Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Отпуска (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Отпуск одинокой матери (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=4625)

Inka 16.10.2015 12:05

Цитата:

Сообщение от b-trener (Сообщение 219554)
Ця відпустка надається суміснику у той самий час, що і на основній роботі.

Не встречала такого требования.

b-trener 19.10.2015 09:58

Дивіться ст. 10 Закон України "Про відпустки".

Inka 19.10.2015 10:09

Где там такое написано?

Мотя 19.10.2015 10:16

Цитата:

Сообщение от b-trener (Сообщение 219556)
У мене на підприємстві одинокі/ розлучені матері для отримання цієї відпустки надають такі документі:

3. Довідка з ЖЕКу про осіб, що проживають у квартирі або будинку разом з одинокою матірю (забула №) (оригинал).

А какую смысловую нагрузку представляет такая справка в данном случае?:reverie:
Ну, вот, дали справку женщине о том, что с ней проживают ее родители? И дальше что? Это как-то влияет на предоставление данного вида отпуска? Или она нужна так, для сбора макулатуры? Или нужна, чтобы лишний раз лишь бы погонять человека хоть за какой-то справкой?А если бывший муж до сих пор не снялся с регистрации из квартиры, где проживали вместе, то что? И ЖЭК выдал справку о том, что отец до сих пор проживает там? То что? не дадите отпуск? Или как? Для чего такую справку Вы требуете? Где в НПА почитать о таком требовании? (Письма и разъяснения прошу не приводить)

Цитата:

Сообщение от b-trener (Сообщение 219586)
Дивіться ст. 10 Закон України "Про відпустки".

Вы это имели ввиду?:
Цитата:

Щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві за бажанням працівника надаються:
...
6) сумісникам — одночасно з відпусткою за основним місцем роботи;

b-trener 19.10.2015 10:53

Додаткова щорічна відпустка одинокій матері теж входить до щорічних, чи я щось не розумію?

З приводу документів, які нам надає одинока/ розлучена мати, я вже писала, що наше керівництво вирішило, що наші співробітники надають такі довідки, якщо можуть -- надають і довідки зі школи/ чи садочка. Так як немає єдиних вимог, які б точно вказували, які саме документи повинна надати одинока/розлучена мати для надання їй додаткової щорічної відпустки працівникам, що мають дітей, і вони усі носять рекомендаційний характер, то про що ми сперечаємось? А

Inka 19.10.2015 11:00

Цитата:

Сообщение от b-trener (Сообщение 219591)
Додаткова щорічна відпустка одинокій матері теж входить до щорічних, чи я щось не розумію?

Вы ошибаетесь.
Цитата:

Установлюються такі види відпусток:

1) щорічні відпустки:

основна відпустка (стаття 6 цього Закону);

додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці (стаття 7 цього Закону);

додаткова відпустка за особливий характер праці (стаття 8 цього Закону);

інші додаткові відпустки, передбачені законодавством;

...
4) соціальні відпустки:

відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (стаття 17 цього Закону);

відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (стаття 18 цього Закону);

відпустка у зв’язку з усиновленням дитини (стаття 181 цього Закону);

додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину-інваліда з дитинства підгрупи А I групи (стаття 19 цього Закону);

А где в ст.10 такое написано по ежегодным отпускам?
Цитата:

b-trener 19.10.2015 11:14

Так, я уважно перечитала ЗУ "Про відпустки" і визнаю, що працівник (зараз мова йде про сумісника) "має право на відпустку", тому він може цим правом скористатися, і написати заяву про відпустку, а може і не писати такої заяви, і за основним місцем роботи перебувати у відпустці, а за іншим -- продовжувати працювати.

Мотя 19.10.2015 13:21

Цитата:

Сообщение от b-trener (Сообщение 219591)
наше керівництво вирішило, що наші співробітники надають такі довідки

М-м-м-м....:reverie:
И, все-таки, Вы не ответили на мой вопрос: если я, как одинокая мама, не принесу такую справку, то Ваше руководство отпуск мне не предоставит? Я правильно поняла насчет решения Вашего руководства?

Цитата:

Сообщение от b-trener (Сообщение 219594)
Так, я уважно перечитала ЗУ "Про відпустки"

и после этого, надеюсь, так не думаете?:
Цитата:

Сообщение от b-trener (Сообщение 219554)

b-trener 19.10.2015 14:57

1. Ні, слава Богу, мені пощастило працювати з "людяним" керівництвом, яке дуже лояльно ставиться до своїх працівників і цінує їх. Тому, у нас є працівниця, мати двох неповнолітніх дітей, розлучена, яка не приносила такої довідки, і відгулювала відпустку 17 к.д.

2. Думаю.

Мотя 19.10.2015 15:13

Цитата:

Сообщение от b-trener (Сообщение 219611)
1. Ні, слава Богу, мені пощастило працювати з "людяним" керівництвом.

Слава Богу!:yes:
Цитата:

Сообщение от b-trener (Сообщение 219611)
2. Думаю.

Т.е., Вы думаете, что данный вид отпуска, о котором мы ведем речь - относится к ежегодным, и об этом написано в ЗУ "Про отпуска" и там же написано, что его обязаны предоставить одновременно с отпуском по основному месту работы? Все верно - из Ваших рассуждений?

b-trener 20.10.2015 11:13

Ні. Я думаю,що ця відпустка надається суміснику у той самий час, що і на основній роботі. Немає такого закону, що не дозволяє цього, тому ми надаємо відпустку нашим сумісникам одночасно з відпусткою на основній роботі.

Inka 20.10.2015 14:07

Цитата:

Сообщение от b-trener (Сообщение 219628)
Немає такого закону, що не дозволяє цього

Не перекручивайте, никто этого не утверждал. Речь шла о том, что одновременное предоставление отпуска не является обязательным.

Мотя 20.10.2015 14:23

Цитата:

Сообщение от b-trener (Сообщение 219628)
Немає такого закону, що не дозволяє цього, тому ми надаємо відпустку нашим сумісникам одночасно з відпусткою на основній роботі.

Вы неправильно меня поняли!
Такого закона нет, верно.
Мы вели речь о том, что нет такого закона, который обязывает собственника это делать.
Разницу видите? Между обязанностью и желанием собственника предоставить таким образом отпуск?

b-trener 21.10.2015 12:21

Так. Вірно роботавець може надати таку відпустку, а може і відмовити. Я цього не заперечувала. На кожному підприємстві свої нюанси: у нас таку відпупустку надають одночасно з відпусткою на основому місці роботи (і я досі думаю, що це найкращий варіант), а у інших підприємствах у таких випадках діють по-іншому. Це їх право.

Каренина 03.12.2015 10:52

мої працівниці розом з заявою на додаткову відпустку, як одинока матір надають не свідоцтво про розірвання шлюбу, а рішення суду про розлучення, стверджуючи, що свідоцтва зараз не видають. Я телефонувала в РАГС там кажуть що це рішення суду про розлучення достатньо. Чи може таке бути?

DANA13 03.12.2015 11:06

Саме так (в різні періоди надавалися св-ва про розлучення або рішення суду), головне те, що документ має підтверджувати її статус

izumrud777 19.04.2016 10:54

документ на відпустку одинокій матері

Доброго дня, ситуація наступна, я одинока мати, народила дитину у 2012 році. заміж вийшла у 2015. Зараз для надання відпустки кажрова служба вимагає документ. що я одинока мати ( мабуть, перестраховуються чи не вдочерив мою дитину мій новий чоловік). Я надала таку довідку у минулому році з соцзахисту, що отримую грошову допомогу як одинока мати. З січня 2016 року припинили виплати на одиноких матерів. Тобто соцзахист мені вже таку довідку не видасть, а кадри будуть вимагати. Звідки зараз я маю надати їм довідку , що залишаюсь одинокою матірю. дякую

magnum 20.04.2016 15:57

• рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав;
• рішення органу опіки та піклування або суду щодо участі батька у вихованні дитини (наприклад, довідка структурного підрозділу місцевої держадміністрації з питань соціального захисту населення про підтвердження факту виховання без одного з подружжя дитини віком до 14 років);
• ухвала суду або постанова слідчого про розшук батька у справі за позовом про стягнення аліментів;
• рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою (або ухвала суду про відкриття провадження у справі про визнання фізичної особи безвісно відсутньою (померлою);
• довідка про перебування батька у місцях позбавлення волі;
• свідоцтво про народження дитини, в якому відсутній запис про батька;
• свідоцтво про народження дитини і витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 135 СК;
• довідка з органів праці та соцзахисту про призначення відповідної допомоги.

Tanyha 12.07.2016 10:02

Подскажите пожалуйста, если работница работает на предприятии и ее принимают на это же предприятие по совместительству. Ей положен отпуск как одинокой матери за тот год,в который она принялась по совместительству?

Aneta 12.07.2016 10:05

Да, положен.

Inka 12.07.2016 11:07

Цитата:

Сообщение от Tanyha (Сообщение 224003)
Ей положен отпуск как одинокой матери за тот год,в который она принялась по совместительству?

А по основному месту работы в этом году она до момента приема по совместительству этот отпуск брала?

Tanyha 12.07.2016 11:09

Цитата:

Сообщение от Inka (Сообщение 224008)
А по основному месту работы в этом году она до момента приема по совместительству этот отпуск брала?

неа. получается принялась по совм. в 2014 в июле. А по основному за 2014 взяла аж в 2015 году.

Inka 12.07.2016 11:19

А по совместительству в это время где была?

Tanyha 12.07.2016 11:21

Цитата:

Сообщение от Inka (Сообщение 224011)
А по совместительству в это время где была?

а по совместительству взяла за 2015 уже...

Tanyha 12.07.2016 11:21

и вот же возник вопрос нужно ли было ей давай за 2014 год?

Inka 12.07.2016 11:29

Да, в таком случае нужно.

Tanyha 12.07.2016 11:32

Цитата:

Сообщение от Inka (Сообщение 224014)
Да, в таком случае нужно.

а подскажите пожалуйста, что-то совсем голова не варит, как доступно объяснить об этом начальнику. Говорит,что не положено,мол если по основному,то в момент приема на новую работу ей должны были выплатить компенсацию на предыдущем месте работе, говорит,что с совместителями так же....

Inka 12.07.2016 11:43

Цитата:

Сообщение от Tanyha (Сообщение 224015)
Говорит,что не положено,мол если по основному,то в момент приема на новую работу ей должны были выплатить компенсацию на предыдущем месте работе, говорит,что с совместителями так же....

По основному месту работы так:
1. Если с предыдущего места работы работница уволилась в том же году, когда она принялась на новую работу, на предыдущем месте ей за этот год должны были выплатить компенсацию (или же она могла его отгулять). В любом случае отпуск за этот год на новом месте ей не положен.
2. Если в год приема на новую работу работница нигде не работала, на новом месте работы она имеет право взять такой отпуск.

В вашем же случае работница работала у вас на предприятии, и вы точно знаете, что отпуск она не брала и компенсацию не получала (и не могла получить, она же не увольнялась). Поэтому отпуск ей за этот год полагается и по основному месту работы, и по совместительству.

Tanyha 12.07.2016 11:45

Спасибо Вам огромное!! Буду объясняться)))

Romanna 13.04.2017 17:10

Підкажіть будь ласка документ, про те, що вдова має право на додаткову відпустку на дитину 10 кд. до досягнення дитиною 18 років, а не 15 років?

bubamara 13.04.2017 17:47

думаю, ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства»:
Стаття 1. Визначення термінів

У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

дитина - особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше;
...

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2402-14
http://hrliga.com/index.php?module=n...=view&id=10344

Andry 13.04.2017 18:15

Цитата:

Сообщение от Romanna (Сообщение 228069)
Підкажіть будь ласка документ, про те, що вдова має право на додаткову відпустку на дитину 10 кд. до досягнення дитиною 18 років, а не 15 років?

Закон Про державну допомогу сім'ям з дітьми:
Стаття 2. Поняття і терміни, що вживаються у цьому Законі
У цьому Законі поняття і терміни вживаються у такому значенні:
дитина - особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом вона не набуває прав повнолітньої раніше;

Romanna 20.04.2017 18:27

Цитата:

Сообщение от Andry (Сообщение 228074)
Закон Про державну допомогу сім'ям з дітьми:
Стаття 2. Поняття і терміни, що вживаються у цьому Законі
У цьому Законі поняття і терміни вживаються у такому значенні:
дитина - особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом вона не набуває прав повнолітньої раніше;

всеодно не розумію

Мотя 21.04.2017 00:57

Что именно Вам непонятно? Что ребенок - это лицо до 18 лет? Или что? Что ребенок может раньше 18 лет получить полную дееспособность, т.е. совершеннолетие может наступить ранее 18 лет?

Romanna 24.04.2017 16:34

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 228156)
Что именно Вам непонятно? Что ребенок - это лицо до 18 лет? Или что? Что ребенок может раньше 18 лет получить полную дееспособность, т.е. совершеннолетие может наступить ранее 18 лет?

просто ця відпустка називається, як матері 2-ох дітей до 15 років або одинокій матері я так розумію теж до 15 років але однієї дитини?

Andry 24.04.2017 17:12

Цитата:

Сообщение от Romanna (Сообщение 228192)
просто ця відпустка називається, як матері 2-ох дітей до 15 років або одинокій матері я так розумію теж до 15 років але однієї дитини?

Цитата:

Сообщение от Romanna (Сообщение 228069)

Ця відпустка називаєься "додаткова відпустка працівникам, які мають дітей":
Цитата:

Жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, ...одинокій матері...надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів
Тобто ця відпустка надається одинокій матері, що має хоча б одну дитину до 18 років, або будь-якій матері, що має не менш двох дітей до 15 років

Мотя 25.04.2017 00:43

Я перенесла Ваш вопрос в соответствующую тему.
Если Вы ее изучите, то Вам все станет понятно и доступно.

kasve 24.07.2017 12:38

Добрий день! А мене є одинока мати, яка відмовляється надавати будь- які справки щодо підтвердження її статусу одинокої матері. То в цьому випадку їй не надається додаткова відпустка?

Вика_86 24.07.2017 13:32

Звідки Ви взяли, що вона одинока мати?
Немає документів=немає і відпустки.
По-іншому Ви не зможете надати.

kasve 24.07.2017 15:13

Вона дійсно одинока мати. В шлюбі не була. Батько записаний в свідоцтві про народження. Довідку що батько приймає не приймає участь у вихованні надавати відмовляється. Чи правильно я розумію що уцьому випадку ми не надаємо їй додаткову відпустку як одинокій матері?

Часовой пояс GMT +3, время: 06:56.