![]() |
Цитата:
Стаття 24. Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей. (ЗУ "Про відпустки) Стаття 83. Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей. (КЗпПУ) |
Цитата:
Ми ж обговорюємо ситуацію, коли жінка не скористалася даною відпусткою, бо не повідомила роботодавця про свій статус, так як не знала, що має право на даний вид відпустки. Навіть перейшовши в іншу компанію в середині року, і не отримавши компенсацію при звільненні, така жінка права на 7 днів відпустки не втрачає. Логіка: календарний рік не закінчився:bow: |
Цитата:
Я розумію, що у випадках, не врегульованих законодавством, тільки логікою і можна користатися! Але ж тут класичний випадок, коли законодавець все чітко передбачив: відпустка, або компенсація без усяких переносів! А те, що працівниця чогось там не знала, ще не підства для того, щоби новий роботодавець брав на себе витрати, які мав нести попередній роботодавець. А якщо керуватися логікою, то тут як раз і треба їй надавати ці відпустки за усі роки, коли працівниця "не знала": відпустки ж вона не отримала і компенсацію їй не виплатили. Чого ж ви, такі "добрі", тільки одну відпустку "дозволяєте" їй відновити? (Не плутайте цю відпустку з "чорпнобильською" відпусткою, яка є соціальною пільгою і оплачується з держбюджета. Тому в цьому випадку байдуже, коли і як працівник скористається цією пільгою). |
Цитата:
|
Цитата:
І на які нормативні акти вони посилалися? Чи теж тільки на логіку? |
Цитата:
Керувалися ЗУ "Про відпустки", Сімейним Кодексом, ЗУ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів пов`язаних з відпустками".. і логікою також. Бо не всі ситуації описані в НПА, а листи відповідних органів з роз`ясненнями не так швидко пишуться |
Leva, звичайно, можете припиняти дискусію, але esar задала вам слушне запитання і не лише заради цікавості. Ми кадровою роботою займаємось відносно давно, і знаємо прізвища керівників/начальників управлінь та департаментів органів виконавчої влади, за підписами яких, як правило, надають роз"яснення щодо практичного застосування норм трудового законодавства. Інша річ - якщо це стаття якогось консультанта у професійному журналі юридичного, кадрового чи бухгалтерського спрямування.
Можу вам навести приклад, коли особисто я від одного начальника відділу мінпраці отримала відповідь на запитання (ствердну), а через місяць у газеті "Праця і зарплата" прочитала консультацію саме цієї людини на моє запитання, при чому - прямо протилежну тому, що я почула на власні вуха. Якщо цікаво, моє запитання стосувалося права матерів, що працюють за сумісництвом, на додаткову відпустку на дітей. З тих пір до консультацій у телефонному режимі я довіри не маю: віддаю перевагу письмовій відповіді на бланку мінпраці/держкомстату, з оригінальним підписом керівника. Тобто на деякі питання, не врегульовані законодавчо, я маю письмові відповіді, які можуть слугувати доказом у суді. :superstition: Цитата:
|
Iren@, юридичну консультацію я отримував в недержавній юридичній компанії на підтвердження моєї власної думки.
Наше обговорення стосувалося конкретного випадку: 1. Календарний рік ще не закінчився. 2. Одинока мати не скористалася своїм правом на попередньому місці роботи (звільнилася, наприклад, у травні) бо не знала, що має право на таку відпустку; 3. Колишній роботодавець не виплатив компенсацію, бо не знав що працівниця є одинокою матірю (жінка не повідомляла про свій статус) Так як ця відпустка надається за календарний рік, новий роботодавець буде не взмозі відмовити такій жінці у її праві скористатися соціальною відпусткою на новому місці роботи (якщо вона надасть довідку від попереднього). Можливо, потрібно було б звернутися за офіційним розясненням, але нам було достатньо аналізу НПА. |
Немножко добавлю по самому первому посту
Цитата:
|
В даному випадку, взявши довідку з останього місця роботи жінки про те, що відпустка , як одинокій матері, їй не надавалась та не виплачувалась за неї компенсація при звільненні, а також підтверджуючі документи, що дитина знаходиться на її утриманні і з якого часу, я б надала їй цю соціальну відпустку.
Як на Вашу думку, чи потрібно кожного календарного року поновлювати документи одинокій матері про те, що дитина знаходиться на її утриманні? |
Цитата:
Але все це теоретично. На практиці, як правило, такі документи кочують із року в рік. |
Добрый день! Действительно ли с 01.01.10г. дополнительный отпуск одинокой матери будет предоставляться в количестве 10 календарных дней?
|
Так, Ви праві. Згідно ЗУ №1343-VI від 19.05.09 р. до ст. 19 ЗУ "Про відпустки" були внесені зміни. Додаткова відпустка одинокій матері - 10 к.дн., загальна тривалість по декільком підставам - 17 к. дн. (зараз 14).
|
Цитата:
|
Думаю, з офіційними коментарями потрібно трішки почекати - зміни ж зовсім "свіженькі", поки чиновники в кабінетах розкачаються... А поки що доведеться ділити на власний розсуд:boast:, виводячи з 17 приблизну половину (9-8).:lol:
|
Подскажите, пожалуйста, еще по такому моменту. К нам пришла проверка, которая утверждает, что отпуск одинокой матери мы обязаны предоставлять в течении календарного года и переносить его на другой год мы не имеем права. То есть он не может накапливаться.
Я читала выше письмо Минтруда, в котором написано, что: "Якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на таку відпустку протягом року, він має право використати її, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток, як це передбачено статтею 24 Закону України "Про відпустки". Работник имеет право использовать данный отпуск, но не написано когда. Правы ли инспектора? |
В листі Мінпраці та соц. політики від 14.04.2008 р. №235/0/15-08/13 є такий абзац: "Зазначену хронологію змін ... слід ураховувати в разі їхнього надання за минулі роки або виплати компенсації за них при звільненні..."
Хай читають роз"яснення...:dont know: Тим більше цікаво сформульована ст. 19 ЗУ Про відпустки: "... за її бажанням..." А якщо жінка в цьому році "не бажала"? |
Нет не хотела, она была беременная, уже родила. Находится в отпуске по беременности и родам.Захотела взять данный отпуск после него (в 2010 году).
|
Тим більше! Знайдіть і дайте почитати перевіряючим лист-роз"яснення.
|
Нас еще за это хотят оштрафовать. Инспектор уперся, говорит, что это ежегодный отпуск :). Я устала ему доказывать, что это социальный отпуск. Только сомневалась на счет возможности переноса. У нас у многих женщин такой отпуск не брался еще с 2005 года.
|
ЗУ "Об отпусках" ст. 20:
Додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад щорічні відпустки, передбачені статтями 6, 7 і 8 цього Закону, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному статтею 11 цього Закону. |
В соответствии с этой статьей:
Стаття.11 Щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі: 1) тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку; 2) виконання працівником державних або громадських обов'язків, якщо згідно з законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи із збереженням заробітної плати; 3) настання строку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами; 4) збігу щорічної відпустки з відпусткою у зв'язку з навчанням. Но у нас не было этих случаев. Получается, что не можем перенести? А если сотрудница не захочет брать отпуск по каким-либо причинам, что тогда делать? |
А дальше ?
:read: У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом. Якщо причини, що зумовили перенесення відпустки на інший період, настали під час її використання, то невикористана частина щорічної відпустки надається після закінчення дії причин, які її перервали, або за згодою сторін переноситься на інший період з додержанням вимог статті 12 цього Закону. Стаття 12. Поділ щорічної відпустки на частини. Відкликання з відпустки Щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка. И только потом уже (даже если основания его предоставления выросли :-D) компенсируется при увольнении... |
... именно сегодня начинаю рассуждать - социальный отпуск одинокой материе предоставляется 7 календарных дней, рассуждаю: чтобы одинокая женщина имела доплнительные дни уделить внимание своему ребенку....
Хотелось бы уточнить: как считаются 7 календарных дней: в Законе "Об отпусках" сказано: Стаття 19. Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей Жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України. За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів. Я так понимаю, что предоставляется 7 (14)рабочих дней?, если:"...без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України" Разъясните, пожалуйста. |
Цитата:
|
Отпуск одинокой матери — 2
Добрый день. Я одна воспитываю дочь, на данный момент ей 16 лет, имею ли я право на дополнительный отпуск как одинокая мать, которая имеет ребенка (согласно ст.1 Закона Украины "Про охрану детства" и ст.2 Закона Украины "Про государственную помощь семьям с детьми" ребенок - это особа возрастом до 18 лет"). Спасибо
|
Имеете!
|
отпуск
Спасибо за ответ
|
Та нема, за що!
:handshake: |
На данный момент, Ольга, Вы имеете право на ежегодный дополнительный отпуск одинокой матери - 10 календарных дней.
|
Кстати, вот и письмецо свеженькое:
http://hrliga.com/index.php?module=n...op=view&id=323 |
отпуск
Анатолий, большое спасибо. Дело в том, что отдел кадров отказывается давать мне отпуск на основании того, что моей дочери 16 лет. Они утверждают, что отпуск положен матерям, у которых дети до 15 лет.
|
ЗУ "Про відпустки:
Стаття 19. Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей Жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України). Чувствуете разницу - то мать двоих детей возрастом до 15 лет, а то - одинокая мать ребёнка (т.е. у неё ребёнок - до 18 лет). Это разные основания !!! К сожалению, депутатикам нашим нет дела до неоднозначного трактования Законов...:dont know: К тому же лично я вижу здесь ущемление прав матерей !!! |
Хм.... интересно. А чем они аргументируют, что до 15 лет?????
Какой закон, Статья? Где фигурирует 15 лет? |
Цитата:
Вот из-за таких "знатоков" и происходит сейчас у нас в стране то, что происходит!:dobri: |
Дополнительный отпуск одинокой матери
Коллеги, запуталась в понятии одинокой матери...
Из комментариям к КЗоТу: одинокая мать имеет право на доп.отпуск при наличии хотя бы 1 ребенка в возрасте до 15 лет Из того же комментария: поскольку ребенком считается лицо, не достигшее 18 лет, наличие ребенка в таком возрасте является основанием возникновения права на дополнительный отпуск. Все же: какого возраста должен быть ребенок у одинокой матери для предоставления ей дополнительного отпуска? |
до 18 років.
|
Ось лист Мінпраці з цього приводу:
http://hrliga.com/index.php?module=n...op=view&id=229 |
Подскажите пожалуйста, является ли одинокой матерью женщина, не состоящая в браке, но ребенок усыновлен. Отец с ребенком не проживает и участия в воспитании не принимает. И вообще живет в другом городе. Если нет, то почему?
|
Я вважаю, що така жінка є одинокою матір"ю. Більше того, згідно роз"яснень, даних в листі Мінпраці від 14.04. 2008 р. № 235/0/15-08/13, вона має право на соціальну відпустку за двома підставами: жінка, яка всиновила дитину і одинока мати.
|
| Часовой пояс GMT +3, время: 07:04. |