Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Прием на работу. Испытательный срок (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=64)
-   -   Стажировка работников (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=841)

chsm07@mail.ru 22.10.2008 15:27

Відповідь теоретична:
згідно вимог Положення про СОП для прийнятих працівників встановлюється стажування на роботах не пов"язаних з підвищеною небезпекою від3-х до 5 змін, на роботах з ПН від 5 до 15 змін. Термін стажування та керівника стажування необхідно зазначати в наказі при прийомі на роботу, а також в журналі інструктажу на робочому місці ( там є відповідна графа) по закінченню стажування робиться наказ про самостійний допуск до роботи.
Практично: дуже рідко хто зазначає в наказі терміни стажування та відповідальну особу, в журналі також. А наказів про закінчення стажування та допуск до самостійної роботі я не бачив вже років з 10.
Так що вибирайте який Вам варіант більше підходить.

dvs57 23.10.2008 22:11

Цитата:

Сообщение от chsm07@mail.ru
наказів про закінчення стажування та допуск до самостійної роботі я не бачив вже років з 10.

Вам надіслати? :lol:
:joke:
А якщо серйозно, на мій погляд, в темі питання стоїть про Програму стажування, як її скласти? Така програма повинна бути розроблена, виходячи з тих завдань, що покладаються на конкретного працівника конкретного підрозділу.

April 21.11.2008 11:26

Честно говоря, не совсем понимаю, что им от нас надо :) Тихий-мирный офис, современная техника, инструктажи по технике безопасности, охране труда и пожарной безопасности проводим регулярно. Должностные инструкции есть на каждого. Теперь от нас требуют ещё и стажировку и инструкции по охране труда на каждого. То есть общей инструкции для всех и пунктов об охране труда в должностной инструкции и контракте недостаточно. У нас уже стопка всяких документов распечатана, но каждая проверка выявляет недостаток каких либо бумаг.

magnum 23.01.2009 15:22

"Термін стажування та керівника стажування необхідно зазначати в наказі при прийомі на роботу............" , очень нужен образец приказа, как на практике. Пли-и-и-и-з :wink:

dvs57 26.01.2009 20:13

Цитата:

Сообщение от magnum
"Термін стажування та керівника стажування необхідно зазначати в наказі при прийомі на роботу...", ... как на практике

На практиці - це два різні накази.
В наказі про прийняття на роботу ні слова нема про стажування, там може вказуватись про встановлення випробувального терміну.

Наказ про стажування (такі накази реєструються по обліку наказів з основної діяльності) - приблизно так:

НАКАЗ

Про стажування Іванова І.П.

Керуючись п. 7 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці 26.01.2005 № 15 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 за № 231/10511) НАКАЗУЮ:
1. Новоприйнятого на посаду ______ Іванова І.П. до початку самостійної роботи допустити до стажування під керівництвом ________________ (посада, Прізвище).
2. Стажування провести протягом _____ робочих змін за програмою відповідно до функціональних обов'язків (додається).
3. Контроль за виконанням наказу покласти на __________ (посада, прізвище керівника)
________

Копія наказу разом з програмою стажування вручається керівникові стажування.
Програма стажування (є типова) – для кожного нового працівника уточнюється окремо, залежно від стажу, кваліфікації працівника і характеру роботи.

Татьяна К. 20.02.2009 12:20

Цитата:

Сообщение от Iren@
Про стажировку. Я работаю на госслужбе. У нас сотрудник может проходить стажировку в другой организации, а на время стажировки по основному месту за ним сохраняется должность и зарплата. Изменения в штатное не вносятся, т.к. он числится в другой организации.

Шановна Iren@, скажіть, будь-ласка, як Ви оформляєте стажування, на яку нормативну базу посилаєтесь (окрім документа про охорону праці), в ТК щось записуєте? У мене дуже неоднозначна ситуація: мої попередники прийняли на посаду аналітика студентку і обумовили в наказі, що вона стажер на протязі трьох місяців, після закінчення цього терміну перевели її на постійну роботу. При цьому ніяких документів (програми стажування, звіту, висновку) не велося, до того ж в ТК запису не внесли. Незважаючи на свій досвід роботи в кадрових службах, з такою ситуацією не зіштовхувалась, але вважаю її неприпустимою. Та й взагалі дуже великі сумніви викликає так зване "стажування" :roll: ...

kozur 20.02.2009 12:40

Стаття 19. Стажування державних службовців (ЗУ "Про державну службу")
З метою набуття практичного досвіду, перевірки професійного рівня і ділових якостей особи, яка претендує на посаду державного службовця, може проводитися стажування у відповідному державному органі терміном до двох місяців із збереженням заробітної плати за основним місцем роботи.

http://www.uapravo.net/data/base58/ukr58131.htm

Можливо пригодиться? :)

Татьяна К. 20.02.2009 13:14

Цитата:

Сообщение от kozur
Стаття 19. Стажування державних службовців (ЗУ "Про державну службу")
З метою набуття практичного досвіду, перевірки професійного рівня і ділових якостей особи, яка претендує на посаду державного службовця, може проводитися стажування у відповідному державному органі терміном до двох місяців із збереженням заробітної плати за основним місцем роботи.
http://www.uapravo.net/data/base58/ukr58131.htm
Можливо пригодиться? :)

Дуже дякую за інформацію, адже інформований - значить озброєний.
Але застосувати це до теперішньої ситуації неможливо - у нас приватна форма власності і "стажування" тут має підтекст випробувального терміну, дуже-дуже невдало застосованого. От тепер і думаю як виправляти :dont know:

kozur 20.02.2009 13:23

Я не знаю, чи застосовується стажування в приватних фірмах. У 2001 році я проходила через стажування з однієї держ. установи в іншу. На державній службі це зручно - не проходити через конкурс.

Стажування і випробувальний термін, я вважаю це 2 різниці.

Чому Ви маєте відповідати за помилки своїх попередників?

marshall 21.02.2009 00:47

С данным вопросом приходилось сталкиваться на практике (по судебному спору)....
Все, что здесь было сказано ранее - правильно.... действительно есть нормативно определенный порядок прохождения стажировки для госслужащих, что касается работников предприятий прочих форм собственности, то понятие "стажировка" и порядок ее проведения действующим законодательством не регламентированы... грубо говоря - у частников стажировок не бывает... и уж, конечно, стажировка и испытательный срок - это далеко не одно и то же...

Часовой пояс GMT +3, время: 03:33.