Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Кадровая документация (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=68)
-   -   Штатное расписание (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=10434)

Piter 21.01.2008 10:11

Цитата:

Сообщение от esar
Звільнення працівника не веде до автоматичного скорочення тієї посади, яку він займав.
Працівник звільнився, а в штатному розписі його посада залишається і вважається вакантною. На цю посаду ви підшукуєте працівника (в тому числі і за допомогою ЦЗ). Якщо потреби в новому працівникові немає, то посада скорочується (наказом). Скільки треба фахівців, стільки і залишаєте.

Як я зрозумів, коли працівник написав заяву про звільнення за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) і посаду, після звільнення не закомплектували, то можно наказом скоротити цю посаду.
Як в такому випадку бути з Центром зайнятості. Портрібно туди надавати інформацію про ліквідацію посади (за якою формою?) чи ні?.

В мене був такий випадок, коли працівник звільнився за власним бажанням, а форму №4 ПН (факт) не прийняли мотивуючи тим, що така форма надається до центру зайнятості коли працівник звільняється по ст.36 КЗпП.
Підскажіть як бути в моєму випадку

esar 21.01.2008 10:27

Форма 4 ПН (факт) подається в ЦЗ тільки у випадку, коли ви подавали туди форму 4 ПН (план). Форма ця, в свою чергу, подається в ЦЗ тільки у випадку плануємого звільнення у зв'язку із скороченням штату (чисельності) або ліквідації підприємства.

Ініормація про всіх інших звільнених працівників у ЦЗ на надається.

Piter 21.01.2008 10:49

Цитата:

Сообщение от esar
Ініормація про всіх інших звільнених працівників у ЦЗ на надається.

Дякую за швидку відповідь, але мене цікавить питання : потрібно інформувати центр зайнятості про ліквідацію посади (працівник, який перебував на ній звільнився за власним бажанням) чи ні?

esar 21.01.2008 11:38

Ні, не треба. Такої звітної форми навіть не існує!

Piter 21.01.2008 13:51

Дякую за допомогу

missvesna 21.01.2008 15:19

Цитата:

Сообщение от esar
Звільнення працівника не веде до автоматичного скорочення тієї посади, яку він займав.
Працівник звільнився, а в штатному розписі його посада залишається і вважається вакантною. На цю посаду ви підшукуєте працівника (в тому числі і за допомогою ЦЗ). Якщо потреби в новому працівникові немає, то посада скорочується (наказом). Скільки треба фахівців, стільки і залишаєте.

А щодо серетаря, то тут не зовсім зрозуміло. Якщо вам не потрібна така посада як секретар, то навіщо взагалі її вводити в штатний розпис?

Можна звернути увагу й на те, що до штатного розпису додається "Заміщення посад". Саме там ви маєте вказати, заповнена дана позиція чи вона є вакантною.

Iren@ 21.01.2008 16:38

Цитата:

Сообщение от missvesna
Можна звернути увагу й на те, що до штатного розпису додається "Заміщення посад". Саме там ви маєте вказати, заповнена дана позиція чи вона є вакантною.

Чи не могли б ви пояснити, що це за форма чи документ? Можливо, ви мали на увазі штатно-посадову книгу?

missvesna 21.01.2008 17:05

Пояснюю. Прикладом слугуватиме "Заміщення посад", що веду я в нашій фірмі. :!:
"Заміщення посад" обов'язково затверджується Президентом або Директором фірми (зверху ліворуч). Необхідна вказівка на дату, коли складається даний документ (під затвердженням, посередині).

Наприклад:
Затверджено
Президентом (назва фірми)__(підпис)_____І.І. Ісак

Заміщення посад (назва фірми) станом на 01.02.2008 року

Далі подаю у вигляді таблиці:
1)№ з/п
2) Посада
3) ПІП
4) Посадовий оклад згідно штатної одиниці, грн.
5) Оклад фактичний (грн.), згідно форми працевлаштування
6) Ставка, %
7) Форма працевлаштування
8) Кількість штатних одиниць
9) Дата наказу про призначення на посаду

До цього ж, дані розміщуємо відповідно до організаційної структури, вказуючи назви Департаментів, відділів тощо. І звичайно, обов'язково вказуємо ті посади, що є вакантними.
Вкінці таблиці пишемо окремою графою "ВСЬОГО", де вказуємо загальну суму посадового окладу (4 стовпчик таблиці), фактичного окладу (5 стовпчик таблиці) та загальну кількість штатних одиниць, включаючи вакансії (8 стовпчик таблиці).

Шановна Iren@, сталою формою у нас на фірмі є саме та, яку я вам щойно описала. Штатно-посадова книга не ведеться. Вважаю, що складання щомісячно штатного розпису і заміщення посад достатньо. :)

21.01.2008 17:47

Я правильно поняла, что "заміщення посад" = штатному расписанию в Вашем случае, а не указанием, кто и какие должности у Вас совмещает/замещает? :redface:

esar 22.01.2008 08:22

Шановна missvesna, мені незрозуміло, навіщо ваш керівник робить одну й ту ж справу двічі (спершу приймає рішення про прийом на роботу або переведення особи, а потім ще й затверджує цbх же людей на цих же посадах)? Йому що, більше немає чим зайнятись?
Якщо на фірмі великий чисельний склад та велика плинність, то запропонований вами документ керівнику доведеться затверджувати кожного дня :dont know:

missvesna 22.01.2008 09:16

Цитата:

Сообщение от Shepot
Я правильно поняла, что "заміщення посад" = штатному расписанию в Вашем случае, а не указанием, кто и какие должности у Вас совмещает/замещает? :redface:

Нет, к сожалению, либо я не очень хорошо разъяснила, либо вы не поняли. Штатное расписание и замещение должностей - это два разных документа, дополняющих друг друга. В штатном расписании обычно указывается:
1) №п/п
2) должность
3) должностной оклад, грн.
4) количество штатных единиц
5) месячный фонд заработной платы, грн.

Обращаю внимание на то, что штатное расписание более узкое, скажем так, понятие в нашем случае. Здесь мы чётко можем увидеть количество штатных единиц и высчитать месячный фонд заработной платы.

missvesna 22.01.2008 09:24

Цитата:

Сообщение от esar
Шановна missvesna, мені незрозуміло, навіщо ваш керівник робить одну й ту ж справу двічі (спершу приймає рішення про прийом на роботу або переведення особи, а потім ще й затверджує ціх же людей на цих же посадах)? Йому що, більше немає чим зайнятись?
Якщо на фірмі великий чисепльний склад та велика плинність, то запропонований вами документ керівнику доведеться затверджувати кожного дня :dont know:

Шановна esar наш керівник робить все правильно. Більш того, аудитори при перевірці були задоволені таким веденням документації.
Мені взагалі не зрозуміло ваше запитання :dont know: Яким чином Накази про прийняття / переведення / істотні зміни умов праці дублюють у даному випадку Заміщення посад??? :?:
Заміщення посад достатньо робити один раз на місяць, якщо виникає така потреба (поява нових працівників / вакансій, розширення або скорочення штату, зміна посадового окладу, % ставки працівника тощо).

esar 22.01.2008 09:43

Шановна missvesna, керівник завжди все робить правильно. Якщо він захоче затверджувати графік перекурів на вашому підприємстві, то це теж буде правильно.

Аудитори перевіряють правильність ведення документації, яка встановлена і регламентується нормативними актами. Тому у них не було причин бути незадоволеними вашим винахідом: якщо вам так зручніше і це не суперечить нормам, то робіть його на здоров'я!ї

Моє питання було в іншому: в чому сенс затвердження керівником цього документу? Мені це не зрозуміло.
Якщо керівник підписав наказ про прийом (переведення...) працівника, то в цьому документі не може з'явитися інше прізвище, окрім зазначеного в наказі. Навіщо керівникові знову затверджувати вже прийняте своє ж рішення? Якщо він за вами все перевіряє - то одна справа. Якщо ж це затвердження - проста формальність - то це марне витрачання часу.

До того ж ви написали, що цей документ затверджується (тобто складається) один раз на місяць. А як же бути із змінами, які відбулися у кадровому складі на пртязі місяця? Як ви відстежуєте реальний стан справ із заповненням штатних одиниць в інші дні місяця (коли ще не складено/затверджено цей документ)?
І, взагалі, для чого він у вас існує? Яку функцію виконує?

Я ці питання задаю не для того, щоб довести вам, що ви щось робите неправильно, а для того, щоб з'ясувати ці питання для себе. Може цей документ такий потрібний, що і мені буде доцільно взяти його на озброєння?

hr@icm.com.ua 22.01.2008 10:02

Здравствуйте уважаемые форумчане. Я прошу прощения, может быть за глупый вопрос, но подскажите пожалуйста как правильно ввести в действие новое штатное расписание с изменением названий некоторых должностей и с изменением окладов.
Зарание благодарен за помощь.

ZuNa 22.01.2008 10:20

Цитата:

Сообщение от missvesna
Мені взагалі не зрозуміло ваше запитання :dont know: Яким чином Накази про прийняття / переведення / істотні зміни умов праці дублюють у даному випадку Заміщення посад??? :?:

Шановна missvesna Ви робите так, як вважаєте зручнішим для себе. А щодо подвійної роботи Вашого керівника, то це справді має місце: 1. Підписує наказ про прийняття/переведення/зміни умов праці... 2. Затверджує підписом Ваше "Заміщення посад".
Якщо Ви так робите і це всіх влаштовує, робіть на здоров"я, але не потрібно нав"язливо всім доводити, що саме Ви і Ваш керівник маєте рацію :)

missvesna 22.01.2008 10:37

Цитата:

Сообщение от esar
Я ці питання задаю не для того, щоб довести вам, що ви щось робите неправильно, а для того, щоб з'ясувати ці питання для себе. Може цей документ такий потрібний, що і мені буде доцільно взяти його на озброєння?

Шановна esar. Читаючи ваші повідомлення, можна зробити висновок, що ви знаходитесь на форумі не для того, щоб обмніюватись досвідом, а для того, щоб довести (тільки кому і навіщо :?: ), яка ви профі. :dont know: Питання настільки пусті, що не хочеться витрачати час на відповіді. Ви маєте моє ICQ, коли будуть доречні питання - звертайтесь, залюбки відповім :)

Цитата:

Сообщение от ZuNa
Шановна missvesna Ви робите так, як вважаєте зручнішим для себе. А щодо подвійної роботи Вашого керівника, то це справді має місце: 1. Підписує наказ про прийняття/переведення/зміни умов праці... 2. Затверджує підписом Ваше "Заміщення посад".
Якщо Ви так робите і це всіх влаштовує, робіть на здоров"я, але не потрібно нав"язливо всім доводити, що саме Ви і Ваш керівник маєте рацію :)

Шановна/ий, я нікому нічого не нав'язувала і не збираюсь нічого подібного робити. Може на вашу думку, і штатний розпис зайвий на фірмі???? В чому полягає подвійна робота керівника??? Накази з особового складу і накази по підприємству з супроводжуючими його додатками - різні речі, навіть якщо вони десь і перегукуються.
Знаєте, якщо ви б були керівником, сумніваюсь, що ви були проти даних документів.
Відверто кажучи, вперче зустрічаю такий негативізм. Може слід нагадати, що форум - це обмін думками й досвідом, а не бажання показати, що ти най-най.... тим більше, я цього не бачу у ваших відповідях :dont know:

Цитата:

Сообщение от hr@icm.com.ua
как правильно ввести в действие новое штатное расписание с изменением названий некоторых должностей и с изменением окладов.

Делается приказ по предприятию о внесении изменений в штатное расписание фирмы / о введении в действие штатного расписания в новой редакции / о введении в действие нового штатного расписания. В качестве приложений - новое, утверждённое руководителем, штатное расписание.

esar 22.01.2008 11:00

Цитата:

Сообщение от missvesna
Шановна esar. Читаючи ваші повідомлення, можна зробити висновок, що ви знаходитесь на форумі не для того, щоб обмніюватись досвідом, а для того, щоб довести (тільки кому і навіщо :?: ), яка ви профі. :dont know: Питання настільки пусті, що не хочеться витрачати час на відповіді. Ви маєте моє ICQ, коли будуть доречні питання - звертайтесь, залюбки відповім :)

Шановна missvesna, скоріше - це мета вашого перебування на форумі "довести (тільки кому і навіщо :?: ), яка ви профі". Оскільки ви не вважаєте за потрібне обгрунтувати вашу думку а пропонуєте прийняти її до відома як єдине вірне рішення. А питання щодо обгрунтування ваших тверджень вважаєте "пустими" тому, що вам просто нема що відповісти.

Дякую, що дозволили мені звернутися до вас через ICQ, але я не скористаюся цією можливістю, оскільки я з вами обговорюю не приватну тему, а проблему, яка цікава всім учасникам: кадрове діловодство. Чи ви згодні тільки мені особисто відкрити ці "великі таємниці"?

missvesna 22.01.2008 11:11

Цитата:

Сообщение от esar
Шановна missvesna, скоріше - це мета вашого перебування на форумі "довести (тільки кому і навіщо :?: ), яка ви профі".

Шановна esar. Першопочатково я написала, що в нашій фірмі використовується даний документ. На запитання, що він собою являє - дала вичерпну відповідь. :) І ні в якому разі не нав'язувала свою думку. :!: І на кожне ваше, навіть пусте, питання у меня є повна відповідь. Тільки ось якщо першопочатково вважаєте даний документ непотрібний - не маю ніякого бажання щось доводити вам. Тим більш, що бесіда, наскільки я бачу вже давно переросла майже в приватну. :D

Цитата:

Сообщение от esar
оскільки я з вами обговорюю не приватну тему, а проблему, яка цікава всім учасникам: кадрове діловодство. Чи ви згодні тільки мені особисто відкрити ці "великі таємниці"?

Хм... Яку саме проблему ви мали на увазі??? Кадрове діловодство???? :D Це не проблема, а повсякденна робота, кропітка праця кадровика.

esar 22.01.2008 11:25

Цитата:

Сообщение от missvesna
Шановна esar. Першопочатково я написала, що в нашій фірмі використовується даний документ. На запитання, що він собою являє - дала вичерпну відповідь. :) І ні в якому разі не нав'язувала свою думку. :!: І на кожне ваше, навіть пусте, питання у меня є повна відповідь. Тільки ось якщо першопочатково вважаєте даний документ непотрібний - не маю ніякого бажання щось доводити вам. Тим більш, що бесіда, наскільки я бачу вже давно переросла майже в приватну. :D

Так, на кожне моє "пусте" запитання ви вичерпно відповідали: "ми все робимо правильно".

Якщо немає інших аргументів, то можна скористатися і найліпшим методом захисту - нападом.

Нічого, не засмучуйтесь, згодом навчитесь аргументовано відстоювати свою думку!

missvesna 22.01.2008 11:38

Цитата:

Сообщение от esar
Так, на кожне моє "пусте" запитання ви вичерпно відповідали: "ми все робимо правильно".

Якщо немає інших аргументів, то можна скористатися і найліпшим методом захисту - нападом.

Нічого, не засмучуйтесь, згодом навчитесь аргументовано відстоювати свою думку!

Ви знаєте, на пусті запитання я не давала відповіді :lol: А засмучуватись? У зв'язку з чим? Олено Борисівно, той факт, що ви старша за віком (й, можливо, за статусом) не вказує на те, що ви досвідченіша :) І якщо мені треба навчитись "відстоювати свою думку", то вам би не завадало навчитись мистецтву дискутування. :)

nataliyap 22.01.2008 15:48

Цитата:

Сообщение от missvesna
Ви знаєте, на пусті запитання я не давала відповіді :lol: А засмучуватись? У зв'язку з чим? Олено Борисівно, той факт, що ви старша за віком (й, можливо, за статусом) не вказує на те, що ви досвідченіша :) І якщо мені треба навчитись "відстоювати свою думку", то вам би не завадало навчитись мистецтву дискутування. :)

Чрезмерная агрессия, вызывающая только удивление!!! :eek: Кому еще здесь нужно
Цитата:

навчитись мистецтву дискутування
!!! Странно, почему не вмешивается редактор, ведь здесь уже на личности перешли!!! Мне страшно за форум: спросишь так в следующий раз чего, а тебя "облаят" и "опустят ниже плинтуса" вместо того, чтобы помочь!!! :?: :( Очень жаль!

missvesna 22.01.2008 17:00

Цитата:

Сообщение от Вова
Мне страшно за форум: спросишь так в следующий раз чего, а тебя "облаят" и "опустят ниже плинтуса" вместо того, чтобы помочь!!! :?: :( Очень жаль!

Вова, обратите внимание: отвечала конкретно на проф. вопросы. Нужна будет помощь - обращайтесь. Я всегда рада помочь, если конечно компетентна в даной ситуации. :)

экс-Редактор 22.01.2008 21:33

Цитата:

!!! Странно, почему не вмешивается редактор, ведь здесь уже на личности перешли!!! Мне страшно за форум: спросишь так в следующий раз чего, а тебя "облаят" и "опустят ниже плинтуса" вместо того, чтобы помочь!!! Question Sad Очень жаль!
Редактор покорнейше просит прощения. Единственное мое оправдание - это больничный, но я честно стараюсь хотя бы читать форум.

Воистину, не в первый раз уже начинаю удивляться. Кадровое делопроизводство навеки грозит прочно заассоциироваться у меня с эдаким жестоким и, несомненно, кровавым делом. Одна ошибка - шаг вправо-влево - и расстрел на месте.

Хотелось бы опровергнуть, что это не так... особенно перед новичками, которые каждый день регистрируются в надежде обрести помощь и поддержку. Да, я не поощряю невнимательности - многое уже было сказано нашими уважаемыми форумчанами, многое уже объяснили. Но происходящее здесь, в данной теме, я не только не одобряю, а порицаю. Я выношу предупреждения участникам жаркой дискуссии - Esar и missvesna, вы коллеги. Думаю, можно быть терпимее друг к другу. В словах и постах же Елены Борисовны я не увидела никакой крамолы ровным счетом, за исключением, разве, сильного желания помочь тем, кто будет читать ваши сообщения в этой теме без риска набедокурить в документах.

Полагаю, что я больше не буду возвращаться к обсуждению подобных проблем где-либо еще. За подробными разъяснениями - прошу, обращайтесь ко мне в ЛС.

bantser 22.01.2008 22:44

Так ось де пристрасті!
Ех, шкода, що я не юрист, а то би так відірвався! :lol:

Спробуйте відстежити, що насправді відбувається. Відкиньте зміст постів. І проявиться суть суперечки... :)

МихМих 23.01.2008 10:59

Первое. У Вас утверждено штатное расписание.
Если увольняется работник и его должность не планируется заполнять то эту должность необходимо сократить. При этом никого не надо уведомлять о сокращении вакантной должности.
Если вакантная должность не заполняется то об этом надо давать данные в центр занятости. Неподача таких данных влечет за собой наложение штрафа. Поэтому у нас каждый месяц вносятся изменения в штатное расписание. Работники уволились - должности сократили. В последующем при принятии под конкретного работника вводится конкретная должность.

anatol_ua 23.01.2008 12:15

Вова, не переживай !

Только вопросы задавай конкретные и такие, которые не были освещены на форуме раньше (а для этого надо просто покопаться в поиске).

Ребята, давайте жить дружно !!!

nataliyap 23.01.2008 16:19

А я и не переживаю! Просто о том же, что и Вы "Ребята, давайте жить дружно!" :thumbs up:

23.01.2008 17:23

Штатное расписание - 2

скажите пожалуйста, если в новом штатном расписании сокращается должность на 0.5 ставки, то когда об этом уведомляется работник? До принятия штатного расписания или можно потом, но с соблюдением КзпП

Trine 23.01.2008 17:33

уменьшение оклада (ставки) - это существенное изменение условий труда. Вы обязаны предупредить работника письменно за два месяца до этого изменения.

nd 24.01.2008 14:59

Цитата:

Сообщение от МихМих
Если вакантная должность не заполняется то об этом надо давать данные в центр занятости. Неподача таких данных влечет за собой наложение штрафа.

А де це написано?

Ужастик 30.01.2008 23:39

Штатное расписание - 3

Подскажите могу ли я в приказе о увольнении сотрудника выводить из штатного расписания еденицы допустим указывая причину "уменьшени штатной числености"

Trine 31.01.2008 09:42

Нет, конечно.

Ужастик 31.01.2008 10:03

штатное расписание

Почему я увольняю сотрудника и следующим пунктом вношу изменения в штатное расписание

Кадристка 31.01.2008 10:47

Увольнение сотрудника - это приказ по кадрам.
А внесение изменений в штатное расписание - это приказ по предприятию.
Два разных приказа.
В приамбуле к приказу по предприятию, Вы можете указать причину изменений (обычно пишут в связи с производственной необходимостью).
А почему нужна именно такая формулировка?

Trine 31.01.2008 11:06

К тому же - уменьшение штатной численности = сокращение штата.

А это уже оформляется особым способом с подачей различных отчетов в ЦЗ.

Ужастик 31.01.2008 12:02

Хорошо согласна, но получаеться в штатном расписании после увольнения сотрудника есть свободные должности тогда тоже надо подавать 3-ПН про наявнысть вакансий в ЦЗ

понимаете я пришла на новое место а у них нет разделения на приказы по кадрам и придприятию шлёпают все подрят

Trine 31.01.2008 12:16

Цитата:

Сообщение от Ужастик
Хорошо согласна, но получаеться в штатном расписании после увольнения сотрудника есть свободные должности тогда тоже надо подавать 3-ПН про наявнысть вакансий в ЦЗ

Если Вам нужно найти на эту должность человека - почему бы и не подать отчёт?

Если не нужно - ну так сделайте просто приказ о внесении изменений в штатное расписание, с формулировкой "в связи с производственной необходимостью с 00.00.2008 г. исключить из штатного расписания должность ____ в количестве ___ штатных единиц с месячным фондом оплаты труда ___ грн."

Цитата:

Сообщение от Ужастик
понимаете я пришла на новое место а у них нет разделения на приказы по кадрам и придприятию шлёпают все подрят

Так год только начался, и можно всё сделать так, как надо.
И в одном приказе я уж точно не делала бы увольнение и изменение штатного расписания. Хотя бы потому, что денб увольнения - последний рабочий день, а должность исключит можно хотя бы со следующего дня.

Иначе всё равно можно сказать, что это было завуалированное сокращение - мол, вынудили работника написать "по собственному".

Ужастик 31.01.2008 12:28

штатное расписание

Спасибо кажеться я поняла. Но я пришла с средины месяца а приказах зачеслении на роботу первым пунктом стоит внесение изменений в штат.расписание (вводяться должности и оклады) а вторым принимаються люди (нет разделения приказов по кадрам и придприятию) на приказах визы и подписи переделать я не могу. как мне быть и чем это грозит??

Trine 31.01.2008 12:32

Чем грозит - не знаю, нало поитересоваться у тех, кого принимали. Ну начните новую нумерацию с февраля, что ли? Честно, не знаю, как бы я поступила.

Ужастик 31.01.2008 12:39

Подскажите последний вопрос нужно ли по уволиным по 38 КЗпП здавать в ЦЗ 4-ПН(факт)

Послушайте а если у меня не было ни одного прказа по предпреятию могу я прдублировать издать приказп о предприятию более раним числом о выводе из штатного должностей а в кадрах просто продублируеться (глупо конешно но :dont know: )

Часовой пояс GMT +3, время: 14:46.