Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Отпуска (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Сроки выплаты отпускных (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=3129)

hr3 12.08.2011 13:37

Действительно, в п.2 ст.7 Конвенции "Об ооплаченных отпусках" № 132

говорится о следующем:
"2. Суми, що належать до виплати згідно з параграфом 1 цієї
статті, виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не
передбачено в в угоді, що стосується цієї особи і роботодавця."

Меня смущает слово «УГОДА» , которое на сегодняшний день не применяется в трудовом законодательстве нашей страны, когда речь идет о заключении трудовых договоров в письменном виде. Встает вопрос что имеется ввиду под словом " угода" в данной Конвенции? Она ратифицирована в 1970 г. Насколько я помню, в советские временя понятие "угода" использовалось. Возможно, что это понятие было взято за основу трудовых взаимоотношений между работниками и работодателями при создании КЗОТа в 1971 г.
Но в той же Конвенции речь идет о том, что:

Стаття 1

"Положення Конвенції здійснюються шляхомнаціонального
законодавства такою мірою, якщо вони не впроваджуються в життя
іншим шляхом:
через колективні договори, арбітражні рішення,
судові постанови або офіційними органами із встановлення
заробітної плати чи будь-яким іншим шляхом, що відповідає практиці
цієї країни з урахуванням існуючих у ній умов.
"

Когда вышел в свет ЗУ «Об отпусках» в 1997 г., в нем четко и ясно прописали – за ТРИ дня.
ИМХО: Конвенция освещает общие понятия каких-либо вопросов, касающихся социальных гарантий пролетариев всех стран, а уж внедрение этой Конвенции происходит согласно ст. 1:

Положення Конвенції здійснюються шляхом національного
законодавства .... офіційними органами .... шляхом, що відповідає практиці

Резюме: законодательство данной страны на данном этапе ее жизнесуществования все же первично, а Конвенция носит, скорее, рекомендательный характер для внутреннего внедрения ее социальных требований.

Mardge 12.08.2011 13:50

Цитата:

Сообщение от hr3 (Сообщение 146924)
Меня смущает слово «УГОДА» , которое на сегодняшний день не применяется в трудовом законодательстве нашей страны, когда речь идет о заключении трудовых договоров в письменном виде. Встает вопрос что имеется ввиду под словом " угода" в данной Конвенции?

Трудовой договор - это тоже "угода", согласно ст.21 КЗоТ:

Трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

В остальном согласна, думаю, что с помощью этого
Цитата:

Положення Конвенції здійснюються шляхом національного
законодавства .... офіційними органами .... шляхом, що відповідає практиці

можно было бы опровергнуть доводы того юриста... :reverie:

hr3 12.08.2011 14:17

Согласна, в данном случае "Угода-це трудовий договір".АМоя мысль была такова:
условия прописываются не в Угоде, а в ТДоговоре (согласно современному законодательству Украины), ТД заключается на основании того, что обе стороны Узгодили, но официальный (юридический) документ все же не Угода, а ТДоговор. В Конвенции упоминается именно Угода.

Да, Вика, именно на этом факте проверяющие органы могли бы подловить этого юриста с его знаниями древних Конвенций:) Лично я бы, на их месте, так и сделал. И пусть он доказывал, что я не права:lol::lol:

MAZYTIK 12.08.2011 14:23

Mardge! Згідний з Вами повністю, можна було б і "поборотися" але самі розумієте, на це потрібно час і зацікавлену в цій справі сторону, ні того ні того нажаль не було...

Але не про це! Ви погоджуєтесь, що питання є спірним!:lol:??????????

Mardge 12.08.2011 14:30

Цитата:

Сообщение от MAZYTIK (Сообщение 146932)
Ви погоджуєтесь, що питання є спірним!:lol:??????????

Для мене - ні. Тому що жодного разу в трудовому договорі я не зустрічала такого.
Це ж треба ще так завбачливо це в договір вписати! ;)

Але дякую, я завдяки вашому повідомленню перечитала ці "древні" документи, спочатку Конвенцію Про щорічні оплачувані відпустки 1936 року, а потім конвенцію №132 і готувалась вам відповісти майже те ж саме, що і hr3. :handshake:

MAZYTIK 12.08.2011 14:33

:lol:!!!!!!!! Моя помилка була в тому, що я попередив підприємство про перевірку і сказав які питання будуть підійматися в процесі, ось підприємство і "попрацювало" за що їм і вдячний, мало хто так готується до перевірки:lol:...

Але факт залишається фактом:thumbs up:

Mardge 12.08.2011 14:38

А, так це ви - перевіряючий орган??

MAZYTIK 12.08.2011 14:40

Так... вибачаюсь думав що написав!

Наталья Р 12.08.2011 22:27

Цитата:

Сообщение от Mardge (Сообщение 146933)
Для мене - ні. Тому що жодного разу в трудовому договорі я не зустрічала такого.

Я тоже такого не встречала, а вот и объяснение:

Стаття 9. Недійсність умов договорів про працю,
які погіршують становище працівників

Умови договорів про працю, які погіршують становище
працівників порівняно з законодавством України про працю, є
недійсними.

MAZYTIK 15.08.2011 11:01

А про яке погіршення умов йде мова? Я працівник і прошу підприємство так зробити, а підприємство в свою чергу керуючись зазначеною нормою (конвенцією та письмовим договором) допомагає мені...;)

Але суть не в цьому, ми можимо довго сперечатися..., хоча я, навів цей приклад з власного досвіду Вам для інформації :thumbs up:

Часовой пояс GMT +3, время: 11:55.