Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Другое (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=77)
-   -   Персональные данные. Обработка и хранение ПД. Регистрация базы персональных данных (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=10635)

іренка 19.12.2011 09:05

зайдите на бухгалтер 911, оказываеться згода уже не нужна. Или я что-то не понимаю.7

Мотя 19.12.2011 09:24

Цитата:

Сообщение от іренка (Сообщение 160014)
1.оказываеться згода уже не нужна.
2.Или я что-то не понимаю.?

1. Мне нЕзачем заходить на какой-то бухгалтер. Я сама читать умею.
Насчет згоды я давно спрашивала в виде вопроса: А если я не буду писать никакую згоду? Шо будет?
Меня никто всерьез не воспринял - ваше право. Мне это все не оказывается - это ясно было, как белый день....
Далее я писала что может быть за незаконный весь этот сыр-бор...

Неужели непонятно, что БЕЗ этого "замечательного" закона другими законами нам было разрешено производить все действия? Выходит, все ждали только этого закона, т.к. все, что мы делали - все незаконно? :dont know:Бредом это не находите?:reverie:
2. Вот это - скорей всего...
Как и все тут, вместе взятые....

Почитайте внимательно приведенное выше обращение! Слава Богу, что есть еще нормальные люди, которые хоть что-то могут соображать.

И опять мне кажется, что пора уже открывать новую тему: Работа над ошибками при регистрации БДПД.

Mardge 19.12.2011 10:45

Вся эта шумиха вокруг БПД мне напоминает искусственную "эпидемию гриппа" 2009 года. Тогда аптекари хорошо заработали и продавцы лимонов и чеснока, а сейчас - все кому не лень провести семинар. :dont know:

BaNI 19.12.2011 12:04

по поводу БПД. понамаю что вопрос покажется Вам ооч. глупым, но помогите пжл. создаю БПД. "Кем и когда выдан паспорт" дату выдачи я беру последнюю? т.е к примеру, в 45 лет. работнику вклеили фото. брать дату выдачи этого периода?

Мотя 19.12.2011 12:11

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 159921)
Я только не так слышала, что все отменят, а так: все, что сейчас подавали - все неправильно!
От будет цирк!:smls10::koo-koo:

Кажись, цирк уже начинается!:smls10:
Занимайте свободные места!
Цитата:

Сообщение от іренка (Сообщение 160014)
оказываеться згода уже не нужна.

Ангелина 19.12.2011 12:20

Да что ж нас так "колбасят", изобретая велосипед (причем по всем направлениям):?. А семинары так уж точно, только ленивые не проводят (за деньги, естественно);)

Mardge 19.12.2011 12:24

Цитата:

Сообщение от BaNI (Сообщение 160027)
дату выдачи я беру последнюю? т.е к примеру, в 45 лет. работнику вклеили фото. брать дату выдачи этого периода?

Я, конечно, не понимаю, зачем вам это нужно, и при чем здесь БПД, ... но дата выдачи паспорта и дата вклеивания фотографии - это разные вещи... Дата выдачи - это когда документ выдали, а не когда в него вклеили фото... :reverie:

Мотя 19.12.2011 12:28

Цитата:

Сообщение от Ангелина (Сообщение 160029)
Да что ж нас так "колбасят"

Ну, колбасятся те, кто хочет колбаситься.
Если хочется - почему бы и не поколбаситься?:dont know::?

Другие - не хотят колбаситься, а просто:
Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 159921)
вот сидю и молча наблюдаю за происходящим:D:sarcastic_hand:...просто интересно: чем это все безумие закончится....:koo-koo:
...
Посмотрим...:pilot::gigi:

Цитата:

Сообщение от Ангелина (Сообщение 160029)
изобретая велосипед

Так все и дело в том, что все, кто колбасится - все его и изобретают. Почему бы и не поизобретать?:dont know::reverie:

BaNI 19.12.2011 13:43

Цитата:

Сообщение от Mardge (Сообщение 160030)
Я, конечно, не понимаю, зачем вам это нужно, и при чем здесь БПД, ... но дата выдачи паспорта и дата вклеивания фотографии - это разные вещи... Дата выдачи - это когда документ выдали, а не когда в него вклеили фото... :reverie:

поняла, спс. так создаем БПД. у нас ее небыло. есть учредители, там же ведутся трудовые, они регестрировать базу с нашими данными не будут. а бухгалтерия у нас своя, вот и создаем БПД

juli3075 19.12.2011 14:28

Цитата:

Сообщение от BaNI (Сообщение 160040)
поняла, спс. так создаем БПД. у нас ее небыло. есть учредители, там же ведутся трудовые, они регестрировать базу с нашими данными не будут. а бухгалтерия у нас своя, вот и создаем БПД

а где-то написано что ее надо создать? она либо должна была быть по определению либо не быть и тогда зачем создавать, чтобы нажить себе проблем?

Мотя 19.12.2011 14:32

Цитата:

Сообщение от juli3075 (Сообщение 160044)
должна была быть по определению...

...закона..
Цитата:

тогда зачем создавать, чтобы ....

...на цирк бесплатный посмотреть....:D:rofl:

BaNI 19.12.2011 14:51

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 160045)
...на цирк бесплатный посмотреть....:D:rofl:

да это скорее всего всеобщая паника. ввиду того что все ОООшки, этого учредителя вроди как и с разными головами, а делают то же самое

Мотя 19.12.2011 23:10

Вопросик....

Цитата:

Стаття 6
. Загальні вимоги до обробки персональних даних
1. Мета обробки персональних даних має бути сформульована в
законах, інших нормативно-правових актах, положеннях, установчих
чи інших документах,
які регулюють діяльність володільця бази
персональних даних, та відповідати законодавству про захист
персональних даних.
Итак,

вопросик:
В каких НПА все прочитали вот эту самую свою мету обробки?
Ответик: АЖ ни в каких!

Вопросик:
На фига тада было регить?
Ответик:
А все топились - и я побежал....

Надюша 20.12.2011 08:35

Да ну его...
Вот когда-то в 2012 году пришлют отказ из-за неправильной формулировки цели моего заявления, тогда и буду дальше пытаться вникнуть, может к тому времени законы новые появятся которые будут иметь розьяснение всему этому бреду или же, в лучшем случае, вообще отменят всю эту бредятину :pardon: а я хорошая...:reverie::innocent: я сделала все что было в моих силах, пускай теперь сами разбираются
И вообще, появилась новая идея:twisted: буду им каждый раз отправлять неправильное заявление и у меня не будет никаких проверок:bravo: потому что они не зарегистрировали моей БПД со своей же инициативе по моей так называемой глупости:lol:

Мотя 20.12.2011 09:02

Цитата:

Сообщение от Надюша (Сообщение 160063)
Да ну его...

:D:lol::rofl::good:
Я это предлагала всем еще в начале обсуждения...
Так нет же..надо было раздуть тему на 200 страниц...зачем? :dont know:Чтобы Мотя и Мардж героически ее чистили по ночам?:dont know::reverie:
И правильно Юля спросила: а на фига вы все базу создавали-то? Чтобы ее зарегистрировать? А зачем? Не создавали бы - и нЕчего было бы регистрировать...
Цитата:

а где-то написано что ее надо создать?

Только, она не выдержала и спросила это на 50 странице, а я все время этот вопрос задавала: и так и эдак...постоянно рискуя получить звание провокатора или саботажника, постоянно принимая затычины за, якобы, нежелание помочь, постоянно принимая злобу и недовольства........Однако....

Ни в одном НПА не сказано об обязанности СОЗДАВАТЬ базу!
А мы - как всегда: создаем себе трудности, а потом - стойко их преодолеваем! Да еще и возмущаемся при этом! :)

Всем желаю удачи и здоровья! Для создания БД!!!!:lol::D:good::rofl:

BaNI 20.12.2011 09:24

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 160065)
:D:lol::rofl::good:
спросила: а на фига вы все базу создавали-то? Чтобы ее зарегистрировать? А зачем? Не создавали бы - и нЕчего было бы регистрировать...

в 1С-ке частично есть данные сотрудников для начисления з/п,в этой базе ИНН всех сотрудников, и 1/3 часть паспортных даных. Это же явная БПД. или я не права?

Мотя 20.12.2011 10:01

Цитата:

Сообщение от BaNI (Сообщение 160066)
Это же явная БПД. или я не права?

Я - не Ваш строгий руководитель, а Вы - прекрасный работник!:good:
Так зачем же мне тыкать Вас носом в какие-то НПА:dont know::reverie::
Цитата:

такое впечатление что Вы строгий руководитель, а я плохой работник. все тычите меня носом в ст. КЗоТ

Думайте сами!:thumbs up:

Цитата:

в 1С-ке частично есть данные сотрудниковЭто же явная БПД.

Интересно, а есть тут такие, кто не путает грешное с праведным? Я не беру тех, кто записался в сумасшедший дом психов, которые не путают, поэтому и записались....http://forum.hrliga.com/images/smilies/not%20know.gif:reverie::?
Грешное с праведным - это программу (т.е.инструмент) для обработки ПД с базой данных....

Олеся С. 20.12.2011 10:55

Мотя, а не оказываете ли вы услугу нашим законодателям,
показывая им тут, где оне накосячили, и выходит что -подсказывая им, какие внести поправки(уточнения) к этому пресловутому закону
?

Мотя 20.12.2011 11:03

Цитата:

Сообщение от Олеся С. (Сообщение 160069)

:rofl:
Любой каприз - за ИХ деньги!:lol::D

Надюша 20.12.2011 11:12

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 160065)
а на фига вы все базу создавали-то? Чтобы ее зарегистрировать? А зачем? Не создавали бы - и нЕчего было бы регистрировать...

Ну... это спорный вопрос. Если в штате больше 100 чел., то в отделе кадров само собой разумеется эдакая БД ;) или я не права?:redface:

з 1 сiчня 2012 року набирають чинностi змiни до Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення та Кримiнального кодексу України, якими введена адмiнiстративна (за неповiдомлення або несвоєчасне повiдомлення суб’єкта персональних даних про його права у зв’язку iз включенням його персональних даних до бази персональних даних, мету збору цих даних та осiб, яким цi данi передаються та ухилення вiд державної реєстрацiї бази персональних даних та невиконання законних вимог посадових осiб спецiально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань захисту персональних даних) та кримiнальна вiдповiдальнiсть (за порушення недоторканностi приватного життя стосовно незаконного збирання, зберiгання, використання, знищення, поширення конфiденцiйної iнформацiї про особу або незаконної змiни такої iнформацiї), але лише за наступних умов:

1. До ДСЗПД повинна бути надiслана скарга громадянина України (при цьому скарга має бути пiдкрiплена документами, що пiдтверджують порушення у сферi захисту персональних даних).
2. На пiдставi скарги ДСЗПД буде проведено перевiрку володiльцiв та (або) розпорядникiв баз персональних даних щодо дотримання ними вимог законодавства у сферi захисту персональних даних, в результатi якої буде надано припис на усунення порушень.
3. В разi невиконання припису ДСЗПД складає адмiнiстративний протокол, який потiм передається до суду.
4. На пiдставi адмiнiстративного протоколу проводиться судове засiдання i приймається рiшення про накладення адмiнiстративного стягнення, передбаченого Кодексом України про адмiнiстративнi правопорушення, на пiдставi якого володiльцем бази персональних даних сплачується штраф.

Чи потрiбно окремо реєструвати базу персональних даних «1С»?

!
Нi, не потрiбно.
База персональних даних — iменована сукупнiсть упорядкованих персональних даних в електроннiй формi та/або у формi картотек персональних даних (ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних»).

Важливо розумiти, що база персональних даних — це умовне поняття. База персональних даних визначається метою обробки персональних даних, складом персональних даних та встановленими процедурами їх обробки. Обробку персональних даних з рiзними цiлями, зазвичай, здiйснюють у рiзних базах персональних даних. Наприклад, обробка персональних даних з метою дотримання трудового законодавства, з метою страхування, з метою надання медичних послуг, телекомунiкацiйних послуг, послуг прямого маркетингу тощо здiйснюється у рiзних базах персональних даних.

На будь-якому пiдприємствi, що використовує найману працю, є як мiнiмум одна база персональних даних — «Працiвники». Картотека особових карток (типова форма № П-2), усi особовi справи працiвникiв, iнформацiйний довiдник з вiдомостями про працiвникiв, що мiститься в 1С, — все це може бути визначено як одна умовна база персональних даних «Працiвники».

Чимало пiдприємств залучають фiзичних осiб для виконання певних робiт чи надання послуг на пiдставi цивiльно-правових договорiв (наприклад, договiр пiдряду). При укладеннi такого договору отримуємо вiд особи її паспортнi данi, iдентифiкацiйний код, а отже маємо справу з обробкою персональних даних. Якщо данi про пiдрядникiв упорядкованi та зберiгаються, наприклад, в iнформацiйному довiднику програми 1С, можемо говорити про базу персональних даних «Фiзичнi особи, персональнi данi яких обробляються в ходi ведення господарської дiяльностi». До цiєї бази можемо зарахувати й персональнi данi фiзичних осiб — пiдрядникiв (контрагентiв) або персональнi данi фiзичних осiб, що перебувають у трудових вiдносинах з юридичною особою — пiдрядником (контрагентом).

Як бачимо, рiзнi iнформацiйнi довiдники програми 1С входять до рiзних баз персональних даних як складовi частини, отже, реєструвати 1С, як окрему базу, не потрiбно.

«Плодити» безлiч баз немає потреби — все, що пов’язано з господарською дiяльнiстю, може бути згруповано в одну умовну базу, а все, що пов’язано з працiвниками, — в iншу.

Мотя 20.12.2011 11:20

Цитата:

Сообщение от Надюша (Сообщение 160072)
Ну... это спорный вопрос. Если в штате больше 100 чел., то в отделе кадров само собой разумеется эдакая БД

А есть разница: 10 человек или 100 человек или 300 человек?
В каком НПА это почитать? Что если ДО 100 человек - базы нет, а если более 100 - база есть?:dont know::reverie::?
Кем это само собой разумеется?:?

Надюша 20.12.2011 11:23

и еще...

В яких випадках необхiдно брати згоду працiвника на обробку персональних даних?

! Вiдповiдно до статтi 24 Кодексу законiв про працю України громадянин при укладеннi трудового договору зобов’язаний подати паспорт або iнший документ, що посвiдчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, — також документ про освiту (спецiальнiсть, квалiфiкацiю), про стан здоров’я та iншi документи.

У зв’язку з цим персональнi данi працiвника, якi мiстяться в паспортi або документi, що посвiдчує особу, в трудовiй книжцi, документi про освiту (спецiальнiсть, квалiфiкацiю), документi про стан здоров’я та iнших документах, якi вiн подав при укладеннi трудового договору, обробляються володiльцем бази персональних даних на пiдставi статтi 24 КЗпП виключно для здiйснення повноважень володiльця бази персональних даних у сферi правовiдносин, якi виникли в нього з працiвником на пiдставi трудового договору (контракту).

Вiдповiдно до статтi другої
Закону України «Про захист персональних даних» володiлець бази персональних даних має право обробляти їх за законом або за згодою суб’єкта персональних даних.

Отже, якщо Вам як роботодавцю достатньо обробляти лише тi персональнi данi працiвника, якi мiстяться у паспортi, трудовiй книжцi, а також у документi про освiту, документi про стан здоров’я та iнших документах, подання яких при прийняттi на роботу передбачено якимось iншим законом, то згоду працiвника Вам справдi брати не потрiбно.

Якщо Ви берете у працiвника, скажiмо, номери його домашнього та мобiльного телефонiв, адресу мiсця фактичного проживання, копiю свiдоцтва про народження дитини, вiдомостi про сiмейний стан, свiдоцтво про одруження чи розлучення, документи, що пiдтверджують право на якiсь пiльги тощо,
то все це є персональними даними цього працiвника, але обробляти їх Ви маєте право лише за його згодою.

Отже згоду вiд працiвника, якого прийнято на роботу пiсля 01.01.2011, на обробку його персональних даних брати необхiдно.

OK_SANA 20.12.2011 11:27

Цитата:

Сообщение от Надюша (Сообщение 160074)
iнформацiйний довiдник з вiдомостями про працiвникiв, що мiститься в 1С, — все це може бути визначено як одна умовна база персональних даних «Працiвники»

Надюша, я - кадровик, в 1С работает бухгалтер, а у меня доступа к этой программе нет. Как назначить ответственного за БД "Працівники"?

Надюша, я сейчас просто заплАчу, сколько можно про одно и то же?
Цитата:

якi вiн подав при укладеннi трудового договору, обробляються володiльцем бази персональних даних на пiдставi статтi 24 КЗпП виключно для здiйснення повноважень володiльця бази персональних даних у сферi правовiдносин, якi виникли в нього з працiвником на пiдставi трудового договору (контракту).
Какой трудовой договор? Пока я не возьму данные, никакого ТД не будет!
Цитата:

Вiдповiдно до статтi другої Закону України «Про захист персональних даних» володiлець бази персональних даних має право обробляти їх за законом або за згодою суб’єкта персональних даних.
Каков порядок обработки? Какими НПА это определяется?
Цитата:

має право обробляти їх за законом або за згодою суб’єкта персональних даних.
Так все-таки, по закону или по согласию? Вы уж определитесь.

Надюша 20.12.2011 11:28

Мотя, :good:спасибо, что еще раз заставили меня задуматься и покраснеть:redface:
:lol:
Цитата:

я - кадровик, в 1С работает бухгалтер, а у меня доступа к этой программе нет. Как назначить ответственного за БД "Працівники"?
Помоему, мы это уже обсуждали...:reverie:

OK_SANA 20.12.2011 11:39

Надюша, мы все это уже не просто обсуждали, а пережевали 254 раза. Зачем Вы снова заводите одно и то же?
Извините за эмоции, просто уже нет сил читать чьи-то домыслы и рассуждения. Ссылайтесь, пожалуйста, в своих постах на НПА.
А я пока еще раз изложу свои вопросы. Убедительно прошу ответить на них всех тех, кто все понял:
Цитата:

1. Якими нормативно-правовими актами визначаються критерії ризику незаконного використання та розголошення інформації, що міститься у базах персональних даних?
2. Якими нормативно-правовими актами регулюються вимоги до обробки персональних даних на підприємстві (мета обробки та її законність, відповідність та ненадмірність даних стосовно визначеної мети їх обробки, життєво важливі інтереси суб’єкта)?
3. Якими нормативно-правовими актами визначається порядок захисту персональних даних у базі персональних даних?
4. Якими нормативно-правовими актами визначаються критерії і порядок оцінювання стану захищеності персональних даних у базах персональних даних на підприємстві?
5. Якими нормативно-правовими актами визначається порядок захисту персональних даних у базі персональних даних?
6. Як діяти, якщо, згідно п.2 ст. 7 Закону, обробка персональних даних необхідна для здійснення прав та виконання обов’язків в сфері трудових правовідносин відповідно до закону, але трудові відносини підприємства та суб’єкта персональних даних ще не почались (ч. 2 ст. 24 КЗпП України)?
7. Як діяти, якщо суб’єкт персональних даних відмовляється надавати письмову згоду на обробку його персональних даних? Чи може відмова суб’єкта персональних даних надати таку згоду вважатися підставою для відмови у прийнятті на роботу (ст. 22 КЗпП)? Чи може відмова суб’єкта персональних даних надати згоду на обробку його персональних даних бути підставою для розірвання вже укладеного трудового договору?

Мотя 20.12.2011 11:44

Цитата:

Сообщение от OK_SANA (Сообщение 160077)
Надюша, я сейчас просто заплАчу, сколько можно про одно и то же?

Оксана...я уже не плАчу...я уже постепенно схожу с ума....:cry::cry::cry:
Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 160028)
Кажись, цирк уже начинается!:smls10:
Занимайте свободные места!

...и...продолжается...:cry:
Очередной номер цирка:
Цитата:

Чи потрiбно окремо реєструвати базу персональних даних «1С»?
!
Нi, не потрiбно.

Первым номером был кажись: оказывается, не надо брать согласие с работников....
Следующий номер:
Цитата:

Важливо розумiти, що база персональних даних — це умовне поняття.

На этом номера не заканчиваются:
Цитата:

На будь-якому пiдприємствi, що використовує найману працю, є як мiнiмум одна база персональних даних — «Працiвники». Картотека особових карток (типова форма № П-2), усi особовi справи працiвникiв, — все це може бути визначено як одна умовна база персональних даних «Працiвники».

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 159978)
2. Відповідно до статті 2 Закону база персональних даних — іменована сукупність упорядкованих персональних даних в електронній формі та/або у формі картотек персональних даних.
Тобто база персональних даних — це не просто безсистемний набір персональної інформації, це певне її угрупування. Закон закріпив дві форми існування бази персональних даних: 1) електронна і 2) картотеки. Такий підхід закріплений у всіх нормативно-правових актах, що стосуються персональних даних.
У пункті 27 Директиви 95/46/ЄС Європейського Парламенту і Ради від 24.10.1995 р. «Про захист фізичних осіб при обробці персональних даних і про вільне переміщення таких даних» зазначено, що ця Директива охоплює тільки картотеки даних, а не неструктуровані справи, та вміст картотеки даних повинен бути структурований відповідно до визначених критеріїв щодо фізичних осіб, що забезпечувало б легкий доступ до персональних даних.
Пункт 7 постанови КМУ від 25.05.2011 р. № 616 «Про затвердження Положення про державний реєстр баз персональних даних та порядок його ведення» встановлює перелік відомостей, які повинна містити заява про реєстрацію бази персональних даних. Серед цих відомостей є інформація про найменування і місцезнаходження бази персональних даних, а саме:
- адреса фактичного розміщення — для бази даних у формі картотек;
- фактичні адреси зберігання носіїв інформації — для бази даних в електронній формі.
Законодавство не містить поняття терміну «картотека», тож цей термін вживається в загальноприйнятому значенні — це систематизована та згрупована певним чином інформація, як правило, у вигляді карток малого формату, де кожна складова є інформаційною одиницею, відомостями про який-небудь об’єкт. У цьому випадку йдеться про персональні дані, отже, картотека персональних даних — це систематизовані та згруповані персональні дані.

5. Щодо найманих працівників...потрібно зауважити таке: нотаріус (примечание:чит. - собственник)не створює картотек персональних даних найманих працівників. Отже, нотаріус (примечание:чит. - собственник)не має бази таких даних. Усі документи, що стосуються трудових відносин між нотаріусом(примечание:чит. - собственник) і працівником (у тому числі необхідні персональні дані), зберігаються у відповідному наряді (справі) в архіві нотаріуса(примечание:чит. - собственник). Також нотаріус(примечание:чит. - собственник) не здійснює обробку, не розповсюджує та іншим чином не використовує персональні дані своїх працівників. Подання відповідної звітності щодо найманих працівників не є розповсюдженням або повідомленням персональних даних. Усі органи, до яких подається звітність, вже мають необхідні персональні дані осіб. Метою подання звітності є не повідомлення персональних даних, а повідомлення про певні операції або факти, які не є персональними даними. Більше того, подання такої звітності здійснюється незалежно від бажання працівника та його згоди на підставі вимог чинного законодавства .
Таким чином, положення Закону не стосуються трудових правовідносин між нотаріусом(примечание:чит. - собственник) та найманим працівником.

Ну, это еще не все номера:
Цитата:

Сообщение от Надюша (Сообщение 160073)
та кримiнальна вiдповiдальнiсть ... але лише за наступних умов:
1. До ДСЗПД повинна бути надiслана скарга громадянина України (при цьому скарга має бути пiдкрiплена документами, що пiдтверджують порушення у сферi захисту персональних даних).

Да что Вы говорите?:reverie: Ну, или тот, чьи цитаты Вы привели, ув. Надюша?
Проверка и ответственность только по жалобам?
А как насчет плановых проверок? Независимо от наличия или отсутствия жалобы?
В каком НПА почитать?
Интересно, какой следующий будет номер в нашем цирке?:dont know::reverie:

А вот признание перед народом мне понравилось!!!!:thumbs up::good:
Спасибо ув. редактору:handshake:, которая уже и не знает, как нам, горемычным, помочь в нашем цирке....:girl_cray:

Цитата:

Поняття «персональні дані» у сенсі Закону

Але, законодавством України не встановлено і не може бути встановлено чіткого переліку відомостей про фізичну особу, які є персональними даними, задля можливості застосування положень Закону до різноманітних ситуацій, в тому числі при обробці персональних даних в інформаційних (автоматизованих) базах та картотеках персональних даних, що можуть виникнути у майбутньому, у зв’язку зі зміною в технологічній, соціальній, економічній та інших сферах суспільного життя.
Оттаке!:thumbs up::tease::shot:

juli3075 20.12.2011 12:52

Девочки, Насчет базы контрагентов. В принципе. данные о ФОП - это БД или нет? Или только физ. лица не предприниматели входят?

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 160081)
Да что Вы говорите?:reverie: Ну, или тот, чьи цитаты Вы привели, ув. Надюша?
Проверка и ответственность только по жалобам?
А как насчет плановых проверок? Независимо от наличия или отсутствия жалобы?
В каком НПА почитать?
Интересно, какой следующий будет номер в нашем цирке?:dont know::reverie:

Не много ни мало Розъяснення ДСЗПД с их офиц сайта

Мотя 20.12.2011 13:41

Цитата:

Сообщение от juli3075 (Сообщение 160096)
Не много ни мало Розъяснення ДСЗПД с их офиц сайта

Да, читала...и даже назвала этот документ признанием народу...в собственной несостоятельности объяснить этому самому народу: что же от народа хотят?:dont know::?

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 160081)
А вот признание перед народом мне понравилось!!!!:thumbs up::good:
Цитата:

Але, законодавством України не встановлено і не може бути встановлено чіткого переліку відомостей про фізичну особу, які є персональними даними, задля можливості застосування положень Закону

О чем дальше можно говорить?:dont know:
Если они САМИ не знают, как объяснить, что такое буква "А", с которой все и проистекает?

Тут же, не отходя от кассы цирка, читаем далее:
Цитата:

Довідково
...

Відповідно до наданих ДСЗПД повноважень у 2012 році здійснюватимуться перевірки володільців баз персональних даних. Такі перевірки можуть бути виїзними та безвиїзними, а також плановими і позаплановими. ... Позапланові перевірки будуть проводитися лише за скаргами громадян
Також інформуємо, що ДСЗПД розроблено проект наказу Міністерства юстиції України «Про затвердження Положення про порядок здійснення Державною службою України з питань захисту персональних даних державного контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних»

Ирина Стеценко 21.12.2011 10:10

ой, коллеги по дурдому, делегировали меня на семинар по БПД!:?:? вернусь умной и сразу на процедуры:D:bravo:

Мотя 21.12.2011 10:11

Цитата:

Сообщение от Ирина Стеценко (Сообщение 160226)
делегировали меня на семинар по БПД!:?

За что сия кара?:dont know::cry::D

Цитата:

Сообщение от Ирина Стеценко (Сообщение 160226)
вернусь умной

:cry:да-а-а..всегда тяжело терять боевых товарищей....:cry:
:smls10:
Только есть одно НО: никому еще семинары не помогли.:dont know: -
Вон - Надюша (кстати - умница:good: : критику, поправку... и все остальное - стойко переносит и ничуть не обижается:handshake:, потому, что знает - это всем нам на пользу, а не только ей;)) - сходила на семинар и что? :dont know:Ответов не получила, а вопросов стало еще больше!:reverie:В результате - еще больше запуталась....Вернее, ее запутали....:cry:
От такой семинар!:good::lol:

Lorata 21.12.2011 11:45

Полный бред конечно, создавать базу, для того, чтобы ее регистрировать. Но юрист сказал - надо, поэтому, как это ни противно, будем делать и регистрировать. Все равно вляпаешься, как ни крути.

allabella 21.12.2011 12:35

"Кто о чем, а мы о кошках"

Проект Закону про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних щодо перенесення терміну введення в дію

Верховна Рада України постановляє:
I. У Прикінцевих положеннях Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних» (Закон України від 2 червня 2011 року № 3454 - VI) слова та цифру «з 1 січня 2012 року» замінити словами та цифрою «з 1 липня 2012 року».

II. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Только увидела, решила поделится. Хотя ничего нового может и не увидите :redface:... Надеемся, что оттянут сроки штрафов все-таки..

Trishka 21.12.2011 12:54

Оно-то, конечно, хорошо....
Вот только мне любопытственно......:reverie:
проект зарегистрирован в ВРУ 20 декабря...... КАК:? они планируют его до 31 числа рассмотреть, принять, опубликовать :dont know:

ПОПУЛИЗМ... ИМХО...

petror 21.12.2011 13:04

Цитата:

Сообщение от allabella (Сообщение 160271)
Проект Закону про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних щодо перенесення терміну введення в дію

Цей проект закону внесла Ксенія Ляпіна, сьогодні він знаходиться в комітеті. Не факт що його приймуть, бо Ляпіна з НУНС, і регіонам не вигідно його приймати бо це ж які кошти вони зароблять від штрафів (МОЯ ДУМКА)

Мотя 21.12.2011 13:31

Цитата:

Сообщение от allabella (Сообщение 160271)
ничего нового может и не увидите :redface:...

Ну, я увидела много нового к тому, что уже видела: очередная тема для очередного семинара, потому, что все обрастает снежным комом:
Темы:
1. ЗУ "Про захист ПД"
2. ЗУ "Про захист ПД" с разъяснениями.
3. Как правильно....зеленые тапочки...
4. Как правильно....зеленые тапочки...потому, что то, что этого - все было неправильно...
5. Ответственность за уклонение.
6. Ответственность за уклонение... и ...Проект...
7. Как правильно....зеленые тапочки..., НПА корректирующие...
8. Ответственность за уклонение... и ...новые НПА...
9. Ответственность за уклонение... и ... НПА корректирующие...предыдущие коррекции, которые, в свою очередь, корректируют все вместе взятое
10. НПА, корректирующие п.9
11. НПА, корректирующие п.10
12. НПА, корректирующие п.11
13. НПА, отменяющие п.12....
....
14. Разъяснения, отменяющие предыдущие разъяснения...
...
...
....
список, я думаю, на этом не закончится....:cry:

А самой главной темы, наверное, не дождемся:dont know::reverie::
Как разбить этот снежный ком?

Снежный ком

Надо понимать больше, чем говорят,
смотреть глубже и просто помалкивать.
Людям удобно ставить всех в один ряд,
Многих пришлось в этот ряд вталкивать!

На сколько узким бывает мышление?
Легче ляпнуть и жить дураком!
Просто тупеешь, теряешь мнение
И входишь снежинкой в большой белый ком!

Этот ком стает все больше и больше
Ком убогих, несчастных людей,
Они говорят, что так жить проще,
Может... им все ж видней!

А я не могу так, я вон у той стенки,
На которую комом несетесь...
Ком- он большой, ну а вы-то в нем мелки!
Вы просто рассыплетесь, в снег распадетесь!

Затем вы расстаете, в ручей превратитесь,
И начнете искать долгожданное русло-
К горным ручьям, к чистым водам стремитесь!
А кто-то в сток выпадает, и вот это вот грустно!(с)

Эдвина2 21.12.2011 14:18

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 160284)
Снежный ком

Надо понимать больше, чем говорят,
смотреть глубже и просто помалкивать.
Людям удобно ставить всех в один ряд,
Многих пришлось в этот ряд вталкивать!

ух ты! автор??

Мотя 21.12.2011 14:43

:dont know::redface:Когда-то нашла в сети инета...лежал у меня в папке...:redface:

Ирина Стеценко 21.12.2011 16:25

Цитата:

Сообщение от Мотя (Сообщение 160227)
За что сия кара?:dont know::cry::D

ой, да за что кара!? Имела неосторожность начать изучать данный вопрос. А у нас как всегда: ИНИЦИАТИВА НАКАЗУЕМА!

:smls10:
Только есть одно НО: никому еще семинары не помогли.:dont know: -

Абсолютно и всецело с Вами согласна! Ничем не помогли, а , напротив, запутали! Но если меня, бдительного бойца и состоящую на учете в нашем дурдоме:D, с толку не сбили, то тех товарищей, которые про этот весь бред впервые услышали - их искренне жаль, им по буквам и до запятых диктовали, как заявку подавать:dont know:На мои адекватные вопросы ответить толком не могли. А в начале семинара так и сказали: "Весь семинар и все ответы на вопросы НОСЯТ РЕКОМЕНДАЦИОННЫЙ ХАРАКТЕР!!!!!":mail1:но кто ж это услышал...:new_russian:

Мотя 21.12.2011 16:31

Внимание аудитории!
Самое ужасное, что я согласна с Олесей:
Цитата:

Сообщение от Олеся С. (Сообщение 160069)
показывая им тут, где оне накосячили, и выходит что -подсказывая им, какие внести поправки(уточнения) к этому пресловутому закону?

..потому, что, прочитав Пояснительную записку к Проекту, вдруг увидела, что там собраны почти все наши вопли в этой теме. Я сейчас говорю о воплях, вопиющих в пустыне, которые тут вопили те, кто призывал к здравому смыслу: подумайте, что вы творите....
Цитата:

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту Закону України «Про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист
персональних даних» щодо перенесення терміну введення в дію
1. Обґрунтування необхідності прийняття акта
...Відсутність чіткого визначення терміну «база персональних даних», а також штучне трактування порушень вимог Закону України «Про захист персональних даних» та значні розміри штрафу за ухилення від їх державної реєстрації бази персональних даних (для громадян – суб’єктів підприємницької діяльності в розмірі від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) вже зараз призвели до збурення у середовищі малого підприємництва.
Не говорила я и коллеги об этом? Говорили...
Цитата:

Крім того, слід також зазначити, що Законом України «Про захист персональних даних» не сформульована мета обробки персональних даних і має посилочний характер на інші нормативно-правові акти, які ще не прийнято; не передбачено регулювання діяльності володільця баз персональних даних; відсутні норми, які б деталізували і конкретизували застосування норм окремими категоріями суб’єктів (громадські організації, страхові компанії, медичні установи, банки тощо); не визначений вичерпний перелік відомостей, які належать до персональних даних та відсутня чітка процедура знищення персональних даних; не визначено статус інформації (персональних даних), отриманої із загальнодоступних джерел (газети, телебачення, інтернет).
Не орала я через пост благим матом: НЕТ НПА, НЕТ НПА, НЕТ НПА...
за что получала постоянные пинки и оскорбления?....
Цитата:

Такого поняття як «загальнодоступні джерела» Закон взагалі не розкриває і не включає Інтернет до джерел отримання таких персональних даних, однак саме з них отримують масу персональних даних суб’єкти, які їх використовують; не передбачено, які умови повинен створити власник бази даних для належного захисту персональних даних та що саме повинен включати в себе процес обробки персональних даних. Але саме за порушення цих умов законодавством і передбачена адміністративна відповідальність.
Не встречали подобные вопросы от нас, вопиющих в пустыне?
Цитата:

На даний час затверджена низка нормативних актів, які регламентують процедуру реєстрації персональних баз даних, але не затверджено жодного нормативного акта, який унормовує весь процес підготовчої роботи, який передує реєстрації баз даних, зокрема відсутній Типовий порядок обробки персональних даних у базах персональних даних, але вже встановлюється відповідальність за порушення вимог щодо реєстрації та обробки баз даних та затверджено План проведення перевірок володільців та (або) розпорядників баз персональних даних щодо дотримання ними вимог законодавства у сфері захисту персональних даних.
Не орала я : Сигизмунд, что ты делаешь? Где Типовой порядок? Чем вы все руководствуетесь? Не вопили об этом вместе со мной вопящие?
Цитата:

Підставою виникнення права на використання персональних даних є згода суб’єкта персональних даних на обробку його персональних даних. При цьому, Законом не передбачено, що робити володільцю персональних баз даних, якщо суб’єкт персональних даних відмовляє надати згоду на обробку його персональних даних.
Не задавала я этот вопрос - одним из первых в этой теме? за что огребла по полной - чуть ли не до моего увольнения и до разрывания со мной дружбы....

Цитата:

Крім того, на законодавчому рівні не встановлено порядок здійснення контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних в Законі України «Про захист прав персональних даних», ...
Не пищала я: дайте мне НПА, которые это прописали? А именно: этот самый Порядок!

Цитата:

Очевидно, що Закон України «Про захист персональних прав» вимагає суттєвого доопрацювання.
Разве мы об этом не предполагали, когда всем тут, как многим показалось - вставляли палки в колеса?:dont know::reverie::?

А что получили на выходе?
1. Обвинения нас, недовольных, в саботаже, провокации, в призыве идти на баррикады, обвинения в нашей несостоятельности и недалекости....

2. Тем, чем мы были недовольны - все уже изложено в этой Записке....

Во интересно.....:dont know::reverie:Как с нашей темы срисовали...ей-Бо...:(

Trishka 21.12.2011 16:59

Пояснювальна записка это еще что.... Вы почитайте заключения профильного комитета и юруправления ВРУ. Так они там не просто вопят - они там в истерике бьются:
Цитата:

Одним із недоліків законопроекту є те, що ним не визначаються зміст персональних даних, порядок їх оновлення, обмеження щодо доступу, зокрема, за колом осіб або за будь-яким іншим критерієм, права та обов’язки учасників відносин у цій сфері, їх відповідальність за порушення положень цього закону, порядок повідомлення володільцем бази персональних даних суб’єкта персональних даних про передачу цих відомостей третій особі, не передбачається право осіб на компенсацію шкоди, заподіяної внаслідок втрати або незаконного розголошення персональних даних щодо них, тощо.
Цитата:

У законопроекті вживаються деякі поняття, зміст яких не розкривається, наприклад, «дозвіл на обробку персональних даних» (абзац третій частини першої статті 10), «суб’єкт відносин, пов’язаних з персональними даними» (частина друга статті 15, частина перша статті 16), «зобов’язання щодо забезпечення» (частина друга статті 16).
Цитата:

Зауваження викликає мова законопроекту. Зокрема, неприпустимим є вживання у тексті законопроекту зворотів розмовної мови. Наприклад, «склад та зміст персональних даних повинні бути відповідними та не надмірними стосовно мети їх обробки» (частина п’ята статті 6), «…обробка персональних даних здійснюється за умови надання однозначної згоди на обробку таких даних» (абзац 2 частини другої статті 7), «положення частин першої цієї статті не застосовується, якщо обробка персональних даних необхідна для … захисту правової вимоги» (абаз 6 частини другої статті 7), «відомості щодо особистого життя фізичної особи, не можуть використовуватися як обумовлення, яке підтверджує чи не підтверджує її ділові здібності» (частина четверта статті 9).
Цитата:

Слід зазначити, що текст законопроекту містить значну кількість оціночних понять і суб’єктивних критеріїв. Так, законопроект переобтяжено такими поняттями та словосполученнями, як “склад та зміст персональних даних мають бути відповідними та ненадмірними стосовно визначеної мети їх обробки”, “персональні дані мають бути точними, достовірними”, “якщо обробка персональних даних є необхідною для захисту життєво важливих інтересів суб’єкта персональних даних”, “суб’єкт персональних даних має право застосовувати засоби правового захисту” тощо, а також не встановлено співвідношення термінів “володілець” та “розпорядник”, що вживаються у законопроекті, з термінами “держатель” та “адміністратор”, що вживаються в чинних законах України. Однак, від чіткого та однозначного формулювання термінів і понять у тексті закону значною мірою залежатиме правильність застосування його норм на практиці. Тому цим законопроектом мали б бути визначені відповідні критерії для практичного застосування його положень
Цитата:

Суттєвою вадою законопроекту є те, що ним не визначаються зміст персональних даних та порядок їх оновлення, а також не встановлюється відповідальність суб’єктів відносин, пов’язаних із персональними даними, за порушення вимог цього Закону й не передбачається право фізичних осіб на відшкодування шкоди, завданої внаслідок втрати або незаконного розголошення персональних даних про них. Натомість, стаття 10 Конвенції про захист осіб стосовно автоматизованої обробки даних особистого характеру містить вимогу щодо взяття кожною стороною (державою-членом Ради Європи) на себе зобов’язання “передбачити відповідні санкції та засоби правового захисту від порушень положень внутрішнього права, що запроваджують основоположні принципи захисту даних”. Зважаючи на те, що цей Закон, у разі його прийняття, має стати рамковим у сфері правового захисту персональних даних, вважаємо, що саме його прикінцевими положеннями мала б бути встановлена відповідальність за порушення його норм шляхом внесення відповідних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України.
Я это все к тому, что все, ну буквально ВСЕ видели, что это - МАРАЗМ.... И тем не менее, его приняли и внедрили в жизнь :dobri:

Часовой пояс GMT +3, время: 07:33.