Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Рабочее время. Время отдыха. Трудовая дисциплина (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=66)
-   -   Робота в нічний час (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=6961)

tazman4ik 10.06.2011 15:09

Цитата:

Сообщение от Зинуля (Сообщение 142630)
Размер доплаты за работу в ночное время должен присутствовать в Колдоговоре.

Ну тут проблемка.. у нас нет кол договора, и не планируется..
Я ж правильно понимаю, что доплата составляет 20% от обычной платы?

Михалы4 10.06.2011 17:08

Это минимум. ст.108

Kri-sss-tina 13.07.2011 15:47

Здравствуйте!
ЧП ресторан работает с 10 до 24 подскажи пожалуйста есть ли возможность не доплачивать за два часа работы в ночное время?

Мотя 13.07.2011 16:34

Если у вас есть возможность - не доплачивайте!

Iriska 31.07.2011 13:09

Добрый день, не могу разобраться до конца с ночными сменами. У нас будет 2 вида ночных графиков: 2/2 с 20.00 до 07.30 ( из них 30 мин обеда) и второй график будет плавающим: 5/2 08.00-16,30; 14,30-23,00 и 23.00-07,30. Обязаны ли мы сокращать ночную смену для 5/2 по 8 на 1 час?

Мотя 31.07.2011 13:43

Вы сначала определите, что такое ночное время...
Цитата:

Сообщение от Iriska (Сообщение 145930)
2 вида ночных графиков: 2/2 с 20.00 до 07.30

КЗоТУ:
Цитата:

Стаття 54. Тривалість роботи в нічний час
При роботі в нічний час встановлена тривалість роботи (зміни) скорочується на одну годину. Це правило не поширюється на працівників, для яких уже передбачено скорочення робочого часу (пункт 2 частини першої і частина третя статті 51).
Тривалість нічної роботи зрівнюється з денною в тих випадках, коли це необхідно за умовами виробництва, зокрема у безперервних виробництвах, а також на змінних роботах при шестиденному робочому тижні з одним вихідним днем.
Нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку.
Цитата:

Стаття 108. Оплата роботи у нічний час
Робота у нічний час (стаття 54) оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

Iriska 31.07.2011 14:12

Спасибо за ответ, я знаю, что ночн время считается с 22 до 6, но мне все-таки непонятно, можно ли ставить такую смену - 23.00-07.30 при сменном графике? т.е. такая смена будет получаться всего 5 дн в месяц, а может и реже.

vildana 10.09.2014 14:52

Ночные смены

Коллеги, хэлп:
Может ли охранник с диагнозом "эпилепсия" работать в 12-ти часовые ночные смены?Не является ли это противопоказанием? Кроме этого: Стаття 55. Заборона роботи в нічний час

Забороняється залучення до роботи в нічний час:

вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років (стаття 176);
осіб, молодших вісімнадцяти років (стаття 192);
інших категорій працівників, передбачених законодавством.

Робота жінок в нічний час не допускається, за винятком випадків, передбачених статтею 175 цього Кодексу. Робота інвалідів у нічний час допускається лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям (стаття 172).
(Із змінами, внесеними згідно з Указом Президії
Верховної Ради Української РСР від 30.10.87 р. N 4841-XI;
Законом Української РСР від 20.03.91 р. N 871-XII)

пока ничего не нашла запрещающего. Если можно,ссылки на запрещающие документы,если таковые имеются. Заранее благодарна. Просто непонятна трактовка этого пункта: інших категорій працівників, передбачених законодавством. А что это за категории?

Vadias 10.09.2014 15:11

В Вашем случае я бы взял у работника документы, подтверждающие его диагноз и написал запрос на Председателя (глав. врача) мед. учреждения, которое установило данный диагноз, с формулировкой "просим Вас предоставить ответ может ли сотрудник продолжать работать на должности ........, если его режим работы....... (описать докладно + работа в ночное время), а условия работы...... (перечислить - кабинет ли это, "будка", с системой кондиционирования воздуха или без, с искуственным и природным освещением)"
+ наверное еще стоит указать, будет ли сотрудник в одиночку дежурить на обьекте или вместе с коллегами

vildana 10.09.2014 15:17

Выяснили случайно совершенно:dont know. Я ,честно говоря изначально, думала делать так же ,как Вы написали, просто другого пути,ну если следовать логике,вообщем-то и нет наверно. Просто думала,может есть какая-либо запрещающая бумага.Мало ли.:dont know:

Andry 10.09.2014 15:46

Цитата:

Сообщение от vildana (Сообщение 211405)
Может ли охранник с диагнозом "эпилепсия" работать в 12-ти часовые ночные смены?Не является ли это противопоказанием?

Єпилепсия тоже разная бывает:
Цитата:

ЕКСПЕРТИЗА НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ В НЕВРОЛОГІЇ

22. ЕПІЛЕПСІЯ

А. Тимчасова непрацездатність:
1) первинний або вторинний генералізований припадок, розгорнутий джексонівський припадок, руховий автоматизм: тимчасова непрацездатність встановлюється на 2–3 дні;
2) стани, при яких потребується госпіталізація (епілептичний статус, сутінкове порушення свідомості, дисфорія, психоз) — тимчасова непрацездатність при необхідності може бути встановлена до 1–2 місяців;
3) декомпенсація епілепсії (для обстеження, розробки схеми лікування) — тимчасова непрацездатність може тривати 2–3 тижні;
4) після хірургічних операцій тимчасова непрацездатність може тривати 1–2 місяці.
При простих парціальних приступах тимчасова непрацездатність не встановлюється.

Б. Протипоказання в праці:
1) робота, пов’язана з перебуванням на висоті, поблизу вогню, водоймищ, з механізмами, що рухаються, з електрострумом;
2) робота, пов’язана з відповідальністю за безпеку руху (наприклад, черговий по станції, стрілочник, диспетчер), оперуючий хірург та ін.;
3) робота, пов’язана з отрутами, іонізуючим опромінюванням, зброєю, цінностями, секретною документацією;
4) з деякими видами праці, при яких виникає можливість травматизму.

В. Показання для направлення на МСЕК:
1) види та умови праці, що протипоказані;
2) прогресуючий перебіг епілепсії;
3) резистентність до лікування;
4) психічні порушення, зміни особистості, пов’язані з епілепсією;
5) після недостатньо ефективного операційного втручання.

Г. Інвалідність
ІІІ група надається хворим із помірним порушенням життєдіяльності, при обмеженнях у праці, приступах середньої частоти, помірних змінах особливості. При необхідності перенавчання, раціональному працевлаштуванні у хворих із рідкими приступами, легкими порушеннями особистості може встановлюватися ІІІ група інвалідності.
ІІ група надається хворим із вираженим обмеженням життєдіяльності з частими приступами, вираженими змінами особистості, при відсутності ефекту від лікування і у зв’язку з цими обмеженнями до праці.
І група надається хворим із різко вираженими обмеженнями життєдіяльності з дуже частими епілептичними припадками на фоні виражених змін особистості, з повторними епілептичними статусами протягом 1 року при недоумстві.

Газета «НОВОСТИ МЕДИЦИНЫ И ФАРМАЦИИ» НЕВРОЛОГИЯ (388) 2011
Автор: О.Я. Теленгатор, Київський медичний університет

vildana 10.09.2014 16:04

Andry,спасибо,как всегда полезно:thumbs up:
Т.е. из этого
Б. Протипоказання в праці:
1) робота, пов’язана з перебуванням на висоті, поблизу вогню, водоймищ, з механізмами, що рухаються, з електрострумом;
2) робота, пов’язана з відповідальністю за безпеку руху (наприклад, черговий по станції, стрілочник, диспетчер), оперуючий хірург та ін.;
3) робота, пов’язана з отрутами, іонізуючим опромінюванням, зброєю, цінностями, секретною документацією;
4) з деякими видами праці, при яких виникає можливість травматизму.

к нашему охраннику с натяжкой можно притянуть п.3. ,а именно работу с ценностями,так?
Т.е. мне для перестраховки нужно истребовать с него такую справочку?

Andry 10.09.2014 16:48

Цитата:

Сообщение от vildana (Сообщение 211412)
3) к нашему охраннику с натяжкой можно притянуть п.3. ,а именно работу с ценностями,так?

Это смотря, что он охраняет. Если он инкассатор или охранник в банке - то да. Если обычный сторож - то вряд ли...
Цитата:

Сообщение от vildana (Сообщение 211412)
Т.е. мне для перестраховки нужно истребовать с него такую справочку?

Да. Направьте на медкомиссию и потом посмотрите, что они напишут.

Ксюша_71 29.09.2014 10:05

Оплата ночных при сдельной форме оплаты труда

Подскажите, пожалуйста, правомерно ли не делать доплаты за работу в ночное время ссылаясь на то, что работник имеет сдельную расценку. Искала в форуме, но что-то не встретила ответ на этот вопрос :redface:

Виктория Роенко-Летова 11.11.2014 10:37

Добрый день, уважаемые коллеги! Подскажите, пожалуйста, где можно найти определение ночной смены? Перечитала множество источников, но нигде конкретного определения не нашла. Есть только косвенные упоминания, что ночной считается смена, не менее 50% длительности которой приходится на ночное время (т.е. с 22:00до 06:00).

Andry 11.11.2014 12:26

Цитата:

Сообщение от Виктория Роенко-Летова (Сообщение 212261)
...где можно найти определение ночной смены? ...Есть только косвенные упоминания, что ночной считается смена, не менее 50% длительности которой приходится на ночное время (т.е. с 22:00до 06:00).

Такое определение содержится в Постановлении Пленума Верховного суда от 23.12.88 N 13 "Про практику розгляду судами спорів про оплату праці робітників і службовців":
Цитата:

...Нічною у зазначених вважається зміна, в якій не менше половини робочого часу припадає на час з 10-ї вечора до 6-ї години ранку, а зміна, яка передує нічній, рахується вечірньою

Виктория Роенко-Летова 11.11.2014 13:07

Спасибо огромное!

Виктория Роенко-Летова 11.11.2014 13:23

Нашла Постанову, но к сожалению обнаружила такое предисловие "Постанова втратила чинність на підставі Постанови Пленуму Верховного СудуN 13 ( v0013700-99 ) від 24.12.99" В последующей Постанове не нашла определения ночных смен.

Andry 12.11.2014 09:15

Цитата:

Сообщение от Виктория Роенко-Летова (Сообщение 212267)
Нашла Постанову, но к сожалению обнаружила такое предисловие "Постанова втратила чинність на підставі Постанови Пленуму Верховного СудуN 13 ( v0013700-99 ) від 24.12.99" В последующей Постанове не нашла определения ночных смен.

Да, это так.
Но от того, что эта Постанова втратила чинність, ночные смены дневными быть не перестали. Я встречал упомянутое определение ночных смен в решениях судов от 2011 года.

izumrud777 03.02.2015 11:08

пільги одиноким матерям

доброго дня. Підкажіть , де є норма, що одинока мати після виповнення дитині 3 років може без її згоди залучатися до нічних чергувань. дякую

Andry 03.02.2015 12:28

Цитата:

Сообщение от izumrud777 (Сообщение 214247)
доброго дня. Підкажіть , де є норма, що одинока мати після виповнення дитині 3 років може без її згоди залучатися до нічних чергувань. дякую

Видите ли, КЗоТ запрещает привлекать к работе в ночное время только женщин, которые имеют детей до 3-х лет:
Цитата:

Стаття 176. Заборона залучення вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років, до нічних, надурочних робіт, робіт у вихідні дні і направлення їх у відрядження
Не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років.
А без согласия женщины ее нельзя привлекать только к сверхурочным работам и командировкам:
Цитата:

Стаття 177. Обмеження залучення жінок, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей-інвалідів, до надурочних робіт і направлення їх у відрядження
Жінки, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей-інвалідів, не можуть залучатись до надурочних робіт або направлятись у відрядження без їх згоди.
Как видите, о работе же в ночное время тут, отличие от ст.176, ничего не сказано...

Вообще вся проблема в том, что согласно ст.175 КЗоТ Кабинет Министров должен утвердить перечень отраслей и работ, на которых женщин можно привлекать к работе в ночное время: "...залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей народного господарства, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.Перелік цих галузей і видів робіт із зазначенням максимальних термінів застосування праці жінок у нічний час затверджується Кабінетом Міністрів України.
Но, поскольку этот перечень до сих пор, по моим данным, так и не утвержден, то этот вопрос никак не урегулирован :dont know:

izumrud777 03.02.2015 15:35

я вам дуже вдячна. Тому і звернулась до вашого досвіду. що не знайшла нічого про роботу у нічний час одиноких матерів. Я просто не розумію , де я маю залишати дитину віком трьох років вночі, якщо визовую її сама? Може є в когось на цей момент якісь новини або за що можна зачепитись? це нонсенс. я не здам дитину в цілодобовий садик, тим більше , що зміна нічна може припасти на вихідний день( ніч).

Andry 03.02.2015 17:09

Цитата:

Сообщение от izumrud777 (Сообщение 214271)
Я просто не розумію , де я маю залишати дитину віком трьох років вночі, якщо визовую її сама? ...я не здам дитину в цілодобовий садик, тим більше , що зміна нічна може припасти на вихідний день( ніч).

Я вам сочувствую, но в таком случае вы должны нанять няню или сменить работу. Да, это бесчеловечно и негуманно, но это так. Кстати, во время моего детства было еще страшнее - оплачиваемый отпуск по уходу за ребенком был всего три месяца, поэтому многие сдавали грудных детей в ясли на пятидневку - в понедельник отводили в ясли, в пятницу забирали... Помните фильм "операцию "Ы"? "Я и с Ленкой посижу, и за тестом погляжу. Отправляйтесь на дежу..." Вот так!

izumrud777 04.02.2015 06:36

а еще вариант, что в перечне отраслей народного хозяйства , где разрешено работать женщинам в ночное время нашей отрасли нету, то есть мы незаконно вообще отправляем женщин работать в ночное время)))

Andry 04.02.2015 09:17

Цитата:

Сообщение от izumrud777 (Сообщение 214303)
а еще вариант, что в перечне отраслей народного хозяйства , где разрешено работать женщинам в ночное время нашей отрасли нету

А что это за перечень, кем утвержден?

jullllyy 12.07.2017 17:12

Колеги, прошу допомоги! Специфіка роботи така, що інженери знаходяться у відрядженні (на свердловині Замовника) і виконують роботу в нічний час. Зараз в табелі ми просто савимо 8-ки, хочемо зробити все по закону. Потрібно видавати якийсь наказ чи просто в табелі виводити нічні і проводити доплату?

Мотя 12.07.2017 17:17

У Вас меняется график работы.
За два месяца предупреждение!
Какие могут быть ночные смены при пятидневке? Не скажете?
Вы с пятидневки переходите на работу сменами! Есть у Вас смены? Не все так просто, как Вам кажется!
Вы можете побольше дать инфо?

jullllyy 19.07.2017 09:38

Спасибо за ответ. В том то и дело, что все очень сложно. Специфика работы такая, что мы предоставляем компании-заказчику буровое оборудование и с ним на скважине должен находится наш инженер-технолог (инженерное сопровождение работы оборудования).
Для працівників зазначених категорій щомісячно нараховується оклад згідно штатного розкладу.
Крім окладу нараховуються ставки, в залежності від наявності та виду робіт, які дані працівники виконують, перебуваючи на свердловинах. Види та дія додаткових ставок залежать від роботи чи простою бурового обладнання на свердловинах.
За время работы на скважине он также получает суточные.
Смен у нас нету, например два человека едут в командировку на буровую фирмы-заказчика и работаю один днем один ночью, могут месяц там находится, могут две недели, предвидеть нереально. Раньше была пятидневка, с этого года перевели инженеров-технологов на шестидневку (пн.пт-7 часов, сб.-5), так как в выходные оборудование тоже может работать. Но работ в ночное время в табеле мы не показывали. Сейчас стал вопрос ребром. Как это все оформить я не понимаю(((.

Nutka 19.07.2017 14:24

Перевод на ночное время

Добрый день,
Сотрудник (строитель) работает по 8 ч. 5ти дневка, в связи с ремонтом помещения руководство хочет изменить график работы - в ночное время.
Данная ситуация относиться, к существенным условиям?
издать приказ об "істотних умовах" за 2 месяца и уведомить сотрудник и взять с него заявление
в табеле отражать по 8 ч. из них работа ночное время
оплата за ночное время согласно ст.108
спасибо за помощь!!

vildana 19.07.2017 15:54

Да,относится:yes:
Стаття 32. Переведення на іншу роботу. Зміна істотних умов праці

Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Все верно Вы написали:приказ,затем письменное уведомление сотрудника об изменении сут под роспись
Только у меня вопрос по табелю,я не поняла: он что ,все 5 дней в неделю только ночами будет работать или как?

Nutka 19.07.2017 16:14

не сильна в ответе, поэтому и обратилась к вам, как правильно отражать это в табеле, сейчас у него по 8 ч. 5ти дневка, а вот как быть с переходом на ночное время, отдых должен быть не меньше 42ч.??

vildana 19.07.2017 16:17

Цитата:

Сообщение от Nutka (Сообщение 229220)
отдых должен быть не меньше 42ч.??

Да,после ночной смены
Стаття 59. Перерви між змінами
Тривалість перерви в роботі між змінами має бути не меншою подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи і час перерви на обід).
Призначення працівника на роботу протягом двох змін підряд забороняється.
Вы какой график планируете устанавливать :сменный,со скольки до скольки сотрудник работать будет?

Nutka 19.07.2017 16:31

магазин закрывается в 21,30 и открытие в 9,00, скорее в этом промежутки будут смены с 21 до 9 - 11ч. 2/2

а может он работать по 7 ч. - 1 час. перерыв и сб и вс выходной

vildana 19.07.2017 17:03

:? А где тут ночные смены тогда?

P.S: сбросила Вам в личку "живой " пример приказа на введение сменного графика работы и изменения СУТ

Nutka 19.07.2017 17:34

спасибо за приказ!!!!
рабочая смена с 21 по 7 ч. каждый день это является нарушением

vildana 19.07.2017 17:50

Ночными считаются смены с 22:00 до 06:00 утра,если соблюдается это:
Стаття 59. Перерви між змінами
Тривалість перерви в роботі між змінами має бути не меншою подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи і час перерви на обід)-не нарушение. Остальное-да. Посчитайте))) Просто в одном случае Вы пишите про 11 часовые смены,в другом уже про 7-ми часовые)))

Мотя 20.07.2017 02:41

Цитата:

Сообщение от Nutka (Сообщение 229217)
Сотрудник (строитель) работает по 8 ч. 5ти дневка, в связи с ремонтом помещения руководство хочет изменить график работы - в ночное время.

Вам надо перевести сотрудника на работу сменами. Смены у него есть? Которая будет его менять?
Т.к. работать по ночам при пятидневке, сами понимаете - полный абсурд! Как и то, что он будет работать только по ночам, т.к. пятиночки у нас тоже нет.
Что скажете?

jullllyy 20.07.2017 10:23

А что же делать, когда сменный график установить не возможно и сотрудник работает на шестидневке (только по ночам) находясь в командировке?....

Мотя 21.07.2017 00:07

Цитата:

Сообщение от jullllyy (Сообщение 229235)
А что же делать, когда сменный график установить не возможно и сотрудник работает на шестидневке (только по ночам)

Приводить график работы в соответствие с КЗоТУ!
А Вы какой ответ ждете?
Задайте этот вопрос своему руководству....
Вопрос такой: как работать по ночам при шестидневке!
У меня нет ответа на этот вопрос, т.к. он является абсурдом!

Nutka 21.07.2017 15:36

если ссылаться на статью 59 КЗоТа?
строитель один в штате и его, не кому заменить, а ремонт нужно делать только ночью
вот мне руководство и задает вопрос, как составить, без замен.

Часовой пояс GMT +3, время: 23:34.