а”, на посаду: медичної сестри.
На підставі цього трудового договору виникають трудові відносини між “Працівником” і керівництвом товариства:

― Виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку, а також особливого режиму ( неповний робочий день, неповний робочий тиждень, погодинна робота, тощо ), що встановлюється керівництвом товариства, виходячи з обставин виробництва та фінансового стану товариства;
7. Термін дії трудового договору з о2.01.2010 по 02.01.2011. Зміни та доповнення до цього договору вносяться лише за згодою сторін.

Тобто вона працювала за договором у якому ні словом не зазначено що це є сумісництво, не зазначений режим роботи...
Я не розумію, як сумісництво могло бути оформлено тільки за цим договором...

Хоч договір складений як ... фількіна грамота, проте все ж грамота !
І до цього всього не вистачає лише наказу !

Друге питання - режим роботи !
У табелі проставляються години роботи, а не графік і не режим роботи !
Адже у наказі про прийняття на роботу за сумісництвом ми пишемо:
"з оплатою пропорційно відпрацьованому часу".
Тобто роботодавець оплачує те, що вже відроблено, відпрацьовано !!!
Відпрацював 2 години, в табелі проставили 2 години, отримав оплату саме 2-х годин роботи, а не навпаки:
відробив 2 години, бо в табелі мають проставити 2 години !
Відчуваєте різницю ?..

Так що готуйте наказ про прийняття на роботу за сумісництвом...:reverie:

Поки цитував, Mardge теж написала... :handshake:

Mardge 21.02.2011 18:28

Цитата:

Сообщение от anatol_ua (Сообщение 133462)
Адже у наказі про прийняття на роботу за сумісництвом ми пишемо:
"з оплатою пропорційно відпрацьованому часу".

Таке формулювання можливе лише при встановленні неповного робочого часу. А це обов'язково має бути зазначено в наказі. Робота за сумісництвом не означає автоматичне встановлення неповного робочого часу.

Наталья Р 21.02.2011 18:30

И если он принят 02.01.2010, то приказ можно сделать в декабре 2009- последним №

anatol_ua 21.02.2011 18:31

Хвилиночку !

Робота за сумісництвом тим і відрізняється від роботи за основним місцем роботи, що виконується у вільний від основної роботи час і оплачується за фактично відроблені години, а не за встановлену ПВТР тривалість робочого дня...:reverie:

Mardge 21.02.2011 18:37

Цитата:

Сообщение от anatol_ua (Сообщение 133465)
Робота за сумісництвом тим і відрізняється від роботи за основним місцем роботи, що виконується у вільний від основної роботи час і оплачується за фактично відроблені години, а не за встановлену ПВТР тривалість робочого дня...:reverie:

Але сумісник може працювати по 8 годин щодня, а може - по 2.
Якщо він працює менше ніж 8 годин, то це неповний робочий час, і про це обов'язково має бути зазначено в наказі про прийняття на роботу або в наказі про встановлення неповного робочого часу. Тобто режим роботи суміснику встановлюється індивідуальний і зазначається в наказі.
А Ви вважаєте, що якщо працівник - сумісник, то він може працювати коли і скільки захоче? А якщо зовсім не прийде на роботу?

Anchapa 21.02.2011 18:39

Цитата:

Сообщение от Наталья Р (Сообщение 133464)
И если он принят 02.01.2010, то приказ можно сделать в декабре 2009- последним №

Не можна! Підприємство працює з 01.01.2010...

Наталья Р 21.02.2011 18:41

Вот так с праздничного дня и начали работать?

Anchapa 21.02.2011 18:42

Цитата:

Сообщение от Наталья Р (Сообщение 133468)
Вот так с праздничного дня и начали работать?

ні. З 02.01. :) Приватники...

Anchapa 21.02.2011 18:55

Цитата:

Сообщение от Mardge (Сообщение 133461)
Чому не вказано? У першому ж реченні:

Перепрошую, то я вже відредагувала, у оригіналі цього не було...:redface:

Цитата:

Сообщение от Mardge (Сообщение 133461)
Звісно потрібні і заява і наказ. На сумісників розповсюджується законодавство про працю. Єдине, не зрозуміло, чому все ж таки табелювали по 6 і 7 годин? Це у вас такий графік для всіх? При 6-денному тижні має бути по 7 годин щодня, а в суботу - 5...
Якщо зараз необхідно працівнику встановити неповний робочий час, то процедура така ж сама, як і з іншими працівниками: або попередження за 2 місяці, або його заява.

У нас безперебійне виробництво(пекарня)... Офісі працює стандартно з 9-18. Виробництво змінами: день, ніч 2 доби вдова.
Водії аналогічно офісу.
Чим керувалися коли встановлювали графік суміснику не знаю, розтягували місячну норму часу як могли, і у суботу стандартно по 7 годин! Але фактично сумісник з’являється на 1 годину у тиждень, щоб проштампувати печаткою папірці на тиждень...

І ще один казус у тому, що сумісника (медичну сестру)брали для того, щоб проводити передрейсові медичні огляди водіїв!!! Але кого вона оглядає у суботу я не знаю :dash2:!!!

Наталья Р 21.02.2011 18:57

Цитата:

С
..

Цитата:

Сообщение от Anchapa (Сообщение 133467)
Не можна! Підприємство працює з 01.01.2010...

Цитата:

Сообщение от Anchapa (Сообщение 133469)
ні. З 02.01. :) Приватники...

Ой, давайте все таки определимся, когда зарегистрировано предприятие, когда начали принимать работников, и когда заключен договор с мед. сестрой

Anchapa 21.02.2011 19:02

Цитата:

Сообщение от Наталья Р (Сообщение 133473)
Ой, давайте все таки определимся, когда зарегистрировано предприятие, когда начали принимать работников, и когда заключен договор с мед. сестрой

Зареєстроване і прийняте рішення засновників про призначення директора 01.01.2010.
Приймали працівників з 02.01.2010. Тоді ж і укдадений договір з медсестрою....

anatol_ua 21.02.2011 19:03

Цитата:

Сообщение от Mardge (Сообщение 133466)
Тобто режим роботи суміснику встановлюється індивідуальний і зазначається в наказі.

У якому НПА про це написано?
А от у ПКМУ №245 від 03.04.1993 записано:
2. Установити, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.
Оплата праці сумісників провадиться за фактично виконану роботу.

І у
ПОЛОЖЕННІ
про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій

(http://hrliga.com/index.php?module=n...op=view&id=376),
яким ми керуємось у роботі, записано:
5. Оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу.
При встановленні сумісникам з погодинною оплатою праці нормованих завдань на основі технічно обгрунтованих норм оплата провадиться за кінцевими результатами за фактично виконаний обсяг робіт.

Тому сумісник і зацікавлений зробити більше роботи, бо він за це отримає більше грошиків !!!

Цитата:

Сообщение от Mardge (Сообщение 133466)
А Ви вважаєте, що якщо працівник - сумісник, то він може працювати коли і скільки захоче? А якщо зовсім не прийде на роботу?

Саме так я і вважаю !
І саме тому, що роботодавець оплачує тільки фактично виконану роботу (а не 8 годин сидіння на місці основного працівника :D)...
Не сподобається керівникові, що сумісник щось не зробив - звільнить його,прийнявши на роботу "основного" працівника...
8. Звільнення з роботи за сумісництвом провадиться з підстав, передбачених законодавством, а також у разі прийняття працівника, який не є сумісником, чи обмеження сумісництва у зв’язку з особливими умовами та режимом праці без виплати вихідної допомоги.

Anchapa 21.02.2011 19:11

Цитата:

Сообщение от anatol_ua (Сообщение 133475)
У
А от у ПКМУ №245 від 03.04.1993 записано:
2. Установити, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.
Оплата праці сумісників провадиться за фактично виконану роботу.

От тому я і підняла це питання з сумісником... (Знаю що це обов’язково тільки для держ. підприємств). Як я вже і казала, що вактично вона з’являється на годину раз у тиждень, а табелюю я її О-ГО-ГО скільки і кожен день!!!
А якщо щось станеться і мене не повідомлять, а я буду собі табелювати, а потім мені тим табелем і у табло... :cry:

Ну а після того як я підняла питання про табелювання, підняла всі папери, а тут мені і почали вискакувати сюрпризи...:cry:

Наталья Р 21.02.2011 19:23

Получается приказ надо вставлять с 1 января 2010 г. , хотя это праздничный 02.01.10 - суббота, 03.01.10 - воскресенье. Были в моей практике ТК в которых приказ был гораздо позже даты принятия. Так что дерзайте.
Но не забудьте что срок действия договора уже истек, поэтому сейчас он бессрочный, как уже заметила Mardge.

Mardge 21.02.2011 19:30

Цитата:

Сообщение от anatol_ua (Сообщение 133475)
У якому НПА про це написано?
ПКМУ №245 від 03.04.1993

ПОЛОЖЕННІ
про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій

Ці НПА розповсюджуються лише на працівників державних підприємств.
Єдиний для всіх документ - КЗпП.
А із фрази "оплата за фактично виконану роботу" (ст.102-1 КЗпП) я не можу зробити висновок, що робочий час працівника не визначений.
А робочий час може бути:
1. нормальної тривалості
2. неповний робочий час
3. скороченої тривалості
Інших варіантів немає.

Anchapa 21.02.2011 21:32

Єдине, що наразі прийшло мені у голову:
1. Перезаключаю заднім числом договір з зазначеними уточненнями (про сумісництво), але термін з 02.01.2010 по 28.02.2011.
2. Видаю наказ на прийняття заднім числом (десь там вписую через /).
3. Видаю наказ про розірвання труд.договору.
4. Беру заяву на прийняття на роботу з 01.03.2011
5. Видаю наказ про прийняття (безстроковий).
6. Табелюю по 4 години.

Так я уникаю повідомлень за 2 тижні про зміну умов праці, у мене вчасно і правильно оформлені документи, а працівниця отримує як і отримувала свою фінансову винагороду.

Ну якось так...:reverie:

Наталья Р 22.02.2011 07:52

А работник подпишет все это задним числом? Тем более срок договора изменяется.
Временный договор - на срок до 4 месяцев. Лучше срочный(ст23) на период выполнения такой-то работы.
А если вы хотите(вернее Ваше руководство) оставлять ее постоянно, она продолжает работать и условия не меняются - т.е она останется совместителем тогда не надо увольнять.

Статья 39'. Продление действия срочного трудового договора на неопределенный срок.
Если по истечении срока трудового договора (пункты 2 и 3 статьи 23) трудовые отношения фактически продолжаются и ни одна из сторон не требует их прекращения, действие этого договора считается продленным на неопределенный срок.

velcom 22.02.2011 08:21

А может действительно ее проще уволить, а с 01.03 взять по договору подряда. Прописать обязанности - "предрейсовые медосмотры водителей", и не будет возникать вопросов по режиму, графику работы, табелированию. А оплата - в конце месяца по акту выполненных работ?

Часовой пояс GMT +3, время: 14:31.