Показать сообщение отдельно
Старый 07.12.2012, 19:44   #2
Труд
Участник HR-Лиги
 
Аватар для Труд
 
Регистрация: 21.02.2012
Сообщений: 19
Вы сказали Спасибо: 6
Поблагодарили 2 раз(а) в 2 сообщениях
По умолчанию

При вивільненні працівників, які підлягають звільненню, необхідно враховувати переважне право на залишення на роботі, яке надається працівникам з більш високою кваліфікацією й продуктивністю праці. При визначенні цих критерій слід враховувати:
- освіту;
- кваліфікаційну категорію;
- наявність заохочень;
- відсутність дисциплінарних стягнень.
Судова практика не допускає можливості проведення експертизи з метою визначення працівників з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.
Відповідно до ст.42 Кодексу законів про працю України при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:
1) сімейним - при наявності двох і більше утриманців;
2) особам, в сім'ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;

При визначенні кола працівників, які мають переважне право на залишення на роботі за критерієм наявності двох і більше утриманців, необхідно враховувати таке. Чоловік, у якого двоє і більше дітей, повинен вважатися таким, який має двох утриманців, хоча він і проживає разом з працездатною дружиною, і на кожного з подружжя припадає лише по одному утриманцю. Теж саме стосується і жінок.
До категорії утриманців належать особи, для яких заробіток працівника, щодо якого ставиться питання про наявність переважного права на залишення на роботі, є основним джерелом існування.
Труд вне форума   Ответить с цитированием
Этот пользователь сказал Спасибо Труд за это полезное сообщение:
Sundry (10.12.2012)