Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига

Форум сообщества специалистов по управлению персоналом HR-Лига (http://forum.hrliga.com/index.php)
-   Увольнение (http://forum.hrliga.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Увольнение (http://forum.hrliga.com/showthread.php?t=5812)

DANA13 02.12.2016 10:00

Цитата:

Сообщение от Fisher_and (Сообщение 225923)
поновлений працівник повинен прийти на роботу, трудова ж в нього на руках. Йому може потрібно телеграму із повідомленням направити. А тож він може і не приходити?

Лист з повідомленням - це Ваші заходи для розшуку, а вже ознайомлення його з наказом і внесення запису до ТК можливо тільки з ним безпосередньо

Fisher_and 02.12.2016 10:05

Чи вірно я зрозумів. Людина отримала рішення суду на поновлення на роботі, копію отримав роботодавець. Роботодавець поновив посаду, видав наказ, направив телеграму із повідомленням та передзвонив особі. Особа не відповіла,телеграму не отримала - коли йому необхідно з'явитись на підприємстві, надати ТК та ознайомитись з наказом? Чи виконало в такому разі підприємство свої зобов'язання по відношенню до рішення суду? І чи не прийдеться підприємству оплачувати час вимушеного прогулу поки особа буде "йти" до роботи?

DANA13 02.12.2016 10:11

Все вірно, якщо не буде з’являтися, це вже друге питання (я такого не бачила ще), при зустрічі з працівником - необхідно буде взяти пояснення причин відсутності, і оцінити, чи вони поважні, можливо він на лікарняному, поки що можна штабелювати - інші причини неявки, а потім надати корегуючий табель

Andry 02.12.2016 10:33

Цитата:

Сообщение от Fisher_and (Сообщение 225924)
а потім, в разі відсутності досвіду та кваліфікації, що робити? Відмовляти.

Так, відмовляти.
Вас ніхто не зобов'язує приймати на роботу особу, яка не має відповідної кваліфікації, але запропонувати усі вакантні посади ви зобов'язані.
Цитата:

Сообщение от Fisher_and (Сообщение 225927)
Чи вірно я зрозумів. Людина отримала рішення суду на поновлення на роботі, копію отримав роботодавець. Роботодавець поновив посаду, видав наказ, направив телеграму із повідомленням та передзвонив особі.

Все вірно ви зрозуміли!
Цитата:

Особа не відповіла,телеграму не отримала - коли йому необхідно з'явитись на підприємстві, надати ТК та ознайомитись з наказом?

Особа повинна з'явитись на підприємстві відразу після отримання рішення суду про поновлення її на роботі.
[quote=Fisher_and;225927]Чи виконало в такому разі підприємство свої зобов'язання по відношенню до рішення суду?
Так, згідно ст 65 закону «Про виконавче провадження»
Цитата:

...рішення вважається виконаним боржником з дня видання відповідно до законодавства про працю наказу або розпорядження про поновлення стягувача на роботі та внесення відповідного запису до трудової книжки стягувача, після чого виконавець виносить постанову про закінчення виконавчого провадження.
Цитата:

І чи не прийдеться підприємству оплачувати час вимушеного прогулу поки особа буде "йти" до роботи?

Ні, не доведеться - ви ж йому пропущені дні табелювати не будете

Fisher_and 02.12.2016 10:38

Дякую всім за допомогу. Через років 5 зможу йти на роботу у відділ кадрів.:redface: Люблю коли все по інструкції, чітко і ясно.

Andry 02.12.2016 10:40

Цитата:

Сообщение от Fisher_and (Сообщение 225930)
Через років 5 зможу йти на роботу у відділ кадрів.:redface: ...

Приходьте!:bravo:

Енн 14.12.2016 08:57

підкажіть. якщо звільнено працівника по скороченню. він подав у суд і просить щоб профспілка йому в суд надала довідку, що він не вийшов з профспілки. вже 11 місяців як він звільнений. (в лютому припинено відрахування у профспілку) чи може профспілка надати довідку, якщо вона з 3 листопада 2016 року ліквідована. де почитати. дякую

Andry 14.12.2016 09:54

Цитата:

Сообщение от Енн (Сообщение 226038)
...чи може профспілка надати довідку, якщо вона з 3 листопада 2016 року ліквідована

Профспілка то може і ліквідована, але ж документи її передані в архів на зберігання, а списки членів профспілки відповідно до ст.1238 Переліку типових документів повинні зберігатися 75 років

Elena HR 21.03.2017 10:27

Добрый день! Подскажите пожалуйста, как правильно оформить увольнение, если сотрудник работает в ночную смену (с 22.00 до 6.00). Дата увольнения должна быть в день начала смены, или окончания?
В графике выходов рабочий день считается в день начала смены.

Andry 21.03.2017 10:38

Дата увольнения - это тот день, когда вы ему выдадите расчет и трудовую книжку, и вряд ли вы сможете совершить это действо в промежуток между 22.00 и 6.00 :D
Потому рассчитывать вы его в любом случае будете днем, и этот день и будет у него считаться последним рабочим днем.
То есть вы расчет произведете уже после того, как он отработает ночную смену, и после этого он уже на смену не заступит.

П. Ирина 26.04.2017 12:24

Когда правильно выводить должность уволенного сотрудника?

Andry 26.04.2017 12:37

после увольнения.
в идеале - на следующий день, но это непринципиально

П. Ирина 26.04.2017 13:14

А можно ли сделать приказ к примеру 28 числом, а внесение изменений к штатному, согласно приложению с 1?

Andry 26.04.2017 13:22

можно.

Fisher_and 26.04.2017 19:29

Добрий вечір. Потрібна порада. Виник в нас спір.
1.5 роки підприємство проводило роботи з вдосконалення та розробки перереліку бізнес-процесів, схем та матриць відповідальності і таке інше. Все розроблено, затверджено. Відбудуться реальні зміни. Результат - нова структура з 1 вересня. Нова структура - новий штатний розпис, нові посади, нові посадові та положення та відсутність окремих підрозділів та посад.
Я пропоную після затвердження структури та штатного розпису видати новий наказ - в зв'язку із змінами у організації праці та виробництва, запровадженням нової системи управління, організаційної структури підприємства скоротити наступні підрозділи та посади. Попередити працівників про майбутнє скорочення у зв'язку із змінами у організації виробництва та праці та одночасно запропонувати їм нові посади. Ті хто відмовиться, ще протягом 2 місяців будуть отримувати пропозиції.
І тут саме цікаве, я кажу, що ми можемо перемістити окремих працівників без попередження так як у них не відбулось жодних істотних змін (крім назви підрозділу - був Депратмент організаційної роботи на бажання керівника змінили назву Департамент з організації роботи) - суть діяльності підрозділу не змінювалась. Чи вірно я думаю. Чи краще всіх попереджати та пропонувати нові посади.
Дякую.

Andry 26.04.2017 20:16

Цитата:

Сообщение от Fisher_and (Сообщение 228234)
....
І тут саме цікаве, я кажу, що ми можемо перемістити окремих працівників без попередження так як у них не відбулось жодних істотних змін (крім назви підрозділу - був Депратмент організаційної роботи на бажання керівника змінили назву Департамент з організації роботи) - суть діяльності підрозділу не змінювалась. Чи вірно я думаю. Чи краще всіх попереджати та пропонувати нові посади.

Так, можете.
Цитата:

Стаття 32. Переведення на іншу роботу. Зміна істотних умов праці

Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором.

...У зв'язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою.

Fisher_and 26.04.2017 20:23

Дякую Андрій. І одразу питання...переведення бухгалтера на бухгалтера І категорії - зміна істотних умов праці ? Чи можу зразу запропонувати працівнику зміну істотних умов, чи тут по процедурі скорочення- пропозиція. Посада бухгалтер в ШР відсутня. Якщо вона погодится це добре, але якщо не погодиться це скорочення чи припинення по п.6 ст.36.

Посади однакові, кваліфікація різна.
Ще раз дякую.

Andry 26.04.2017 21:58

Таке переведення - це підвищення.
Для такого переведення потрібна згода працівника на переведення.
Я ще не зустрічав випадків, щоб працівник відмовлявся від підвищення :)

Fisher_and 26.04.2017 22:09

А якщо відмовиться? П.6 СТ.36 - чи скорочення. Я думаю що в нас буде пару відказників, відповідальності забояться.

Andry 27.04.2017 10:19

У вашому випадку скорочення не відбувається - посада бухгалтера, як я зрозумів, залишається, змінюється лише категорія.
Але в Класифікаторі професій немає такої посади, як бухгалтер І чи 2 категорії, там є лише посада бухгалтер, а категорія - це рівень кваліфікації.
А підвищення рівня кваліфікації - це, згідно ст.32 КЗпП, є зміною істотних умов праці. І, згідно ст.32, про зміну істотних умов праці (зміну розрядів і найменування посад та інших) - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці, і у випадку незгоди продовжувати роботу підлягає звільненню по п.6 ст.36.

П. Ирина 04.05.2017 14:37

Кадровик в отпуске с 16 по 30 апреля, можно ли делать приказ на увольнение сотрудников 28 апреля?

Andry 04.05.2017 15:13

А что в вашем понимании значит "делать приказ" - подготовить проект приказа, подписать его, или зарегистрировать?
И при чем тут вообще, простите, кадровик?
Проект приказа по указанию работодателя может подготовить любой работник, и подпись кадровика на нем не нужна :dont know:
Да и 28 апреля вроде как уже прошло - надеюсь, вы не собираетесь сделать приказ об увольнении задним числом? Ведь в таком случае всех уволенных вы должны были рассчитать 28 апреля, и выдать им всем трудовые книжки!
Словом, я так и не понял, в чем суть вопроса...

Vintik 03.08.2017 15:37

Добрый день! Сегодня, в первый день выхода на работу после отпуска, сотрудник просит его рассчитать. Юрист из центра занятости сказал сегодняшним числом писать приказ и заявление на увольнение, а завтра снимут Трудовой договор с регистрации.
Подскажите, будет ли считаться 03 августа рабочим днем? Сегодня выплатили работнику з/п за 5 рабочих дней июля, отпуск он отгулял полностью.

Andry 03.08.2017 15:54

Цитата:

Сообщение от Vintik (Сообщение 229392)
Сегодня, в первый день выхода на работу после отпуска, сотрудник просит его рассчитать. Юрист из центра занятости сказал сегодняшним числом писать приказ и заявление на увольнение, а завтра снимут Трудовой договор с регистрации.

В трудовом праве нет такого понятия, как "сотрудник просит его рассчитать", это не ресторан :)
Сотрудник может написать заявление с просьбой об увольнении, а работодатель, рассмотрев это заявление, может удовлетворить его, а может и отказать в увольнении, если нет оснований уволить работника в день подачи заявления.
Цитата:

Сообщение от Vintik (Сообщение 229392)
...будет ли считаться 03 августа рабочим днем? Сегодня выплатили работнику з/п за 5 рабочих дней июля, отпуск он отгулял полностью.

Будет, та как день увольнения является последним рабочим днем.

Vintik 03.08.2017 16:15

Спасибо за быстрый ответ.
Получается, что этот день нужно оплатить? Когда? Получается, что сегодня? Можно ли написать ему заявление за свой счет на этот день? По факту человек сегодня не работал.

Andry 03.08.2017 16:20

Читайте КЗоТ:
Цитата:

Стаття 116. Строки розрахунку при звільненні
...Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Vintik 03.08.2017 16:34

Спасибо огромное!

Надежда Кондратьева 23.09.2017 20:59

Здравствуйте. Подскажите как уволиться без отработки матери-одиночке

Мотя 24.09.2017 02:05

Здравствуйте!
Если у нее ребенок до 14 лет, то она имеет право уволиться в тот день, о котором просит.
КЗоТУ:
Цитата:

Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (.... догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку ....), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Надежда Кондратьева 24.09.2017 09:45

Как правильно оформить заявление? У нас их распечатывают на спец.бланках, но их никто мне не даёт.

Andry 25.09.2017 10:27

У вас их могут хоть на бланках распечатывать, хоть в граните чеканить, хоть в бронзе отливать, но вы имеете полное право заявление написать от руки в произвольной форме следующего содержания:

Цитата:

ЗАЯВА
Прошу вас звільнити мене за власним бажанням 26 вересня 2017року у зв'язку з неможливістю продовжувати роботу через необхідність догляду за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку.

25.09.17 Підпис

vildana 25.09.2017 10:30

Цитата:

Сообщение от Надежда Кондратьева (Сообщение 229861)
Как правильно оформить заявление? У нас их распечатывают на спец.бланках, но их никто мне не даёт.

Напишите от руки,какие проблемы? Мотя выше Вам привела соотв. статью.

"Прошу звільнити меня за власним бажанням згідно ст.38 КЗпП України з 25.09.2017 (т.е.пишите нужную Вам дату) у зв'язку з неможливістю продовжувати роботу (догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку).

Дата.Подпись

Andry 25.09.2017 10:33

Цитата:

Сообщение от vildana (Сообщение 229869)
..."Прошу звільнити меня за власним бажанням згідно ст.38 КЗпП України з 25.09.2017...

Все так, але "з" писати не потрібно, пишіть просто "звільнити 25.09.2017"

Розмарин 12.02.2018 14:53

Ув. коллеги.
Получила от нашего сотрудника (мужчина) заявление об увольнении по ст. 38 КЗоТ с формулировкой "для догляду за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку".
На практике сталкивалась, когда с такой формулировкой увольнялись женщины. А тут мужчина. Разъяснений по этому поводу не нашла. Как и оговорок в КЗоТ, что мужчины могут увольняться по такой причине при условии, что мама ребёнка не осуществляет уход за ребёнком.

Поэтому буду признательна, если выскажете свое мнение о возможности увольнения мужчины с такой формулировкой, и необходимо ли ему подтвердить это право какими-либо дополнительными документами (кроме свидетельства о рождении).
Заранее спасибо.

Andry 12.02.2018 17:05

Цитата:

Сообщение от Розмарин (Сообщение 231227)
...Поэтому буду признательна, если выскажете свое мнение о возможности увольнения мужчины с такой формулировкой, и необходимо ли ему подтвердить это право какими-либо дополнительными документами (кроме свидетельства о рождении).

Комментарий к ст.38 КЗоТ:
Цитата:

6) догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або за дитиною-інвалідом. Відповідно до законодавства не потрібно будь-якого підтвердження необхідності догляду. Запис про дітей у відділі кадрів, як правило, є. У необхідних випадках документи про наявність дитини повинні бути надані. А факт звільнення саме через догляд за дитиною підтверджується лише заявою працівника. Вимагати будь-яких документів, що підтверджують такий мотив звільнення (за наявності дитини), власник не вправі;

KaOlana 29.03.2018 11:35

Здравствуйте, уважаемые специалисты.
Помогите пожалуйста, не знаю как правильно поступить. Я работаю в украинском филиале крупной транснациональной фармацевтической компании менеджером по ведению ключевых клиентов ( типа менеджера по продажам) с разъездный характером работы на бессрочном контакте. По указанию штаб квартиры с начала 2018 г начались массовые увольнения персонала ( юридически оформляемые как согласование сторон). Дошло дело и до меня, руководитель HR отдела заявила, что по сокращению увольнять не будем, так как у нас нет для этого оснований, заставляет подписать согласование сторон на невыгодных для меня условиях, в дискуссия вступать отказывается. Вчера вызвала меня и под роспись уведомила о предстоящем через 2 месяца изменений условий труда, в связи с пересмотром компанией портфеля продукции, которая реализуется на территории Украины и потребностью в рационализации рабочих мест с целью обеспечения равномерности рабочей нагрузки на работников отдела продаж, маркетинга, логистики, коммерческого и регуляторного отдела для повышения их продуктивности труда. В связи с чем приказано сократить моё рабочее время до 2-х часов в сутки, установить по данной должности 0,25 штатной единицы при 40 часовом графике на неделю. График работы с 09:00 до 11:00 пять дней на неделю., оклад в размере 3730грн до вычета налогов и сборов и снять доплату за разъездной характер работы. Я под роспись ознакомилась с уведомлением об изменении условий труда и соответствующим приказом, на приказе указала что я не согласна с условиями работы.
Я хороший сотрудник, за всё время работы ко мне ни разу не было претензий. Я обратилась в юридический отдел нашей компании по телефону, они отказываются со мной общаться, ссылаясь на конфликт интересов. Записалась на приём к генеральному директору, за подписью которого издан данный приказ. Встреча мне назначена на 10 апреля2018. Есть ли у мня какие то шансы себя защитить? Хочу договориться с руководством, но они на контакт не идут: а зачем, они и так от меня избавятся по той статье по которой им выгодно.

Andry 29.03.2018 12:20

Цитата:

Сообщение от KaOlana (Сообщение 231804)
...Вчера вызвала меня и под роспись уведомила о предстоящем через 2 месяца изменений условий труда
....Я под роспись ознакомилась с уведомлением об изменении условий труда и соответствующим приказом, на приказе указала что я не согласна с условиями работы

Все законно.
В случае отказа от продолжения работы в новых условиях последует увольнение по п.5 ст.36 КЗоТ - "у зв'язку з відмовою від продовження роботи у нових істотних умовах праці"
Цитата:

Сообщение от KaOlana (Сообщение 231804)
Я хороший сотрудник, за всё время работы ко мне ни разу не было претензий. ...

Понимаете, если ситуация складывается таким образом, что в связи с сокращением объемов продаж работой вас в полностью загрузить не могут, и вынуждены перевести вас на неполную занятость, то хороший вы сотрудник, или нет - в данном случае значения не имеет, если им нечем вам платить зарплату. И сокращать (то есть увольнять) вас тоже не хотят - возможно, надеются, что удастся восстановить прежние объемы. Вот такие аргументы у вашего работодателя, что тут возразить?:dont know:
Что делать в такой ситуации? Мой вам совет - продолжайте работать меньше и параллельно ищите себе другую работу, а дальше жизнь покажет - либо найдете себе что-то получше, либо будете работать да двух работах одновременно, либо на старом месте все вернется и будет как раньше.

KaOlana 29.03.2018 12:30

Спасибо за ответ. Всё дело в том, что продажи в Украине хорошие и даже растут. Просто хотят меня убрать, значит действия руководства законны. Оказывается это очень просто выжить сотрудника таким образом за здорово живёшь. Очень жаль. Ещё раз спасибо.

Andry 29.03.2018 13:20

Цитата:

Сообщение от KaOlana (Сообщение 231810)
Всё дело в том, что продажи в Украине хорошие и даже растут.

Думаю, не все так безоблачно, вы же сами пишете: "...уведомила о предстоящем через 2 месяца изменений условий труда, в связи с пересмотром компанией портфеля продукции, которая реализуется на территории Украины... " - то есть объемы реализуемой продукции все же меняются
Цитата:

Просто хотят меня убрать, значит действия руководства законны.

Я бы не стал так драматизировать - хотят не вас убрать, а, по вашим же словам, "...по указанию штаб квартиры с начала 2018 г начались массовые увольнения персонала".
Да, это плохо, но так нередко бывает, к сожалению, не вы первая, не вы последняя :dont know:
Цитата:

Оказывается это очень просто выжить сотрудника таким образом за здорово живёшь. Очень жаль. Ещё раз спасибо.

Вы так говорите, как будто это прямо заговор какой-то с целью вас уволить :dont know:
Не надо все принимать так близко с сердцу - персонально вас никто не выживает, тут причина экономическая, а не личная - банально нечем платить вам зарплату.
Поставьте себя на место работодателя: если денег не хватает на все, то нужно либо урезать зарплату вам, либо себе, доплачивая вам до прежнего размера за счет своего дохода.
Что бы выбрали вы, будучи на его месте?
И продолжали ли бы вы, скажем, платить прежнюю сумму своему парикмахеру, если бы, не дай бог конечно, вы бы вдруг внезапно облысели?
Или все же сказали бы - подождите, дайте сначала пусть волосы вырастут снова? :dont know:

N@t@4k@ 13.04.2018 14:06

Доброго дня! Дуже прошу Вашої допомоги.
Прийшло розрпорядження голови райдержадміністрації про закінчення опалювального періоду. 15.04.2018. Це неділя. Коли звільняти операторів котелень, кочегарів.?
Яким числом?

У понеділок це ж не правильно?

Часовой пояс GMT +3, время: 12:35.