Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Рабочее время. Время отдыха. Трудовая дисциплина (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=66)
-   -   Табель обліку робочого часу (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=997)

eloissa 27.03.2019 09:34

Этот нюанс должен быть прописан во внутреннем документе: Колдоговоре, Положении об оплате труда. То есть, какие часы считаются ночными и какая следует доплата за работу в ночные часы. В соответствии с действующим законодательством, конечно. В норме время с 22:00 до 06:00 - ночное, а с 18:00 до 22:00 - вечернее. Ну и перерыв не менее часа.
Не думаю, что за то, что Ваша компания доплачивает за время перерыва, последуют штрафные санкции... Вы же не нарушили права работников, а наоборот:boast:

iravvvv 27.03.2019 09:40

А с нового месяца я могу начать табелировать правильно?

eloissa 27.03.2019 09:52

Смотря, что у Вас написано в Колдоговоре или в Положении об оплате труда. Или еще в каких-то документах)
Смотрите, у нас в колдогвооре прописано, что начало смены в 20:00, окончание в 08:00, перерыв с 02:00 до 03:00. Именно этот перерыв позволяет не оплачивать один час. Ну и в табеле же у нас не 12 часов, а 11, именно из-за этого часового перерыва.
В общем, оплата 5 или 6 часов ночных должна быть обоснована

iravvvv 27.03.2019 10:00

У нас в пвтр прописано смена 12 часов с 20.00 до 8.00, перерыв с 00.00 до 1.00.

iravvvv 27.03.2019 10:01

Только ночных мы табелироавали не 5, а 6 часов, не высчитали(((

eloissa 27.03.2019 10:03

Тогда, да) то есть, в табеле отображается 11 часов (4+7), и перерыв с 00:00 до 01:00 не оплачивается.

Ирина Ивлева 27.03.2019 11:03

Цитата:

Сообщение от iravvvv (Сообщение 236465)
У нас в пвтр прописано смена 12 часов с 20.00 до 8.00, перерыв с 00.00 до 1.00.

Добрый день!
Действительно всё зависит от того как у вас это прописано в колдоговоре и правилах ВТР. Если у Вас прописано, что у Вас такие условия при которых невозможно установить перерыв с и по, а работникам дана возможность принимать еду на протяжении рабочего времени в промежутке с 23.00 до 02.00 в течении 1 часа то все эти часы должны быть оплачены, то есть 12 часов. И учитывая что смена длиться з 20.00 до 08.00 (следующего дня) то в табеле по соответствующим дням будет стоять 4 часа их них - 2 ночных и 8 часов из них - 6 ночных
Если же у Вас установлен обед с 00.00 до 01.00 при котором сотрудник может использовать его на своё усмотрение - даже уйти с предприятия, то и в табеле у Вас будет проставлено 11 часов (без обеда): 4 часа их них - 2 ночных и 7 часов из них - 5 ночных.

Стаття 66 КЗпП ВАм в помощь :redface:

iravvvv 27.03.2019 12:37

И соответственно ночных 5 часов, а не 6?

Nastusj77 12.04.2019 10:11

Передсвятковий день

Добрий день! Підскажіть, будь ласка, таке питання: працівник за індивідуальним графіком роботи працює в суботу, у понеділок - вихідний. В квітні 2019 року робочий день 27.04.19 випадає перед святковим днем. Чи необхідно йому встановлювати робочий день на 1 годину менше 27.04.19? З урахуванням переносів днів норма робочого часу у квітні у всих складає 160 годин? У цього працівника тоді буде 159? Це правильно?

Velena 26.07.2019 11:20

Здравствуйте, подскажите, пожалуйста:
сотрудник пошел в отпуск за свой счет с 7 по 14 марта.
как отразить в табеле 8 марта: ВШ или НА?

Вика_86 26.07.2019 11:32

Как отпуск без сохранения ЗП, потому что он учитывается в календарных днях и праздничные и нерабочие (ст. 73) при расчете длительности отпуска не исключаются.

eloissa 26.07.2019 12:11

НА

Andry 26.07.2019 12:31

Цитата:

Сообщение от Velena (Сообщение 237816)
как отразить в табеле 8 марта: ВШ или НА?

НА

Мотя 27.07.2019 03:55

Цитата:

Сообщение от Velena (Сообщение 237816)
...
как отразить в табеле 8 марта...

Это - задача?
Ибо, с периода 8 марта прошло много времени, все отчеты сданы, а вопрос возник - только сейчас?
Если задача - надо Ваш вопрос переместить в соответствующий раздел для студентов.

Velena 29.07.2019 15:16

Да. Вопрос возник у бухгалтерии за прошлый период.

Юрій Шепетюк 07.08.2019 08:58

Колеги, підкажіть будь ласка, табель можна заповнювати в електронному варіанті? Чи обов'язково "від руки"? Дякую!

Вика_86 07.08.2019 09:06

Добрий день,
Електронний варіант має бути роздрукований та власноруч підписаний відповідальними особами за табельний облік.

Юрій Шепетюк 07.08.2019 11:27

Табель має заповнятися двічі на тиждень, так? Тоді 1-й раз роздрукувати заповнений за першу половину місяця і дати бухгалтерії без підпису, а в кінці місяця роздрукувати вже готовий і тоді підписувати?

Andry 07.08.2019 11:33

Цитата:

Сообщение от Юрій Шепетюк (Сообщение 237926)
Табель має заповнятися двічі на тиждень, так?

Заробітна плата начисляється і виплачується двічі на місяць, і роздрукованих і підписаних табелів повинно бути два - за першу половину місяця і за другу окремо.

Юрій Шепетюк 07.08.2019 12:07

Скажіть будь ласка, хто несе відповідальність у випадку порушень ведення табелю? Відповідальна особа за ведення, керівник HR чи гол.бухгалтер?

Andry 07.08.2019 12:21

Порушення ведення табелю призводить до порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, а за це до відповідальності притягуються усі винні посадові особи, а також керівник підприємства (див. ст.265 КЗпП України).
Юрій, що ви ходите кругами, пишіть прямо - на підприємстві табель складають лише раз на місяць, із за цього заробітну плату також платять раз на місяць (тому що бухгалтерія не може нараховувати заробітну плату без табелю, а якщо нараховує - то це вже проблемі бухгалтерії), і ви хочете з'ясувати, хто буде крайнім.
Відповідаю: крайнім буде той, хто за посадовою інструкцією відповідає за ведення тебелю обліку робочого часу.
І навіть якщо до відповідальності притягнуть керівника підприємства, він потім усім винним роздасть їхні "нагороди"

Юрій Шепетюк 07.08.2019 12:49

Цитата:

Сообщение от Andry (Сообщение 237929)
Порушення ведення табелю призводить до порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам,

Андрій, розумію, що можливо задаю трохи "дурні" питання, але справа трохи не в тому.
Через пів року з початку моєї роботи, главбух фірми нагадалася що табелі веде її бухгалтерка. І вчора на мене наїхала по цьому поводу
Крім того впарює мені якісь незрозумілі бланки табелів, які не відповідають встановленим формам і заставляє заповняти все вручну і заднім числом табеля з травня місяця, які не заповнені.
Тому хочу розібратися...

Мотя 07.08.2019 13:03

Цитата:

Сообщение от Юрій Шепетюк (Сообщение 237926)
Табель має заповнятися двічі на тиждень, так?

Если ваши работники приходят на работу дважды в неделю, или бывают в отпусках дважды в неделю и т.д....то - да.

Цитата:

Сообщение от Юрій Шепетюк (Сообщение 237930)
Крім того впарює мені якісь незрозумілі бланки табелів, які не відповідають встановленим формам

:reverie:
Цитата:

Примітка.

2. Форма носить рекомендаційний характер і складається із мінімальної кількості показників, необхідних для заповнення форм державних статистичних спостережень. При необхідності форма може бути доповнена іншими показниками, необхідними для обліку на підприємстві.

Andry 07.08.2019 13:15

Цитата:

Через пів року з початку моєї роботи, главбух фірми нагадалася що табелі веде її бухгалтерка. І вчора на мене наїхала по цьому поводу

А хто повинен їх вести згідно з посадовою інструкцією?
У когось же в посадовій інструкції це має бути прописано?
Упізнаю ситуацію. Це споконвічна суперечка у стилі "хто в хаті хазяїн".
Якщо бухгалтерка вела табелі, то я певний, що вона це робила не з власної ініціативи, а хтось їй це доручив.
Потім з'явилися ви, і головбух вирішила перекласти ці обов"язки на вас. Я не знаю, на кого документально покладені ці обов'язки на вашому підприємстві, але знайте - ніхто не може примусити вас щось робити заднім числом. Якщо це ваші обов'язки - то виконуйте їх з того часу, як засвідчили своїм підписом факт ознайомлення з вашою посадовою інструкцією. А все, що було до вас, вас не стосується.
І навіть якщо ви пропрацювали вже півроку, але усей цей час хтось, а не ви, складали табелі, по яких потім начислялась заробітни плата, то нехай ці табелі, на мій погляд, і залишаються.
Цитата:

Крім того впарює мені якісь незрозумілі бланки табелів, які не відповідають встановленим формам і заставляє заповняти все вручну і заднім числом табеля з травня місяця, які не заповнені

Що стосується "незрозумілих бланків" , то законодавчо затвержденої форми табелю не існує - навіть типова форма П-5, затверджена наказом Держкомстату України від 5 грудня 2008 р. № 489, носить лише рекомендаційний характер. Тому ви повинні на своєму підприємстві наказом визначити, що табельний облік ведеться за типовою формою П-5 або затвердити власну форму табелю, якщо типова форма чомусь не влаштовує. А вручну буде заповнятися табель, чи ні - це вже совсім не має жодного значення, головне щоб табель був підписаний усіма посадовими особами.

Взагалі ж ситуацію потрібно вирішувати таким чином:
1. Визначитися, хто з посадових осіб підприємства відповідає за ведення табелю (табельник, працівник кадрової служби чи працівник бухгалтерії), і хто виконує ці обов'язки на час її тимчасової відсутності, і прописати ці обов'язки у відпвідних посадових інструкціях.
2. Затвердити єдину форму табелю, яка повинна буде використовуватися на вашому підприємстві.

Юрій Шепетюк 12.08.2019 13:25

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 237932)
Если ваши работники приходят на работу дважды в неделю, или бывают в отпусках дважды в неделю и т.д....то - да.

Прошу вибачення, я мав на увазі що табель два рази в місяць потрібно надавати в бухгалтерію, якщо в мене 1 раз в місяць аванс і 1 раз зарплата?
Тобто я можу вести табель в електронному вигляді а перед авансом і зарплатою роздруковувати, підписувати і подавати в бухгалтерію?

Юрій Шепетюк 12.08.2019 13:26

Працівник помер у вихідний день в суботу. Ставити "В" в табелі чи ні за цей день?

eloissa 12.08.2019 13:54

Саме так, "В". В нього це буде дата виключення зі списочного складу працівників. За цей день не нараховується заробітна плата, тому що вихідний.

Trine1 05.09.2019 16:42

Людина померла 2 вересня. Перше вересня - вихідний. Другого поставили НЗ. Чи вірно ми вчинили? В свідоцтві про смерть, яке родичі надали 05 вересня, вказується тільки дата, тому невідомо коли помер (людина працювала на дому).

Andry 05.09.2019 17:32

Цитата:

Сообщение от Trine1 (Сообщение 238129)
Людина померла 2 вересня. Перше вересня - вихідний. Другого поставили НЗ. Чи вірно ми вчинили? В свідоцтві про смерть, яке родичі надали 05 вересня, вказується тільки дата, тому невідомо коли помер (людина працювала на дому).

Вірно.

BaNI 12.09.2019 16:06

Цитата:

Сообщение от Юрій Шепетюк (Сообщение 237956)
Прошу вибачення, я мав на увазі що табель два рази в місяць потрібно надавати в бухгалтерію, якщо в мене 1 раз в місяць аванс і 1 раз зарплата?
Тобто я можу вести табель в електронному вигляді а перед авансом і зарплатою роздруковувати, підписувати і подавати в бухгалтерію?

так, я саме так і роблю. за першу половину місяця, роздруковую, підписую-здаю, а потім за повний місяць

BaNI 23.10.2019 13:55

Доброго дня. Потребую допомоги експертів. Для сторожів підприємства введений квартальний підсумований облік робочого часу. Працюють вони по 24 години з 8 ранку до 8. Раніше, я їх табелювала згідно фактично відпрацьованого часу з надурочним часом, який оплачувався у подвійному розмірі. Як зараз табелювати? адже отримають вони лише оклади

eloissa 23.10.2019 14:03

Цитата:

Сообщение от BaNI (Сообщение 238608)
Для сторожів підприємства введений квартальний підсумований облік робочого часу.... отримають вони лише оклади

Табелювати потрібно фактично відпрацьований час та відповідно до затверджених графіків змінності. Графіки ж є? Я тільки не розумію, для чого потрібно впроваджувати підсумований облік робочого часу, якщо люди отримають тільки оклад?:dont know:

BaNI 23.10.2019 14:14

Є графік змінності квартальний. До введення підсумованого обліку з/п працівників = оклад+надурочні ( у подвійному р-рі)+ оплата за нічні години. Зараж же з/п буде=оклад+оплата за нічні години. Надурочні будуть виплачені по завершенню облікового періоду , в нашому випадку квартал. Якщо в місяці норма тривалості роб.часу-176, у працівника могло бути відпрацьвано 184 год., я ці 184 год. і табелювала. я зараз я розгубилася(

Алексей.ЛТ 23.10.2019 14:25

Табелюйте як и табелювали, переробку їм оплатять в кінці облікового періоду.:yes:

BaNI 23.10.2019 14:36

мені здається це не правильним. Здаю я табель в бух, вони бачать, що 184 год. і оплачують не не 176год., а більше. Так, звичайно, у них є наказ про підсумований облік роб.часу та графік змінності. Та все ж...

eloissa 23.10.2019 14:46

Цитата:

Сообщение от BaNI (Сообщение 238610)
Зараж же з/п буде=оклад+оплата за нічні години.

А за вечірні години? не передбачено?
Цитата:

Сообщение от BaNI (Сообщение 238612)
мені здається це не правильним. ...

Я так розумію, що підсумований облік вже впроваджено... чи правильно, чи неправильно - а вже працює:pardon:
Не переймайтеся. Так, це така методика розрахунків, в бухгалтерії повинні бути графіки та табелі фактично відпрацьованого робочого часу. Один місяць у працівника при нормі 176 може бути фактично - 184, а в інший місяць - навпаки: при нормі 184 відпрацьовано 176. І що? недоплатити працівнику до окладу? Ось всі ці "переробки" та "недорообки" при підсумованому обліку сумуються наприкінці облікового періоду - і все, виплачується чиста різниця:yes:

BaNI 23.10.2019 15:21

Цитата:

Сообщение от eloissa (Сообщение 238613)
А за вечірні години? не передбачено?

Дякую за відповідь. А стосовно верічнього часу... ні, не оплачується. Лише нічні години

Лена_кадры 12.11.2019 10:36

Відображення в табелі дня проходження працівником огляду МСЕК

Добрий день.
Працівник знаходився на лікарняному, в останній день лікарняного зазначено, що працівника визнано інвалідом.
Цей день не підлягає оплаті.
Як відобразити в табелі обліку робочого часу день проходження працівником огляду МСЕК?
Дякую.

Andry 12.11.2019 11:21

Цитата:

Сообщение от Лена_кадры (Сообщение 238703)
...Цей день не підлягає оплаті.
Як відобразити в табелі обліку робочого часу день проходження працівником огляду МСЕК?

Ставте І - "Інші причини неявок"

Tasenish 13.11.2019 14:34

Добрый день. Помогите пожалуйста решить такую задачку.
1. Может ли суммированый учёт рабочего времени и разработанный график на год иметь в себе переработку?
т.е. вахта, суммированый учёт, в график ритмичный 15 дней вахта 13 межвахта и при смене в 11 часов получается 2024 часа роботы при держнорме 2002 часа.
2. Будут ли считаться сверхурочными часами разница 2024-2002=22часа?
Конечно не факт что человек отработает 2024 часа, могут быть смена вахты или ещё что либо, НО в идеале, если мы ему прописываем такой график и в году у него отработанными будут 2024 часа нам надо будет платить переработку (22 часа в двойном)?
PS: Сразу оговорюсь, что есть производственная необходимость такого режима роботы. И очень много ньюансов подвязано именно под такой режим (доставка работников, место проживания и т.д.)

Часовой пояс GMT +3, время: 00:54.