![]() |
1. Вносите запис про навчання в коледжі (наявність диплому).
2. Про прийом. Запис про навчання в Академії Ви внести не можете (на час прийому на роботу людина ще навчалася, тому і диплом відсутній). (П.2.18 Інструкції.) |
И еще много раз спасибо!!!!!!!!
|
Опять - трудовая книжка
Здравствуйте.
Очень нужен совет. Несколько месяцев назад я уволилась с должности директора ПП в связи с окончанием срока действия договора. Владелец ПП находится в другой области. В последний рабочий день я находилась на рабочем месте, трудовую мне не привезли и я за ней не ездила (далеко, думала, сами должны привезти, дела принять и т.д.) В последний рабочий день (пятница) никто не появился, мне пришлось создать инвентар. комиссию, составить акты и т.д. Но суть не в том. В понедельник владелец позвонил мне и сказал - я через час буду в вашем городе, прийдите получите трудовую. Т.К. заранее меня никто не предупреждал, я не смогла прийти (была в другом городе). Прошло 1,5 месяца. Владелец опять позвонил, что находится в моем городе, и попросил через 30 минут подойти за трудовой. Когда я пришла, мне показали издалека приказ об увольнении в связи с окончанием срока действия договора (не дали ни подписать, ни копию его, хотя я письменно в день увольнения просила мне дать его копию). Но - дату выдачи в книге учета трудовых хотел поставить сам. Т.е. датой увольнения, которая не совпадала с реальной датой выдачи на 1,5 месяца. Я на это не пошла, т.к. кроме трудовой мне еще не отдали и зарплату и сказали даже не рассчитывать на нее. Я отказалась забирать трудовую, если он сам поставит дату, которая не совпадает с реальной. Через 2 недели я написала на адрес владельца заявление с просьбой отправить мне трудовую по почте (рекомендованным). Ответа нет уже 2 месяца. Параллельно я писала заявление на нынешнего директора ПП в моем городе с просьбой выдать мне справку о зарплате, о задолженности по зарплате. Заявления я зарегистрировала и оставила у себя копии. Результат: Трудовую так и не вернули. Справок никаких не дали. На момент увольнения мне должны были заплатить зарплату за последние 3 месяца (задолженность была). Мне дали только за последний месяц и компенсацию за отпуск. Т.е. за 2 месяца не рассчитались. Как мне поступить? Подскажите. |
Шановна Ілана! вся справа в тому, що на момент звільнення саме Ви перебували на посаді директора (виникає логічне питання - чому Ви самі все це не зробили? бо в статуті ПП я впевнений, що Вам було делеговано всі ці права) і вся відповідальність за всі порушення, які Ви перерахували в любому випадку будуть лежати на Вас!
Тому, звертатися до органів прокуратури, державної інспекції праці і т.д. я не бачу сенсу. Єдине рішення, це звернення з позовом до суду (за умови обгрунтування з юридичної точки зору своїх позовних вимог). |
На роботу мене приймав власник. З ним я заключила договір.
І в статуті ПП зазначено, що директора, секретаря та бухгалтера приймає на роботу власник. Відповідно і трудова в нього на руках. |
Цитата:
|
Я дзвонила в інспекцію з праці, мені сказали, що звертатись треба в інспекцію тої області, де зареєстрований власник.
Це, напевно, довга історія буде. Справа в тому, що я влаштовуюсь на роботу і мені терміново потрібна трудова. |
Зателефонуйте йому, скажіть що вам терміново потрібна ТК тому що ви працевлаштовуєтесь. В разі відмови повідомте, що звертаєтесь в суд.
|
Дзвонила, попереджала.
Безрезультатно. Вимагає - сама приїжжай забери. А це по-перше гроші, по-друге-час. |
Тоді Вам потрібно визначитись самій, що для Вас важливіше: проїхати забрати ТК та працевлаштуватись та забути це, чи розпочинати "військові дії" обласного масштабу.
|
Питання не в тому.
З певних причин я не можу їхати. |
Можливо, нехай Вам вишлють трудову поштою?
|
Я про це письмово попросила власника. Відправила рекомендованим.
Ніякої реакції. |
Нагадайте йому, що за кожний день затримки видачі трудової він винен Вам з/п за відповідний період ;)
|
Тут неоднозначна ситуація.
На консультації з адвокатом він мені сказав, що власник не повинен був в останній робочий день їхати зі свого міста і везти мені трудову книжку. Тобто ніби я сама повинна були їхати її забирати. Обгрунтував тим, що в законод-ві сказано про те, що роботодавець повинен віддати трудову і розрахуватись в останній роб. день. Але якщо він знаходиться в іншому місті - хто до кого повинен їхати за трудовою? Поясню. З власником дуже складні стосунки. І він намагається найбільше нашкодити мені. Я ж хочу просто забрати трудову (хоча спочатку була налаштована вимагати і зарплату заборговану). І чому я повинна витрачати біля 500 грн. на дорогу до власника, а також свій час, якщо письмово повідомила про своє бажання отримати трудову поштою. Ображає єдине - невже ніяк не можна вплинути на таких роботодавців, які вважають, що ніякий закон їх не накаже? |
Чому відразу було не забрати трудову книжку? Ну нехай дата не та стояла, невже Ви думаєте, що тепер він переаправить дату? Думаю, у Вас все таки були якісь певні плани, якщо ви не погодились забирати книжку? Адже на щось Ви розраховували, були якісь певні плани? Може це і буде відповіддю на Ваше запитання.
|
Звичайно, я погоджувалась їхньою датою забрати трудову за умови, що мені виплатять зарплату, а також підзвітні суми.
Це є злочин? |
ви в правохоронні органи можете звернутись і присьмово, надіславши листа, і все таке... вказати що ви хочете отримати трудову книжку по почті, зверніться ще на гарячу лінію президента, вони обовязково зобовяжуть інспекцію з праці перевірити це питання і таким чином ваша книжка до вас повернеться, а потім спокійно собі подавайте в суд на власника за те що він вам не віддавав труд книжку і зніміть з нього середній заробіток за цей час... раз вони почали "бикувати".. хоча я думаю він не просто так роги на вас наставив.. але в принципі правда на вашій стороні, і в таких справах суд дуже часто на стороні потерпілого працівника...
|
Дякую за допомогу та пораду. Так і зроблю.
А на рахунок "не просто роги наставив":reverie:. Ні, просто власник (вірніше власниця) - дружина бившого мера одного містечка. І на всі питання відповідає - приїду і всі двері буду відкривати ногами. Я - 3-й директор (за 3 роки), і кожному вона так "віддавала трудову". Доречі, трудова першого директора ще з 2005 року в неї - не віддає. За 4 місяці, як я звільнилась, там вже 2 директори помінялись. Тому не потрібно негативно ставитись до мого прохання допомогти. І так буває. |
я ж без претензій... в кожного своя правда...
а на гарячу лінію подвоніть.. це явно може допомогти... вкажіть і про невиплачену ЗП |
Будь ласка, підкажіть номер, на який подзвонити
|
Ilana, Вы меня конечно, извините, но разве трудно зайти на сайт Президента Украины и посмотреть телефон?
Я всеми силами за Вас, потому что Вы правы, но последняя просьба выглядит несколько странновато. http://www.president.gov.ua ищите. |
Благодарю
|
http://www.mlsp.gov.ua/control/uk/index А це сайт Міністерства праці та соціальної політики, думаю знайдете для себе все необхідне і номери телефонів і поспілкуєтесь по електронній пошті.
|
Еще вопрос
Пожалуйста, подскажите, как будет правильно формить следующую ситуацию:
имеется работник, который после увольнения с предыдущего места работы получил диплом магистра. Вопрос в том, является ли запись о получении диплома строкой, которой присваивается следующий пунк нумерации или просто сначала: "п.4 Уволена с такого-то предпиятия", далее "нет номера. Обучение там-то", и далее "Такое-то предприятие. п.5. принятя на должность такую-то"? Очень жду Ваше эксперстное мнение! |
Цитата:
http://hrliga.com/index.php?module=n...op=view&id=104 В Инструкции не указано чётко, что "окремий рядок (порядок)" нумеруется, поэтому не будет большой ошибкой, если Вы таки проставите очередной номер в записи об учёбе. |
Ой
Простите, лишний палец, наверное, ;)
А в графе "Дата" тогда ничего не указывать, ведь в графе "Відомості про роботу" пішется с какой по какую дату человек учился? |
Цитата:
|
Цитата:
Даты учёбы берёте из приложения к диплому: там ведь указаны и дата приёма и дата ув...:D отчисления. |
Правильно, даты есть. Я имела ввиду другое. В графе 3 "Відомості про роботу" насколько я понимаю, пишется, "Навчання у Київському Національному університеті ім. В.Гетьмана з 01 вересня 2004 р. по 30 червня 2009р." Получается, что в графе 2 "Дата" мы уже дату поступления не указываем, дабы не дублировать. Правильно?
|
В принципе, можно и так... :reverie:
Хотя, на мой взгляд, раз есть поля для дат, надо их (даты) туда (в эти поля) и вставить !:roll: N.B. Нам же не расшифровали этот "окремий (по)рядок"... |
Ок, значицца будем писать дату 01.09.2004р.
Спасибо большое!!! |
На предприятие принят новый сотрудник. В день оформления ТК не представил. С его слов, ТК была утеряна. Стаж у него небольшой (менее двух лет, не профильный и "непрестижный") Через пять дней работы принес чистую ТК. Прежнюю ПОКА (с его слов) восстанавливать не собирается. Как мне поступить в данном случае? Написать "дубликат", и все? А как считать стаж в случае б/л? В автобиографии сотрудник указал, что работал с..по... таким-то сотрудником
Почему я его оформила, пожалуйста, не спрашивайте - выхода все равно не было, и от моего "нет" ничего не зависело, кроме моего раб.места:cry: |
По-перше, Ви маєте право вимагати у співробітника належно оформлену трудову. Тобто дублікат він має отримати на попередньому місці роботи.
По-друге, відкрити нову трудову Ви не маєте право, бо у Вас є письмові відомості про наявність трудового(страхового) стажу. По-третє, у випадку з бланками суворого обліку вірити на слово співробітнику дещо невідповідально вже з Вашого боку. Є досить висока ймовірність, що трудова ще лежить на попередньому місці роботи, і навіть цільком можливо, що співробітник звідти ще й не звільнився. Я раджу зв"язатися з колегами з його попередньої роботи і точно з"ясувати історію трудової, і, якщо вона таки загублена працівником, наполягати на отриманні ним дублікату. |
Про утерю ТК работник должен сообщить по месту предыдущей работы (см. п. 5 Инструкции №58)...
И дубликат ему должны выдать там же... Ну что ты тут будешь делать ? :reverie: :reverie: :reverie: Не описан такой случай в Инструкции :dont know: |
Цитата:
Буду, наверное, оформлять новую ТК. Но без регистрации в журнале ТК (пока) и вежливо намекать ему .... Авось снизойдет. |
Якщо вже настільки "блатний" співробітник, тоді самі зробіть йому дублікат.
|
Как? Как точно рассчитать стаж и быть уверенной, что все lege artis? Я уж не говорю про номера приказов.
|
А не надо стаж рассчитывать...
Начинайте с Вашей компании ! И ЛН оплачивайте без учёта тех двух лет... Раз он ими пожертвовал, почему Вы должны на себя их брать ?.. |
Добрый день, ув. форумчане!!!
Подскажите пожалуйста, ЧП не должны делать запись в ТК? Вроде нет... И в страховой стаж не входит? Часто в ТК встречаю эти записи. |
Часовой пояс GMT +3, время: 18:05. |