Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Увольнение (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Увольнение по состоянию здоровья, п.2 ст.40 КЗоТУ (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=9580)

esar 09.12.2008 16:26

leonida, ви самі собі пртирічете:
Цитата:

В больничном запись - І группа инвалидности.
Цитата:

В КЗпП нет формулировки: Звільнено у зв*язку зі встановленням ? групи інвалідності.
То ви наполягаєте на звільненні, бо в "лікарняному" написано "1 група", то стверджуєте, що кзотом така підстава звільнення не передбачена!

І як можна звільнити людину за п. 5 ст. 40, якщо тимчасова непрацездатність вже скінчилася? Якщо в такому звльненні була виробнича необхідність, було б звільнювати в "процесі" хвороби. А так - потяг вже пішов.

tfk, тут однозначно - невідповідність займаній посаді за станом здоров'я, визначена у висновку МСЕК.
Наказ робиться тоді, коли була отримана довідка з висновком МСЕК про подальшу роботу інваліда (якщо на підприємстві немає прфспілки). Якщо ж є профспілка, то ще треба від неї згоду отримати. Тож дата видання наказу може буде ще пізнішою.
Дата звільнення в наказі повинна бути тією ж самою, якою цей наказ і видано.
А от ті дні, коли працівник і не працював, і не надав документів, можна оформити як прогули з поважних причин. Прикутість до ліжка, думаю, поважна причина?
Незайвим було б відрядити делегацію до хворго додому, провідати його, а заодно і скласти акт про те, що він не може працювати, бо хворий, а лікарняний не дають, бо встановили групу інвалідності. Якщо працівник зможе написати пояснювальну - добре. Не зможе - заактуйте свідчення родичів, які за ним доглядають.
Після цього необхідно зробити наказ, в якому "пусті" дні треба визнати прогулами з поважної причини і дати роспорядження бухгалтерії не нараховувати за них заробітну плату (підстава для наказу - доповідна безпосереднього керівника і акт "делегації").
Ось і все!
Не шукайте собі проблем там, де їх немає.

tfk 10.12.2008 10:08

Спасибо за консультации, но а как же правильно в трудовую внести запись: "Звільнено у зв'язку з невідповідністю займаній посаді (або виконуваній роботі) внаслідок стану здоров'я, п.2 ст. 40 КЗпП України" або "Звільнено за станом здоров'я, що перешкоджає подальшому продовженню роботи, п.2 ст.40 КЗпП України"? :dont know:

anatol_ua 10.12.2008 10:56

Я бы написал второй вариант:
"За станом здоров’я, що перешкоджає продовженню роботи"

esar 10.12.2008 16:20

Цитата:

Сообщение от tfk
Спасибо за консультации, но а как же правильно в трудовую внести запись: "Звільнено у зв'язку з невідповідністю займаній посаді (або виконуваній роботі) внаслідок стану здоров'я, п.2 ст. 40 КЗпП України" або "Звільнено за станом здоров'я, що перешкоджає подальшому продовженню роботи, п.2 ст.40 КЗпП України"? :dont know:

Ну звичайно так, як написано в п.2 ст. 40!
Цитата:

"Звільнено у зв'язку з невідповідністю займаній посаді (або виконуваній роботі) внаслідок стану здоров'я, який перешкоджає продовженню даної роботи, п.2 ст. 40 КЗпП України"

Трояна 06.02.2009 12:49

Доброго дня всім,
в нас подібна ситуація. Працівник хворий на туберкульоз і вже більше 4 місяців на лікарняному. Виникло питання, якщо звільняти за п.5 ст.40, то слід оплачувати лікарняний до остаточного закриття?

Iren@ 06.02.2009 13:13

Трояна, скористайтесь, будь-ласка пошуком по форуму за словом - туберкул* . Впевнена, дізнаєтесь багато цікавого і корисного. :wink:

Трояна 06.02.2009 13:26

дякую :)
неправильно користувалась пошуком - без зірочки нічо не видавало :wink:

Solnuwko 09.04.2009 17:04

Звільнення працівника після присвоєння йому інвалідності

Підкажіть будь-ласка терміново.Працівник який числиться у нас на підприємстві перебував на лікарняному більше 4-ох місяців.Після цього йому присвоїли інвалідність і він просто не в змозі виконувати свої обов'язки.І він ніби то й не проти написати заяву за власним бажанням.Як буде правильно?За якою статтею його звільняти?:
1.за ст.38 КЗпП Укр.
2.за ст.40 п.2 КЗпП Укр.

anatol_ua 09.04.2009 17:14

Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника
Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію (по инвалидности); прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Тем более, что пенсию по инвалидности действительно надо оформлять.

Solnuwko 09.04.2009 17:22

Велике спасибі!Ви мені справді допомогли.

Часовой пояс GMT +3, время: 16:48.